به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، یاتاقان به قطعه ای در موتور گفته می شود که بین میل لنگ و دسته پیستون قرار دارد چون این قطعات با یک دیگر به صورت چرخشی درگیر هستند یاتاقان بین آنها قرار می گیرد و از اصطکاک میان آنها جلوگیری می کند. روغن موتور و یاتاقان وظیفه دارند تا از اصطکاک قطعات موتور جلوگیری کنند. اگر دمای یاتاقان ها بیش از حد بالا رود دیگر قادر به انجام وظیفه نیستند و نمی توانند از اصطکاک بین قطعات جلوگیری کنند و خودرو یاتاقان خواهد زد. یاتاقان زدن موتور ممکن است سبب از بین رفتن موتور شود. از این رو، آگاهی نسبت به آن اهمیت زیادی دارد و رانندگی در وضعیت یاتاقان ممکن است سبب سوختن موتور شود؛ بنابراین مهم است که درباره یاتاقان اطلاعات کافی داشته باشید.
تقسیم بندی انواع یاتاقان در اتومبیل
در این بخش انواع یاتاقان در اتومبیل را بر اساس نوع کارآیی و عملکردشان تقسیم کرده ایم که عبارتند از:
یاتاقان های ساده
این مدل از یاتاقان در سرعت های پایین کارایی بیشتری دارد و معمولاً دارای کمی لقی می باشد که یاتاقان های سر محور و بوش ها از این نوع هستند.
عمر مفید این نوع از یاتاقان ها چندان زیاد نیست و آن هم به دلیل اصطکاک زیادی است که در این نمونه دیده می شود.
یاتاقان های مغناطیسی
این یاتاقان ها که به یاتاقان های مگنتی هم معروف هستند؛ با اینکه مصرف انرژی بالایی دارند اما سرعت و عمر نامحدودی هم دارند و همانطور که از نام آن ها بر می آید میدان مغناطیسی که در آن وجود دارد سبب می شود که نیروهای وارده را تحمل کنند و همچنین مانع از برخورد دو جسم فلزی با هم می شوند.
یاتاقان های لغزشی
این مدل به دلیل اینکه در آن اصطکاک کم است و تنها در هنگام شروع و پا پایان کار، به مقدار بسیار کمی دچار فرسایش می شوند؛ طول عمر بیشتری نسبت به مدل های دیگر دارند و به همین دلیل نیاز چندانی به مراقبت نیز ندارند.
تحمل نیرو وارده در یاتاقان های لغزشی، به وسیله گاز و یا سیال صورت می گیرد.
یاتاقان های غلتشی
در این نوع یاتاقان برای کاهش اصطکاک از ساچمه و غلتک استفاده می شود.
بلبرینگ های دو نوع از یاتاقان ها غلتشی هستند و این دو قطعه برای اینکه در ساختمان شان ساچمه ها و غلتک هایی به کار برده شده در این دسته قرار می گیرند.
این یا تاقان ها چون تحت تاثیر عواملی مانند دما و ارتعاش قرار می گیرند؛ به مراقبت بیشتری در هنگام کار نیاز دارند.
یاتاقان های مرصع
سرعت در این نوع یاتاقان کم است که از آن بیشتر در ساعت ها استفاده می شود و عمر آنها بستگی به طریقه مصرف شان دارند در این نوع از یاتاقان، تحمل نیرو به وسیله پیچیدن یکی از اجزای خارج از مرکز در محور است.
یاتاقان های خمشی
از این نوع یا تاقان در سیستم های هم تراز نوری استفاده می شود و سرعت بسیار زیادی هم دارد.
این نوع یاتاقان به نسبت جایی که در آن به کار برده می شود؛ کارایی متفاوتی دارد و بستگی به شرایط، کارایی های متفاوتی را نیز از خود به نمایش می گذارد.
زمان تعویض یاتاقان خودرو
طول عمر مفید انواع مختلف یاتاقان ها با هم متفاوت بوده و فرق دارند.
به طور کلی هر گاه هرگونه ساییدگی و خراشیدگی حتی به شکل جزئی در بابیت ها و یاتاقان ها به وجود آید؛ باید این قطعات تعمیر و یا تعویض گردند.
بهتر است وقتی بعد از گذشت ده سال و یا پیمودن مسافتی بالای ۱۰ هزار کیلومتر، موتور را برای تعمیر اساسی باز می کنید؛ یاتاقان ها را نیز تعویض کنید.
در بین انواع یاتاقان ها در اتومبیل معمولاً دو نوع لغزشی و مغناطیسی از دیگر انواع آن عمر بیشتری دارند؛ که برخی عمر مفید این دو نوع را نامحدود می دانند و می گویند که این دو یاتاقان تقریباً با مشکلی روبرو نخواهد شد.
ولی عمر هر کدام، بسته به نوع و میزان عملکرد و محل قرارگیری آن دارد؛ مثلاً عمر نوع غلتشی آن وابستگی زیادی به دما و میزان باری است که تحمل می کند.
اما در مورد انواع دیگر آن باید به صورت دوره ای آنها را بازدید کنید تا در صورت بروز مشکل آنها را به موقع تعویض نمایید.