می رویم سراغ یکی از وسیع ترین، اعجاب انگیزترین و قدیمی ترین مجموعه های باستانی جهان که از کشفش هنوز یک قرن هم نمی گذرد.مجموعه ای که قدمتش به دو هزار سال پیش بر می گردد و یکی از بزرگ ترین مجموعه های زیر خاکی و عتیقه جهان است، اما با این حال به تازگی کشف شده و کل دنیا را انگشت به دهان گذاشته است و حتم دارم حتی نمی توانید تصور کنید قرار است چه چیزی را ببینید. ارتش سفالین چین، اعجابی باستانی که لقب «هشمین مورد از عجایب هفتگانه و جدید جهان» را بر سینه خود دارد.ارتشی متشکل از 8000 هزار سرباز سفالین که همگی ابعاد آدمی دارند و در نهایت تعجب نخواهید توانست دو مجسمه شبیه به هم پیدا کنید.طوری که اگر از نزدیک نگاه شان کنید، این تصور در ذهن شما پدید می آید که گویی از روی آدمی زنده تجسم شده است.تصوری که باید بگویم در نهایت شگفتی، درست است!
چرا ارتش سفالین چین؟
- مجموعه ایست از 8000 مجسمه سفالین که هر کدام جزئیات منحصر به فردی دارند.
- یکی از وسیع ترین مقبره های امپراتوری و باستانی دنیاست.
- یکی از مهم ترین و جالب ترین کشفیات باستانی در قرن بیستم است!
- قدمتی 2200 ساله دارد!
- در نوع خود یکی از بزرگ ترین مجموعه های جهان است.
- ارتش سفالین چین دقیقا مشابه ارتش کاین شی هوانگ در 2200 سال پیش ساخته شده است.
داستان ارتش سفالین چین از کجا آغاز شد؟
یک قرن پس از ساخت مقبره کاین شی هوانگ، مورخ چینی، سیما کیان در برجسته ترین کتاب خود به نام شیجی ساخت مقبره کاین را توصیف می کند. ساخت مقبره 246 سال قبل از میلاد مسیح رخ داده، یعنی درست زمانی که امپراتور 13 ساله بود و به تازگی بر تخت پادشاهی تکیه زده بود. 6 قرن پس از مرگ اولین امپراتور چین، جغرافیدانی به نام لی دانگ می نویسد:
کوهستان لی به سبب خصوصیات جغرافیایی اش مورد طمع امپراتور قرار گرفت و به همین سبب وی دستور داد تا در این منطقه به خاک سپرده شود. در واقع شهرت این کوهستان به جهت معادن ارزشمندش در بخش های شمالی و جنوبی بود. معادن طلا در بخش شمالی و معادن یشم در بخش جنوبی کوهستان لی به چشم می خورد.سیما کیان در مورد جزئیات اشیاء و مکان دفن امپراتور کاین این گونه می نویسد:نخستین امپراتور را درون کاخی با برج ها، دفاتر اداری و به همراه اشیاء ارزشمند بسیاری به خاک سپردند. سپس با استفاده از جیوه، 100 رود خروشان را شبیه سازی کرده که در بالای آن سقفی مزین به اجسام بهشتی به چشم می خورد.به اعتقاد سیما کیان درصد بالایی از جیوه در خاک مقبره یافت شده که نشان از درستی رودهای شبیه سازی شده دارد. بر طبق گزارش سایر مورخان، بعدها این مقبره با اشیا ارزشمند بسیارش، توسط ژیانگ یو غارت شد. ژیاگ یو فردی بود که با امپراتور کاین بر سر به دست آوردن تخت و تاج پادشاهی رقابت داشت. هر چند در مورد صحت این داستان شک و شبه هایی وجود دارد، چرا که نشانه هایی نیز از دست نخورده بودن مقبره وجود دارد.
قدمت مجسمه های ارتش سفالین چین
قدمت مجسمه های سفالین به اواخر قرن سوم پیش از میلاد بر می گردد که به صورت اتفاقی در سال ۱۹۷۴ و توسط مزرعه داران محلی کشف شد. مجسمه های این مجموعه بسته به نوع کارکرد و نقشی که داشته اند، ابعاد متفاوتی دارند. بلندترین مجسمه نشان دهنده ژنرال های جنگی لشکر است. همچنین جالب است بدانید که در حفره های دیگری نیز مجسمه هایی با اشکال غیر نظامی کشف شده اند، که مقامات اداری، رسمی، نوازندگان و آکروبات بازان در میان آن ها دیده می شد.
از آن جا که لشکر سفالین چین یکی از عظیم ترین مجموعه های باستانی و متعلق به پیش از میلاد مسیح است، پس از کشف توجه بسیاری را به خود جلب کرد، به گونه ای که تعدادی از مجسمه ها به صورت نمونه در دیگر موزه های جهان به نمایش در آمدند. همچنین مطالعات و تحقیقات علمی بسیاری برای دریافتن راز و نحوه ساخت این مجموعه عظیم انجام گرفت.
نحوه قرارگیری این مجموعه عظیم
تمام جنگجویان ارتش سفالین به سمت شرق و در صفوفی مستطیلی ایستاده بودند و هر یک نیزه، تبر و یا خنجری در دست داشتند. طلاییه لشکر، سه ردیف پیاده نظام بودند که در شرقی ترین نقطه لشکر به صف ایستاده بودند. درست از پس این صف پیاده نظام، باقی سربازها با زره هایی به تن و سلاح هایی در دست، به همراه ۳۸ اسب و ارابه به چشم می خورد. همچنین در بخش های شمالی، جنوبی و غربی ارتش، یک ردیف بال دفاعی دیده می شود.
کارگران دولتی چین و صنعتگران محلی، ارتش سفالین چین را در کارگاه های خود و با استفاده از مواد اولیه محلی ساخته اند. تمام اجزا بدن جنگجوها مانند سر، دست ها، بازوها و تنه آن ها به صورت جداگانه ساخته شده که پس از آماده شدن، به یک دیگر متصل می شدند. در زیر با جزئیات تمام مراحل آماده سازی، ساخت، رنگ آمیزی و صیقل مجسمه ها آشنا خواهیم شد.
مواد اولیه ی لشکر سفالین در چین
متخصصان تائید کرده اند که مواد اولیه ساخت مجموعه عظیم جنگجوهای سفالی، از زمین زرد تأمین شده است. زمین زرد، فلات بخصوصی در شمال سرزمین پهناور چین است که دقیقا در اطراف مقبره امپراتور قرار دارد. به دست آوردن مواد اولیه از این زمین به راحتی انجام می شود و ثابت شده ماده مناسبی برای ساخت قالب مجسمه ها بوده، چرا که چسبندگی و انعطاف پذیری درخوری دارد. صنعتگران برای آن که ناخالصی های خاک را جدا کنند و از خلوص و کیفیتش اطمینان یابند، ابتدا آن را غربال و آسیاب می کردند. سپس درصد معینی از ماسه سنگ سفید را که حاوی کوارتز، میکا و فلدسپات بود را به آن می افزودند. اضافه کردن ماسه سنگ از آن روی بود که خواص مکانیکی خاک را تقویت کرده و شکل پذیری پیکره های بزرگ تر را به آسانی مهیا می کرد.
تاریخچه لشکر سفالین در چین
کین شی هوانگ (Qin Shi Huang) به عنوان موسس سلسله کین (Qin) توانست کشور چین را متحد کند و از سال ۲۲۱ تا ۲۰۷ پیش از میلاد به عنوان نخستین امپراتور چین بر این سرزمین حکومت کند. در میان چندین بنای بزرگ و عظیمی که او در دوران حکومت خود دستور ساخت آن ها را داد، نسخه اولیه دیوار چین نیز وجود داشت که در مرزهای شمالی این کشور ساخته شد. هدف از این کار کردن از این مرزها در برابر حمله همسایگان بربر شمالی این کشور بود. بااین وجود مهم ترین و اصلی ترین پروژه ساخته شده به دستور امپراتور کین را می توان یک آرامگاه بزرگ دانست که در شهر باستانی شی آن (Xi’an) برای این حاکم ساخته شده است. این مقبره که توسط تعداد ۶ هزار سرباز سفالین با اندازه های واقعی حفاظت می شد، برای مدت زمان ۲ هزار و ۲۰۰ سال پس از مرگ او مخفی باقی مانده بود. در ادامه با ساعد نیوز همراه باشید تا تعدادی از جذاب ترین حقایق درباره این ارتش سفالین را با شما در میان می گذاریم تا در سفر به این کشور با اطلاعات کافی به تماشای این مجموعه بروید.
۱. مجموعه آرامگاهی کین شی هوانگ بزرگ اما ناتمام
در ماه مارس سال ۱۹۷۴ کشاورزانی که در حال حفر زمینی در نزدیکی ۳۶ کیلومتری شی آن بودند، با دیدن یک حفره که در آن تعداد ۶ هزار سرباز سفالین انسان نما، حضور داشتند، شگفت زده شدند. مدتی بعد مشخص شد که این منطقه، مقبره امپراتور کین بوده است و اکتشافات اصلی تقریبا بلافاصله شروع شدند. تاریخدانان بر این باورند که تعداد ۷۰ هزار کارگر برای مدت زمانی نزدیک به سه دهه بر روی این مقبره کار کرده اند. تا به امروز باستان شناسان توانسته اند تا مجموعه ای به مساحت ۵۱.۸ کیلومترمربع از این مجموعه را کشف کنند. این اکتشافات شامل ۸ هزار سرباز سفالین و تعداد زیادی از ارابه و اسب، یک تپه هرمی به عنوان مقبره امپراتور، بقایای کاخ، دفاتر، انبارها و اصطبل ها می شود. علاوه بر حفره یاد شده که ۶ هزار سرباز سفالین را در خود جای داده بود، حفره ای دیگر نیز یافته شد که در آن سواره نظام و پیاده نظام کاملی از جنس سفال وجود دارد. سومین حفره کشف شده نیز حاوی افسران بالارده و ارابه ها بود. چهارمین حفره کشف شده کاملا خالی بود و حدسی که در این باره زده می شود این است که این حفره در زمان مرگ امپراتور، نیمه کاره رها شده است.
۲. کین، حاکمی نیرومند و موثر اما بی رحم
پس از یک دوره ۲۰۰ ساله جنگ که با نام دوران جنگ ایالت ها شناخته می شود، کین شی هوانگ به واسطه متحد ساختن تمامی استان ها تحت نظارت یک دولت مرکزی و با انتخاب شهر شیان یانگ (Xianyang) به عنوان پایتخت برای خود اعتبار بالایی به دست آورد. پایداری حکومت او موجب شد تا چین بتواند پیشرفت های بزرگی را در سیاست، اقتصاد و فرهنگ تجربه کند. ازجمله این پیشرفت ها می توان به معرفی یک استاندارد برای نوشتن کتیبه ها، ایجاد یک سیستم کانال بندی و راه کشی، پیشرفت های بزرگ در فلزشناسی، مقیاس استاندارد برای وزن و ساخت پروژه های بسیار بزرگ عمومی مانند دیوار بزرگ چین اشاره کرد. بااین وجود کین به بی رحم بودن نیز مشهور بود: او دستور داد تا تعداد زیادی از محققانی که ایده هایی بر ضد او داشتند را به قتل برسانند. همچنین او نسبت به جان سربازانی که در ساخت این پروژه های بزرگ ازجمله مقبره خود او فعال بودند، کمترین توجه را داشت. تعداد زیادی از هنرمندان و کارگران در طول ساخت این سازه ها جان خود را از دست دادند و در عین حال نیز بسیاری از افراد دیگر نیز به خاطر حفاظت از موقعیت مکانی این مقبره و مخفی نگاه داشتن گنج های دفن شده و محل ساخت آن، کشته شدند.
۳. سربازان ارتش سفالین دارای مشخصاتی منحصربه فرد
ارتش سفالین متشکل از سربازان عادی، کمان داران، اسب ها و ارابه هایی بود که با آرایش نظامی در اطراف مقبره امپراتور ساخته شده بودند تا از او در دنیای پس از مرگ حفاظت کنند. فرایند پرزحمت ترمیم این مجسمه ها (بسیاری از آن ها پس از مرگ امپراتور کین با تخریب توسط مخالفان او روبرو شده بودند) نشان داد که این مجسمه های ویژه با استفاده از قالب و یک سیستم اولیه خط تولید ساخته شده بودند. علیرغم این که دست های بسیاری از آن ها دقیقا مشابه با یکدیگر بود و تنها ۸ قالب برای شکل دادن به سر آن ها استفاده شده بود، پس از ساخت قسمت اصلی سر به کمک گل، ویژگی های متفاوتی به صورت هر یک از آن ها افزوده شده بود. نتیجه این امر این بود که هر یک از این سربازان از نظر مشخصات ظاهری چهره با دیگری متفاوت بودند. این موضوع به خوبی نشان دهنده سطح بالای هنرمندی و توانایی ساخت در میان چینی های باستان است.
۴. حفظ سلاح های آنان به طرزی باورنکردنی
در طول کاوش های باستان شناسی انجام شده بر روی حفره حاوی سربازان سفالین بود که باستان شناسان توانستند تا تعداد ۴۰ هزار سلاح برنزی را بیابند که در میان آن ها تبرهای جنگی، کمان، تیر و نیزه نیز وجود داشتند. این سلاح ها به واسطه لایه کروم کشیده شده بر روی آن ها، حتی پس از گذشت بیش از ۲ هزار سال، بازهم به خوبی حفظ شده بودند. این روش که به نظر روشی مدرن می رسید (اولین بار این روش در سال ۱۹۳۷ در آلمان و در سال ۱۹۵۰ در آمریکا به کار گرفته شد)، نشان دهنده میزان تکامل چینی های باستان در فلزکاری است.
۵. مقبره اصلی امپراتور هنوز کاوش نشده است!
حتی ۴۰ سال پس از کشف این مکان، هنوز ۱ درصد از مقبره نیز مورد کاوش باستان شناسی قرار نگرفته است. دلیل اصلی این امر ترس از آسیب رساندن به آثار باستانی و جنازه های دفن شده در این مقبره بوده و بعدها نیز مشکلات و مخاطرات موجود در زمینه حفظ امنیت جانی کارگران موجب ادامه یافتن این فرایند شد. بر اساس اطلاعاتی که مورخ پیش از میلاد چینی به نام سیما کیان (Sima Qian) به ثبت رسانده و آن را «مکتوبات کاتب بزرگ» نامیده است، اتاق اصلی مقبره امپراتور با جریانی از جیوه مزین شده است تا این شکل یادآور جریان رودخانه های محلی در داخل این مقبره باشد. در سال ۲۰۰۵ میلادی بود که یک باستان شناس به نام دوان چینگبو (Duan Chingbo) چهار هزار نمونه برداشت شده از خاک تپه محل دفن امپراتور را برای یافتن نشانه هایی از جیوه مورد بررسی قرارداد که پاسخ تمامی آزمایش ها مثبت بود. چنین شواهد تاریخی و شیمیایی موجب شده است تا تردیدهای فراوانی در زمینه کاوش این مقبره وجود داشت باشد. همچنین درباره این که روش کاوش این مقبره باید به چه ترتیب باشد تا بالاترین میزان محافظت از محتوای مقبره و کارگران در آن اعمال شود نیز هنوز شک و تردیدهای فراوانی وجود دارد.
قبرستان لشکر سفالین
لشکر سفالین بخشی از یک قبرستان بسیار بزرگتر است. محققان با استفاده از رادارهای زمین نفوذ متوجه شده اند که وسعت منطقه به ۹۸ کیلومتر مربع می رسد.این قبرستان به عنوان بدنهٔ قصر سلطنتی امپراتور ساخته شد و منطقهٔ عظیمی دور تا دور تپهٔ مقبرهٔ امپراتور را پوشش می دهد.مقبرهٔ زمینی تپه در پای کوه «لن» واقع شده است و به شکل هرم می باشد و دو دروازهٔ خاکی کوبیده شده در اطراف آن است.این قبرستان شامل تعدادی از دفاتر، سالن ها، اصطبل ها و سایر سازه ها مانند یک پارک سلطنتی در اطراف تپهٔ مقبره است. جنگجویان به حالت گارد در طرف شرق مقبره ایستاده اند.
فضای سبز مقبره که به اندازهٔ یک زمین فوتبال (۱۰۰×۹۸ متر) است، پلمپ شده می باشد. مقبره احتمالاً به منظور حفاظت از محصولات هنری اش باز نشده باقی مانده است. به عنوان مثال پس از حفاری ارتش سفالین، رنگ روی سطح بعضی از مجسمه ها شروع به پوسته پوسته شدن و سپس ناپدید شدن کرد.رنگ استفاده شده در اثر برخورد با هوای خشک منطقه «ژیان» پس از ۱۵ ثانیه شروع به جمع شدن می کند و پس از ۴ دقیقه پوسته پوسته شدن رنگ شروع می شود.
دسترسی به ارتش سفالین چین
- دسترسی به موزه لشکر سفالین از فرودگاه بین المللی ژیان ژیانیانگ:می توانید با استفاده از شاتل خط دو فرودگاه به ایستگاه راه آهن ژیان بروید. حرکت این اتوبوس ها هر یک ساعت و بین ساعات 10:15 تا 19:15 است. هزینه بلیت 25 یوان چینی بوده است. پس از آن از اتوبوس های شماره 5، شماره 904 و 915 استفاده کنید و در ایستگاه آخر پیاده شوید. بازدیدکنندگان همچنین می توانند از تاکسی استفاده کنند. یادتان باشد که از تاکسی های سبز رنگ استفاده کنید که هزینه آن ها حدود 200 یوان چینی می باشد. لطفا به راننده بگویید که فقط می خواهید از موزه لشکر سفالین و اسب ها دیدن کنید و به بازدید دیگر موزه ها نمی روید. چرا که همان طور که گفته شد برای بازدید از آن ها اتوبوس های رایگان وجود دارد.
- دسترسی به موزه از ایستگاه راه آهن یا مرکز شهر ژیان:می توانید به میدان شرقی ایستگاه راه آهن بروید تا بتوانید از اتوبوس شماره 5 یا 306 استفاده کنید. تمام مسیر یک ساعت به طول می انجامد و هزینه بلیت اتوبوس برای گردشگران 7 یوآن چینی برای هر نفر است. یا می توانید از اتوبوس شماره 307 و ورودی جنوبی «تانگ پردایس» استفاده نمایید. بلیت این اتوبوس 8 یوان چینی می باشد.
- دسترسی به موزه از ایستگاه راه آهن شمالی:از این ایستگاه تا موزه لشکر سفالین اتوبوس هایی مجانی وجود دارد که هر روزه از ساعت 08:00 تا 16:00 حرکت دارند. ساعت کاری مسیر برگشت اتوبوس ها هم از ساعت 10:30 تا 19:30 می باشد. کل مسیر هم را در یک ساعت خواهی پیمود. توجه داشته باشید که برای استفاده رایگان از اتوبوس ها باید پاسپورت خود ، بلیت قطار روزی که رسیده اید و بلیت ورودی به هر یک از جاذبه های لینتونگ را به همراه داشته باشید. پس از رسیدن به ایستگاه راه آهن، می توانید از مرکز خدمات گردشگران لینتونگ، بلیت دیگر جاذبه ها را خریداری کنید.
آدرس: چین، استان شانکسی، منطقه ژیان، شهر لینتونگ