به گزارش سایت خبری ساعد نیوز و به نقل از دلگرم،تستوسترون يکي از چندين هورمون هاي متفاوت مردانه است که پزشکان به آنها آندروژن ها مي گويند. تستوسترون يکي از مهم ترين آندروژن ها است که در بدن مردان ساخته مي شود. تستوسترون به تقويت قدرت عضلاني، ميل جنسي و قدرت استخوان ها کمک مي کند. کمبود تستوسترون زماني رخ مي دهد که توليد اين هورمون در بدن بسيار کاهش مي يابد. اصطلاح پزشکي که براي اين وضعيت به کار مي رود، «کمبود آندروژن» است.
علائم کم شدن هورمون تستوسترون
به تدريج که سن يک مرد بالاتر مي رود، طبيعي است که سطح تستوسترون در بدن کمي کاهش يابد، اما اگر سطح آن بسيار کاهش يابد، علائمي در مردان ظاهر مي شود. اين علائم برحسب مدت زماني که سطح اين هورمون پايين بوده، متفاوت است. در ابتدا، بيماري که دچار اين عارضه مي شود معمولا با علائم زیر همراه است:
1) احساس خستگي مي کند، خصوصا در انتهاي روز
2) تمايل اندک يا هيچ تمايلي به فعاليت جنسي ندارد (کاهش ميل جنسي)
3) احساس غمگيني يا افسردگي مي کند
پس از مدتي که از کمبود سطح آندروژن در بدن فرد بيمار مي گذرد، ديگر علائم و مشکلات هم ظاهر مي شوند که شامل موارد زير هستند: تحليل عضلاني، تحليل قواي استخواني، از دست دادن موي سر يا بدن، و افزايش حجم بافت پستان.
علل ايجاد کاهش تستوسترون در بدن:
1) بالا رفتن سن
2) صدمه يا عفونت بيضه ها (که بيشتر تستوسترون را در بدن مرد مي سازد)
3)اختلالاتي که غده هيپوفيز را در مغز تحت تاثير قرار مي دهد
4)درمان هاي مشخصي که براي سرطان انجام مي شود، مانند رادياسيون، شيمي درماني و هورمون درماني براي سرطان پروستات
5) ديگر مشکلات پزشکي، مانند بيماري کبد و کليه، چاقي، ديابت و ايدز
6) ديگر اختلالت ژنتيکي نادر
البته بيماري ها و شرايط زيادي وجود دارند که اين علامت ها را مي توانند تقليد کننده، اما اگر شما با اين شرايط مواجه شديد، حتما با پزشک خود مشورت کنيد. آزمايش خون مي تواند کمبود تستوسترون را نشان دهد.تحليل عضلاني، افزايش حجم بافت پستان از علائم کاهش تستوسترون هستند
درمان کمبود تستوسترون :
کمبود تستوسترون با جايگزيني اين هورمون درمان مي شود. تستوسترون به اشکال مختلف تزريقي، برچسب پوستي، ژل و قرص در دسترس قرار دارند. اما اين وضعيت هميشه هم قابل درمان نيست، خصوصا در مردان بيشتر از 60 سال. البته کاهش سطح تستوسترون در مردان با افزايش سن، طبيعي است. درواقع، با افزايش سن بعضي از اين تغييرات در مردان بروز مي کند، که مستقل از کاهش سطح تستوسترون است، مانند کاهش انرژي و ميل جنسي.متخصصان در مورد درمان هاي تستوسترون نگران هستند، زيرا ممکن است، خطر حمله هاي قلبي و سکته مغزي را در مردان افزايش دهد. درمان جايگزين در مردان بيشتر از 60 سال سن، به شرط داشتن معيارهاي زير انجام مي شود:
1) حداقل 2 يا 3 تست خوني کاهش شديد تستوسترون را نشان دهد
2) علائمي داشته باشند که آنها را آزار مي دهد
3) علائم به دلايل ديگر قابل درماني رخ نداده باشد
4) سابقه حمله قلبي يا سکته مغزي نداشته باشند.
کاهش میل جنسی به علت کمبود تستوسترون ایجاد می شود
وی با اشاره به اینکه کاهش میل جنسی از علائم اصلی کاهش تستوسترون در مردان میانسال است، گفت: تحلیل رفتن توده عضلانی بدن به همراه کاهش قدرت عضلانی، کاهش توان عملکرد فیزیکی و گاها ذهنی، افسردگی، تغییر در رفتار، خستگی، تحریک پذیری و در برخی موارد گُرگرفتگی از علایم کاهش هورمون مردانه است.دکتر وحیدی تصریح کرد: برخلاف خانم ها، شروع یائسگی در مردان غیرقابل پیش بینی و تدریجی است و سبب می شود که در تشخیص و درمان این مردان تعلل پیش آید.
وی گفت: به طور طبیعی در سنین 25 تا 75 سالگی یک کاهش پیشرونده در عملکرد بیضه ها (که محل اصلی تولید هورمون مردانه است) اتفاق بیفتد، این کاهش در 45 تا 50 سالگی به حداکثر می رسد، به طوریکه میزان تستوسترون آزاد خون 50 درصد کاهش می یابد.خطر افزایش کلسترول بد خون با کاهش تستوسترون بیشتر می شود دکتر وحیدی همچنین با اشاره به اینکه هورمون مردانه یک عامل حفاظتی در مقابل تصلب شرائین است، گفت: در مردان 40 تا 70 ساله ای که میزان تستوسترون خون کاهش می یابد، خطر تصلب شرائین که پیش درآمد سکته قلبی و مغزی است، بیشتر می شود. بنابراین مردان میانسال باید بیش از پیش بر انجام ورش روزانه و رعایت رژیم غذایی مناسب توجه کنند.
وی خاطرنشان کرد: سوء مصرف الکل، چاقی، بیماری قند و مصرف بعضی از داروها تشخیص یائسگی در مردان را مشکل می کند چون تمامی علائم به یک باره ظاهر نمی شوند و بروزعلائم تدریجی بوده و در ضمن شدت علایم متغیر است.این جراح کلیه و مجاری ادراری با اشاره به تحقیقات انجام شده گفت: بررسی ها نشان داده اند که تجویز هورمون های مردانه در این افراد، سبب افزایش میل جنسی، کاهش چربی مضر (LDL)، افزایش کلسترول مفید خون(HDL) می شود که باید بر اساس صلاحدید پزشک معالج انجام شود.