گالانتامین برای افرادی با زوال عقلی مرتبط با بیماری آلزایمر، تجویز می شود. این دارو به علائم مربوط به فکر، مانند از دست دادن حافظه و سردرگمی کمک می کند. گالانتامین یک درمان نیست، اما سرعت پیشرفت علائم در برخی افراد را کاهش می دهد.
داروی گالانتامین سطح یک ماده شیمیایی بنام استیل کولین را افزایش می دهد که این ماده باعث ارتباط سلول های عصبی مغز با یکدیگر می شود و سطح آن در افراد با زوال عقلی، پایین است. علائم و نشانه های زوال عقل، با افزایش سطح استیل کولین می تواند بهبود داده شود. گالانتامین توسط یک پزشک متخصص تجویز می شود
عوارض جانبی گالانتامین
در صورت بروز علائم آلرژیک همچون کهیر، مشکل تنفسی، ورم در صورت، لب ها، زبان یا گلو با اورژانس تماس بگیرید.
گالانتامین می تواند باعث واکنش های پوستی جدی شود، در صورت مشاهده اولین نشانه های هر گونه راش پوستی حتی خفیف، مصرف دارو را قطع کرده و با پزشک تماس بگیرید.
در صورت مشاهده عوارض زیر بلافاصله مصرف گالانتامین را قطع کرده و با پزشک مشورت کنید:
- درد قفسه سینه، ضربان قلب آهسته
- کم شدن ادرار یا قطع شدن آن
- خون در ادرار
- علائم خونریزی معده از جمله مدفوع خونی یا قیری، سرفه خون آلود یا استفراغ شبیه دانه های قهوه
- مشکلات کبدی با علائم حالت تهوع، درد قسمت فوقانی معده، خارش، احساس خستگی، کاهش اشتها، تیره شدن ادرار، مدفوع به رنگ خاک رس، زردی (زرد شدن پوست و چشم)
- علائم کم آبی بدن مانند احساس تشنگی یا گرمای شدید، مشکل در ادرار کردن، تعریق شدید، پوست خشک یا داغ
- احساس سبکی سر مانند حالت غش کردن
- واکنش های پوستی شدید با علائم تب، گلو درد، ورم در صورت یا زبان، سوزش چشم ها، درد پوست به همراه جوش های پوستی بنفش یا قرمز که به خصوص به صورت یا قسمت فوقانی بدن سرایت کرده و باعث تاول و پوسته می شوند
برخی عوارض شایع گالانتامین عبارت است از:
- حالت تهوع، استفراغ، اسهال، کاهش اشتها
- سردرد، سرگیجه
- کاهش وزن
موارد ذکر شده لیست کامل عوارض جانبی گالانتامین نمی باشد، توصیه می شود در صورت مشاهده هر گونه علائم مشکوک با پزشک مشورت کنید.
هشدارها
1-گالانتامین بعنوان مهارکننده کولین استراز ،اثرات مسدودکنندگی عصبی عضلانی سوکسینیل کولین و عوامل مسدد عصب -عضله مشابه ، را طی بیهوشی تشدید می کند.لذا در صورت نیاز به هرگونه اعمال جراحی ، اعمال دندانپزشکی و یا درمان های اورژانس باید پزشک و دندانپزشک خود را از مصرف گالانتامین مطلع سازید.
2-گالانتامین بدلیل مهار کولین استراز ، دارای اثرات واگوتونیک بر روی گره های سینوسی-دهلیزی و دهلیزی-بطنی می باشد که منجر بهبرادی کاردی و انسداد AV می شود.لذا در بیماران دارای اختلالات قلبی عروقی مانند برادی کاردی و بلوک قلبی با احتیاط فراوان تجویز شود.
3-گالانتامین بدلیل عمل کولینومیمتیک (مقلد کولین) باعث افزای ترشح اسید معده می شودلذا بیماران بخصوص بیماران دارای سابقه زخم گوارشی و بیمارانی که ضدالتهاب های غیر استروئیدی را همزمان مصرف می کنند، بدقت از لحاظ خونریزی گوارشی تحت نظر قرار بگیرند.
4-گالانتامین میتواند سبب بروز انسداد خروجی مثانه شود . لذا در بیماران دارای انسداد مجاری ادراری با احتیاط تجویز شود.
5-مهارکننده های کولین استراز از جمله گالانتامین توانایی ایجاد تشنج های ژنرالیزه را دارند. لذا در بیماران دارای صرع یا با سابقه حملات تشنجی با احتیاط فراوان تجویز شود.
6-در بیماران دارای سابقه آسم شدید یا بیماری انسدادی ریه حین مصرف گالانتامین عملکرد دستگاه تنفسی جهت جلوگیری از بروز عوارض ریوی تحت نظارت دقیق قرار بگیرند.
7-در مواردی از نارسایی احتقانی قلب با مصرف گالانتامین مرگ اتفاق افتاده است.
مسمومیت با گالانتامین و درمان آن
تظاهرات بالینی: علائم مشابه کولینرژیک های دیگر؛ درگیری سیستم اعصاب مرکزی، سیستم عصبی پاراسمپاتیک و محل اتصال عصب به عضله. علاوه بر ضعف عضلانی یا فاسیکولاسیون، علائم کولینرژیک دیگر مانند تهوع شدید، استفراغ، کرامپ گوارشی، آبریزش دهان، اشک ریزی، دفع ادرار، دفع مدفوع، تعریق، برادیکاردی، افت فشار خون، دپرسیون تنفسی، کلاپس و تشنج نیز می تواند اتفاق بیفتد. ضعف عضلانی ممکن است افزایش یافته و در صورت درگیری عضلات تنفسی موجب مرگ شود.
درمان: به صورت اقدامات حمایتی و علامتی می باشد. آتروپین وریدی می تواند به صورت آنتی دوت گالانتامین استفاده شود. شروع با دوز 0.5 تا 1 میلی گرم پیشنهاد می شود و دوزهای بعدی بر اساس پاسخهای کلینیکی بیمار مصرف می شود. میزان حذف دارو با دیالیز نامشخص می باشد.
اثر گالانتامین بر آزمایشهای تشخیصی
این دارو می تواند سطح هموگلوبین و هماتوکریت را کاهش دهد.