اگر می خواهید مانند یک نویسنده حرفه ای فرآیند نگارش مقاله را آغاز کنید و بعد از اتمام آن دچار مشکل نشوید مراحل زیر را به صورت گام به گام طی فرمایید. رعایت قواعد نگار نه تنها عامل تسریع روند نگارش مقاله می باشد بلکه در کیفیت مقاله نیز تاثیر دارد.
دانشجو قبل از شروع روند نگارش مقاله احتیاج به شناخت علاقه مندی های خود دارد و اینکه بداند این مقاله را با چه هدفی می خواهد بنویسد. شناخت مهارت و استعداد ها کمک می کند تا موضوع بهتری برای مقاله انتخاب کند. یقینا برای انتخاب عنوان و موضوع مناسب مقاله باید اول حوزه علاقه مندی های خود را بشناسید توصیه می کنیم عنوانی که انتخاب می کنید دقیقا مرتبط با رشته تحصیلی و حوزه موضوعی خودتان باشد در این صورت بهتر می توانید در رابطه با آن تحقیق کنید و اطلاعات لازم را گرد آوری نمایید بعد از اینکه از حوزه موضوعی خود اطمینان کسب نمودید و دریافتید که با چه هدفی می خواهید مقاله ارائه کنید برای تقویت نویسندگی خود مراحل زیر را دنبال کنید.
- مقالات متعدد بخوانید.
- مدام از دوستان و اساتید با تجربه خود مشورت بخواهید.
- هر روز یک مثاله بنویسید و سعی کنید قدرت نگارش خود را تقویت کنید.
- چهارچوب مقاله را بشناسید و هر بخش از مقاله را به عنوان یک بخش گسترده تحقیق در نظر بگیرید و نسبت به هیچ بخشی کم توجه نباشید.
- هر چقدر مطالعه و تمرین و تکرار بیشتری داشته باشید موفق تر خواهید بود.
- اصول اخلاقی را تحت هر شرایط رعایت کنید و به هیچ عنوان سراغ کپی برداری و کارهای غیر اخلاقی نروید.
همه این مراحل برای تقویت مهارت نویسندگی و شناخت شما موثر و کاربردی می باشند. چهارچوب استاندارد یک مقاله که برای اغلب ژورنالها قابل قبول است به ترتیب زیر می باشد:
بخش های اصلی یک مقاله عبارت است از:
- عنوان مقاله (Title)
- اسامی نویسنگان (Authors)
- کلمات کلیدی (key words)
- مقدمه (Introduction)
- متدها و روش ها (Methods)
- نتایج و یافته های تحقیق (Results)
- بحث (Discussion)
- نتیجه گیری (Conclusion)
- منابع (References)
انتخاب عنوان مقاله
انتخاب عنوان مناسب اولین گام می باشد. باید بتوانید از موضوعاتی که در حیطه رشته تخصصی خودتان می باشد و تا کنون مقاله ای در رابطه با آن ارائه نشده است عنوان مناسبی انتخاب کنید. عنوان باید کوتاه و در برگیرنده کلمات کلیدی باشد و کاملا مرتبط با موضوع مقاله باشد. در انتخاب عنوان عجله نکنید و حتما سعی کنید از استاد راهنمای خود مشورت بخواهید و اطمینان حاصل کنید که عنوان قبلا ارائه نشده است. همچنین باید یقین داشته باشید که می توانید رد رابطه با عنوانی که انتخاب کرده اید به نتیجه برسید دست یافتن به نتایج تحقیق موضوع مهمی می باشد.
چکیده نویسی
شاید بعد از انتخاب عنوان دشوارترین مرحله چکیده باشد. برای نگارش چکیده ابتدا باید تمام مطالبی که نوشته اید را به خوبی مطالعه کنید، سپس تلاش کنید چکیده مطالب شما مطابق با همان طرح اولیه مقاله باشد. چکیده مقاله باید یک جمع بندی از همه مطالبی که در مقاله شما آمده را ارائه دهد.
متد ها و روش تحقیق
در طول انجام تحقیق باید هر آنچه که انجام دادخ اید را یادداشت نمایید همه فرایند تحقیق و ابزارهایی که استفاده کرده اید این قسمت از مقاله را تشکیل خواهد داد. بخش روشها بايد با يك توالي منطقي شرح دهد كه يك مطالعه چگونه طر ح ريزي و اجرا شده است و داده ها چگونه تحليل گرديده اند. اين بخش بايد به گونه اي نوشته شود كه اگر محقق ديگري تصميم به تكرار كار شما گرفت براحتي بتواند مطالعه را عيناً و يا به شكل ديگري انجام دهد.
نتایج و یافته ها
روشن است که همه اهمیت تحقیق به نتایج آن می باشد و تا زمانی که به نتیجه مثبت و کاربردی دست نیافته اید تحقیقات شما اعتباری نخواهند داشت. هر چه قدر نتایج مقاله بیشتر باشد اعتبار و اهمیت مقاله بالاتر است. بعد از اتمام بخش مواد و روش کار مقاله و ارائه اطلاعات مورد نیاز در خصوص ورودی ها و روش هایی که برای رسیدن به خروجی داده ها انجام شده است، نوبت به ارائه نتایج داده ها می رسد. تمامی نتایجی که در حین انجام پژوهش بدست آورده اید، بی کم و کاست در قسمت نتایج ذکر می کنید بدون آنکه قضاوت یا تحلیلی در خصوص نتایج خود ارائه دهید. زیرا تحلیل نتایج و خروجیها، مربوط به بخش بحث و نتیجه گیری مقاله می باشد. ما با کمک همین یافته ها و خروجی ها می توانیم عملکرد روش خود را با روش های مطالعات مشابه پیشین مقایسه کنیم تا ببینیم که آیا این روش پیشنهادی منجر به پیشرفت معناداری در حوزه تحت مطالعه شده است یا نه. در قسمت نتایج، برای گزارش دقیق تر اغلب اوقات از نمودارها، جداول و اشکال استفاده می شود.
بحث و نتیجه گیری
قسمت بحث و نتیجه گیری آخرین بخش از مقاله علمی می باشد که هدف آن ارائه یک نتیجه کلی از پژوهش انجام شده و نتایج حاصل از آن می باشد. نحوه نگارش بخش بحث و نتیجه گیری می تواند از مجله ای به مجله دیگر متفاوت باشد. برخی مجلات ترجیح می دهند که بخش بحث و نتایج جدای از یکدیگر باشند و مقاله با بحث خاتمه پیدا کند. اما برخی دیگر از مجلات ترجیح می دهند که بخش نتایج و بحث با یکدیگر نوشته شوند. و حتی گاهی برخی مجلات از نویسنده می خواهد که بخش نتایج، بحث و نتیجه گیری را جداگانه بنویسند که در مقالات انگلیسی به ترتیب تحت عنوان result, discussion, conclusion نامیده می شوند. در مقالاتی علمی که بخش نتیجه گیری جدای از بحث نوشته می شود، معمولاً یک یا دو جمله مهم از بحث را در قسمت نتیجه گیری ها می آورند. در نتیجه بهتر است قبل از اقدام به نگارش مقاله، ابتدا بخش راهنمای سایت مجله را مطالعه کرده و سپس بر اساس دستورالعمل آن مجله، مقاله خود را نگارش کنید.
منابع و رفرنس
بخش پایانی مقالات و کتاب ها و پایان نامه به منابع اختصاص دارد منابع تحقیق بخش مهمی محسوب می شود و باید با دقت کامل این بخش نوشته شود. کوتاهی در نوشتن منابع سرقت علمی محسوب خواهد شد و اعتبار مقاله را زیر سوال خواهد برد. انواع روش های رفرنس نویسی وجود دارد که باتوجه به حوزه موضوعی مقاله بایدمناسب ترین سبک رفرنس نویسی برای مقاله انتخاب شود.
برای اینکه مقاله شما کیفیت کافی را داشته باشد زیاده خواه نباشید و نسبت به سابمیت عجله نکنید اگر نگارش مقاله را به اتمام رسانده اید به خودتان استراحت دهید و چند روز بععد با ذهن بازتر دوباره نوشته های خود را مرور کنید ممکن است به جملات و تغییرات ارزشمندی برسید. از دوستان خود که در زمینه تخصصی شما سواد کافی دارند بخواهید که مقاله را مطالعه کنند یقینا آنها بهتر از شما متوجه ضعف های موجود خواهند شد.
ترجمه نیز بخش مهمی محسوب می شود بهتر است از یک فرد متخصص در زمینه ترجمه تخصصی بخواهید که مقاله شما را ترجمه کند. ترجمه باید با کیفیت طلایی و کاملا تخصصی انجام شود. بهتر است مترجمی که انتخاب می کنید سابقه زیادی در زمینه ترجمه داشته باشد در اینصورت بهتر خواهد توانست ترجمه تخصصی را انجام دهد. بعد از ترجمه دوباره متن ترجمه شده را بخوانید و بررسی نهایی انجام دهید و سپس به ژورنال مد نظرتان سابمیت کنید.
زمان سابمیت تا اخذ نتیجه داوری ممکن است بین سه هفته تا 3 ماه متغیر باشد بهتر است در این مدت وضعیت مقاله را با ارسال ایمیل به سردبیر پیگیری کنید.
رمز موفقیت شما برای ارائه یک مقاله خوب تمرین و تکرار و مطالعه مقالات موجود می باشد نسبت به نوشتن عجله نکنید و همه توصیه ها را جدی بگیرید. همچنین به عنوان نکته نهایی مد نظر داشته باشید که بلند پروازی در انتخاب ژورنال ممکن است زحمات شما را به هدر دهد. مقاله خود را از لحاظ محتوای علمی و سطح کیفی بررسی کنید و ژورنال مناسب انتخاب کنید. یقینا همه تمایل به چاپ مقاله در ژورنالهای ایمپکت دار دارند اما کیفیت مقاله شما باید تعیین کننده ژورنال باشد. در رابطه با سطح کیفی و حوزه موضوعی ژورنال ها مطالعه کنید و سعی کنید بهترین ژورنال را برگزینید.
امیدواریم بهترین مقاله را نوشته باشید و راهکار جدیدی را برای رفع یک مشکل اساسی خلق کرده باشید یا موضوع علمی جدیدی را مطرح کرده باشید که قابل چاپ در ژورنالهای معتبر و ایمپکتدار دنیا باشد.