تعریف فن بیان چیست ؟
فن بیان دارای چندین معنی است، هر کسی از نگاه خود این کلمه را می تواند تعریف کند اما بهترین تعریف از دیدگاه اکثریت افراد “هنر سخن گفتن به طور موثر” است. در حقیقت همان روش هایی است که برای انتقال منظور خود به مخاطب استفاده می کنید. بیانی شیوا و دقیق که باید متناسب با موضوع و جایگاهی باشد، که استفاده می شود.
بیان چه چیزهایی نیست؟
اگر به بعضی از افراد بگویید که قصد دارید بیان و گفتار خود را تقویت کنید، آن ها به شما می گویند که بیان تان مشکلی ندارد و صرف هزینه و وقت بیهوده است. در حقیقت این گونه افراد ویژگی های بیان خوب را نمی شناسند. شما باید بدانید که بیان خوب تنها:
- به معنای داشتن صدای خوب نیست
- پر حرفی کردن نیست
- حاضر جواب بودن نیست
کاربردهای فن بیان
فن بیان آنقدر گسترده است که ما تنها در ادامه به برخی از کاربردهای آن اشاره می کنیم.
1.سخنرانی و صحبت در جمع
2.گویندگی و مجری گری
3.مشاوران و روان شناسان
4.وکیل ها برای دفاع ارائه دلایل (و البته قاضی)
5.در هنگام مصاحبه یا معرفی خود در برنامه های مختلف
6.در جلسات مصاحبه استخدام و....
7.هنگام انجام کارهای روزمره و صحبت کردن با دوستان
8.استفاده از آن برای گرفتن حق خود
9.بیان احساسات خود به طور صحیح در زندگی مشترک
10.و....
اهمیت فن بیان
انسان ها از ابتدای زندگی خود در یک جامعه به شکل گروهی زندگی کرده اند و اولین چیزی که آن ها را به سمت اجتماعی بودن سوق داده، گفتار است. زیرا از طریق گفتار به راحتی می توان با افراد مختلف ارتباط برقرار کرد.
زمانی که افراد با بیان درست با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند، قطعا روابط بسیار عالی تری را برقرار می سازند. هنر سخن گفتن یک هنر زیباست که افراد را به جایگاه هایی که می خواهند، می رساند.
فرقی نمیکند که دانشجو باشیم یا فارغ التحصیل، شاغل یا خانه دار، معلم و استاد یا شاگرد، کارمند یا رئیس در هر جایگاهی که باشید و هر شغل و موقعیتی که داشته باشیم بی نیاز از خوب و پسندیده صحبت کردن نیستیم. هر کدام از ما با قرار گرفتن در شرایط و در مقابل افراد مختلف، طرز بیان و نحوه سخن گفتمان متفاوت است.
در خانه و با خانواده خود به گونه ای سخن می گوییم و در محل کار به گونه ای دیگر. طرز صحبت با همکاران در محل کار با نحوه حرف زدن با دوستانمان تفاوت دارد حتی در خانواده هم با هر فرد به نحوه خاص و متفاوت از دیگران صحبت می کنیم و ممکن است برای صحبت با دوستانمان ادببیات خاصی بکار ببریم.
خلاصه به تعداد افرادی که در اطرافمان هستند و به نحوی با آنها در ارتباط هستیم ، راه برای برقراری ارتباط و صحبت کردن وجود دارد.
افرادی که به فن بیان خوبی دارند از این موضوع به نحو احسنت استفاده کرده و قادرند براحتی روی دیگران تاثیر مثبت گذاشته و در خانواده و جامعه به عنوان افراد جذاب، قابل احترام و موثر شناخته شوند افرادی که با بیان و کلام موثر خود در دل و جان مخاطب نفوذ کرده و از جایگاه ویژه ای برخوردارند.
راه های ساده برای تقویت فن بیان
۱. شمرده صحبت کنید
۲. با اعتمادبه نفس صحبت کنید
۳. به چیزی که می گویید اعتقاد داشته باشید
۴. خودپرستی را کنار بگذارید
۵. با صدای تان با ملایمت رفتار کنید
۶. حواس تان به وضع نشستن یا ایستادن تان باشد
۷. مراقب زیر و بَم صدای تان باشید
۸. خودتان را آماده کنید
۹. «بدون آمادگی خواندن» را شروع کنید
۱۰. تمرین کنید
۱۱. آرام باشید
راههای قوی شدن فن بیان چیست ؟
- زیاد مطالعه کنید تا با واژه ها و کلمات و جمله بندی های مختلف بیشتر آشنا شده و هنگام نیاز از آن استفاده کنید و سطح قدرت و توان خو د را بالا ببرید.
- با دوستان و نزدیکان سر سخن را باز کنید و درباره یکی از موضوعات روز و عمومی صحبت کنید و یا درباره نقطه نظرات دیگران فعال برخورد کنید و اظهار نظر کنید تا با روش و روحیه مواجهه با دیگران آشنا شوید و بیان تان روان تر شود.
- سعی کنید در کلاس درس درباره یکی از موضوعات رشته تحصیلی و مواد درسی خود، مطالعه بیشتری انجام داده و در قالب کنفرانس و یا سوال و جواب، مطالب گردآوری شده را به دیگر دانشجویان منتقل کنید.
- کتاب هایی که درباره سخن و سخنوری و فن ایراد سخنرانی، نوشته شده است مطالعه کنید. مانند ” آیین سخنرانی، دیل کارنگی ” انتشارات پیمان و نیز سخن و سخنوری، نوشته مرحوم فلسفی.
- به صحبت های دیگران توجه کنید، لحن شان، ریتم و.. ببنید رمز عالی بودن فن بیان چیست ؟