درودگری یا نجاری حرفه ای در صنعت و زیر گروه صنایع چوب است. یک درودگر فردی است که به ساخت انواع محصولات چوبی می پردازد. صنعتگران درودگر معمولا سازندگان در و پنجره و مبلمان، کابینت سازان و غیره هستند. همچنین هنرمندان کنده کاری روی چوب و سازتراشان نیز عضوی از درودگران هستند.
تعریف درودگری
هنر درودگری در اصل همان هنرنمایی فرد درودگر روی چوب است به این منظور که قطعات چوب را به شکل دلخواه برش بدهد و کنار هم بچیند و از ترکیب آن ها با هم، وسیله ای کاربردی یا با مصرف تزیینی بسازد. همچنین هنر چوب تراشی و کنده کاری روی چوب و ساخت سازهای موسیقی هم جزو هنر زیبای نجاری یا درودگری به حساب می آیند.امروزه به واسطه پیشرفت علم و تکنولوژی و ابزارهای نجاری، درودگری به بخش های تخصصی دیگری تبدیل شده است که بعضی از این رشته ها، به شرح زیر می باشد:
- نجّاری
- خراطی
- معرق کاری
- مشبک کاری
- پیکره تراشی
- میز و صندلی سازی
- مبل سازی
- نقاشی چوب
- پالت سازی
- کابینت سازی
- منبت کاری
- و رشته های بسیار زیاد دیگر
تاریخچه درودگری
چوب و ابزارهای چوبی یکی از مهم ترین وسایل، از همان ابتدای زندگی بشر، بودند و از آن ها انواع ابزارهای کشاورزی، ساخت سرپناه و وسایل منزل، وسایل ماهیگیری، سوزاندن و ایجاد گرما و ... می ساختند. اما از آنجایی که چوب سریعا با رطوبت و گذر زمان، دچار پوسیدگی می شود نمی توان بقایای کاملی از آن ها در قرن های گذشته پیدا کرد. به همین دلیل دقیقا نمی توان گفت بشر، از چه تاریخی از سازه های چوبی استفاده کرده است. اما به طور کلی، قدمت هنر درودگری به چندین هزار سال قبل، برمی گردد و یکی از مهم ترین شواهدی که قدمت چند هزار ساله ی این هنر را اثبات می کند چاه آب ساخته شده با چوب بلوط در آلمان شرقی است که قدمتی 7 هزار ساله دارد. از دیگر شواهد تاریخی این هنر می توان به تصاویر و نقاشی های مصر باستان اشاره کرد که در 2 هزار سال قبل از میلاد، تصاویر تخت و صندلی های چوبی را نقاشی کرده اند.
در نهایت، 400 سال بعد از میلاد، کار با چوب به عنوان یک هنر، معرفی شد و محبوبیت زیادی در بین مردم پیدا کرد. به گفته ی تاریخ نگاران، هنر کار با چوب و درودگری، ابتدا در مصر گسترش یافت و سپس به کشورهای چین، ایران، یونان و سایر تمدن ها رسید. قدیمی ترین وسیله ی چوبی یافته شده در ایران، صندلی پیدا شده در تپه ی چشمه علی شهر ری است که قدمت آن به نیمه ی دوم هزاره ی ششم قبل از میلاد برمی گردد. این صندلی قرمز رنگ، در موزه ی ملی ایران نگهداری می شود. علاوه بر این، در شهر املش استان گیلان هم، نمونه ای از یک صندلی کشف شده که قدمت آن به 2 هزار سال قبل از میلاد برمی گردد. در ابتدا، هنر کار با چوب، فقط برای ساخت وسایل ضروری زندگی مثل وسایل آشپزخانه، میز و صندلی و .. بود که این وسایل تا پیش از اسلام ساخته می شدند و عموما نمای این وسایل، ساده و بدون نقش و نگار بود. وسایل چوبی پر نقش و نگار و طراحی شده مخصوص پادشاهان و بزرگان بود. با ورود اسلام، وسایلی چون منبر، ضریح و سایر وسایل اماکن متبرکه، نیاز بود که این وسایل از چوب های زیبا و تراش خورده ساخته می شدند. بعد از این دوره بود که هنرهایی همچون منبت کاری، معرق کاری، خراطی، ارسی، مشبک و .. وارد هنر نجاری و درودگری شد.
مهم ترین وظایف یک درودگر
- طراحی هر نوع وسیله ی چوبی
- انتخاب چوب مناسب برای وسیله هایی با طرح های مختلف
- برش دادن و شکل دادن چوب برای ساخت انواع وسایل مثل تابلوها، پنجره و…
- ساختن و سر هم کردن قطعات چوبی
- نصب وسایل چوبی ساخته شده
- ساختن ساختارهای چوبی متناسب با دکوراسیون داخلی منازل، مغازه ها، هتل ها، بانک ها، ادارات و ساختمان های عمومی مثل تیرچه های کف و سقف، راه پله ها، دیوار یا پارتیشن و درب و پنجره های چوبی و…
- ساخت کامل دکور داخلی با چوب
ویژگی های یک درودگر خوب
- یک نجار خوب باید تخصص و دانش لازم در هنر نجاری رو داشته باشه و حداقل یک سال در کارگاه نجاری، زیر نظر استاد نجاری آموزش دیده باشه.
- از دیگر ویژگی های یک نجار خوب، داشتن خلاقیت و ایده های نو هست تا بتونه به یک کار چوبی روح بده و حس خوب طبیعت رو به افراد منتقل کنه.
- یک نجار خوب، نجاری هست که آن تایم باشه؛ یعنی بتونه در زمان تعیین شده پروژه اش رو تحویل بده؛ چرا که در دنیای مدرن، زمان حرف اول رو می زنه.
- همچنین یک نجار خوب و کاربلد باید بتونه برای ساخت هر وسیله ای، چوب مناسب رو انتخاب کنه.
- نصب وسایل چوبی ساخته شده، یکی دیگه از وظایف یک نجار خوب و ماهره.
- از توانایی های لازم در شغل نجاری می شه به توان بدنی مناسب، دید هنری برای طراحی و ارائه مدل های جدید به روز، سلامت جسمی و توانایی حرکتی برای هماهنگی بین دست و چشم برای کار با وسایل و توجه به جزئیات اشاره کرد.
ابزارهای موردنیاز درودگری
با توجه به وسعت و گستردگی هنر درودگری، ابزارهای این هنر هم، بسیار متنوع می باشند. این ابزارها در دوران های مختلف، وارد این حیطه شدند و در طول تاریخ به تکامل رسیدند. از جمله ی این ابزارها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- انواع اره
- جعبه ابزار
- پولیشر
- دریل گندگی
- اور فرز
- میخ کوب
- منگنه کوب
- مغار
- چکش
- کمپرسور هوا
- انواع رنده برقی و دستی
- متر
- گونیا
- زاویه سنج
- پیستوله
- و...
این ابزارها فقط جنبه ی معرفی و اطلاعات اجمالی بودند. ابزارهایی که در این صنعت مورد استفاده قرار می گیرند بسیار متنوع تر از این ها هستند.
انواع خدمات درودگری
خدمات درودگری آچاره به دو دسته ی تعمیرات وسایل چوبی و ساخت و نصب وسایل چوبی تقسیم بندی می شن. از جمله این خدمات می تونیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- کمد دیواری
- مبلمان
- بوفه و ویترین
- کتابخانه
- دکوراسیون داخلی
- تجهیزات اداری
- میزغذاخوری
- میز آرایش
- میز تحریر
- دکوری و فانتزی
- پارتیشن و دیوارکوب
- قفسه و باکس چوبی
- کابینت
- تخت خواب
- میز تلویزیون
در این مقاله در مورد درودگری مطالبی گفته شد. این هنر دقت زیادی می خواهد و همچنین باید موارد ایمنی را رعایت کرد.