اولین نکته جالبی که درباره شهر انارک وجود دارد این است که همه بر سر قدیمی بودن این شهر توافق نظر دارند، اما داستانهای زیادی درباره این شهر وجود داشته که باعث میشوند هیچ کس به درستی نداند قدمت واقعی و دقیق این شهر به چه زمانی باز میگردد. در شهر و اطراف آن، آثار باستانی متعددی پیدا شده است که نشان میدهد شهر انارک مربوط به دوران ساسانیان یا حتی پیش از آن میشود. اما باستان شناسان به طور دقیق مطمئن نیستند که این آثار باستانی مربوط به ساکنین یک شهر بوده یا این که طور دیگری سر از شهر انارک درآوردهاند.
برخی دیگر از روایتها ادعا دارند که اولین خشتهای ساخت بناهای شهر انارک را فردی به نام محمد پهلوان در دوران شاه عباس صفوی بنا گذاشته است. طبق این روایت، محمد پهلوان با دستان خود اولین خانههای این شهر را ساخت و کمکم زندگی در این منطقه جریان یافت. اما باز هم افرادی هستند که این روایتها را داستان و افسانهای بیش ندانسته و اعتقاد دارند که تاریخچه شهر انارک تنها به دوران قاجار بازمیگردد. به گفته این افراد، این شهر در دوران قاجار محل عبور و مرور تاجران بوده و کمکم با ساخت استراحتگاه و محلهایی برای تجارت، زندگی در آن شکل گرفته است. اما با این وجود باز هم بیشتر باستان شناسان و مورخان بر این باور هستند که تاریخچه شهر انارک به دورانی قدیمیتر از دوران قاجار بازمیگردد.
این شهر کویری یکی از جاهای دیدنی استان اصفهان است و در شمال شرقی این استان، در شهرستان نایین قرار دارد. فاصله انارک تا نائین 77/3 کیلومتر و فاصله اصفهان تا انارک 223 کیلومتر است.
شهر انارهای کوچک در حاشیه کویر مرکزی ایران قرار دارد و از شمال شرقی به چوپانان و از شمال غربی به زواره میرسد. اردستان و نائین هم در غرب و جنوب آن قرار گرفتهاند. اردکان، خور و بیابانک هم سایر همسایههای این عروس کویری هستند. این شهر تماشایی 724 هکتار مساحت دارد و 147 متر بالاتر از سطح دریا قرار گرفته است.
اگر از تهران راهی دیار مردمان سختکوش میشوید، باید ابتدا خودتان را به شهر کاشان برسانید (اگر زمان دارید بد نیست سری هم به جاهای دیدنی کاشان بزنید). برای این کار به سمت اتوبان تهران-قم و امیرکبیر رانندگی کنید. در کاشان با کمک تابلوهای راهنمای مسیر به سمت شهر نایین بروید. وقتی به نایین رسیدید هم باید به سمت انارک تغییر مسیر بدهید. فاصله از تهران تا این شهر زیبای کویری 533 کیلومتر است و برای طی کردن این مسیر به 5 ساعت و 55 دقیقه زمان نیاز دارید.
شهر انارک با این که شهر چندان بزرگی نیست، اما جاذبههای گردشگری بسیار زیادی داشته که بیشتر آنها جاذبههای گردشگری و بناهای تاریخی هستند. اگر قصد دارید تا برای سفر به شهر انارک رفته و برای چند روز در آن اقامت داشته باشید، بهتر است که با این جاذبههای دیدنی آشنایی پیدا کرده و یک برنامه سفر دقیق بچینید تا بتوانید از بیشتر این جاذبهها دیدن کنید. در ادامه این بخش برخی از مهمترین جاذبههای دیدنی شهر انارک را برای شما نامبردهایم.
دیوار حصار شهر
سه قلعه
بادگیرهای شهر
کاروانسرای قدیمی
حمام قدیمی شهر انارک
آتشگاه چهارطاق نخلک
کویر جن
کویر جن در اطراف شهر انارک قرار داشته و لقب مثلث برمودای ایران را به خود اختصاص داده است. در این کویر شنهای روان و باتلاقی بسیار خطرناکی وجود داشته که مسیر عبور را برای گردشگران بسیار سخت میکند. توصیه میشود که افراد معمولی و کسانی که سررشتهای در گردشگری در کویر ندارند، به کویر جن سر نزنند. چرا که این کویر، همانطور که از نام آن پیداست، کویر خطرناک و مرموزی بوده و داستانهای زیادی درباره آن وجود دارد.
مردم این شهر کویری در گذشته به کشاورزی و قالیبافی مشغول بودند، اما به خاطر مشکلات اقتصادی و خشکسالیهای پیدرپی کشاورزی و قالیبافی از رونق افتاد. در حال حاضر، مردم این شهر کوچک کویری به دامداری و کار در معدن مشغول شدهاند. بنابراین، اگر در این شهر به دنبال سوغاتی مناسب هستید، باید به سراغ محصولات دامی بروید.
نان خوشمزه دستپخت مردم این شهر هم یکی دیگر از سوغاتیهای اینجاست. به این شیرینی معطر و خوشطعم نان کماج گفته میشود. زنان محلی و مردمان سختکوش این شهر کویری نان کماج را روی زغال آتشین میپزند. طعم نان کماج هوش از سرتان میپراند و در سفر به شهر انارها باید حتما آن را بچشید.
تنها وجه شباهت انارک و نایین در معماری آن نبوده و زبان مردم انارک هم، گویشی شبیه به گویش مردم نایین است. تنها تفاوتی که در گویش این دو شهر مشاهده میشود، در طرز بیان برخی از آواهاست. اما با این وجود هم میتوان باز گفتار مردم انارک را از گفتار مردم نایین تشخیص داد. در گذشته باغهای انار بسیاری در این شهر وجود داشت و شغل اصلی بیشتر مردم هم باغ داری بود، اما به دلیل تغییرات آب و هوایی و سایر تخریبهای صورت گرفته در بادگیرهای شهر، بسیاری از این باغها خشک شدند و مردم به ناچار رو به کار در معدنهای اطراف انارک آوردند. در انارک مواد معدنی بسیار زیادی را میتوان پیدا کرد، برخی از معروفترین معادن این شهر شامل موارد زیر میشوند:
معدن مس تالمسی
معدن سرب و روی نخلک
معدن سرب و روی چاه خربزه
معدن آهن خالو حیدر
معدن آهن بته علم
معادن منگنز
معدن مس باقرق
بنابراین میتوان گفت که امروزه بیشتر مردان انارک مشغول کار در معادن بوده و زنان هم در بخشهای مختلفی مانند باغ داری در باغهای باقی مانده یا خیاطی، آشپزی و پخت نان مشغول هستند. علاوه بر این موارد، مشاغل دیگری هم در این شهر وجود دارد، اما شغل محلی و سنتی مردم در این دسته از مشاغل قرار می گیرد.
به طور کلی، آبوهوای شهرهای کویری گرم و خشک است. بنابراین، باید فکر سفر تابستانی به شهر انارها را از سر بیرون کنید. هرچند بادگیرها به خنک شدن هوا کمک میکنند، اما باز هم نمیتوانند برای هوای بیابانی اینجا کاری بکنند.
ممکن است تصور کنید که زمستان برای سفر به این شهر کویری مناسبتر است اما اینطور نیست. این شهر در شبهای زمستان به شدت سرد میشود و هوای غیرقابل پیشبینی دارد.
پس بهترین زمان برای سفر به این شهر کدام است؟ پاسخ این سؤال یک کلمه است؛ پاییز. در اوایل فصل پاییز تا اواسط آن این شهر بهترین آبوهوا را دارد.
اگر به شهر انارک سفر کردهاید و قصد دارید تا در آن اقامت کنید، میتوانید به بومگردیها و اقامتگاههای محلی شهر بروید. بدیهی است که در این شهر هتلهای لوکس 5 ستاره وجود ندارد. اما بومگردیهای بسیاری با حال و هوای سنتی و کویری وجود دارند که میتوانند بهتر از هر هتل 5 ستارهای از شما پذیرایی کرده و برای شما خاطره سازی کنند. همچنین برخی از افراد محلی همخانههای خود را در اختیار مسافران قرار میدهند. مسافرانی که به همراه خانواده سفر کرده یا جمعیت زیادی دارند میتوانند این خانههای محلی را اجاره کرده و تجربه اقامت در خانههای محلی انارک را هم کسب کنند.
در این مقاله از ساعد نیوز به معرفی شهر کویری و باستانی انارک پرداختیم از این که تا پایان این مطلب با ما همراه بودید از شما ممنونیم.