اغلب وقتی به بناهای باشکوه و زیبای روسیه فکر می کنیم قبل از هرچیز کلیساهای ارتدوکس با گنبدهای طلایی و پر زرق و برقشان در ذهنمان تداعی می شود. با این حال، جالب است بدانید که حدود ۲۰% مردم روسیه مسلمان هستند و در کشور پهناور روسیه بیش از ۸۰۰۰ مسجد وجود دارد. برخی از این مساجد بسیار قدیمی و زیبا هستند و علاوه بر جنبه مذهبی، از نظر سبک معماری و تاریخی هم بسیار باارزش هستند.
وقتی در مورد معماری بناهای مذهبی روسیه فکر می کنید، گنبدهای طلایی پیازی شکل کلیساهای ارتدوکس شاید اولین تصویری باشد که به ذهن تان خطور می کند. با این حال حدود ۲۰ درصد جمعیت روسیه مسلمان هستند و این کشور میزبان بیش از ۸ هزار مسجد است.
مسجد جامع مایکوپ
از آن دسته از مسجد های روسیه است که قدمت چند هزار ساله ندارد و در سال 2000 بنا شده است. این جا بر خلاف غالب مساجد که اعتقاد به حریم قائل بودن برای خانه خدا دارند، با رویی گشاده و مهربان به روی گردشگران باز است. مسجد جامع مایکوپ، مرکز مسلمین جمهوری آدیغیه محسوب میشود و از این جهت بسیار پر جنب و جوش و محبوب دل مسلمانان این منطقه است.
مسجد مرکزی نیژن کامسک
شهر نیژن کامسک در سال 1966 تاسیس شد. دقیقا 30 سال بعد به مناسبت گرامی داشت 30 سالگی این شهر اقدامی عجیب و دوست داشتنی صورت گرفت. شهردار این شهر تصمیم گرفت به بهانه این بزرگداشت مسجد مرکزی نیژن کامسک را بنا کند. نکته قابل احترام تر و جالب تر این است که این مکان، صرفاً یک محل عبادت نیست. بلکه دغدغه مند تر و مسئولیت پذیرتر و همچنین خدا و بشر دوستدانه تر از این حرف ها است. شما در این مسجد با مجموعه ای از کتابخانه، مدرسه، هتل و در آخر هم یک مرکز تاریخی و فرهنگی غنی مواجه می شوید.
مسجد سن پترزبورگ
از آن دسته مساجد با معماری آسمانی و کاشی های فیروزه تراشی که نفس هر توریستی را برای عکس گرفتن بند می آورد! طراحان این بنا، در سال 1913 با الهام گرفتن از معماری آرامگاه تیمور لنگ در ازبکستان، نمونه ای مشابه از آن را در قالب یک مسجد در سن پترزبورگ، مهندسی معکوس کردند !
مسجد قل شریف
از مسجد های پر مناره و با عظمتی است که در شهر کازان قرار دارد و یکی از باشکوه ترین مساجد روسیه به شمار می آید . این بنا سمبل گردشگری کازان است به راحتی در لیست زیباترین مساجد روسیه قرار می گیرد. این بنا برای مردم کازان از اهمیت به سزایی برخوردار است. قل شریف با ظرفیت 6000 نفری اش، توانایی پذیرایی تعداد بسیار زیادی از مدعوین یک مراسم ختم با شکوه را دارد!
مسجد جامع مسکو
این مسجد آن قدر طبقات متعدد دارد که به راحتی هر چه تمام تر مقام بلند ترین مسجد اروپا را از آن خود کند. شاید برایتان اصلا جالب نباشد ولی این را هم ضمیمه اطلاعات عمومی تان نمایید که در سال 2015 پس از 10 سال مرمت و باز سازی تصمیم به بازگشایی این مسجد گرفتند. این بنا نیز همانند مسجد مرکزی نیژن کامسک، مکانی صرف برای عبادت نیست. بلکه یک مجموعه فرهنگی قابل احترام که شامل یک موزه، فضایی نمایشگاهی و یک کتابخانه است، می شود.
مسجد بلغار
کازان از آن دسته شهر های مسلمان نشین روسیه است که به ساخت یک مسجد جذاب قانع و راضی نشده و در مرحله بعد اقدام به پروژه ای باشکوه تر برای ساخت یک مسجد کرده است. رنگ کاملا سفید این مسجد آن قدر هوشمندانه انتخاب شده که هر آتئیستی با دیدنش تکبیر گویان مسلمان شده و روحانیت در عمق روح و قلبش رخنه میکند! این بنا نیز به علت خاص بودن و جذابیت خارج از تصورش به مانند مسجد جامع دربنت در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت و ضبط رسیده است. شاید دانستن این موضوع که مسجد بلغار، میزبان بزرگترین همایش قرآنی جهان بوده است، محرکی برای علاقه بیشترتان به این بنا شود.
مسجد قلب چچن
در سال2004 رئیس جمهور چچن، احمد قدیرف در یک حادثه کشته شد. در سال 2008 در شهر گروزنی طی یک حرکت نمادین به احترام آن رئیس جمهور فقید این مسجد را به یادش نامگذاری کردند. معماری قلب چچن، الهام گرفته از مسجد سلطان احمد یا مسجد کبود در استانبول است.
نقش های این مسجد توسط استادانی از ترکیه به تصویر کشیده شده است. نقش های دیواری ترکیبی هنرمندانه از رنگ های طبیعی و مصنوعی با مواد افزودنی ویژه است. بنا بر نظرکارشناسان، رنگ های به کار برده شده در این مسجد، نزدیک به 50 سال از زوال و مرمت مصون هستند. برای آبکاری نقوش و نوشته های قرآنی، از طلای عیار بالا استفاده شده است. نمای معبد مسلمانان پایتخت چچن از سنگ مرمر سفید است که از جزیره کوش آداسی ترکیه واقع در دریای مرمره به اینجا حمل شده است.
مسجد احمد قدیروف
در شهر گروزنی در چچنستان نیز یکی دیگر از باشکوه ترین مساجد روسیه قراردارد. این مسجد به نام احمد قدیروف که اهل چچنسان بود نامگذاری شد، این مسجد بنایی کلاسیک دارد که داخل با سنگ مرمر و بیرون با کاشی مزین کاری شده است. این مسجد یکی دیگر از بزرگترین مساجد این کشور است، گنبد این مسجد ۳۲ متر می باشد و جمعیتی بالغ به ۱۰۰۰۰نفر در خود جا می دهد.
کازان، مسجد بلغار
مسجد بلغار تنها مسجد سر تا پا سفید است در حقیقت زیبا ترین مسجد کشور روسیه است. این مسجد در شهر کازان در سال ۲۰۱۲ بازگشایی شد.زیرا به دلیل شبهاتی که به تاج محل دارد به مسجد تاج محل کازان معروف است این مسجد بسیار زیبا دارای ۸۸ ستون سفید است و در ضمن این مسجد یکی از میراث تاریخی یونسکو است.
یکی دیگر از ویژگی های این مسجد وجود بزرگترین قرآن در این مسجد است که ۸۰ گیلو گرم وزن دارد و برای جابجایی آن ۱۶ نفر لازم است. این مسجد به مناسبت آمدن ۱۱۰۰ سالگی اسلام در محله کارزان بلغار افتتاح شده است.
جمعه، مسجد دربنت
دربند شهری بندری در جنوبی ترین بخش کشور روسیه است و یکی از زیباترین مساجد روسیه هم در این شهر قرار گرفته است. مسجد جامع دربند در واقع قدیمی ترین مسجد روسیه و در دربند، دومین شهر جمهوری داغستان واقع شده است. گفته می شود که این مسجد قدیمی و تاریخی در سال ۷۳۴ بعد از میلاد ساخته شده است و امروزه در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.
اوفا، مسجد لاله تولپان
مسجد لاله تولپان در سال ۱۹۸۹ در شهر اوفا ساخته شده و به معنای غنچه لاله است. اگر به تصویر این مسجد نگاه کنید به خوبی متوجه علت نامگذاری مسجد می شوید. مسجد لاله تولپان با معماری بی نظیر و منحصر به فردش شبیه به یک گل لاله طراحی شده است و با دو مناره ۵۳ متری اش جزء یکی از بزرگ ترین مساجد روسیه به شمار می رود.این مسجد ظرفیت ۱۰۰۰ نفر را دارد و در فاصله سال های ۱۹۹۰ و ۱۹۹۸ ساخته شده و معماری مدرنش اثر هنرمند مشهور Wakil Davlyatshin است.