سرطان پوست چیست؟
نوعی سرطان است که از پوست ناشی شده و دلیل آن، رشد غیرعادی سلول هاست. سلول های سرطانی توانایی حمله یا انتشار به دیگر قسمت های بدن را دارند. امروزه به دلیل افزایش مواجهه افراد با مواد سرطان زا، مانند موادی که در هواهای آلوده وجود دارند؛ درصد ابتلا به سرطان پوست افزایش یافته است.
انواع سرطان پوست
سرطان پوست یکی از شایعترین انواع سرطان در آمریکاست، این سرطان زمانی ایجاد می شود که سلول هایی که لایه ی پوست را تشکیل می دهند، به صورت کنترل نشده ای رشد می کنند و به سرعت تقسیم می شوند. انواع سرطان پوست عبارتند از:
سرطان سلول پایه ای (کارسینوم سلول باسل)
این سرطان، شایع ترین انواع سرطان پوست است. طبق این مقاله از هر ۱۰ فرد مبتلا به سرطان پوست، ۸ نفر به سرطان سلول پایه ای مبتلا می شوند. سلول های این سرطان در زیر میکروسکوپ به سلول های لایه ی زیرین اپیدرم (لایه ی سلول باسل) شبیه اند.
معمولاً این نوع سرطان پوست، در قسمت های از بدن ایجاد می شود که در معرض نور خورشید است، به ویژه، سر و گردن. سرطان سلول پایه ای، معمولاً به آرامی رشد می کند. این نوع سرطان، به ندرت، به نقاط دیگر بدن سرایت می کند. اما اگر درمان نشود، ممکن است به نقاط نزدیک نفوذ و به استخوان یا بافت های دیگر زیر پوست حمله کند.اگر این سرطان به طور کامل پاک نشود، امکان بازگشت آن وجود دارد. همچنین، افرادی که به سرطان سلول پایه ای پوست دچار شده اند، بیشتر ممکن است در آینده (در نقطه ی دیگری از بدن) به این سرطان مبتلا شوند.
سرطان سلول فلسی یا سنگفرشی (کارسینوم سلول اسکواموس یا فلسی)
از هر ۱۰ فرد مبتلا به سرطان پوست، ۲ نفر به کارسینوم سلول فلسی (سرطان سلول فلسی) دچار می شوند. در این نوع سرطان، سلول های فرد شکلی غیرعادی از سلول های فلسی لایه ی خارجی پوست را به خود می گیرند.سرطان سلول سنگفرشی ، بیشتر در قسمت هایی از پوست ایجاد می شود که در معرض نور مستقیم خورشید است. مثل صورت، گوش، گردن، لب و پشت دست. البته، در زخم ها و جراحات پوستی ممکن است در قسمت های دیگر بدن نیز بروز کند.گاهی این بیماری بر اثر آکتینیک کراتوزیس (*در ادامه آن را توضیح می دهیم) شروع می شود. سرطان سلول فلسی، به ندرت در پوست ناحیه ی تناسلی بروز می کند.احتمال نفوذ سرطان سلول فلسی به لایه های عمیق تر پوست و سرایت آن به بخش های دیگر بدن زیاد است. البته، این امر هنوز نادر و غیرمعمول است.
کارسینوم سلول بازال
کارسینوم سلول بازال (سرطان سلول پایه) شایع ترین نوع سرطان پوست و یکی از شایع ترین انواع سرطان در جهان است. بنابر گزارش انجمن سرطان آمریکا، از هر 10 مورد سرطان پوست، حدود 8 مورد آنها از نوع کارسینوم سلول بازال هستند. این نوع از سرطان پوست رشد کندی دارد و به خوبی قابل درمان است.
متاسفانه، نادیده گرفتن کارسینوم سلول بازال بسیار آسان است زیرا در بسیاری مواقع افراد فکر می کنند با یک جوش یا مشکل ساده پوستی که بهبود نمی یابد، مواجه هستند. ضایعات ناشی از کارسینوم سلول بازال خال ها یا برآمدگی هایی درخشان یا مروارید گونه هستند. آنها می توانند در هر جایی ظاهر شوند، اما اغلب روی صورت، گردن و گوش ها دیده می شوند. این ضایعات به طور معمول با خارش یا درد همراه هستند، می توانند ظاهری پوسته پوسته داشته، به راحتی خونریزی کرده و با گذشت زمان رشد کنند.
سرطان های پوست ملانومی
این سلول ها رنگدانه های قهوه ای به نام ملانین می سازند. ملانین ها سبب ایجاد رنگ قهوه ای یا برنزدر پوست می شوند. ملانین به عنوان کرم ضد آفتاب طبیعی پوست عمل می کند و از لایه های عمیق تر پوست در برابر اثرات مخرب نور خورشید محافظت می کند. سرطان پوست ملانوما از این سلول ها آغاز می شود.ملانوما می تواند در هر جایی از بدن رخ دهد؛ اما اغلب در مناطق خاصی از بدن ایجاد می شود. تنه (قفسه سینه و پشت) شایع ترین محل در مردان است. در زنان پاها شایع ترین قسمت بدن هستند. گردن و صورت دیگر محل های رایج برای شروع ملانوم است.