جمهوری آذربایجان در جنوب رشته کوه های قفقاز و شمال رودخانه ارس و در کنار دریای خزر واقع شده است و رشته کوه های قفقاز بزرگ در شمال قفقاز کوچک در غرب و کوه های تالش در جنوب، این کشور را احاطه کرده اند که مساحتی حدود 86000 متر مربع دارد حدود 800 کیلومتر خط ساحلی با دریای خزر آذربایجان را زیباتر و تنوع زیستی آن را بیشتر کرده است، همچنین کوهستان های این کشور معمولا از اب و هوای بی نظیری برخوردارند، در مناطقی از آذربایجان، از جمله در خارج از پایتخت آن یعنی باکو، زمین ها با ذخایر نفت و گاز تقسیم می شود، اینها مناطقی هستند که می توان نفت و گاز را از آنها استخراج کرد، همچنین بعضی از آتشفشان ها در بالای برخی از ذخایر شکل گرفته اند، اما به جای پاشیدن گدازه ها، مخلوط گل آلودی از آب، شن و ماسه، گاز و گاهی اوقات روغن فوران می کنند، طبق آخرین آمار جمعیت این کشور بالغ بر 10 میلیون نفر بوده است.آگاهی و دانستن واحد پول آذربایجان می تواند سفر را لذت بخش تر و مقرون به صرفه تر کند.
واحد پول آذربایجان چیست؟
واحد پول ملی کشور آذربایجان را منات یا مانات (Manat) می نامند که این واحد پول در بازارهای جهانی با علامت اختصاری و کد الفبای AZN نام برده می شود. عموم ساکنان کشور آذربایجان در تمام مبادلات مالی خود از واحد پول منات استفاده می کنند؛ که ارزش آن در بازار جهانی متغیر است از این رو در ادامه به بررسی دقیق نسبت واحد پول آذربایجان به دلار و واحد پول کشور آذربایجان به تومان خواهیم پرداخت. از آن جایی که در گذشته، کشور آذربایجان جزئی از خاک شوروی بوده است، واژه ی منات برگرفته از کلمه ی روسی به معنای سکه است. در قرن بیستم، کشور آذربایجان نام منات را به عنوان واحد پول کشور آذربایجان برگزید و این رویداد پس از فروپاشی شوروی و استقلال جمهوری آذربایجان رخ داد که مصادف با ریاست جمهوری اولین رئیس جمهور آذربایجان، ایاز مطلب اف بود.
بعدها در سال ۱۹۹۲ هم زمان با ریاست ابوالفضل ایلچی بیگ، اسکناس های چاپ شده در این کشور در میان مردم توزیع شد و مورد استفاده قرار گرفت و مردم در تبادلات مالی خود از این واحد پولی استفاده می¬کردند. طراح نخستین طرح های واحد پول منات، الدار میکاییل زاده بوده است. واحد پول منات نیز همانند اغلب واحدهای پولی رایج، دارای زیرمجموعه های مخصوص به خود هست. به طوری که منات به عنوان اصلی ترین واحد پول کشور آذربایجان محسوب می شود و پول کم ارزش تر از یک منات را قیپک می نامند. قیپک که ارزشی معادل یک صدم منات دارد، در این کشور به صورت سکه تولید شده و اسکناس آن در بازار موجود نمی باشد و عموم افراد در خریدهای جزئی و حمل و نقل های روزانه ی خود، از آن ها استفاده می کنند.
اسکناس های رایج در کشور آذربایجان
کشور آذربایجان هم چون سایر کشورها، اسکناس هایی با شکل ها و ارزش های متفاوتی دارد که رنگ و عدد نوشته شده بر روی آن ها، ارزش آن ها را تعیین می کند و افراد بسته به نوع خرید و کارشان از آن ها استفاده می کنند. اسکناس های موجود در کشور آذربایجان شامل اسکناس یک منات به رنگ طوسی، اسکناس پنج منات به رنگ خردلی، اسکناس ده منات به رنگ آبی، اسکناس بیست منات به رنگ سبز، اسکناس پنجاه منات به رنگ زرد، اسکناس صد منت به رنگ بنفش، اسکناس دویست منات به رنگ سرمه ای و اسکناس پانصد منات در رنگ صورتی چاپ می شوند که هر یک از آن ها دارای طرحی خاص می باشند.
سکه های رایج در کشور آذربایجان
تمامی سکه های مورد استفاده در داد و ستد های مالی، ارزشی پایین تر از یک منات را دارند که این سکه ها شامل سکه های یک قپیک، سه قپیک، پنج قپیک، ده قپیک، بیست قپیک و پنجاه قپیک می باشند. امروزه این سکه ها اغلب در خریدهای جزئی همچون خرید مواد غذایی کم و خوراکی های کوچک و همچنین حمل و نقل های روزانه ی افراد در اتوبوس و تاکسی مورد استفاده قرار می گیرد و عموم مردم برای خریدهای کلی تر از اسکناس های منات استفاده می کنند. البته تورم قابل توجه در این کشور شرایطی را ایجاد کرده است که دایره استفاده از سکه محدود شود.
نظام مالیاتی و پول و ارز و بانکداری جمهوری آذربایجان
نظام مالیاتی جدید جمهوری آذربایجان از ژانویه سال 2001 میلادی الزام اجرایی پیدا کرده است. این نظام، اکثر قوانین و مقررات گذشته در نظام مالیات را ملغی نمود. بر اساس این نظام مالیاتی شرکت ها و نهادهای اقتصادی بر اساس سیستم چند گانه مالیاتی باید نسبت به پرداخت مالیات اقدام نمایند. این نظام علاوه بر داخل کشور در روابط اقتصادی خارجی نیز تسری پیدا کرده است. در اوضاع کنونی فعالیت های تجاری چندگانه بین جمهوری آذربایجان و کشورهای گرجستان، آلمان، قزاقستان، نروژ، مولداوی، پاکستان، لهستان، روسیه، ترکیه، اوکراین، انگلستان و ازبکستان امضا شده و مفاد آن اجرا می شود.