آداب و رسوم عید غدیر در شهرهای ایران
عید غدیر یکی از بزرگترین و مهم ترین اعیاد مسلمانان است. این عید بزرگ به همراه عید قربان اهمیت ویژه ای برای اقشار مختلف جامعه ایرانی دارد. مردم شهر های مختلف در روز عید غدیر آداب و رسوم خاصی دارند که از آن جمله می توان به ادای احترام به سادات و خانواده آنها اشاره کرد. خانواده های سادات نیز قبل از رسیدن این روز منازل خود را آماده پذیرایی از مهمانان می کنند.
آنها در روز عید غدیر به مهمانان خود هدایایی می دهند که تبرک به حساب می آید و مردم این هدایا را نزد خود نگه می دارند.
بنابراین گزارش، برگزاری جشن های عمومی و مراسم ازدواج نیز از آداب و رسوم عید غدیر به حساب می آید. اقشار مختلف جامعه ما تلاش می کنند که در روز عید غدیر شادی های خودشان را به شکل های مختلف با دیگران تقسیم کنند البته برخی از مردم به زیارت اهل قبور و بقاع متبرکه می روند.
مردم کشورمان در روز عید غدیر تلاش می کنند که زیباترین و تازه ترین لباس های خود را بر تن کنند و با این کار شادی درونی خود را در ظاهر هم نشان دهند.
مردم میناب در روز عید غدیر حجله ای را با نام حجله امام علی(ع) برپا می کنند و با برپایی آن در فاصله میدان ولایت تا مسجد امام، اقدام به برگزاری جشن و مولودی خوانی می کنند.
آداب روز عید غدیر در نایین
مردم نایین در روز عید سعید غدیر به زیارت اهل قبور رفتند و ضمن قرائت فاتحه، به تبریک عید به یکدیگر پرداختند.تشرف و حضور در اماکن مقدسه و مشاهد مشرفه و بخصوص قبور شهدا از جمله آداب نایینیان در روز عید مى باشد.
همچنین هدیه و عیدى دادن از سوی سادات از رسوم معمول عیدهاست و در میان مردم بسیار معمول بوده است. در این روز مردم ضمن تبریک این عید به سادات از آنان عیدی نیز برای تبرک و گشایش در کار دریافت مینمایند.
آداب و رسوم زنجانی ها در عید غدیر خم
عید غدیر یکی از اعیاد مسلمانان جهان است که دارای ارزشی خاص در بین مردم است، مردم زنجان همانند مردم استان های کشور برای این روز برنامه ریزی می کنند و در جشن های این روز شرکت می کنند.
یکی از سنت های دیرین مردم زنجان برگزاری جشن های غدیر در منازل است که با حضور همسایه ها و اقوام و آشنایان برگزار می شود، این مراسم با مولودی خوانی و سخنرانی در خصوص ابعاد مسئله غدیر همراه است، پخش نقل و شیرینی و شکلات در بین مردم از رسومی است که از قدیم در زنجان وجود دارد.
زنجانی ها عید غدیر را یکی از اعیاد بزرگ دینی می دانند و در این روز، ضمن ابراز ارادت به ساحت حضرت علی (ع) به عنوان پیشوای نخست شیعیان جهان، مراسم و آیین های خاص این روز را برگزار می کنند.
این عید در نزد زنجانی ها به معنای عرض علاقه و ارادت به خاندان پیامبر اکرم (ص) و به خصوص فرزندان علی (ع) و فاطمه (س) است و مردم با حضور در تکایا، مساجد و امامزادگان در جشن و سرور این روز شرکت می کنند.
برنامه های جشن غدیر به مناسبت دهه امامت و ولایت در طول این دهه برگزار می شود و شهر زنجان توسط مردم و برخی دستگاه های اجرایی آذین بندی و آماده سازی می شود، در سراسر شهر زنجان شور و نشاط مردم برای نصب بنر، پرچم و آذین بندی شهر دیده می شود.
شهر زنجان از عید قربان آماده برگزاری جشن های روز عید غدیر است و از دو روز مانده سازمان ها، ارگان ها و مردم با نصب بنر زمان و مکان برگزاری جشن بزرگ غدیر را اعلام می کنند.
تکریم و تجلیل از سادات از جمله رسوم مهم زنجانی ها است که در روز عید غدیر انجام می شود، سادات زنجانی با توجه به آشنایی با این رسم زنجانی ها در روز عید غدیر خانه خود را برای
ورود میهمانان ویژه آماده سازی می کنند و معمولا سادات سکه های تبرکی را برای هدیه به میهمانان آماده می کنند، زنجانی ها با حضور در منازل سادات این عید سعید را به سادات تبریک می گویند و برای یک سال آینده خود تبرکی از سادات می گیرند.
یکی دیگر از مراسم های زنجانی ها حضور در مزار و عرض ارادت به ساحت شهدا و سادات دفن شده در مزارهای شهر زنجان است، زنجانی ها با حضور در مزار سادات و هدیه فاتحه به روح آنها و پخش نذورات این عید را در کنار مزار سادات گرامی می دارند.
سادات در بین زنجانی ها از جایگاه ویژه ای برخوردار هستند و مردم روز عید، به دیدار سادات می روند.
یکی دیگر از رسوم زنجانی ها برگزاری مراسم عقد و عروسی به دلیل میمنت عید غدیر است که کوچه و برزن در این ایام مملو از خودروهای عروسی و شادی و نشاط در بین خانواده های عروس و داماد است، بازار جشن و سرور و عروسی در این ایام داغ داغ است و برخی از خانواده ها نیز برای نوعروس هدیه می آورند که این رسم از رسوم کهن زنجانی ها است.
پوشیدن بهترین و پاکیزه ترین لباس از دیگر رسوم زنجانی ها است و معمولا در این عید چهره های خندان در کوچه و بازار زنجان دیده می شود.
استان زنجان از استان های متعصب و وفادار به امام علی (ع) است و هیئت های مذهبی مختلفی به نام این امام شیعیان در زنجان فعالیت می کنند که در ایام عید غدیر فعالیت این هیئت ها افزایش می یابد و جشن های سرور و شادی و برگزاری ایستگاه های صلواتی توسط این هیئت ها در سطح شهر دیده می شود.
روزه گرفتن از دیگر آداب و رسوم زنجانی ها است که بیشتر مردم به دلیل اعتقاد راسخ به این موضوع، روزه می گیرند، برخی نیز برای افطار از خویشان و دوستان خود دعوت می گیرند، اطعام نیازمندان از دیگر رسوم زنجانی ها در عید غدیر است.
جشن های غدیر در بقاع متبرکه، امامزادگان و مساجد استان زنجان برگزار می شود، یک هزار و ۵۰۰ مسجد در استان زنجان وجود دارد که مراسم عید غدیر در اکثر این مساجد برگزار می شود. در برخی مساجد شهر زنجان نیز به صورت محوری جشن غدیر برگزار می شود. جشن های مردمی غدیر نیز به همت مردم در منازل مردم مومن و ولایتمدار زنجان در کوچه و برزن برگزار می شود. در حال حاضر مردم زنجان آماده برگزاری جشن های غدیر و امامت و ولایت هستند.
آداب و رسوم مردم کاشان درغدیر
شهر کاشان به روایت تاریخ و تاریخ نویسان از آن جمله شهرهای متعصب و وفادار به تشیع علوی است که زبانزد خاص و عام است و حتی در فرهنگ عامه مردم این تعصب به ولایت و نفرت از دشمنان اهلبیت را می توان به وضوح دید.
عید غدیر بعد ازعید باستانی نوروز مهمترین و با ارزش ترین عید در نزد مردم کاشان است. شور و حال وصف ناپذیری که در این عید وجود دارد در اعیاد دیگر همچون فطر و قربان دیده نمی شود و دلیل آن همانطور که بیان شد به خاطر عشق و علاقه ای است که مردم این شهر به مولا علی بن ابیطالب(ع) دارند.
در عید سعید غدیر خم رسم بر آن است که صبح روز عید به دیدار و دست بوسی سادات و ذریه امیرالمومنین(ع) می روند و با مصافحه کردن و گفتن این عبارت درحالت ملاقات «الحمد الله الذی جعلنا من المتمسکین بولایة امیرالمومنین والائمه علیم السلام» ادای احترام به سادات می نمایند و سادات نیز ضمن پذیرائی با شربت و شیرینی و اهداء هدیه ای به رسم یاد بود از مهمانان قدردانی می نمایند.
در این روز مردم بهترین و زیباترین لباسهای خود را می پوشند، خود را معطر به بهترین عطرها می نمایند و با چهره ای خندان و شادمان به خواهران و برادران ایمانی خود تبریک می گویند. در این روز افراد بسیاری روزه می گیرند و به مومنین قرض و اطعام می دهند.
مردم اعتقاد دارند پولی که به عنوان هدیه از سادات گرفته اند نباید خرج نمایند بلکه به عنوان تبرک و برکت در نزد خود نگهداری کنند.
در شب عید غدیر در مساجد و حسینیه ها مراسم جشن و سرور و مولودیه خوانی برپاست. همچنین در منازل سادات و علما نیز مداحان و شاعران در وصف مولا علی(ع) و غدیرخم مولودیه خوانی می نمایند.
سادات نیز چند روز مانده به عید غدیر خم اقدام به خانه تکانی و گردگیری منازل خود می کنند و خود را آماده پذیرایی از شیفتگان ولایت علوی می نمایند.
آداب و رسوم عید غدیر خم در شیراز
۱۸ذی الحجه نیز یکی دیگر از روزهایی است که برای ایرانی ها عید می باشد و آن را عید غدیر خم می نامند و ان روزی است که پیامبر(ص) نه روز قبل از وفاتش خلافت را به حضرت علی (ع) واگذار کرد. در این روز در شیراز مردم به جشن و مهمانی می روند و سعی می کنند که بیشتر مراسم شاد از جمله عروسی را در این روز بگیرند و عقیده دارند اگر اسباب کشی را دراین روز انجام دهند خوش یمن است و برای آنها شادی به همراه می آورد.