به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، حساسیت غذایی در بارداری نوعی پاسخ سیستم ایمنی بدن است که بدنبال مصرف یک ماده غذایی خاص ایجاد می شود که حتی مصرف مقدار خیلی کمی از غذاهای آلرژی زا باعث بروز علائمی مثل: مشکلات بلع، کهیر و ورم راه های تنفسی می شوند. حساسیت غذایی در برخی از افراد ممکن است باعث بروز علائم بسیار شدید و یا واکنش های بسیار خطرناک و کشنده ای به نام آنافیلاکسی (anaphylaxis) گردد. این حساسیت با علائمی مانند گرفتگی و تنگی نفس، ورم گلو به طوریکه تنفس به سختی امکان پذیر باشد، شوک و افت فشار خون شدید، ضربان تند، سرگیجه، گیجی و عدم هوشیاری. اگر در دوران بارداری پس از خوردن غذایی با این علائم روبرو شدید، باید فوراً به بیمارستان مراجعه کنید، زیرا عدم درمان می تواند به کما و حتی مرگ منجر شود. حساسیت غذایی در دوران بارداری به سادگی با مشکلات شایع دیگری به نام عدم تحمل غذایی، حالت تهوع ، سوزش سردل و استفراغ اشتباه گرفته می شود. در صورتیکه عدم تحمل غذایی مشکل کم اهمیت تری است که در آن سیستم ایمنی درگیر نمی شود و بسیاری از این موارد از علائم طبیعی بارداری بشمار می روند.
نشانه های حساسیت غذایی در بارداری
ممکن است واکنش آلرژیک به غذاهای خاص برای مادران باردار ناخوشایند باشد و برای برخی دیگر خیلی وحشتناک و حتی برای برخی دیگر خطرناک باشد. علائم حساسیت غذایی در عرض چند دقیقه تا یک ساعت بعد از خوردن غذای ممنوعه و آلرژی زا ظهور می کند. اغلب علائم رایج آلرژی غذایی عبارتند از:
- سوزش دهان
- کهیر ، خارش یا اگزما
- ورم لب ها ، ورم صورت، زبان و گلو یا بخش های دیگر بدن
- خس خس و گرفتگی بینی یا تنفس سخت
- درد شکمی، اسهال، حالت تهوع یا استفراغ
- سرگیجه، گیجی و یا غش
آلرژی غذایی و بارداری
برای برخی مردم، مصرف غذاهایی مانند محصولات لبنی، انواع بری ها، گلوتن گندم، خشکبار، سویا، تخم مرغ و غذاهای دریایی اغلب باعث ایجاد واکنش آلرژیک می گردد. برخی مواقع، یک واکنش آلرژیک ممکن است حاصل استفاده از افزودنی های غذایی باشد. در این هنگام، مصرف غذاهای فراوری شده که حاوی رنگ ها یا حفاظت کننده های غذایی می باشد، ممکن است باعث بروز علائم حساسیت زا یا آلرژیک گردند. زنانی که از هر گونه آلرژی غذایی رنج می برند و یا حساسیت بالایی در گذشته به برخی غذاها داشته اند، لازم است از مصرف غذاهای آلرژیک در طول بار داری خود داری کنند.
زنانی که هرگز واکنش های آلرژیک به غذاها نداشته اند و سابقه فامیلی آلرژی غذایی ندارند نیز لازم است در رابطه با رژیم غذایی دوران بار داری با پزشک متخصص مشورت کنند. اگر چه شواهد قطعی در رابطه با این که مصرف مواد غذایی آلرژیک توسط مادر ممکن است خطر آلرژی غذایی بالاتری در نوزادان به همراه داشته باشد وجود ندارد، اما برخی از متخصصان معتقدند که بهتر است از مصرف غذاهای آلرژیک مانند بادام زمینی یا خشکبار در طول دوران بارداری و یا حتی هنگام شیردهی خود داری شود.
در میان کارشناسان پزشکی توافقی در رابطه با وجود ارتباط بین رژیم غذایی بار داری و شرایط آتوپیک که ممکن است در کودک توسعه یابد، وجود ندارد. در واقع، مطالعات کمی وجود دارد که نشان می دهد در صورتی که غذاهای خاصی در طول دوران بار داری مصرف نشوند و در طول سال های اولیه زندگی وارد رژیم غذایی کودک نشوند، کودک ممکن است خطر بالایی برای توسعه حساسیت بالای غذایی نشان دهند. با توجه به نظریه های موجود در رابطه با ارتباط بین رژیم غذایی بار داری و واکنش کودک به غذاهایی که به عنوان آلرژیک در نظر گرفته می شوند، کاری که شما باید در این دوران از زندگی خود انجام دهید، پیروی از توصیه های پزشک خودتان می باشد.
ممکن است برخی افراد به صورت ژنتیکی نیز مستعد ابتلا به آلرژی های غذایی باشند.تنها یک متخصص پزشکی در بهترین موقعیت به منظور ارزیابی بهترین رژیم غذایی برای شما و جنین شما قرار دارد. در صورتی که هر گونه واکنش های آلرژیک را در طول دوران بارداری تجربه کردید، پزشک ممکن است آنتی هیستامین ها را که یک گروه از داروهایی است که اثرات هیستامین های ترشح شده توسط سلول های ماستوسیت بدن را کاهش می دهند، تجویز کند. مشابه هر داروی دیگری، استفاده از داروهای آلرژی همچنین می تواند عوارضی جانبی در دوران بار داری به همراه داشته باشد. به همین دلیل پزشکان در این دوران داروهایی را تجویز می کنند که برای جنین امن باشد. همچنین، در هنگام مصرف دارو مطمئن شوید که تنها دوز تجویز شده این دارو توسط پزشک را مصرف می کنید.
زنان بار دار و همچنین مادران شیر ده باید بسیار مراقب رژیم غذایی که مصرف می کنند باشند. همچنین آزمایشات خاصی وجود دارد که به شناسایی غذاهایی که ممکن است برای مادر و جنین آلرژیک باشند، کمک می کند. این آزمایشات می تواند به تصمیم گیری در رابطه با غذاهایی که در دوران بار داری نباید مصرف شوند، نیز کمک می کند.
در این رابطه می توانید با یک متخصص تغذیه نیز مشورت کنید و دستور العمل هایی در رابطه با بهترین شیوه غذایی که زنان مستعد ابتلا به آلرژی غذایی می توانند از آن استفاده کنند را دریافت کنید. بعد از همه ی این موارد، خون مادر منبع تغذیه ای برای کودک است و ضروری است که رژیم غذایی مادر همه ی مواد غذایی مورد نیاز برای رشد و نمو جنین را تأمین کند. در صورتی که شما از آلرژی شدید و یا شوک آنافیلاکسی بعد از مصرف برخی مواد غذایی خاص رنج می برید، بهتر است از مصرف چنین غذاهایی در طول دوران بار داری اکیداً خود داری کنید.