شاتونها در انواع و مدلهای مختلفی طراحی شده اند که هریک به نوبه خود دارای اهمیت بالایی میباشند. همچنین باید بدانید که شاتونها بسته به نوع خودرو دارای وزنهای مختلفی هستند که بهتر میباشد در زمان خرید این قطعه به این مسئله توجه داشته باشید.چرا که اگر وزن شاتونهای استفاده شده در یک موتور متفاوت باشد باعث بالانس نبودن موتور میشوند که در نهایت موتور دچار لرزش میشود. به همین دلیل روی شاتونها اعدادی حک شده است که این اعداد به شما کمک میکنند تا باز و بسته کردن آنها به راحتی صورت پذیرد.
شاتون سدیومی:شاتون سدیومی که در آن نمک قرار دارد و توخالی است برای قدرت های تولیدی بسیار کمتر از موتور های عادی خودرو می باشد . وقتی که این قطعه بسیار داغ می شود و به وسیله روغن کاری خنک می شود , نمک موجود در این قطعه نیز باعث میشود که گرمای بیشتری از بین رفته و تقریبا خنک کاری صورت بگیرد.
شاتون بلند:این نوع شاتون در خودرو هایی استفاده می شود که ارتفاع سیلندر آنها بسیار بیشتر از موتور های معمولی بوده که در این صورت قدرت بسیار زیادی تولید می شود زیرا پیستون در این هنگام به بالاترین حد خود رفته و سوخت را در شدیدترین حالت ممکن متراکم می کند.
شاتون کوتاه:شاتون کوتاه که در تمامی خودرو هایی استفاده می شود که بیشتر برای سرعت بیشتر طراحی شده اند . برای مثال لامبورگینی و بوگاتی ویرون و …زیرا در این هنگام نقطه مرگ بالا و پایین دارای فاصله بسیار کمی بوده و می تواند در کسری از ثانیه از پایینترین نقطه به بالاترین نقطه برسد. در این هنگام قدرت کم اما سرعت به شدت اضافه میشود و می تواند 0 تا 100 را در 3 ثانیه پر کند.
روغن کاری توسط مجرای قرار گرفته شده در سراسر شاتون: یعنی شاتونی که روغن کاری آن توسط مجرایی که سر تا سری شاتون قرار گرفته است صورت میپذیرد.
روغن کاری از طریق سوراخ قرار گرفته شده در کناره شاتون:در ایننوع روغن از طریق میل لنگ و شاتون وارد مجرای روغن شاتون میشود و سپس روی دیواره سیلندر پاشیده میشود. روغن روی دیواره سیلندر از طریق رینگهای روغن پیستون به سوراخ گژن پین و بوش رسیده و روغن کاری انجام میشود.
همچنین شاهد انواع مختلفی از شاتون در موتورهای V شکل هستیم. در واع آرایش سیلندر موتور به دو شکل خطی و V شکل میباشد که شاتونها در موتورهای خطی به یک شکل واحد و طراحی مشابه و جنس فولاد وجود دارند. اما در موتورهای V شکل فرم و ظاهر شاتونها متفاوت میباشد که در قسمت زیر به انواع آنها اشاره خواهیم کرد.
شاتون موازی:شاتون موازی روی میل لنگ به صورت معمولی بسته میشود و هر یک از شاتونها دارای یاتاقان متحرک هستند.
شاتون لولایی:شاتون لولایی به واسطه یکدیگر و روبروی هم بر روی میل لنگ قرار میگیرند.
شاتون ضربدری:در این نوع از شاتون، یاتاقانهای متحرک هر یک از شاتونها به روی شاتون روبرویی سوار میشوند و یاتاقان شاتون مجاور بر روی میل لنگ تعبیه میشود و این نوع چیدمان باعث میشود شاتون دوم در بخش انتهایی دوشاخه شود.
شاتونها اهمیّت زیادی در حرکت خودرو و سیستم جلوبندی و موتوری خودرو دارند. در صورتی که متوجه بروز هر گونه علائم غیر عادی در خودروی خود شدید باید به یک مکانیک حرفهای مراجعه کنید تا در صدد رفع این مشکل اقدام کند.