علل و علائم نارسایی زودرس تخمدان و روش های درمان

  دوشنبه، 28 فروردین 1402   زمان مطالعه 5 دقیقه
علل و علائم نارسایی زودرس تخمدان و روش های درمان
نارسایی تخمدانی اولیه، که به آن نارسایی زودرس تخمدان نیز گفته می‌شود، هنگامی رخ می‌دهد که عملکرد تخمدان‌ها قبل از 40 سالگی متوقف شود. این وضعیت اغلب منجر به ناباروری می‌شود. در ادامه این مطلب از ساعد نیوز بیشتر درباره این مشکل بحث می کنیم. همراه ما باشید.

نارسایی زودرس تخمدان اختلالی می باشد که در خانم ها پیش از 40 سالگی مشاهده می شود. این افراد ممکن است هیچ گاه تجربه قاعدگی نداشته باشند و یا اگر هم قاعدگی را تجربه کرده اند، قبل از سن 40 سالگی قاعدگی انها قطع شده است.باید در نظر داشت که همه خانم‌هایی که قبل از 40 سالگی دچار قطع عادت ماهانه می‌شوند، دچار یائسگی زودرس نیستند و حتماً این تشخیص باید با بررسی‌های هورمونی اثبات شود.

نارسایی زودرس تخمدان

اگر عملکرد تخمدان ها زودتر از 40 سالگی متوقف شود به آن نارسایی زودرس تخمدان می گویند. در نارسایی زودرس تخمدان، تخمدان ها نمی توانند هورمون استروژن را تولید نمایند و یا به طور مرتب تخمک آزاد کنند، چنین شرایطی ممکن است سبب ناباروری شود. گاهی نارسایی زودرس تخمدان با یائسگی زودرس یکسان تعبیر می شود، اما این دو اختلال با هم متفاوتند.

افرادی که نارسایی زودرس تخمدان دارند ممکن است برای سال ها به صورت نامنظم پریود شوند و حتی ممکن است بتوانند باردار شوند. حال آنکه خانم هایی که یائسگی زودرس دارند پریود آنها قطع شده و نمی توانند باردار شوند. اگر خانمی برای 3 دوره متوالی و یا بیشتر پریود نشود باید جهت بررسی علت آن به پزشک مراجعه نماید. قطع پریود ممکن است به دلایل مختلف از جمله بارداری، استرس، تغییر رژیم غذایی یا به دلیل انجام ورزش حرفه ای باشد. اگر سیکل قاعدگی به هر دلیلی تغییر کند، علت آن باید مشخص شود. ممکن است از هر 1000 زن زیر 30 سال، یک زن و از هر 100 زن زیر 40 سال، یک زن به نارسایی زودرس تخمدان مبتلا شوند.

 تخمدان

علائم نارسایی زودرس

علائم نارسایی زودرس تخمدان تقریباً مشابه با علائم یائسگی زودرس یا کمبود استروژن است. این علائم عبارت‌اند از:

  • پریودهای نامنظم یا با فواصل طولانی که ممکن است سال‌ها ادامه داشته باشد.

  • مشکلات باروری

  • گرگرفتگی

  • تعریق شبانه

  • خشکی واژن

  • خشکی چشم

  • کاهش تمرکز

  • کاهش میل جنسی

عوامل بروز نارسایی زودرس تخمدان

چند عامل برای نارسایی زودرس تخمدان شناخته شده است که یکی از آنها عارضه‌های ژنتیکی است که کروموزوم ایکس (X) را تحت تأثیر قرار می‌دهد؛ از جمله سندرم ترنر و سندرم ایکس شکننده. بیماری‌های خودایمنی نیز در نارسایی زودرس تخمدان مؤثر است. به علاوه برداشتن بخش زیادی از بافت تخمدان مثلاً بعد از جراحی کیست آندومتریوما یا همان کیست‌های شکلاتی، می‌تواند فرد را دچار نارسایی زودرس تخمدان کند. شیمی‌درمانی و پرتودرمانی نیز می‌تواند فولیکول‌ها را از بین ببرد و منجر به نارسایی زودرس تخمدان شود.

تفاوت یائسگی با نارسایی زودرس تخمدان

نارسایی زودرس تخمدان، اختلال عملکرد تخمدان پیش از 40 سالگی است. زنانی که به این عارضه دچار می‌شوند، ریسک بالاتری برای ابتلا به برخی بیماری‌ها از جمله پوکی استخوان، کمبود استروژن و بیماری‌های قلبی دارند. مشکلات ناشی از نارسایی زودرس تخمدان را معمولاً می‌توان با جایگزینی هورمون‌ها به خوبی رفع کرد.

اگرچه برخی از علائم نارسایی زودرس تخمدان مثل گُرگرفتگی یا خشکی واژن با یائسگی مشابه است و به همین دلیل، این عارضه را گاهی یائسگی زودرس می‌نامند، اما نارسایی زودرس تخمدان از این جهت که نتیجۀ طبیعی فرایند پیر شدن یک زن نیست با یائسگی تفاوت دارد. زنان یائسه امکان باردار شدن نخواهند داشت، درحالی‌که در مورد زنان مبتلا به نارسایی زودرس، احتمال باردار شدن زن وجود دارد.

به علاوه، زنانی که مبتلا به نارسایی زودرس تخمدان هستند، ممکن است همچنان دوره‌های عادت ماهانه را داشته باشند، اگرچه دوره‌های آنها نامنظم است. درصد کمی از زنانی که نارسایی زودرس تخمدان دارند، می‌توانند به ‌طور طبیعی باردار شوند، اما زنان یائسه هرگز باردار نخواهند شد.

 تخمدان

عوارض نارسایی زودرس تخمدان

  • ناباروری: ناباروری یکی از عوارض نارسایی زودرس تخمدان می باشد. ندرتاً ممکن است بارداری در نارسایی زودرس تخمدان آن هم فقط از طریق تخمک اهدایی امکان پذیر شود.

  • پوکی استخوان: استروژن مانع از پوکی استخوان می شود. بنابراین با کاهش سطح استروژن میزان پوکی استخوان در افراد مبتلا به نارسایی زودرس تخمدان افزایش می یابد.

  • افسردگی یا اضطراب: خطر ناباروری و دیگر مشکلات نارسایی زودرس تخمدان می تواند عامل ایجاد اضطراب و افسردگی در افراد مبتلا به نارسایی زودرس تخمدان گردد.

  • بیماری قلبی: کاهش استروژن به دلیل نارسایی زودرس تخمدان همچنین ممکن است خطر بیماری های قلبی را افزایش دهد.

تشخیص نارسایی زودرس تخمدان

نارسایی زودرس تخمدان با استفاده از آزمایش خون هورمونی روز سوم عادت ماهانه و اندازه‌گیری سطح هورمون fsh تشخیص داده می‌شود. بیمارانی که سطح fsh در آنها بالای 40 میلی‌واحد در هر میلی‌لیتر است، یعنی سطحی که پس از یائسگی مشاهده می‌شود‌، مبتلا به نارسایی زودرس تخمدان تشخیص داده می‌شوند و اگر فرد سطح بالای fsh داشته باشد، اما سطح آن از مقدار ذکرشده فراتر نرفته باشد، ممکن است به پیری زودرس تخمدان مبتلا شده باشد.

متأسفانه نارسایی زودرس تخمدان اغلب اشتباه تشخیص داده می‌شود. بسیاری از زنانی که در آنها نارسایی زودرس تخمدان تشخیص داده می‌شود، ‌در واقع از پیری زودرس تخمدان رنج می‌برند که ناباروری ناشی از آن قابل درمان است. از آنجا که این دو عارضه مشابه به نظر می‌آیند، تشخیص صحیح بین نارسایی زودرس تخمدان و پیری زودرس تخمدان بسیار مهم است.

زنانی که مبتلا به پیری زودرس تخمدان هستند اغلب می‌توانند با استفاده از تخمک‌های خود باردار شوند، درحالی‌که برای زنانی که واقعاً نارسایی زودرس تخمدان دارند، شانس باردار شدن از طریق تخمک‌های خودشان بسیار کم است. بنابراین درمان ناباروری با وجود این عارضه همیشه شامل استفاده از درمان‌های آزمایشی است، زیرا تاکنون هیچ درمان مؤثری برای مبتلایان به این نارسایی شناخته نشده است.

درمان نارسایی زودرس تخمدان

درمان نارسایی زودرس تخمدان که برای برطرف کردن مشکلات حاصل از کاهش میزان استروژن می باشد، شامل موارد ذیل است:

  • هورمون درمانی (هورمون تراپی): یکی از روش های درمان نارسایی زودرس تخمدان، هورمون درمانی می باشد. استروژن از پوکی استخوان و گرگرفتگی جلوگیری کرده و پروژسترون مانع از ایجاد تغییرات اندومتر ناشی از استروژن می گردد. در هورمون درمانی استروژن به همراه پروژسترون تجویز می گردد، زیرا مصرف هورمون ها به صورت ترکیبی می تواند منجر به وقوع پریود گردد. در زنانی که سن بالاتری دارند مصرف استروژن به همراه پروژستین (نوعی پروژسترون) احتمال ابتلا به بیماری های قلبی و سرطان پستان را کاهش می دهد. از عوارض هورمون تراپی در درمان نارسایی زودرس تخمدان می توان به افزایش وزن و یا چاقی اشاره کرد.

  • مصرف کلسیم و ویتامین D: مصرف کلسیم و ویتامین D از پوکی استخوان جلوگیری می نماید. مصرف مواد غذایی و نور خورشید ممکن است مقدار کافی از کلسیم و ویتامین D را برای بدن تامین نکند به همین دلیل پزشک مکمل های دارویی تجویز می نماید. گاهی پزشک پیش از درخواست مکمل های دارویی آزمایش تراکم سنجش استخوان درخواست می کند.

سخن پایانی

اگر سه ماه پریود نشدید، حتماً به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید. پریود نشدن ممکن است علل دیگری مثل بارداری، استرس، تغییر عادات غذایی یا تغییر برنامه ورزشی داشته باشد، اما در هر حال بهتر است در صورت بروز هرگونه بی‌نظمی در پریود به پزشک مراجعه کنید تا بررسی‌های لازم انجام شود. حتی اگر برایتان مهم نیست که پریود نشوید، نسبت به عوارض آن بی‌تفاوت نباشید. کاهش سطح استروژن می‌تواند عوارضی مثل کاهش تراکم استخوان و افزایش خطر بیماری‌های قلبی به دنبال داشته باشد.


دیدگاه ها
  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
سه پرس کباب سفارش پسر کوچک رهبر معظم انقلاب برای خانواده شش نفره‌شان+عکس/ فرزندانی که در ساده زیستی راه پدر را ادامه میدهند (166 نظر) ساده زیستی مثال زدنی رهبر انقلاب ؛ از عینک شکسته و کفش قدیمی تا مبل ساده و عبای نخ کش شده +عکس (149 نظر) پیام توئیتری علی دایی درباره حمایت از کاندیداهای ریاست جمهوری+عکس (36 نظر) پربازدید شدن نمای بیرونیِ منزل شخصی رهبر معظم انقلاب+عکس/ نمایی سیمانی با آیفونی قدیمی و درب خانه ای ساده و بدون زرق و برق (28 نظر) تزیین ماشین مخصوص حاجی ها/ مُد جدید این روزهای کشورمان +عکس (21 نظر) خلاقیت بی نظیر راننده یزدی، با نوشته جالب پشت کامیون حماسه ساز شد/ آدم حَظ میکنه از این درک و فهم بالا... (21 نظر) تصویری از خانه ابدی همسر جوان نسرین مرادی، فریده سریال نون خ/ روحش شاد و یادش گرامی (19 نظر) نگاهی به سبک دکوراسیون و سلیقه ساده پسندِ خانه علیرضا زاکانی+عکس/ خانه ای با فرش ماشینی و لوازم در حد شهروند عادی (18 نظر) خلاقیت پدر ایرانی در ثبت اولین عکس متفاوت از پسرش حماسه ساز+عکس/کل آتلیه های شهر زیر سوال رفت...🤣 (18 نظر) مراسم تشییع پدر محسن تنابنده، شوهر همای پایتخت با حضور چهره های سرشناس و بازیگران/ روحش شاد و یادش گرامی +عکس (15 نظر) نوزاد بانمک و خوشگل المیرا شریفی مقدم مجری خوش اخلاق صداوسیما سر سفره ساده عید/ پروفیل یک مادر مهربون+عکس (14 نظر) (عکس) انگشتر بسیار زیبای رهبر انقلاب با طرحی دلربا و چهره شاداب و پرانرژی ایشان در 85 سالگی / پیر ما اشرف مخلوقات است ... (10 نظر) رستوران گردی دو نفره حامد آهنگی با مادر شاد و خوش پوشَش+عکس/ خلوت مادر و پسری به سبک مجری خوش خنده😍 (10 نظر) نگاهی به کیک تولد متفاوت و به شکل سالاد الویه حامد آهنگی در مراسم سورپرایز تولدش+ویدیو/ چه ذوقی میکنه آقای خوش خنده😍 (9 نظر) نگاهی به کانتر آشپزخانه شلوغ و جمع و جور خانه مهران غفوریان در این پیام تبریکش+ویدیو/ یخچال هم قشنگ برا خودش آلبوم عکسه (8 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
(عکس) درختی که زمان مرگ خونریزی می کند
بازسازی صدای کاهن مصری پس از 3 هزار سال از روی مومیایی او+ تصاویر
فال روزانه امروز یکشنبه 10 تیر ماه 1403
فال ابجد روزانه یکشنبه 10 تیر 1403
فال شمع روزانه امروز یکشنبه 10 تیر خرداد 1403
قیمت رسمی انواع چلوکباب 43 سال قبل در رستوران اصیل ایرانی! +عکس
روایت جالب آیت الله هاشمی رفسنجانی از آوازخوانی دلپذیر و اجباری آیت الله طالقانی و منتظری در زندان/ خودم صدای خوبی ندارم اما...+ویدیو
فال قهوه با نشان روز یکشنبه 10 تیر ماه 1403
دانلود آهنگ جدید "دل بیچاره" مهدی جهانی +فیلم/ منو تنهام نذار با این احوال زار نگاه کن به دلت منو یادت بیار
فال حافظ با تفسیر امروز یکشنبه 10 تیر 1403 + فیلم
فال انبیاء روزانه یکشنبه 10 تیر ماه 1403
استفتاء از رهبری در مورد رای سفید
قتل دلخراش خانم معلم به دست شوهرش/ پرت کردن همسر از طبقه سوم
ماجرای تصمیم خاص حاج قاسم برای کَفنش از زبان یکی از همرزمان جانبازش
دست نوشته‌های یک جانباز هنرمند: نسل انتقالی به پایان راه نزدیک می‌شود