به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، تنقیه در معنای لغوی به معنای پاکیزه ساختن، لایروبی قنات و راه آب است و در عمل، به تزریق آب یا سایر مایعات به داخل رکتوم، که انتهای روده بزرگ است، گفته می شود. این عمل به منظور پاک کردن روده و تخلیه کامل آن از فضولات باقیمانده صورت می گیرد. دلایل گوناگونی برای انجام تنقیه یا انما وجود دارد که عمده ترین آنها آماده سازی برای عمل جراحی، کولونوسکوپی و سیگموئیدوسکوپی، غربالگری سرطان (با استفاده از باریم)، تجویز داروها، انجام معاینات پزشکی و رفع یبوست است. در مواقعی که بیمار مدت طولانی است که دچار یبوست است توصیه می شود با تنقیه روده را تمیز کند. زیرا عمل دفع بعد از یک یبوست طولانی منجر به بروز بیماری های مقعد مثل هموروئید و شقاق می شود.
تنقیه در بارداری
انما ممکن است برای تجویز دارو، تحریک حرکات روده برای مشاهده حرکات روده یا آماده سازی برای اعمال جراحی و یا مرحله آخر درمان یبوست صورت گیرد. حتی می توان برای تسکین یبوست، که یک مشکل شایع دوران بارداری است، یک انما به زنان باردار داده شود. این دارو درست قبل از زایمان طبیعی برای پاکسازی روده تجویز می شود. اما دادن تنقیه به زنان باردار دیگر معمول نیست. تجویز تنقیه مزایای زیادی دارد اما بسیاری از افراد گزینه های جایگزین را ترجیح می دهند.
آیا تنقیه در بارداری بی خطر است؟
تجویز انما در دوران بارداری، به ویژه در سه ماهه اول و سوم بارداری عاری از خطر نیست. دادن انما در سه ماهه اول بارداری باعث سقط جنین و در سه ماهه سوم بارداری می تواند با ایجاد انقباضات منجر به زایمان زودرس شود. بارداری یک زمان حساس است و مطمئناً زمان آزمایش یا امتحان موارد جدیدی نیست. از این رو، بهتر است به زنان باردار تا حد مکان تنقیه داده نشود. با این حال، اگر یک پزشک فکر کند که این کار ضروری است، می توان آن را تحت هدایت یک متخصص انجام داد.
چه زمانی نیاز به انجام انما در زایمان طبیعی وجود دارد؟
تجویز انما در دوران زایمان اکنون در کشورهای مختلف معمول نیست. با این حال بسیاری از پزشکان بر این باورند که تجویز انما در حین زایمان طبیعی می تواند کل روند زایمان را برای زن باردار با تجربه ساده تری همراه کند، در غیر این صورت ممکن است هنگام بیرون رانده شدن نوزاد، دفع مدفوع بطور ناخواسته انجام شود. تجویز انما همچنین احتمال ابتلای مادر و نوزاد به هرگونه عفونت کاهش می دهد. علاوه بر این، دفع مدفوع پس از زایمان ممکن است برای مادر بخاطر بخیه های اپیزوتومی تازه و شرایط بدنی دردناک باشد.
کلام آخر
در نهایت می توان گفت که تحقیقات در مورد حقنه یا تنقیه بطور قطعی تایید یا رد کننده آن نیستند. بهتر است در دوران بارداری و بویژه سه ماهه آخر، مادر باردار با استفاده از تغذیه مناسب از ابتلا به یبوست پیشگیری نماید. برای دریافت یک رژیم غذایی پر فیبر و حاوی مواد مغذی می توانید از یک متخصص تغذیه کمک بخواهید.