مردان و زنان در خیلی موارد با یکدیگر متفاوت هستند، این تفاوت را می توان در خصوصیات و شکل روابط در آنها نیز مشاهده کرد. یکی از مهم ترین تفاوت ها در میان مردان و زنان، روابط دوستانه آنها با دیگران می باشد. در این بخش از ساعد نیوز درباره دو ویژگی مهم تفاوت روابط دوستانه در مردان و زنان اطلاعاتی به دست خواهیم آورد. تحقیقاتی در مورد شباهت و تفاوت هایی میان دوستی های میان مردان و میان زنان وجود دارد. هر چند که تفاوت در این روابط معمولاً کمتر از شباهت است اما موارد جالبی در این تفاوت ها وجود دارد. مثلاً تفاوت عمومی در روابط مردان این است که دوستی آنها بر پایه “ابزاری” است و کمتر احساسی می باشد، در حالی که احتمال به اشتراک گذاری احساسات و افکار در زنان بیشتر است. مردان معمولاً بر بنای فعالیت مشترک مانند شغل، ورزش و بازی و ... روابط دوستی خود را ادامه می دهند که بیشتر “معامله ای” است. در واقع، مردان فعالیت هایشان را به اشتراک می گذارند و زنان احساساتشان را. دو ویژگی مهم که در شکل گیری روابط اجتماعی و خصوصی همسران مؤثر است را جمع آوری کرده ایم، اگر خواهان زندگی آرام و کم تنش در کنار همسر خود هستید بهتر است در ادامه با ما همراه باشید.
اهمیت دوستی چیست؟
انسان موجودی اجتماعی است و بودن کنار دیگران را دوست دارد. فرقی نمی کند انسان درون گرا باشد یا برون گرا و فکر بودن در کنار دیگران همواره برایش خوشایند است. برای همین معمولا از دوستی استقبال می کند تا نیاز ذاتی اش به حضور در اجتماع ارضا شود. دوستی تمام چیزهایی را که برای تکامل نیاز داریم در اختیامان می گذارد، از شادی و همدلی گرفته تا اعتماد و صداقت. شنیده اید کسانی که دوست خوب دارند کمتر فراموشی می گیرند و بیشتر عمر می کنند؟
احساس تنهایی بدون دوست
نداشتن دوست سایه تنهایی و انزوا را پهن می کند و در دامن این تنهایی، احساسات منفی گریبان گیر انسان می شوند و رفته رفته او را به سمت افسردگی و اضطراب همیشگی می کشانند. یکی از بدترینِ این مشکلات ضعف عزت نفس است. فرد احساس می کند حتما آن قدر خوب نبوده است که لایق دوستی باشد. این افکار به تنهایی فرد را از پا می اندازند و تصمیم می گیرد این حس بی کفایتی را با خوشی های لحظه ای جبران کند، پس به الکل و موادمخدر روی می آورد تا تنهایی اش را پر کند غافل از اینکه با این تصمیم تنهاتر از قبل می شود. اگر انسان مهارت مقابله با تنهایی را بلد نباشد، به سختی می تواند جلوی منفی بافی و تاریک شدن زندگی اش را بگیرد. باید یاد بگیریم که تنهایی گاهی اجتناب ناپذیر است و باید با مهارت های مقابله ای مثل عزت نفس، قدردانی و شادی پشت سر گذاشته شود.
سبک و سیاق دوستی های زنانه
دوستی خانم ها معمولا بر اساس صمیمت و ارتباط عاطفی شکل می گیرد و رشد می کند. خانم ها خیلی دوست دارند درباره احساسات خود حرف بزنند، صمیمانه یکدیگر را بغل کنند، رودرروی هم باشند، تماس چشمی برقرار کنند و ارتباط احساسی کامل داشته باشند. تاکنون پژوهش های مختلف بارها اهمیت دوستی زنان را تأیید کرده اند. یکی از این پژوهش های معتبر نشان داد زنان در مراحل اولیه سرطان سینه اگر دوستان زن زیادی نداشته باشند، ۴ برابر بیشتر در معرض خطر مرگ خواهند بود و زنانی که در مراحل اولیه بیماری با دوستان بیشتری در ارتباط هستند، احتمال بقای بیشتری دارند. به نظرتان علتش چیست؟
زن ها راحت تر به هم تکیه می کنند، راحت تر نصحیت می کنند و می پذیرند، روی شانه دوستشان گریه می کنند، اسرارشان را با هم در میان می گذارند و آنها را حفظ می کنند، عزت نفس دوست خود را بالا می برند و برای هم گوش شنوا هستند. همه اینها در کنار هزاران مزیت دیگر باعث می شود دوستی زنانه محکم و امیدبخش زندگی هر زنی باشد. روابط صمیمانه در بدن خانم ها هورمون اکسی توسین تولید می کند که به آن هورمون پیوند یا عشق هم می گویند. اما می دانستید استرس هم در خانم ها اکسی توسین تولید می کند؟ یعنی پاسخ طبیعی آنان در مواجهه با شرایط استرس زا، اهمیت دادن و همراهی است. حتی برخی معتقدند اکسی توسین دلیل اصلی غریزه مادری زنان است. در نتیجه دوستی های زنان هم کاملا از جنس صمیمت و ارتباط عاطفی است.
سبک و سیاق دوستی های مردانه
روابط دوستانه مردان بیشتر جنبه تعاملی دارد. مردان ذاتا به روابطی تمایل دارند که بیشتر مبتنی بر فعالیت های مشترک مثل بازی و سرگرمی اند تا روابط صمیمی و رودررو. کمتر مردی تمایل دارد درباره جزئیات و ریز تغییرات زندگی خود با دوستش صحبت کند. همچنین ممکن است ماه ها و سال ها دوستی اش را با کسی ادامه دهد و او را دوست صمیمی خود بداند بدون آنکه با او در ارتباط باشد، چون ارتباط همیشگی را لازم نمی داند. زن اگر مدام با دوست خود در تماس نباشد، کم کم احساس می کند دوستی شان به هم خورده است یا طرف مقابل دیگر علاقه ای به ادامه دوستی ندارد. حتی اگر تا الان بدون هیچ مشکلی دوست خوب هم بوده باشند! به همین خاطر اگرچه رفاقت مردانه رنگ و بوی کمتری دارد، محکم تر و پایدارتر است.
مردها احساسات را قاتی روابط دوستانه نمی کنند، از انگیزه های هم نمی پرسند و به اسم صمیمیت از رازها و جزئیات زندگی هم سر درنمی آورند. در حالی که ارتباط صمیمی خانم ها معمولا با درمیان گذاشتن رازهای مگو شکل می گیرد. حتما می دانید این زیاد دانستن چقدر می تواند در دوستی نوسان ایجاد کند، به خصوص اگر یک طرفه باشد، یعنی همیشه یک نفر بگوید و دیگری فقط گوش بدهد. مردان به جای اینکه عمیق ترین و پنهان ترین احساسات خود را با دوستان صمیمی مردشان در میان بگذارند، ترجیح می دهند آنها را به همسر، خواهر یا دوستان خانم خود بگویند.
تفاوت های دوستی زنان و مردان
تعداد دوستان مردان معمولا بیشتر و عمق دوستی آنان کمتر است. از طرفی زنان بیشتر از مردان به روابط صمیمی تمایل دارند و بیشتر احتمال دارد کسی را بهترین دوست خود معرفی و او را به راحتی از دوستان معمولی متمایز می کنند. به کاربردن کلمه «دوست» برای مردان راحت تر است و از دوستان خود انتظارات کمتری دارند. برای خانم ها حمایت عاطفی اولویت بیشتری دارد، یعنی کسی که دستشان را بگیرد و هنگام سختی ها پشتیبانشان باشد.
ریشه تفاوت دوستی زنان و مردان
تاکنون از خودتان پرسیده اید چرا معیارهای دوستی مرد ان و زنان این قدر متفاوت است؟ برخی معتقدند ریشه این تفاوت به زندگی روزمره مردان و زنان اولیه برمی گردد. آن زمان مردان گروهی سفر می کردند و زنان نزدیکی خانه می ماندند و غذا و آذوقه جمع آوری می کردند. مردان برای سایر مردان گروه که شکارچیان و جنگجویان ماهری بودند ارزش بیشتری قائل بودند. وجود آنها اطمینان خاطر بود، مخصوصا برای کسی که با چنین فردی روابطی دوستانه داشت. از سوی دیگر زنانی که به قبیله شریک زندگی خود می رفتند، اغلب از قبیله خویشاوندان خود حذف می شدند و در محلی قرار می گرفتند که هیچ خویشاوندی نداشتند تا برای تربیت فرزندان، تقسیم غذا و دفاع از خود به او تکیه کنند. بنابراین برای اینکه از پس این چالش بربیایند، باید می توانستند زنان دیگر را بشناسند و افرادی معتمد و وفادار پیدا کنند. همه آنها به حمایت عاطفی نیاز داشتند و کسی را می خواستند که اطلاعات کافی درباره هنجارها و سیاست های قبیله جدید داشته باشد، پس دنبال کسی می گشتند که اطلاعات کافی داشته باشد، در اختلافات طرف آنها را بگیرد و به نحوی جای خالی مادر و خواهر و فامیل را پر کند.
کلام آخر
اگر بخواهیم این مقاله را در ۳ جمله خلاصه کنیم، می توانیم بگوییم:
- دوستی زنان بر اساس صمیمیت و ارتباط عاطفی رشد می کند، چون زنان ذاتا در پی ارتباط و حمایت عاطفی هستند؛
- روابط صمیمانه و رودررو بین زنان باعث ترشح اکسی توسین می شود که به هورمون پیوند یا عشق شهرت دارد؛
- دوستی مردان اغلب جنبه تعاملی دارد و بیشتر در پی دوستی هایی هستند که به جای درددل و هم دردی، مبتنی بر فعالیت های مشترک باشند.