مقدمه چیست؟
مقدمه به نوبه خود بخش بسیار مهمی از مقاله میباشد و نقش بسیار مهمی در جلب مخاطب دارد. بسیاری از داوران و نویسندگان مقدمه را به عنوان قلب تحقیق معرفی میکنند. باید بدانید که مقدمه ارزش کار شما میباشد و باید با مقدمه بتوانید خواننده را جذب کنید و نکات قوت مقاله را در این بخش بیان کنید. برای نگارش با کیفیت مقدمه چند نکته کلیدی زیر را مطالعه فرمایید که بتوانید خواننده را جذب کنید.
کاربرد مقدمه مقالات
نقش مقدمه در مقالات تحقیقی بسیار مهم است. این بخش از هر مقاله به شما می گوید که علت انتخاب موضوع مقاله تان برای تحقیق چه بوده است. چرا چنین موضوعی حائز اهمیت است، دلیل استفاده روشی خاص برای تحقیق تان چه بوده است و … .
به مقدمه هر مقاله علمی می توان به عنوان ابزاری برای پر کردن خلأ میان تحقیقات قبلی مرتبط با موضوع و کاری جدید هم اشاره کرد. یعنی در یک مقاله، در بخش مقدمه از دستاوردی خواهید گفت که خلأ های موجود در تحقیقات قبلی در زمینه مشترک را پُر می کند.
وظیفه دیگر مقدمه در مقالات تحقیقاتی، این است که به خوانندگان نمایی از اطلاعات پیش زمینه را ارائه کند و آنها را برای فرستادن به بستر تحقیق یاری دهد. یادتان باشد که هر پایان نامه معمولا دارای بخش جداگانه ای است که به آن «مرور ادبیات» می گویند. اما در یک مقاله تحقیقاتی، چنینی بخشی وجود ندارد. در عوض، مقدمه مروری مختصر بر تحقیق صورت گرفته دارد.
مقدمه چگونه باید نوشته شود؟
معمولا گفته می شود که بهترین زمان برای نوشتن مقدمه بعد از تکمیل ساختار مقاله و گرفتن نتایج مقاله است. البته این برای افرادی پیشنهاد می شود که تجربه ای در نگارش مقاله نداشته اند و برای اولین بار می خواهند یک مقاله بنویسند. این بخش از مقاله که بلافاصله بعد از چکیده نوشته می شود، ابتدا با یک توضیح کوتاه از ادبیات پژوهشی موضوع مقاله آغاز می شود و سپس سوال اصلی پژوهش و علت انتخاب این موضوع مطرح می شود و سپس یک پیشینه ای از موضوع مقاله بیان می شود. اینکه قبل از شما چه تعداد مطالعه مرتبط با موضوع شما انجام گرفته است. اما بدون هیچ گونه استدلال و ارائه نتایج آنها و در نهایت فرضیه پزوهش مطرح می شود. بایستی در این بخش دلیل روشنی برای طرح سوال خود بیاورید. و اینکه با پاسخ دادن به این سوال و یا حل آن مشکل می خواهید به چه چیزی برسید. یادتان باشد که قرار نیست تمام محتوای جزئی و اطلاعات ریز مقاله را از همان ابتدا به مخاطب عرضه کنید. بلکه باید با زبانی جذاب و جملاتی دقیق، مخاطب را برای ورود به متن آماده نمایید و او را در جریان موضوعاتی قرار بدهید که خواهد خواند. در مقدمه مقالات است که می توانید یک خواننده را ترغیب به ادامه خواندن کنید.
در نوشتن یک مقدمه علمی موارد زیر را در نظر بگیرید
- يك مقدمه كوتاه درباره موضوع مقاله
- يك نگاه اجمالي و مختصر بر نتايج پژوهش ها و تئوري هاي مرتبط با موضوع مقاله
- تشريح مشكل با توجه به تحقيقات پيشين (توصيف حوزه هايي كه دانش در آنجا ناقص مانده و نياز به بررسي بيشتر وجود دارد)
- تشريح هدف مقاله (اغلب حل كردن مشكل تشريح شده يا تنها بخشي از آن)
- توضيح مختصري از روش (به منظور برقراري ارتباط ميان سوالات پژوهش و روش دستيابي به پاسخ آن ها)
- توصيف پيش بينی ها و فرضيات به وجود آورنده اين پيش بينی ها (يعني بر اساس فرضيات و تئوري ها توضيح دهيم كه چرا اين پيش بينی ها را انتخاب كرديم)
مولفه های اصلی تدوین مقدمه مقاله
- اهداف (کلی و اختصاصی)
- مسئله پژوهش
- اهمیت و ضرورت پژوهش
- سوابق پژوهشی
- طرح فرضیه ها
چگونه بفهمیم مقدمه مقاله ما مناسب است؟
در مقدمه اگر دو کار را بتوانیم انجام دهیم موفق بوده ایم.
1- نخست اینکه به صورت دقیق بیان کنیم که هدف مقاله چیست.
2- دوم اینکه به صورت محکم و با دلایل کافی نشان دهیم که چرا این موضوعی که در مقاله می خواهیم بحث کنیم، مهم است و اینکه در بین تحقیق های گذشته جایش خالی است.
یک تست برای اینکه ببینیم مقاله خوبی نوشته ایم این است که بتوانیم در ۳ تا ۵ جمله به صورت خیلی خلاصه این دو مساله را برای یک مخاطبی که در حوزه تحقیقاتی ما کار می کند بیان کنیم و او قانع شود. اگر مخاطب برایش مساله ای مبهم بود یا اینکه در مورد ضرورت تحقیق ما تردیدی داشت، عملا در نگارش مقدمه موفق نبوده ایم.
مطالب مرتبط با این موضوع
اشتباهات متداول در نگارش مقاله