آشنایی با روغن مصطکی و خواص بی شمار آن
گیاه خارق العاده و ناشناخته مصطکی، از آن دسته گیاهانی محسوب میشود که خواص خود را در طب سنتی به اثبات رسانده است و فواید خارق العادهای دارد. روغن این گیاه دارویی نیز خواص منحصر بفردی دارد که ساعد نیوز قصد دارد تا در این مطلب شما را با آن آشنا نماید، پس با ما همراه باشید.
مصطکی از گیاهان دارویی ناشناخته است که در طب سنتی کاربردهای درمانی فراوانی دارد. این گیاه که به «برادر کندر» معروف است، میتواند درمانگر بسیاری از مشکلات و دردهای جسمانی شود.درختچه یا درخت کوچکی است که بلندی آن معمولا تا 3 متر، ولی اگر پرورش داده شود و از آن مراقبت نمایند، در باغها تا 14 متر نیز میرسد.بومی مناطق با آب و هوای مدیترانهای است و در آفریقای شمالی و در بعضی از جزایر یونان که به نام جزایر مصطکی معروف میباشند، انتشار دارد.
درختچهای است همیشه سبز که بوی رزین مصطکی از تمامی اندام گیاه استشمام میشود.گلهای آن دو پایه در ابتدا سبز، ولی به تدریج قرمز رنگ میشود. میوه آن کروی قرمز، کوچک و پس از رسیدن سیاه رنگ میشود. از میوه این درخت اهالی جزایر مصطکی روغنی خوراکی میگیرند که قابض است و به جای روغن زیتون در خوراک مصرف میکنند، ولی محصول عمده این درختان رزینی است که از شاخه و چوب و ساقههای این درخت در اثر شکافی که وارد میکنند، گرفته میشود و به ماستیک معروف است.
گیاه مصطکی و تمام عوارض این گیاه جادویی
نوع مرغوب مصطکی در کتاب مخزن الادویه عقیلی خراسانی ذکر شده و بهترین آن سفید، خوشبو، صاف و شفاف و کمی شیرین است که در هنگام جویدن به دندان نمی چسبد و ساییده نمی شود و دیگر اینکه از خود درخت تراوش شده باشد نه اینکه با خراش بیرون آمده باشد و هرچه بزرگ تر کیفیت آن بهتری است.
مصطکی که در بازار دیده می شود به شکل قطعات اشکی بیضی، سخت و کوچک در ابعاد یک نخود، زردرنگ، نیم شفاف و معطر می باشد. مصطکی در الکل کاملا حل نمی شود ولی در اتر و اسانس تربانتین کاملا محلول است. مصطکی وقتی جویده شود زیر دندان نرم شده و طعم معطری احساس می گردد.
کلمه mastic از لغتی یونانی به معنای به جویدن یا هم ساییدن دندان ها مشتق شده است. مصطکی در فارسی به نامهای رماس، رماست، کِیَه و در کتابهای طب سنتی با نامهای مصطکی، مصطکی رومی، کندر رومی، مستکی، علک رومی ذکر شده است.
مروری بر خواص و مزاج روغن مصطکی
از میوه درخت مصطکی؛ روغنی خوراکی میگیرند که خواص و مزاج آن به این ترتیب است:
دارای طبع گرم و خشک بوده و قابض است.
برای پوست بسیار مفید بوده و سبب شفافیت و نرمی پوست میشود.
(البته بهتر است در مصرف موضعی هیچ یک از روغنهای گیاهی بر روی پوست زیاده روی نشود، چون احتمال تیرگی پوست را بالا میبرد، بنابراین بعد از جذب کامل و بعد از گذشت یک تا دوساعت شسته شود).
از این روغن جهت التیام سوختگیها و بهبود تورم پوست استفاده میشود.
از روغنهای خوب برای پوست در زیر آفتاب است، زیرا روغن مصطکی تا حدودی اشعهی ماورای بنفش خورشید را گرفته و نمیگذارد زیاد از حد به پوست صدمه بزند. البته در این مورد قیروطی مصطکی (روغن مصطکی و موم طبیعی تصفیه شده) بهتر است.
غرغره کردن روغن مصطکی مرغوب، دندانها و لثهها را محکم میکند و ضد میکروب است.
غرغره کردن مخلوط روغن مصطکی و آب ولرم میتواند بوی بد دهان را از بین ببرد.
ماساژ دورانی روی معده برای رفع ضعف معده مفید است.
در گذشته، از ماساژ آن به همراه روغن زیتون بر روی ناحیه شکم و معده جهت بهبود ضعف معده، کبد استفاده میشده و آن را علاج ورم روده و کبد میدانستند.
عوارض و موارد احتیاط و منع مصرف گیاه مصطکی
استفاده از گیاه و روغن مصطکی برای زنان باردار و شیرده و کودکان بایستی با احتیاط همراه باشد،
برخی از کودکان در هنگام مصرف مصطکی دچار اسهال میشوند.
از دیگر عوارض جانبی این گیاه ایجاد آلرژی و حساسیت برای برخی افراد است.
طریقه تهیه و مصرف گیاه مصطکی
مصطکی به سه صورت جوشانده، مصرف خوراکی و روغن استفاده می شود.صمغ مصطکی 15 گرم، قند سفید کوبیده 3 کیلوگرم. ابتدا قند را در 250 گرم گلاب حل کرده و جوشانده به قوام آورند و پس از آن مصطکی را اضافه نموده و مخلوط گردد و مجموع را روی سنگی ریخته، پس از برش زدن آن می توان هر بار حدود 10 گرم مصرف نمود.ترکیبات شیمیایی موجود در گیاه مصطکی عبارتند از: حدود 90 درصد اسید ماستیسیک، اسید ماستیکولیک، اسید ماستیکورزین و اسانس
خلاصه
گیاه مصطکی که یک گیاه دارویی خاص به شمار می رود، در طب سنتی دارای کاربرد بسیاری است. بانوان این گیاه منحصر به فرد را در زمان روم باستان، به عنوان عاملی جهت معطر کردن تنفس و سپید کردن دندانها استفاده می کردند. مصطکی از گیاهان دارویی ایران بوده که در واقع شیره ایی از درخت مصطکی است. خواص و فواید درمانی گیاه مصطکی عبارتند از: تقویت قلب و اعصاب، سردی کبد، تقویت حافظه، رفع گرفتگی گوش و …