ساعدنیوز
ساعدنیوز

آرامگاه خواجوی کرمانی کجاست؟

  سه شنبه، 06 دی 1401   زمان مطالعه 6 دقیقه
آرامگاه خواجوی کرمانی کجاست؟
آرامگاه خواجوی کرمانی یکی از جاذبه های تاریخی در شیراز است که علاقه مندان به بازدید از جاذبه های تاریخی را به سوی خود جذب می کند. شهر شیراز جاذبه های گردشگری اعم از جاذبه های طبیعی و تاریخی را در خود جای داده و همین باعث شده است از زمان های گذشته تا به امروز یکی از مقاصد گردشگری بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی به شمار رود.

آرامگاه خواجوی کرمانی در شمال شیراز، در دامنه کوه صبوی و در ابتدای جاده شیراز - اصفهان، در تنگ الله اکبر قرار گرفته است. قبر وی مشرف بر دروازه قرآن می باشد. آب چشمه رکناباد نیز از کنار مقبره خواجو می گذرد. این آرامگاه در سال ۱۳۱۵ شمسی با اعتبارات اداره فرهنگ فارس ساخته شد. بنای آرامگاه خواجوی کرمانی به شماره ۹۱۶ در فهرست آثار تاریخی به ثبت رسید.

آرامگاه خواجوی کرمانی

خواجوی کرمانی کیست؟

خواجوی کرمانی از نوابغ عالم ادبیات است. وی در سال ۶۷۹ هجری قمری در کرمان متولد شد و در دوران جوانی علاوه بر تحصیل، به مسافرت نیز علاقه داشت. او در طول زندگی خود به مقاصدی نظیر بيت المقدس، مصر، شام، حجاز و عراق سفر کرد. همچنین خواجوی کرمانی مدتی در کشور بغداد زیست. سپس به ایران برگشت و به شهر شیراز رفت. او مدتی از عمر خود را در جوار فردی به نام ابواسحاق گذراند و از وجود ایشان بهره ها کسب کرد.

خواجوی کرمانی ارتباطی خوب و صمیمی با اشخاصی بنام داشته است؛ کسانی نظیر عماد فقیه کرمانی، سلمان ساوجی (از شاعران قرن هشتم هجری قمری و قصیده سرایان و غزل گویان معروف)، عبید زاکانی (شاعر و نویسنده ی طنز پرداز سده ی هشتم هجری قمری)، شیخ امین الدین بلیانی (از عرفای قرن هفتم و هشتم هجری قمری) و خواجه حافظ شیرازی. سرانجام او در سال ۷۵۲ هجری قمری در شهر شیراز دارفانی را وداع گفت. آرامگاه خواجوی کرمانی در سال ۱۳۱۵ هجری قمری، توسط اداره فرهنگ استان فارس بنا شده است.

طبق اسناد به جامانده، سازمان باستان شناسی استان فارس در سال ۱۳۳۷ هجری شمسی، اتاقی را در بخش شمالی این بقعه طراحی کرد و ساخت. سردر این اتاق دو بیت از اشعار این هنرمند برجسته تاریخ به خط نستعلیق حک شده است.

چرا بازدید از آرامگاه خواجوی کرمانی پیشنهاد می شود؟

  • خواجوی کرمانی از شاعران برجسته ایران بوده است.
  • در کنار آرامگاه خواجوی کرمانی ۳ غار قرار دارد که می توانید از آن ها بازدید کنید.
  • آرامگاه خواجوی از معماری منحصر به فردی برخوردار است.
  • آرامگاه خواجوی کرمانی مشرف به شهر است و چشم انداز زیبایی از شهر را نمایش می دهد.

 آرامگاه خواجوی کرمانی

معماری آرامگاه خواجوی کرمانی

بقعه ی خواجوی کرمانی معماری چشمگیری دارد. در قسمت پایین و بالای آرامگاه وی دو عدد ستون تعبیه شده است و سقف ندارد. در میان این مکان تاریخی گوری وجود دارد که سطح روی آن منحنی شکل است.

روی این گور نوشته ای مبنی بر وجود خواجو در داخل آن حک نشده است و تنها چیزی که روی قبر به چشم می خورد، آیه ای از سوره ی الرحمن است. این آیه به خط ثلث حکاکی شده و متن آیه این است: «کل من علیها فان و یبقی وجه ربک ذوالجلال و الاکرام»

گویا سه عدد غار در نزدیکی آرامگاه خواجوی کرمانی وجود دارد که بر اساس مدارک موجود، مریدان و عالمان آن زمان یکی از این سه غار را برای عبادت با خداوند انتخاب می کردند و روزها و شب ها حمد خداوند را در آن ها به جای می آوردند.

در یکی از این غارها بقعه ی شخصی به اسم خواجه عماد الدین محمود وجود دارد که گفته می شود از وزرای ابواسحاق اینجو (حاکم مشهور آل اینجو در دوره ی ایلخانی در شهرهای اصفهان و شیراز) بوده است. همچنین تصاویری زیبا به صورت برجسته در پیرامون این غار بنا شده است و باستان شناسان بر این باورند که این نقوش به فرمان حسینعلی میرزا در سال ۱۲۱۸ طراحی شده است.

 آرامگاه خواجوی کرمانی

تاریخچه آرامگاه خواجوی کرمانی

همانطور که در بالا ذکر شد، کمال الدین ابوالعطا محمود بن علی بن محمود معروف به خواجوی کرمانی یکی از شاعران مشهور و نام دار ایرانی است که در قرن 6 هجری و همزمان با دوران مغول ها می زیست. خواجوی کرمانی از شاعرانی بود که به سفر علاقه داشت و به شهرهایی همچون شام، آذربایجان، اصفهان، عراق، ری، مصر و در نهایت شیراز سفر کرد و در همین شهر اقامت گزید. سرانجام وی در شیراز از دنیا رفت و در منطقه تنگ الله اکبر شیراز به خاک سپرده شد. شهرداری شیراز در سال 1315 هجری شمسی آرامگاهی را برای این شاعر بزرگ ساخت و امروزه به آرامگاه خواجوی کرمانی معروف است و سالانه هزاران گردشگر به بازدید از این مقبره روانه می گردند. همچنین در سال 1370 هجری شمسی، استاندار فارس با همکاری شهرداری شیراز، این آرامگاه تاریخی را مورد بازسازی و مرمت قرار دادند و به شکل امروزی در آمده است.

بخش های مختلف آرامگاه خواجوی کرمانی

در قسمت شمالی محوطه، فرهنگسرای خواجو قرار دارد و۲ غزل از خواجو با خط نستعلیق بر دیوار آن نوشته شده است. ۳ غار در نزدیکی آرامگاه خواجوی کرمانی قرار دارد. یکی از غارها محل عبادت خواجوی کرمانی و مریدان وی بوده است. غار دیگر که طاقی کجاوه ای در دهانه آن قرار دارد، آرامگاه خواجه عماد الدین محمود، وزیر شاه شیخ ابو اسحاق اینجو است. نقش برجسته ای از رستم و شیر در کنار این غار وجود دارد. نقش ناتمامی از فتحعلی شاه قاجار و پسرانش نیز در کنار غار دیده می شود. در دو طرف این نقش دو نیم ستون به سبک دوران زندیه در داخل کوه کار شده است. ناگفته نماند در کنار آرامگاه، بوستان زیبای خواجو قرار دارد که محل زیبایی برای گردش است.

آثار به جا مانده از خواجوی کرمانی

خواجوی کرمانی که یکی از بزرگترین شاعران ایران زمین به شمار می رود، همانند بسیاری دیگر از شاعران و هنرمندان مشهور و به نام دوره های قدیم از تاریخ ایران، آثاری ارزشمند را از خود به جا گذاشته است. این شاعر بلند آوازه ایرانی تاثیر بسیار چشمگیر و به سزایی در شهر و ادب پارسی داشته و هیچکس نمی تواند آن ها را نادیده بگیرد. شخصیت و آثار ایشان به گونه ای است که یکی دیگر از شاعران بزرگ ایرانی که در یک عصر با هم می زیستند، حافظ شیرازی، از آثار و حتی شخصیت وی بسیار تاثیر پذیرفته است. اگر به آثار حافظ نگاهی بیاندازید و به عمق آن ها پی ببرید، خواهید دید که ارتباط ادبی و معنوی مثال نزدنی و زیبایی میان این دو شاعر به وجود آمده است. از آثار خواجوی کرمانی شاعر بزرگ ایرانی می توان به آثار زیر اشاره نمود:

  • دیوان اشعار
  • مناظره نی و بوریا
  • مثنوی سام نامه
  • سبع المثانی
  • رساله البادیه
  • و خمسه خواجو دارای مثنوی هایی همچون: روضه الانوار، گوهر نامه، گل و نوروز، همای و همایون و کمال نامه می باشد.

 آرامگاه خواجوی کرمانی

بهترین زمان بازدید از آرامگاه خواجوی کرمانی

آرامگاه خواجو کرمانی که در شهر شعر و ادب، شهر شیراز، واقع شده است و به عنوان یکی از جاذبه های دیدنی شیراز شناخته می شود، گردشگران زیادی در تمام طول سال به خصوص فصل بهار به این شهر سفر می کنند و از جاذبه های دیدنی و گردشگری آن دیدن می کنند. اما اگر به دنبال بهترین زمان بازدید از این آرامگاه هستید، می توانید فصل بهار را برای سفر خود به این شهر انتخاب نمایید. چرا که شیراز در فصل بهار در بهترین حالت ممکن خود قرار دارد. همچنین پیشنهاد می شود زمان روز را برای رفتن به این آرامگاه انتخاب نمایید تا بتوانید جزئیات بیشتری را به صورت واضح مشاهده کنید و تصاویر بسیار زیبایی را در این مکان گردشگری خلق نمایید.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (506 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (203 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (67 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (64 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (58 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (51 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (46 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (40 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی!
فال قهوه با نشان روز شنبه 3 آذر ماه 1403
فال انبیاء روزانه شنبه 3 آذر 1403
فال روزانه امروز شنبه 3 آذر ماه 1403
فال شمع روزانه امروز شنبه 3 آذر 1403
فال حافظ با تفسیر امروز شنبه 3 آذر 1403+فیلم
فال ابجد روزانه شنبه 3 آذر 1403
رونمایی از سند ازدواج در زمان قاجار؛ آداب عجیب خواستگاری رفتن بدون خبر دادن به صاحبخانه+ عکس
یک فیلم ایرانی نداریم که مردها در آن نرقصند!
بشار اسد و نبیه بری به پیام رهبر انقلاب چه جوابی دادند؟
واکنش ایران به قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام چیست؟
تصویب قطعنامه ضدایرانی کشورهای غربی در آژانس اتمی
ابلاغیۀ رئیس جمهور مبنی بر اصلاح مصوبۀ ماده واحدۀ تأسیس سازمان ملی هوش مصنوعی
ویدیو | فلسفۀ زندگی از نگاه حسین پناهی: عشق یک جفت النگو، عدالت نیم کیلو سیب‌زمینی!
معنا و مفهوم ضرب المثل «هر چی سنگه، مال پای لنگه» در ادبیات فارسی / ضرب المثل در حقیقت یک باور هست، و هر باور یک ماتریکس!
منتخب روز   
دورهمی پارسا پیروزفر و پریناز ایزدیار در یک کافه شیک و دلباز/ دو بازیگر خوش استایل و دوست‌داشتنی در یک قاب هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌