بیماریهای پوستی سگ ممکنه در اثر کمبود، زیادی یا عدم تعادل بسیاری از مواد غذایی بروز بکنه؛ اما پاسخ پوست به این عوامل به صورت تعداد معدودی از ضایعات و علائم بالینی بروز می کنه. این عوارض شامل شوره، کبره، موریختگی، چرک دانه، قرمزی، موهای خشک،کدری یا چربی در پوست پت شما است. در نتیجه، انجام معاینات بالینی به تنهایی کمتر می توته در تشخیص علت دقیق بیماری های تغذیه ای پوست کمک کننده باشه.
رایج ترین بیماری های پوستی در سگ ها
۱. آتوپی یا حساسیت و آلرژی محیطی
خارش شدید و ناگهانی به ویژه در قسمت های صورت، سینه و شکم میتونه نشون دهنده این باشه که سگ در برابر عوامل حساسیت زای محیطی قرار گرفته و اونا رو عمدتا از طریق استنشاق وارد بدنش کرده.
نوعی از آلرژی که «آتوپی» نام داره مشابه همون مشکلیه که در انسان ها حساسیت فصلی رو به وجود میاره!
با این تفاوت که در سگ ها به جای عطسه و آبریزش بینی به صورت خارش پوستی خودش رو نشون میده و سگ دائم خودشو لیس می زنه و می خارونه.
تشخیص بیماری: از معمول ترین عوامل حساسیت زای محیطی علف، گرد و غبار یا گرده های گیاهان و مواد شوینده هستن که دامپزشک با انجام آزمایش خون می تونه این موضوع رو مشخص کنه.
درمان: درمان آلرژی های محیطی معمولا سخته و در موارد حاد با شامپو، قرص و تزریق درمان میشه. البته در سال های اخیر داروهای جدیدی به بازار اومده که مقاومت سگ رو در برابر این موارد بیشتر می کنه وعلائم حساسیت زا رو تا حد زیادی کاهش میده.
۲. حساسیت به غذا
خارش شدید و رو به افزایش در قسمت های صورت، پاها، گوش ها و مقعد می تونه نشانه های حساسیت سگ به یک ماده غذایی باشه. سگ ها ممکنه نسبت به یک نوع خاص پروتئین مثل گوشت گاو، تخم مرغ، مرغ و لبنیات حساسیت نشون بدن. هرچند برخی مواد غذایی مثل گندم یا حتی سبزیجات هم می تونه باعث واکنش آلرژیک در بعضی سگها بشن (راهنمای انتخاب بهترین رژیم غذایی برای سگ).
درمان: درمان آلرژی غذایی در سگها مثل ما آدمها شامل یک دوره حذف کاملِ اون ماده از رژیم غذاییشه که بنا به تشخیص دامپزشک بین ۸-۱۲ هفته طول میکشه. در طول این دوره باید از دادن هرگونه ماده غذایی که احتمال حساسیت وجود داره خودداری کنید تا علائم آلرژیک در سگ درمان بشه.
۳. فولیکولیت یا التهاب فولیکول های مو
فولیکولیت یعنی تورم و التهاب فولیکول های مو و اغلب در سگ هایی اتفاق می افته که درگیر یک مشکل پوستی دیگه مثل آلرژی یا جرب هستن. این بیماری به صورت زخم، التهاب و برآمدگی روی سطح پوست خودش رو نشون میده.
درمان: دامپزشک معمولا برای درمان این بیماری شامپو، آنتی بیوتیک های خوراکی و پمادهای ضدباکتریایی تجویز می کنه تا علائم پوستی و عفونت رو از بین ببره.
۴. ایمپتیگو یا زردزخم
ایمپتیگو یه بیماری مسری پوستیه که بیشتر در توله ها و به صورت تاول های کوچک در سطح پوست، به ویژه در قسمت شکم دیده می شه. این تاول ها ممکنه بترکن و باعث انتشار و گسترش بیشتر آلودگی و همینطور درد و خارش در توله سگ بشن.
درمان: درمان ایمپتیگو یا زرد زخم در سگ معمولا با تجویز آنتی بیوتیک و شستشو توسط دامپزشک انجام می شه.
۵. عفونت مخمر پوستی در سگ
نواحی گرمتر بدن سگ مثل کانال گوش، بین انگشت ها، کشاله ران و نواحی تناسلی می تونه مبتلا به عفونت های مخمری بشن. در نتیجه این عفونت پوست ضخیم می شه و سگ مدام این نواحی رو می خارونه یا گاز می گیره. عفونت مخمری حتی می تونه باعث تغییر رنگ پوست بشه و بوی بدی رو ایجاد کنه.
درمان: شیوه درمان عفونت مخمری معمولا با تجویز کرم موضعی، شستشو با شامپوی مخصوص و قرص انجام می شه تا علائم آزاردهنده رو کاهش بده و عفونت رو در نواحی درگیر از بین ببره.
۶. درماتوفیتوز، کچلی یا قارچ پوستی
درماتوفیتوز یکی از رایج ترین بیماری های پوستی در سگ ها و همینطور انسانه و به وسیله قارچ هایی به اسم درماتوفیت ایجاد میشه.
عفونت قارچی خودش رو به صورت کچلی های گرد یا سکه ای، پوسته پوسته شدن و شوره پوست نشون می ده و اغلب نواحی سر، پنجه ها، گوش ها و پاهای جلویی سگ رو درگیر می کنه. سطح پوست سگ بخاطر خاروندن شدید سگ ممکنه قرمز و حتی ملتهب بشه و باعث مشکلات و عفونت بیشتر پوست بشه.
درمان: ازونجایی که این بیماری به انسان ها و همینطور حیوانات دیگه مثل گربه هم قابل انتقاله با مشاهده هرگونه علائم ریزش مو موضعی و کچلی سریع سگتون رو پیش دامپزشک ببرید. دامپزشک با درمان های موضعی مثل شامپو و پماد، درمان خوراکی یا تزریق می تونه این بیماری رو درمان کنه.
۷. کک و کنه، انگل های خونخوار و خطرناک
کک و کنه با مکیدن خون سگ می تونن باعث ایجاد ناراحتی و بیماری های پوستی در سگ بشن و جزء رایج ترین بیماری های انگلی در سگ هستن.
این انگل ها وارد پوست سگ می شن و باعث ایجاد واکنش آلرژیک در سگ می شن و سگ به خاطر تحریک شدن پوستش دائم خودش رو می خارونه. در برخی سگها علائم واکنش آلرژیک خیلی شدیدتره و به صورت پوست ملتهب و قرمز شده خودشو نشون می ده و سگ برای خلاص شدن از خارش و تحریک پوستی مدام خودش رو می خارونه یا اون قسمت رو گاز می گیره و می جوه.
درمان: دامپزشک بعد از معاینه با تجویز درمان های موضعی یا تزریق این انگل ها رو از بین می بره. البته بسته به حجم و شدت انگل ها دوره درمان می تونه کوتاه یا طولانی تر بشه.
کک و کنه انگل های خونخواری هستن که می تونن تا مدت ها بدون میزبان در لابلای پرز فرش و ملحفه و … زنده بمونن. بنابراین خیلی مهمه که خونه تون رو با جاروبرقی تمیز کنید، رختخواب و جای خواب سگ رو بشورید و با کامل کردن دوره درمان و ویزیت مجدد مطمئن بشید که همه انگل ها از بین رفته باشن.
۸. بیماری جرب یا گال پوستی
جرب یا گال یکی از شدیدترین بیماری های پوستی در سگ هست که به خاطر حشرات-انگل های بسیار ریزی به وجود میاد که روی پوست و موی سگ زندگی و تغذیه می کنن.
دو نوع بیماری جرب وجود داره:
۱ . جرب دمودکس: به خاطر نوعی انگل ریز و میکروسکوپی به اسم کنه دمودکس به وجود میاد که بیشتر توله ها و سگ های زیر یک سال، سگ های پیر و سالخورده و سگ هایی با سیستم ایمنی بدن ضعیف رو درگیر کنه.
۲ . جرب سارکوپتیک: که به دلیل وجود کنه های سارکوپتیک به وجود میاد؛ خارش بسیار شدیدی ایجاد می کنه و اغلب در نواحی گوش شروع می شه و گسترش پیدا می کنه. علائم این جرب شامل ریزش مو همراه با خارش شدید و قرمزی پوست در نواحی آسیب دیده است.
درست مثل کک و کنه، اگه سگتون مبتلا به جرب شده حتما جای خوابش رو بشورید و از تماس سگ با حیوانات دیگه خودداری کنید.
درمان: دامپزشک یا نمونه گیری و معاینه پوست زیر میکروسکوپ می تونه وجود این انگل ها رو تشخیص بده. درمان جرب عمدتا شامل تجویز قرص و شستشو با شامپوی مخصوصه تا با کشتن و از بین بردن انگل ها و علائم آزاردهنده ای مثل خارش و التهاب پوستی هم کاهش پیدا کنه.
۹. شوره سر یا مو در سگ
سگ ها هم مثل ما آدما می تونن دچار شوره سر و خشکی پوست بشن. شوره سر یکی از رایج ترین بیماری های پوستی در سگ هست که معمولا نشونه یه مشکل جدی تر مثل یه نوع عفونت می تونه باشه.
بعضی نژادهای سگ مستعد خشکی پوست به ویژه در فصل سرما و زمستان هستن و تغذیه و رژیم غذایی هم تاثیر زیادی در این وضعیت داره:
منابع باکیفیت و غنی پروتئین، اسیدهای چرب امگا ۳ و ۶ همگی به سلامت و تقویت پوست و موی سگ کمک می کنن.
درمان: شوره به تنهایی مشکل ساده ایه و دامپزشک با تجویز شامپوهای مخصوص به راحتی اون رو برطرف می کنه. البته حتما سگتون باید توسط دامپزشک معاینه بشه تا خدای ناکرده این شوره دلیل و نتیجه یه مشکل و بیماری جدی تر نباشه.
۱۰. بیماری خودایمنیِ لوپوس
لوپوس یه بیماری خودایمنی است؛ یعنی سیستم ایمنی بدن خودِ سگ به سلول ها حمله می کنه و باعث بیماری و مشکل می شه. در صورتی که بدن سگتون به ویژه اطراف بینی، چشم ها و پنجه ها دچار زخم ها و التهابهات پوستی شده و درمانش مدت زمان زیادی طول می کشه می تونه نشونه اختلال خودایمنی باشه.
لوپوس در صورتی که به موقع تشخیص و درمان نشه می تونه منجر به مشکلات سلامتی جدی بشه؛ بنابراین در صورتی که زخمی در بدن سگ وجود داره و التیام و بهبودیش بیش از حد طول کشیده حتما با دامپزشک مشورت کنید.
جلوگیری از بیماری پوستی سگ
۱٫ مراقبت و پیگیری همیشگی:
مراقبت پیگیر و همیشگی باعث سلامتی و شادابی حیوان خانگی شده و بروز بیماری های پوستی سگ و گربه جلوگیری میکنه.
۲٫ برس زدن :
با برس زدن مرتب موهای سگ و گربه، می شه ضایعات موها را از روی بدن حیوان جدا کرد و سطح پوست اونها را ارزیابی کرد.
۳٫ شستشو منظم و دوره ای :
شستشوی منظم حیوان با آب ولرم و شامپو سگ و گربه، گرد و خاک و مواد زاید و آلودگی ها را از بدن او جدا می کنه.
۴٫ معاینات دوره ای :
در معاینات دوره ای توسط دامپزشک نشانه های اولیه بیماری پوستی حیوان های خانگی به راحتی قابل تشخیص بوده و درمان مناسب و به موقع به کار گرفته شده و پیگیری می شه.
درمان بیماریهای پوستی سگ
مکمل های تغذیه ای
حیوانات خانگی که از غذاهای تجاری با کیفیت بالا استفاده می کنند نیازی به استفاده از مکمل های تغذیه ای ندارن. زمانی که حیوان از جیره های کم کیفیت تغذیه می کنه یا به دلایل ارثی دچار نقص در هضم یا جذب یک یا چند ماده غذاییه، میشه مکمل های تغذیه ای رو به جیره حیوان اضافه کرد
بهتر و کم هزینه تر است که کیفیت جیره غذایی ارتقا پیدا بکنه چرا که در این صورت تمام عناصر تغذیه ای به صورت متناسب تأمین می شن. اما چنانچه صاحب حیوان نسبت به تغییر جیره غذایی بی توجه بود و یا حیوان تمایلی به خوردن غذاهای دیگر نداش ، استفاده از مکمل غذایی پیشنهاد شده توسط Lewis می تونه مفید باشه.