در پهن یا نازک تر شدن یک لاستیک باید به شناسه ای که نشانگر سایز استاندارد لاستیک است توجه کرد. این شناسه روی لاستیک درج شده است که به اصطلاح به آنDOT می گوییم. برای مثال سایز استاندارد پژو 206 ، 185/65/14 می باشد. حالا اگر بخواهیم این اندازه را پهن کنیم 205/60/14 را باید روی خودرو نصب کنیم. این کار مزایا و معایب خودش را دارد. آیا می دانستید که لاستیک های باریک و پهن هر کدام نه تنها در ظاهر خودرو، بلکه بر عملکرد آنها نیز تأثیر می گذارند؟
چنگ زنی و چسبندگی بهترلاستیک در جاده خشک:اساساً یکی از دو عامل باد (فشار) بیشتر یا سطح تماس گستردهتر با جاده می توانند باعث چسبندگی بهتر تایر شوند. بهاینترتیب لاستیک های عریض چنگ زنی و چسبندگی بهتری در جادههای خشک دارند، زیرا قطعاً منطقه تماس گستردهتری را برای شما به ارمغان میآورند. اما باید بدانید که افزایش سطح تماس باعث واردشدن نیروی کمتری به سطح و بالعکس می شود و بههیچوجه نمیتوانید هر دو گزینه را همزمان با هم داشته باشید؛ بنابراین لاستیک های باریک نیز میتوانند چسبندگی خوبی داشته باشند، زیرا فشار بیشتری در هر اینچ مربع ایجاد می کنند و می توان گفت هر نوع لاستیک مزایای خاص خود را دارد؛ در نتیجه، لاستیکی متناسب با نوع خودرو، جاده ها و مناطقی که در آن رانندگی میکنید تهیه کنید.
بهبود چشمگیر عملکرد لاستیک:استفاده از لاستیکهای پهنتر باعث میشود تا خودرو در هنگام حرکت در جاده، تماس و چسبندگی بهتری داشته باشد؛ بنابراین، این عمل باعث کاهش مسافت ترمزگیری، بهویژه در جاده های خشک می شود و سیستم ترمزگیری بهتری را به شما ارائه میدهد.
ظاهر زیبای لاستیک به خودروی شما نیز زیبایی می بخشد:مزیت دیگر پهن شدن لاستیکها این است که به خودروی شما ظاهری اسپرتتر و زیباتر میبخشد. امروزه بسیاری از دارندگان خودروهای اسپرت، لاستیکهای پهنتری را دوست دارند، زیرا مطمئناً بر ظاهر خودروی آنها تأثیر خوبی میگذارد.
افزایش مصرف سوخت لاستیک پهن نسبت به لاستیک باریک:به طور کلی می توان گفت هرچه اصطکاک کمتری در خودرو ایجاد شود ، نیاز به فرمانپذیری کمتری نیز دارد و در نتیجه در این بین سوخت کمتری نیز مصرف می شود. لاستیک های پهن مصرف سوخت را افزایش می دهند ، زیرا اصطکاک بیشتری ایجاد می کنند. علاوه بر این ، لاستیک های پهن و بزرگ سنگین تر بوده که باعث افزایش فشار به قطعات انتقال نیرو میشوند و این نیز باعث مصرف سوخت بیشتر می گردد. در نتیجه لاستیک های باریک گزینه بهتری خواهند بود زیرا با تولید اصطکاک بسیار کمتری ، مصرف سوخت را کاهش می دهند.
شتاب کم لاستیک:لاستیک های پهن سنگین تر بوده و در نتیجه ، وزن بیشتری به خودرو می افزایند و باعث کاهش شتاب خودرو می گردد .لاستیک های پهن با داشتن سطح تماس بیشتر، نه تنها سرعت را کاهش می دهند بلکه باعث هدایت سخت سیستم فرمان و هندلینگ ضعیف خودرو می شوند و از طرف دیگر ، خودرو با لاستیک های پهن تر ، پس از هر چرخش تند زمان بیشتری برای هدایت ، یا بازگشت به مرکز نیاز دارد.
چسبندگی کمتر لاستیک پهن در جاده های خیس:لاستیک های پهن صرفا در سطوح خشک چسبندگی خوبی دارند یعنی با لغزنده و خیس بودن مسیر و افزایش بیش از حد پهنای تایر باعث دشوارتر شدن خروج آب از بین آجهای لاستیک شده و چسبندگی را به شدت کاهش می دهد.
افزایش فرسودگی لاستیک :با مواردی که در بالا ذکر شد ، مطمئناً لاستیک های پهن سریعتر از لاستیک های باریک فرسوده می شوند. به عنوان مثال ، لاستیک های پهن فشار بیشتری به ترمز وارد می کنند و باعث می شوند سیستم ترمز شما بیشتر کار کند. بنابراین ، این تایر ها زودتر فرسوده می شوند.
خطای سرعت سنج و سیستم ایمنی خودرو :با پهن کردن لاستیک های خود ، اجزای استاندارد خودرو خود را تغییر می دهید. بنابراین، فناوری های دیگر خودرو که با توجه به اصول اولیه طراحی شده اند، مانند: سرعت سنج ، سیستم کمک ترمز (EBD) و ABS یا کنترل کننده کشش همگی در هنگام اعلام و هشدار دچار خطا گردند.
گران بودن لاستیک پهن:بدیهی است که ساخت تایرهای بزرگ هزینه بیشتری خواهند داشت. بنابراین ، نصب آن نیز هزینه بیشتری دارد. در نتیجه لاستیک های پهن نیز در مقایسه با لاستیک های باریک گران تر بوده و در بازار نیز کمتر یافت می گردد.
استفاده از لاستیک های پهن به دلیل سطح تماس زیاد با زمین، می تواند چسبندگی و پایداری خودرو را در جاده افزایش دهد. بنابراین می تواند فواصل توقف را به خصوص در جاده های خشک کاهش دهد و به شما امکان استفاده از سیستم ترمز بهتری را بدهد. با افزایش سطح تماس با زمین، تایرهای عریض می توانند از اصطکاک با سطح جاده به نحو مطلوب تری استفاده کنند و در نتیجه، عملکرد ترمزگیری بهتری داشته باشند. البته باید توجه داشت که رانندگی با سرعت بالا با لاستیک های پهن می تواند منجر به افزایش صدای ترمز و حرکت غیرقابل کنترل خودرو شود. برای انتخاب لاستیک مناسب باید به نیاز خودرو و شرایط محیطی آن توجه کرد و با توجه به این عوامل بهترین گزینه را انتخاب کرد.