بسیاری تصور می کنند که خوش دستی و خوش فرمانی جزء سرشت یک خودروست و قابل تغییر و ارتقاء نیست و به ناچار با صرف هزینه های سنگین، به خرید یک خودروی اسپرت روی می آورند. در این زمینه باید گفت که بله، بعضی از کاراکتر ها تا آخر عمر یک خودرو همراه با آن هستند و قابل تغییر نیستند، به عنوان نمونه ارتفاع زیاد ِ ساختار بدنه در یک SUV بزرگ، پاشنه آشیل آن در زمینه ی خوش فرمانی است. با این حال راه کارهای بسیاری برای افزایش استقامت شاسی و تعلیق برای بهبود هندلینگ موجود است که یکی از کم هزینه ترین و بی دردسر ترین آن ها نصب استرس بار است.
استرس بار چیست؟
برای درک کامل نحوه عملکرد استرس بار، تمام نیروهایی که در هنگام پیچیدن در یک پیچ تند یک جاده، بر خودرو اعمال می شود را بررسی می کنیم. زمانی که خودرو به سمت راست می پیچد به دلیل نیروی گریز از مرکز خودرو تمایل دارد تا از پیچ خارج شود، اما اصطکاک لاستیک با آسفالت مانع خروج خودرو از جاده می شود و آن را در مسیر نگه می دارد.نیروی اصطکاک تایر را به سمت پایین می کشاند و این عمل نیرویی به انتهای کمک ها (جایی که کمک به بدنه متصل شده) وارد می کند. در نتیجه به همان نقطه نیرویی به سمت بیرون و نیرویی در جهت مخالف اعمال می شود که در پیچ های تندتر و سرعت های بالاتر این دو نیرو نیز مقدار بیشتری دارند. این استرس و فشاری که در خودرو ایجاد می شود می تواند شاسی را به مرور خم یا دچار تاب خوردگی کند و باعث ایجاد رفتارهای غیرقابل پیش بینی در خودرو شود

تاریخچه و دلایل اختراع میله تعادل
تاریخچه دقیقی از زمان تولید اولین استرات بار در دسترس نیست. اما می دانیم که این قطعه برای تقویت شاسی های مک فرسون اختراع شد. سیستم تعلیق McPherson در قسمت بالای کاپوت ضعیف است و فرمان پذیری ماشین ها را کاهش می دهد.متخصصین با اختراع استرس بار تلاش کردند این نقطه ضعف را پوشش بدهند. البته این روزها سیستم تعلیق مک فرسون تقریبا از رده خارج شده. اما در ایران، همچنان شاهد استفاده از آن به عنوان شاسی اکثر تولیدات داخلی هستیم.
نحوه عملکرد استرس بار
با نصب استرس بار، روی دوسر بالایی کمک ها، نیرو در بین آن دو رد و بدل می شود، بنابراین هردو کمک نیرو را به شکل متعادل دریافت کرده و خودرو به ثبات و بالانس بیشتری می رسد و از خم شدن آن جلوگیری می کند.این توزیع نیرو باعث بسته شدن فنری می شود که بیشتر باز شده است و فنری هم که بسیار تحت فشار فشرده شده را بازتر می کند. نتیجه آن پایداری بیشتری خودرو و کاهش رفتارهای غیر قابل پیش بینی ( مانند چپ کردن یا خروج از مسیر) می باشد. این قضیه برای پستی و بلندهای جاده، عبور از سرعت گیرهای با شیب تند و … نیز صادق است و از پیچ و تاب خوردن شاسی جلوگیری می نماید.
روش نصب استرس بار
برای انجام این کار شما باید دو سمت برجک را به هم وصل کنید که به آن واسطه استرات بار گفته می شود. استرات بار انواع مختلفی دارد که از آن جمله می توان یکسری نمونه های تنظیم شونده و یا ثابت را نام برد. این نمونه ها معمولاً از استیل، آهن و آلومینیوم ساخته شدند و باید توجه کنید که بعضی از خودروها در کارخانه به استراترات بار مجهز هستند. اگر ساخت استرات بار به روش اصولی انجام شود وقتی که به برجک کمک فنر برخورد می کند ممکن است خم و شکسته شود و یکسری از ضربه ها را نتواند به برجک روبه رویی انتقال دهد پس نیازی به نگرانی نیست شما باید به نصب استرات بار بر روی ماشین و بپردازید.
افرادی که این نمونه را روی خودروی پراید خود نصب کردند هندلینگ خودرو بسیار مناسب شده است و همچنین کجی بدنه در پیچ ها بسیار کمتر دیده شده است و همچنین فرم آن مقداری سفت تر و محکم تر شده است. اگر شما این قطعه را روی خودرو نصب کنید می توانید به راحتی اطلاعات دقیق تری از سطح جاده بگیرید علاوه بر همه اینها خودرو از کم فرمانی جلوگیری می کند. ولی استفاده از این استرات بار وقتی تاثیرگذار است که خودرو با سرعتهای بالا شروع به پیچیدن می کنند و همچنین اگر در این هنگام خودرو پیچی را با سرعت ۸۰ کیلومتر به سختی طی کرده است با نصب استراتژی بار هم این پیچ را با سرعت ۱۰۰ کیلومتر و به راحتی می گذراند.
مزایای استرس بار
حال می خواهیم با مزایای استرس بار آشنا شویم. استرس بار سبب تعادل بهتر خودرو می شود ولی ممکن است برای شما یک سوال ایجاد شود که چرا به طور معمول در همه خودروها این قطعه وجود ندارد ولی نباید اینطور گفت که اکثر خودروهایی که استرس بارم دارند به عنوان خودروی معمولی به حساب می آیند که معمولاً فشار کمی به آنها وارد می شود ولی وجود استرس بار در خودرو سبب می شود که فرمان گیری به درستی انجام شود و خودرو دچار گیج فرمانی نشود.
وقتی که شما استرس بار را روی خود را نصب می کنید طول عمر جلوبندی و سیستم تعلیق خودرو بالا می رود و همچنین پایداری خودرو در پیچ ها هم افزایش می یابد. استرس بار به عنوان یک وسیله برای ثبات خودرو ضروری است و همچنین سبب می شود که در پیچ ها و انحرافات جاده ای خطری شما را تهدید نکند.گاهی اوقات ممکن است نیروهایی که در حالت معمول به فنر ها وارد می شود برای اینکه بتواند لاستیک ها را روی زمین نگه دارند به اندازه نیست به همین علت باید از استرس بار استفاده شود.در حالت کلی استرس بار کمک حال سیستم تعلیق است و سبب می شود که لاستیک به طور مداوم با سطح جاده در تماس باشد.اگر شما از استرس بار استفاده کنید دیگر نیازی نیست که خودروی شما فنرهای سفتی داشته باشد که رانندگی را سخت کند به همین علت این قطعه تعادل خودرو را زیاد می کند.
معایب استرس بار
یکی از عیب هایی که استرس بار دارند این است که عملکرد مثبت فنر های چپ و راست را کاهش می دهند به خاطر این که این دو فنر به هم وصل هستند. همان طور که قبلاً هم گفته شد سیستم تعلیق وظیفه نگهداری لاستیک را بر عهده دارد و به هر کدام از چرخ ها اجازه نمی دهد که به طور جداگانه بتوانند خودشان را با وضعیت جاده هماهنگ کنند ولی در یکسری از شرایط امکان دارد که چرخ سمت راست بالا برود و یا چرخ سمت چپ پایین. وقتی که چرخ ها به هم متصل شوند اگر همچین شرایطی پیش آید که یکی از آنها نمی تواند تماس کافی با زمین برقرار کند.
به همین خاطر اگر استرس بار سفت شود ممکن است در پیچ های که انحراف زیاد است سبب جداسازی یکی از چرخ ها رفته زمین شود به این دلیل که میله تعادل چرخ های خارجی را به سمت پایین می آورند تا بتوانند تماس را با سطح زمین برقرار کنند و از طرف دیگر یک چرخ دیگر به سمت بالا میرود. ولی اگر میله تعادل نرم باشد نیرویی که به سمت بالا به چرخه وارد می شود از نیروی فنر بیشتر است و سبب می شود که چرخ از سطح زمین جدا نشود این شرایط ممکن است در بسیاری از خودروها اتفاق می افتد که اصلاً یک موضوع مهندسی شده نیست بلکه به خاطر امکانات ضعیف یک خودرو به وجود می آید.
نکاتی که باید درباره نصب استرس بار بدانید
- نصب میله تعادل نیازی به ایجاد تغییر در بدنه و شاسی ندارد.
- این قطعه به ماشین تان جوش نمی خورد؛ با پیچ بسته می شود.
- هر وقت بخواهید، می توانید جدایش کنید.
- فرآیند نصب استرات بار جلو کمتر از 15 دقیقه زمان می برد.