سنگ مروارید چیست؟
مروارید (Pearl) گوهری است درخشان و سخت که در بدن انواعی از نرم تنان دو کفه ای به نام صدف مروارید و به ندرت توسط حلزون به وجود می آید. تصور می شود که نام آن ریشه لاتین داشته و از کلمه پرنا (Perna) نوعی صدف و یا سفارولا (Sphaerula) به معنی کروی شکل مشتق شده باشد. نوع درشت این گوهرسنگ را «دُر» نیز می گویند و دُردانه به معنی دانه مروارید است. «دُر يتيم» به نوعی گفته می شود که خودش تنها در صدف باشد.سنگ مروارید دارای سختی 3 تا 4 در مقیاس موس است و فرم شکستگی صدفی یا پولکی شکل و اساسا بدون کلیواژ می باشد. شكل این گوهر اغلب نزدیک به کره است ولی به شکل های گلابی، دکمه ای و نامنظم هم دیده می شود.خقیقت این است هنگامی که یک جسم خارجی بین بدن و جبه صدف دو کفه ای آب شور (Mollusco) یا آب شیرین (Mussels) قرار گیرد، جانور کم کم ماده آهکی که به ” مادر مروارید ” (Mother Of Pearl) که نوعی کربنات کلسیوم بوده به دور آن ذره ترشح و به فرم لایه ای آراگونیت متبلور شده و به مرور زمان دانه این گوهر پدید می آید.
انواع مروارید
مرواریدها در دو گروه عمده طبقه بندی می شوند: مروارید آب شیرین و مروارید آب شور. مروارید آب شیرین در صدف های شناور در آب شیرین مانند دریاچه ها، رودخانه ها، نهرها یا حوضچه ها پیدا می شوند یا پرورش داده می شوند. غالباً دارای شکل نامنظمی هستند، اما همچنین ممکن است کاملاً گرد بوده و دارای رنگ های زرق و برق دار باشند.
مرواریدهای آب شور در صدف های آب شور مانند خلیج کوچک، اقیانوس، خلیج یا دریا پیدا شده یا پرورش داده می شوند. این مرواریدها هم ممکن است شکل نامنظمی داشته باشند، مخصوصاً وقتی که غیر پرورشی باشند.هر نوع از مرواریدها می توانند طبیعی یا پرورشی باشند و درون هر گروه از مرواریدها انواع مختلفی از مروارید جای دارند. با معروف ترین مروارید های جهان و خاستگاه آنها آشنا شوید:
مروارید بصره: مرواریدهای صید شده در خلیج فارس را اصطلاحاً مروارید بصره می گویند.
مروارید آبالون (Abalone): تصویر مروارید آبی آبالون در زیر نشان داده شده است:
مروارید آکویا (Akoya): این مروارید احتمالاً محبوب ترین نوع مروارید است و به دلیل شکل گرد آن مطابق سلیقه ی اکثر افراد می باشد. عمدتاً در رنگ های طبیعی از صورتی روشن تا سفید و مایل به زرد پرورش می یابند. در ژاپن سایزهای بیش از ۷ میلی متر از این مروارید موجود است، در حالی که سایزهای کوچک تر در کشورهای چین، کره، هنگ کنگ و سری لانکا پرورش داده می شود:
مروارید سیاه: این مرواریدها عموما از غرب تا مرکز اقیانوس آرام دیده می شوند:
مروارید بلیستر (Blister): این نوع از مرواریدها در پوسته صدف ساخته می شوند و وجه تسمیه آن ها به این دلیل است که شبیه به تاول هستند:
مروارید صدف حلزونی: این مرواریدهای کمیاب و فوق العاده خوشرنگ و زیبا که از هر ۱۰ هزار صدف حلزونی در یکی از آن ها یافت می شود، می تواند تا ۵۰۰ دلار در هر قیراط ارزش داشته باشد. غالباً به آن ، “مروارید صورتی” گفته می شود. البته رنگ های قهوه ای و سفید آن نیز دیده شده است:
مروارید اوپال: این نوع مروارید کاشتنی است،از طریق کاشت یک قطعه سنگ اوپال درون یک صدف مروارید زنده تولید می شود:
نحوه تشخیص مروارید اصل از بدل
۱-دانستن وزن مخصوص مروارید است که معادل ۷۳.۲ctدر هر سانتی متر مربع میباشد
۲-روش تخریبی ودیدن لایه های درون مروارید میباشد که این روش توصیه نمیشود
۳-قرار دادن مروارید در معرض پرتو ماوراء بفش و دیدن طیف های نوری متصاعد شده از ان است که چند رنگ میباشد
۴-سایش مروارید به دندان مروارید اصل مانند کاغذ سمباده زبر و مروارید مصنوعی نرم و صاف میباشد
۵-دیدن با ذره بین در روی هر مروارید طبیعی ناهمواری هایی وجود دارد که به آنها ورس گفته میشود
این ناهمواری ها روی مروارید های مصنوعی وجود ندارد