با اینکه همواره سخنانی درباره به تاراج رفتن ثروت ملی و جواهرات سلطنتی به میان آمده و تصور می شود چیزی از خزانه و گنجینه های تاریخی گرانبها نمانده ولی هنوز بخش قابل توجهی از آن در موزه جواهرات ملی نگهداری می شود که می تواند هر بازدیدکننده ای که به تهران سفر می کند را به حیرت وا دارد. موزه جواهرات ملی یکی از موزه های تهران در ساختمان بانک مرکزی قرار دارد و جواهرات ارزشمندی از فتوحات قرن های گذشته و هدایا و متعلقات سلطنتی را در معرض بازدید عموم قرار داده است.
چرا بازدید از خزانه جواهرات ملی؟
- تعدادی از برترین، باارزش ترین و زیباترین جواهرات ایران و دنیا را در خود جای داده است.
- در این خزانه می توانید از الماس دریای نور -بزرگترین الماس صورتی دنیا-، الماس نورالعین، تاج کیانی، تخت نادری، تخت طاووس، کُره جواهرنشان، الماس های زرد، سیاه و سرخ، بزرگترین لعل دنیا و بسیاری جواهرات دیگر دیدن کنید.
- با بازدید از این خزانه می توانید نمونه های منحصربه فردی از هنر جواهرسازی، مرصع کاری و طلاسازی هنرمندان ایران و جهان را به تماشا بنشینید.
آشنایی با خزانه جواهرات ملی
امروز قرار است به سراغ خیابان فردوسی تهران برویم و سری به یکی از منحصربه فردترین ساختمان های شهر بزنیم. جایی که خود ساختمان جذابیت خاصی ندارد اما چیزی که درون آن مخفی شده، آن را بسیار ویژه کرده است. ساختمان بانک مرکزی ایران که میزبان خزانه جواهرات ملی و گنج پنهان ایران زمین است. گنجینه ای بی همتا از طلا و جواهرات بسیار زیبا که یکی از بزرگترین و ارزشمندترین مجموعه های طلا و جواهرات در تمام دنیا محسوب می شود. جواهراتی که طی قرن ها در کنار هم گرد آمده و این مجموعه بی بدیل و تماشایی را ساخته اند و شما را در تلالو زیبایی شان غرق می کنند. این جواهرات به اندازه ای ارزشمند هستند که به عنوان پشتوانه پول ملی ایران نیز انتخاب شده اند و بهایی ندارند. درست خواندید؛ بهایی ندارند چرا که تعدادی از گوهرهایی که در این مجموعه نگهداری می شود در جهان بی نظیر و یگانه هستند و هنوز قیمتی برای آنها تعیین نشده است.
تاریخچه تاسیس موزه ملی جواهرات
درباره تاریخچه تاسیس گنجینه جواهرات ایران اطلاعات دقیق و موثقی در دسترس نیست. اما مدارک اندکی وجود دارد که نشان می دهد جمع آوری و نگه داری جواهرات به صورت جدی از زمان صفویه آغاز شده است. در این دوره کارشناسان زبده ای از طرف پادشاهان صفوی به کشورهایی نظیر هند، فرانسه، ایتالیا و… فرستاده شدند تا جواهرات کمیاب و گران قیمت را از بازارهای این کشور خریداری کرده و به پایتخت کشور که در آن زمان اصفهان بود بیاورند.
به این ترتیب گنجینه عظیم و باارزشی از جواهرات موجود در سرتاسر دنیا در ایران جمع آوری شد که بر شکوه و جلال پادشاهی می افزود. همین کافی بود تا برخی از کشورهای راحت طلب به دنبال فرصتی مناسب برای حمله به ایران و تاراج این گنجینه بی نظیر باشند. مرگ شاه سلطان حسین این فرصت را به محمود افغان داد تا با حمله به ایران جواهرات را به دست آورد و توسط دیگر مهاجمان افغانی در کشورهای مختلف پراکنده کند.
با این حال با تلاش شاه طهماسب دوم بخشی از جواهرات دزدیده شده باز پس گرفته شد و به کشورمان بازگشت. نادرشاه نیز برای باز پس گرفتن بخشی از جواهرات دزدیده شده تصمیم به لشکرکشی به کشور هند کرد و پادشاه هند مجبور به تسلیم قسمت عظیمی از این گنجینه اعم از جواهرات، اسلحه و… به نادرشاه شد. وی در بازگشت به ایران قسمت زیادی از این گنجینه را به پادشاهان و حکام کشورهای همسایه و آستان مقدس امام رضا پیشکش کرد که باعث شد باز هم قسمت عظیمی از جواهرات به جایگاه خود بازنگردد.
غارت گنجینه جواهرات و لشکرکشی برای بازپس گرفتن آن در طول تاریخ بارها تکرار شده و جان های زیادی را گرفته است. بسیاری از کمیاب ترین جواهرات موجود در این گنجینه در حال حاضر در تاج های پادشاهان و ملکه ها خودنمایی می کند. کوه نور یکی از زیباترین و باارزش ترین جواهرات دزدیده شده و به تاراج رفته ایران است که به دست کمپانی هند بریتانیایی شرقی افتاد و در نهایت به ملکه ویکتوریا اهدا شد. این جواهر زیبا و مسحورکننده در حال حاضر بخشی از جواهرات سلطنتی انگلستان است و بدل آن در برج لندن به نمایش گذاشته شده است.
گنجینه های موزه ملی جواهرات ایران
1. تخت طاووس؛ تخت خورشید فتحعلی شاه
2. تاج فرح پهلو؛ تلفیق هنر و ظرافت
3. دریای نور؛ دریای از درخشندگی
4. تاج پهلوی؛ باشکوه و گرانبها
قدمت این تاج نیز به دوره پهلوی باز می گردد و به دستو رضا شاه برای تاج گذاری فرزندش محمدرضا ساخته و مورد استفاده قرار گرفت. جواهرات زیادی اعم از طلا، نقره، مروارید، الماس، یاقوت و زمرد و دیگر سنگ های کمیاب و گرانبها بر روی این تاج خودنمایی می کنند.در میانه و زیر کنگره پیشین تاج، خورشیدی زرین با پرتوهای الماس نشان و الماس زرد برلیان درشت کاشته شده است و در پشت همین کنگره، جقه پایه دار اسلیمی جای می گیرد که بر پشت آن پَر حواصیل کاشته می شود.
5. کره جواهر نشان؛ سفر به دنیای جواهرها
6. تاج کیانی؛ نگین جواهرات سلطنتی ایران
7. تخت نادری؛ تخت مجلل شاهان ایرانی
8. سایر گنجینه ها
- ظروف غذا
- کوزه و قلیان های جواهر نشان
- جقه های شاهی
- انفیه دان
- شمعدان
- شمشیر و خنجر جواهرنشان
- سپر نادری
- سنجاق و گل سینه
- نشان ها و مدال های آراسته به جواهر
- شنل و کلاه های پهلوی
- ساعت
- اسفنددان
- آویزپرده
- آفتابه و لگن مرصع کاری شده
آدرس و مسیر دسترسی به موزه ملی جواهرات
آدرس موزه ملی جواهرات ایران: تهران، میدان امام خمینی، خيابان فردوسی، نرسیده به چهارراه استانبول، رو به روی سفارت ترکیه، ساختمان بانک مرکزی ايران، خزانه جواهرات ملی
اگر قصد دارید با مترو به این موزه بروید، می توانید از یکی از ایستگاه های نزدیک به موزه جواهرات از قطار پیاده شوید. ایستگاه مترو امام خمینی (توپخانه سابق)، ایستگاه مترو میدان فردوسی و ایستگاه مترو سعدی، سه گزینه ای است که پیش روی شما قرار دارد. پس از خروج از ایستگاه مترو، با استفاده از تاکسی و اتوبوس و حتی یک پیاده روی کوتاه به مقصد خواهید رسید.
- در ایستگاه مترو امام خمینی (قابل دسترسی از خط یک و دو متروی تهران) از خروجی به سمت خیابان فردوسی رفته و با تاکسی به سمت چهارراه استانبول حرکت کنید. البته پیاده نیز می توانید خود را به نزدیکی چهارراه استانبول و موزه جواهرات ملی برسانید.
- در ایستگاه مترو میدان فردوسی واقع در خط چهار متروی تهران، با اتوبوس هایی که در خیابان فردوسی است به چهارراه استانبول خواهید رسید. با کمی پیاده روی نیز بعد از تقاطع خیابان فردوسی – جمهوری، می توانید به موزه جواهرات ملی برسید.
- انتخاب ایستگاه مترو سعدی در خط یک متروی تهران، بهترین و نزدیک ترین گزینه به موزه ملی جواهرات می تواند باشد. از این ایستگاه، با طی مسیری کوتاه و تنها با ۲۰۰ متر پیاده روی به سمت غرب خیابان جمهوری، به چهارراه استانبول می رسید.