به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، حمل و نقل یکی از نیازهای بشر امروزی است که جنبه های مختلف زندگی و رفاه وی به آن بستگی دارد. حمل و نقل جاده ای با استفاده از وسایل نقلیه ماشینی انعطاف پذیرترین و پرکاربردترین نوع حمل و نقل است که منافع زیادی در طول تاریخ متوجه انسان کرده است. از طرفی تصادفات جاده ای به دلیل وجود انواع خطاهای انسانی، ناهمواری های محیطی و جاده ای و همچنین ناپایداری و نقص وسایل نقلیه یکی از معضلات حمل و نقل جاده ای است که خسارت های جانی و مالی بسیاری را به انسان وارد می کند.
سیستم های کمک راننده هوشمند (ADAS) شامل مجموعه ای از راهکارهای سخت افزاری و نرم افزاری برای کمک به راننده و ارتقای سطح امنیت رانندگی است. این سیستم ها عموما تکنولوژی های پیشرفته الکترونیک، هوش مصنوعی و اینترنت اشیا را بکار می گیرند. هدف از طراحی این سیستم ها بالا بردن سطح ایمنی رانندگی در مواقع پرخطر و حادثه آفرین است.
در واقع با توجه به این واقعیت که عامل اصلی تصادفات رانندگی وجود خطاهای انسانی است، سیستم های ADAS با هدف جبران و کاهش اثر خطاهای انسانی در حین رانندگی طراحی و توسعه یافته اند.
عموما سیستم های ADAS داده های سنسورهای مختلف مانند دوربین، رادار و التراسونیک را بکار می گیرند. سیستم این داده ها را برای تشخیص مواقع حساس مانند برخورد به یک مانع پردازش می کند و خروجی به صورت هشدار یا مداخله محدود در اعمال راننده است. هشدار اعلام شده توسط سیستم موجب می شود راننده از موقعیت خطرناک آگاه تر شده و اقدام مناسب تر را انجام دهد. همچنین در برخی سیستم ها مداخله محدود مانند ترمز گیری در مواقع نزدیک به تصادف با موانع جل. صورت می گیرد.
در ادامه شما را با اکثر این تکنولوژی های جدید که به عنوان سیستم های کمک راننده عمل می کنند آشنا خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
- دستیار پارک فعال
سیستم های دستیار پارک فعال به طور خودکار خودروی شما را با کمترین دخالت و یا حتی بدون دخالت راننده پارک می کنند. دستیار پارک دوبل یکی از کارکردهای این سیستم بوده هرچند بسیاری از آن ها می توانند در پارک عمودی خودرو نیز به شما کمک کنند.
دیگر نام های معمول: دستیار پارک، دستیار پارک خودکار، دستیار پارک هوشمند از راه دور، دستیار پارک هوشمند، دستیار پارک، اتوپارک
- کروز کنترل تطبیقی
سیستم های کروز کنترل تطبیقی می توانند به صورت خودکار سرعت خودرو را به منظور حفظ فاصله ی امن با خودروی جلویی تنظیم کنند. این فواصل می توانند به صورت دستی نیز تنظیم شوند که معمولاً به طول یک تا چهار خودرو می باشد.
کروز کنترل تطبیقی مجهز به عملکرد توقف و حرکت قادر است در سرعت های بسیار پایین از جمله ترافیک عمل کند و این سیستم برای چنین وضعیت هایی عالی است.
دیگر نام های معمول: دستیار کروز تطبیقی، کروز کنترل فعال، کروز کنترل هوشمند، کروز کنترل راداری، دیسترونیک
- چراغ های جلوی تطبیقی
چراغ های جلوی تطبیقی جهت حرکت فرمان را دنبال می کنند. برخی سیستم ها این کار را با چرخش فعال چراغ های جلو انجام می دهند در حالی که برخی دیگر نیز چراغ های جداگانه ای را روشن می کنند.
دیگر نام های معمول: چراغ های دینامیک، چراغ های فعال
- چراغ های جلوی نوربالای خودکار
چراغ های جلوی مجهز به نوربالای خودکار در زمان مواجه شدن با خودروی روبرویی یا شرایط خطرناک به صورت خودکار بین چراغ های نوربالا و نورپایین تغییر وضعیت می دهند. برای مثال زمانی که شما با نوربالا در حال حرکت بده و خودرویی از فاصله ی دور در حال نزدیک شدن باشد، نوربالای خودکار به صورت خودکار به نورپایین تغییر وضعیت می دهد تا خودروی روبرویی رد شود.
دیگر نام های معمول: دستیار نوربالا، نوربالای هوشمند، کنترل نوربالا، دستیار نور
- پایش نقاط کور
پایش نقاط کور یک سیستم غیرفعال است که به رانندگان درباره وجود اشیایی در نقاط کور خودرو هشدار می دهد. این هشدارها معمولاً به صورت یک چراغ در آینه بغل خودرو ظاهر می شوند. در برخی موارد، سیستم های پایش نقاط کور هشداری شنیدنی نیز از خود ساتع می کنند.
دیگر نام های معمول: دستیار کناری، تشخیص نقاط کور، هشدار تغییر لاین حرکتی، هشدار منطقه کور در کناره خودرو، سیستم اطلاعات نقاط کور، BLIS، هشدار برخورد نقاط کور، دستیار نقاط کور، دستیار تغییر لاین
- هشدار برخورد از جلو
هشدارهای برخورد از جلو همان گونه که از نامشان مشخص است به راننده درباره ی تصادف قریب الوقوع هشدار می دهند. این هشدارها معمولاً به صورت شنیداری و روشن شدن فلاشرها انجام می شود.
دیگر نام های معمول: هشدار برخورد جلو، دستیار پیشگیری از برخورد، هشدار مانع جلو، پیشگیری از برخورد شهری
- ترمز اضطراری خودکار
همان گونه که نام سیستم نشان می دهد، ترمز اضطراری خودکار درصورتی که وقوع تصادف را تشخیص دهد بدون دخالت راننده دست به کار خواهد شد و سرعت را کم خواهد کرد. ترمز اضطراری خودکار به سیستمی همه گیر تبدیل شده و اکثر خودروسازان آن را در محصولات خود نصب می کنند. این سیستم می تواند شدت تصادف را در صورت عدم توانایی از پیشگیری آن کاهش دهد.
این سیستم ها گاهی اوقات با عملکرد تشخیص عابران پیاده هم همراه می شوند و بسیاری از خودروسازان سیستم هایی را ارائه کرده اند که در زمان دنده عقب رفتن نیز کار می کند.
دیگر نام های معمول: سیستم ترمز پیشگیری از برخورد، هشدار پیشگیری از برخورد جلو، ترمز خودکار جلو، ترمز فعال، دستیار پیشگیری از برخورد جلو، سیستم ترمز پیشگیری از برخورد، ترمز اضطراری جلو، سیستم پیشگیری از تصادف، پشتیبان ترمز هوشمند، پشتیبان ترمز شهری هوشمند، دستیار ترمز فعال، ترمز پیشگیری از برخورد
- فرمان پذیری اضطراری خودکار
دستیار فرمان اضطراری خودکار به راننده در فرمان دادن به خودرو و به منظور پیشگیری از برخورد با مانع کمک می کند.
دیگر نام های معمول: دستیار پیشگیری از برخورد، دستیار فرار از تصادف، دستیار فرمان پذیری اجتناب ناپذیر
- هشدار خروج از لاین حرکتی
هشدار خروج از لاین به راننده در زمان عبور از روی خط کشی های جاده هشدار می دهد. این هشدار معمولاً به صورت شنیداری انجام می شود اما برخی خودروسازان از هشدارهای بصری نیز استفاده کرده اند که معمولاً به صورت لرزش های روی فرمان و چراغ های هشدار صورت می گیرد.
دیگر نام های معمول: هشدار خروج از لاین
- دستیار حفظ خودرو بین لاین حرکتی
اگر راننده از روی خط کشی های جاده عبور کند، دستیار حفظ خودرو بین لاین خودرو را به بین خطوط بازمی گرداند. این سیستم ها معمولاً دارای عملکرد هشدار خروج از لاین هم هستند.
دیگر نام های معمول: پیشگیری از خروج از جاده، سیستم حفظ خودرو بین خطوط، هشدار خروج از خطوط با دستیار فرمان، دستیار لاین، کمک به حفظ خودرو بین خطوط
- مرکزگیری لاین حرکتی
سیستم مرکزگیری لاین حرکتی باعث می شود خودرو از بین خطوط خارج نشود و این کار را نگه داشتن خودرو بین خط کشی های جاده انجام می دهد. در حالی که سیستم دستیار حفظ خودرو بین لاین حرکتی یک سیستم واکنشی است که تنها در زمان خارج شدن خودرو از خطوط کار خود را انجام می دهد، این سیستم رویکردی پیشگیرانه داشته و به صورت فعال خودرو را بین خطوط نگه می دارد.
دیگر نام های معمول: دستیار حفظ خودرو بین خطوط، دستیار لاین، دستیار فرمان پذیری، دستیار دنبال کردن لاین حرکتی، دستیار ردیابی لاین، دستیار فرمان پذیری فعال، دستیار حفظ خودرو بین خطوط فعال،
- دید در شب
دید در شب از تصویرپردازی گرمایی برای نمایش اشیا در جاده استفاده می کند. این سیستم چیزهایی را نشان می دهد که چشم انسان در تاریکی به سختی می تواند آن ها را تشخیص دهد.
دیگر نام های معمول: دستیار دید در شب
- هشدار ترافیک پشتی
این سیستم در صورت وجود شی یا خودرویی در زمان دنده عقب رفتن به راننده هشدار می دهد. اکثر سیستم ها همچنین جهت خودرویی که در حال نزدیک شدن است را نیز نشان می دهند.
دیگر نام های معمول: تشخیص مسیر حرکتی عقب، دستیار ترافیک پشتی، هشدار برخورد پشتی، پایش ترافیک عقب، هشدار ترافیک عقب
- دوربین دید محیطی
سیستم های دوربین دید محیطی از چندین دوربین نصب شده در بدنه ی خودرو برای ایجاد دیدی ۳۶۰ درجه استفاده می کنند. این سیستم ها همچنان در حال بهبود هستند و حتی برخی خودروهای لوکس می توانند مدلی سه بعدی از خودروی شما را ایجاد کنند و با آن اطراف خودرو را به طور کامل زیر نظر بگیرید.
دیگر نام های معمول: دید محیطی، پایش دید محیطی، دوربین ۳۶۰ درجه، پایش پانورامیک، سیستم دوربین چند نمایشی
- سیستم های رانندگی نیمه خودکار
تعدادی از خودروسازان این سیستم ها را عرضه می کنند. در ساده ترین حالت، این سیستم ها از کروز کنترل تطبیقی و مرکزگیری لاین حرکتی برای حرکت خودکار خودرو استفاده می کنند. البته رانندگان باید به جاده توجه داشته باشند زیرا این سیستم ها هنوز هم به دخالت راننده در شرایط خاص نیازمند هستند. در زیر تعدادی از سیستم های رانندگی نیمه خودکار شناخته شده که توسط خودروسازان ارائه می شوند را معرفی کرده ایم.
دستیار راهبندان-ترافیک (آئودی، کیا، پورشه، ب ام و)
سوپر کروز (کادیلاک)
دستیار پروپایلوت (اینفینیتی، نیسان)
دیسترونیک پلاس (مرسدس بنز)
اتوپایلوت (تسلا)
دستیار پایلوت (ولوو)
- بسته ها و پکیج های ایمنی
خودروسازان معمولاً چندین سیستم ایمنی را در یک پکیج عرضه می کنند. بسیاری از این پکیج ها شامل نرم افزار رانندگی نیمه خودکار هستند. در زیر چندین پکیج ایمنی شناخته شده را معرفی کرده ایم.
آکورا واچ (آکورا): این پکیج از سیستم های هشدار برخورد از جلو، ترمز اضطراری خودکار، کروز کنترل تطبیقی، دستیار حفظ خودرو بین خطوط، هشدار خروج از لاین حرکتی، نوربالای خودکار و مرکزگیری لاین حرکتی تشکیل شده است.
کوپایلوت ۳۶۰ (فورد، لینکلن): پکیج این خودروساز آمریکایی شامل پایش نقاط کور با هشدار ترافیک پشتی، هشدار خروج از لاین با دستیار حفظ خودرو بین خطوط، هشدار برخورد از جلو، ترمز اضطراری خودکار با تشخیص عابران پیاده و نوربالای خودکار می باشد.
هوندا سنسینگ (هوندا): متشکل از هشدار برخورد از جلو، ترمز اضطراری خودکار، هشدار خروج از لاین با دستیار حفظ خودرو بین خطوط، مرکزگیری لاین حرکتی، کروز کنترل تطبیقی و نوربالای خودکار.
سیستم ایمنی پلاس ۲.۰ لکسس (لکسس): این پکیج از هشدار برخورد از جلو، ترمز اضطراری خودکار با تشخیص عابران پیاده، هشدار خروج از لاین حرکتی، دستیار حفظ خودرو بین خطوط، نوربالای خودکار، کروز کنترل تطبیقی و مرکزگیری لاین حرکتی تشکیل شده است.
سپر ایمنی ۳۶۰ (نیسان): این بسته ایمنی از سیستم های هشدار برخورد از جلو، ترمز اضطراری خودکار با تشخیص عابران پیاده، ترمز اضطراری خودکار عقب، هشدار خروج از لاین حرکتی، پایش نقاط کور، هشدار ترافیک پشتی و نوربالای خودکار تشکیل شده است.
آی سایت (سوبارو): این بسته از هشدار برخورد از جلو، ترمز اضطراری خودکار، کروز کنترل تطبیقی، دستیار حفظ خودرو بین خطوط و هشدار خروج از لاین حرکتی تشکیل شده است.
تویوتا سیفتی سنس ۲.۰ (تویوتا): سیستم های تشکیل دهنده این بسته عبارت اند از: هشدار برخورد از جلو، ترمز اضطراری خودکار با تشخیص عابران پیاده، هشدار خروج از لاین حرکتی، دستیار حفظ خودرو بین خطوط، نوربالای خودکار، کروز کنترل تطبیقی و مرکزگیری لاین حرکتی.