امروزه ما انسان ها حدودا ۹۰ درصد از وقت خودمان را درون ساختمان های مختلف از خانه گرفته تا اداره و و محل کار و خرید و … می گذرانیم. خانه ها به طور سنتی مکان امنی برای ارتقای روابط بین اعضای خانواده و دوستان می باشند ؛ طرح و پروتکل فاصله گذاری اجتماعی همه ما را مجبور به ایزوله کردن خود در یک محیط محدودتر و قابل کنترل تری به نام خانه کرده است. مکانی که فرصتی برای ابراز علایق و احساسات، حس تعلق داشتن، طرز فکر، و مهمتر از همه شیوه زندگی را برای ما فراهم کرده است .
تاثیر فاصله گذاری اجتماعی بر چیدمان داخلی
بعد از اتمام سیر سعودی و شناسایی افراد مبتلا به این ویروس اکثر کشورها و حتی ایران مسئله قرنطینه در شهرهایی که سیر مبتلا شدن افراد به ایتثن ویروس سیر نزولی پیدا کرد را برداشتند و به جای آن استفاده از ماسک و فاصله گذاری اجتماعی را اجباری کردند.این فاصله گذاری اجتماعی نه تنها در خیابانها، محل کار، مراکز عمومی، باید رعایت شود بلکه مردم و خانواده ها به عنوان بخش کوچکی از جامعه باید این مسأله را در نظر داشته باشند و به آن توجه کنند که این فاصله گذاری باید در درون خانه و چیدمان خانه و در طراحی و تزئین فضای مسکونی و محل کار رعایت شود تا بتوانیم با کمک هم با این مشکل بزرگ و خطرناک مبارزه کنیم. در چیدمان و تزئین خانه که کوچکترین فضا در جامعه است. باید طوری طراحی شود که این فاصله گذاری تا جایی که فضا به ما این اجازه را می دهد رعایت شود.
تغییر در دکوراسیون داخلی به منظور رعایت فاصله گذاری
باید علاوه بر جدا کردن فضای ورودی و اختصاص دادن محلی که افراد خانواده به محض ورود در آن قسمت وسائل خود را گذاشته و بتوانند لباس خود را عوض کنند قرار دادن قسمتی مانند جا کفشی بیرون از درب ورودی یا قسمت ورودی خانه بتوانیم آن قسمت را از بقیه قسمت ها جدا کنیم. باید در قسمت های نشیمن خانه یا محل کار به خصوص قسمت مهمان و یا جایی در فضای کار که با افراد ناشناس یا مهمان در ارتباط فاصله بین مبلمان را زیاد کنیم تا افراد به طور مستقیم و نزدیک با هم در ارتباط نباشند. پس یک طراح هنگام طراحی خود در این شرایط باید این مسائل را در نظر داشته باشد و هنگام طراحی یک دکوراسیون داخلی و چیدمان و تزئین منزل مسکونی یا محل کار باید فضای ورودی را از فضای داخلی خانه جدا کند و در مورد چیدمان باید نکاتی را که ذکر شد را با توجه به مساحت فضا مد نظر قرار دهد.
کم رنگ شدن مکان های عمومی
پیش از ورود به بحث خانه ها لازم است فضاهایی که در آن زندگی می کنیم را کمی گسترده تر ببینیم. ری اولدنبرگ، نویسنده کتاب مکان خوب بزرگ، به اهمیت مکان های سطح سه (همچون پارک ها، کافه ها، کتابخانه های عمومی و …) در کنار مکان های سطح دو ( شامل فضاهای کاری) و سطح یک (منازل ما) اشاره می کند و می گوید که نباید روح حاکم بر این فضاها را دست کم بگیریم. اما با شرایط کنونی مبنی بر عدم حضور در فضاهای سطح سه و دو، آیا این مکان ها، هرچند به طور موقتی، معنای خود را از دست خواهند داد؟ شاید فضاهای این سطوح به شیوه دیگری در همان خانه معنا پیدا می کنند و باید به دنبال حس و حتی کارکرد آن ها در خانه باشیم.
معایب فاصله گذاری اجتماعی : مناسب نبودن طراحی خانه ها
اما با همه این مزایا باز خانه ها هم ایده آل این شرایط نیستند، در همه جای دنیا ما خانه هایی را داریم که آشپزخانه، اتاق نشیمن یا حیاط مشترک دارند و یا از آنها هم به عنوان فضای مسکونی و هم اداری استفاده می شود. خانه هایی با یک حمام و سرویس بهداشتی و حتی ساختمان هایی با یک رختشویخانه مرکزی. کوید-۱۹ نشان داد باید تغییر دیدگاه اساسی به طراحی خانه ها شود. با داشتن تجربه شرایط کنونی تحت تاثیر شیوع ویروس کوید-۱۹، جرقه های زیادی در ذهن طراحان داخلی و معماران برای ساخت خانه هایی در آینده که قادر به مقابله با شرایط مشابه باشند، زده شد؛ فضاهایی که نه تنها موجب گسترش بیشتر این بیماری نشوند بلکه قادر باشند سهم زیادی در برگشتن به شرایط عادی ایفا کنند. ناکارآمد بودن طراحی داخلی خانه های فعلی در شرایط شیوع این بیماری همه گیر، صرفا به مسائل بهداشتی مربوط به شیوع کرونا و پیشگیری از ابتلا به آن در داخل فضاها، مربوط نمی شود. فاصله گذاری اجتماعی و در خانه ماندن بر دیگر رفتارهای افراد همچون حفظ حریم خصوصی و فضای شخصی دیگران نیز تاثیر گذاشته است. در شرایط کنونی، فشارهای وارده مبنی بر افزایش فاصله اجتماعی بر میزان حریم خصوصی افراد در منازل شان تاثیرگذار بوده است. با وجود صمیمیت موجود بین اعضای یک خانواده، اما همچنان افراد نیازمند حریم شخصی ای برای خود هستند؛ حریمی که از اطرافیان انتظار می رود به آن احترام بگذارند.
نقش طراحی فضاهای مسکونی بر کنترل ویروس کرونا
در این بخش بیان این نکته هم حائز اهمیت است که طراحی فضاهای مختلف مسکونی تاثیرات به سزایی بر سرعت بخشیدن به کنترل بیماری های همه گیر دارد. اما چطوری؟ اگر اخبار مربوط به تاثیرات کرونا بر روند عادی زندگی مردم، را دنبال کرده باشید، متوجه خواهید شد که در ساختمان های ما به ویژه فضاهایی همچون پانسیون ها، خوابگاه ها و یا خانه هایی که برای افراد بی خانمان طراحی ساخته شده اند، هیچ کدام قابلیت اسکان افراد را در شرایط حال حاضر ندارند، چرا که شاید می توانند موجب اوج گیری هر چه بیشتر کرونا ویروس هم بشوند.