مسلمانان برای انجام کارها و تصمیمات مهم زندگی خود گاها دچار تردید و شبهه میشوند و میخواهند برای خارج شدن از این تردید و شبهه میخواهند که به یک فرد مورد اعتماد مراجعه کنند. که برای همه مسلمانان با توجه به ایمنان و اعتقاد قلبی امن ترین تصمیم و مطمعن ترین فرد کتاب خداوند است. استخاره با قرآن یکی از مطمعن ترین راهها برای گرفتن تصمیم مطمعن میباشد. زمانی که نیت میکنید و کتاب خداوند را باز میکنید که بهترین تصمیم زندگی خود را بگیرید امنیت و ارامشی در قلب شما مینشنید و مطمعن هستید که درس ترین تصمیم را گرفته اید و با ایمان و قوت قلب راه را انتخاب میکنید. اغلب مسلمانان مهم ترین تصمیمات زندگی خود را با تکیه و اعتماد به قرآن گرفته اند و از آن راضی و خوشنود هستند. اما در بسیاری از مواقع نیز پیش آمده است که بعد از مشورت و استخاره با قرآن نیز فرد ارام نمیگرد و میخواهد که مسیر خود را پیش بگیرد اما از عقوبت این کار میترسد و دچار تردید میشود رد این صورت آشوبی که در قلبش بود چند برابر میشود و اغلب چنین گمان میکنند که عمل نکردن به استخاره قرآن بی احترامی به خداوند است و ممکن است عواقب بدی در پی داشته باشد.
اما همانا خداوند مهربان و رحیم است و همواره بهترین راهها را برای بندگانش انتخاب میکند و نمیخواهد هیچ یک از بندگانش در سختی و اذیت باشند. از این رو عمل نکردن به استخاره به هیچ وجه بی احترامی به خداوند محسوب نمیشود و باعث نمیشود که حتما عاقبت بدی در انتظار شما باشد. خشم و غضبی از طرف پروردگار وجود ندارد. از طرفی خداوند به بندگانش قدرت عقل و اختیار عنایت کرده و وی را اشرف مخلوقات نامیده است تا تصمیمات مهمی را برای زندگی خود بگیرد. اگر با کتاب الهی استخاره کرده اید و بنابر هر دلیلی قلب شما به این تصمیم راضی نیست میتوانید راه خود را پیش بگیرید. امامان و پیشوایان دینی نیز در رابطه با این سوال احادیث و فرمایشاتی ارائه فرموده اند که نظر همه مراجع و بزرگان دینی در رابطه با این سوال را برای شما گرد آوری کرده ایم.
حکم شرعی عمل نکردن به استخاره
آیت الله خامنه ای:
- سؤال: آیا عمل به استخاره واجب است؟
- جواب: الزام شرعی در عمل به استخاره وجود ندارد ولی بهتر است بر خلاف آن عمل نشود.
آیت الله مکارم شیرازی:
- سؤال: آیا پس از انجام استخاره موظف به انجام آن هستیم؟
- جواب: عمل به نتیجه استخاره وجوب شرعی ندارد.
- پرسش: آیا استخاره به طریقی که امروزه در میان ما متداول است، شرعاً وارد و پسندیده است؟ و آیا تکرار آن ضرری دارد اگر با تصدّق همراه شود تا با خواسته استخاره کننده، برابر گردد؟
- پاسخ: استخاره به هنگام حیرت و تساوی احتمالات و رجحان نداشتن یک احتمال، به قصد رجاء انجام می شود آن هم پس از فکر و مشورت، اما تکرار آن به سبب حیرت، صحیح نیست مگر در صورت تغییر موضوع و دادن صدقه به مقدار از مال.
شهید آوینی
- آيا عمل به استخاره واجب است؟
- ج: الزام شرعى در عمل به استخاره وجود ندارد ولى بهتر است بر خلاف آن عمل نشود.
استخاره به معناى طلب خیر از خداوند متعال در روایات ما بسیار سفارش شده است، و ائمه اطهار سلام الله علیهم شیعیان را ترغیب بسیارى فرموده اند که کارهاى خود را بر اساس استخاره انجام دهند. ما در اینجا تنها دو روایت را نقل مى کنیم:
- جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ علیه السلام عَنْ أَبِیهِ «علیه السلام» قَالَ: کُنَّا نَتَعَلَّمُ الِاسْتِخَارة کَمَا نَتَعَلَّمُ السُّورَه مِنَ الْقُرْآنِ(۱)
- امام صادق از پدرش امام باقر «علیهما السلام» نقل مى کنند که فرمودند: ما استخاره را آموزش مى دهیم همانگونه که سوره قرآن را آموزش مى دهیم.
- روایت دوم تصریح دارد که پس از طلب خیر از خداوند متعال، هر اتفاقى که براى استخاره کننده بیافتد، مى بایست از آن راضى باشد.
- أَبِی عَبْدِ اللَّهِ «علیه السلام» قَالَ: کُنَّا نَتَعَلَّمُ الِاسْتِخَارَةَ کَمَا نَتَعَلَّمُ السُّورَةَ مِنَ الْقُرْآنِ ثُمَّ قَالَ مَا أُبَالِی إِذَا اسْتَخَرْتُ اللَّهَ عَلَى أَیِّ جَنْبِی وَقَعْتُ(۲)
- امام صادق «علیه السلام» مى فرمایند: ما استخاره را آموزش مى دهیم همانگونه که سوره قرآن را آموزش مى دهیم. سپس فرمودند: آنگاه که استخاره کردم، باکى ندارم که چه بر من واقع مى شود.
- عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ «علیه السلام» قَالَ: لَا تَتَفَأَّلْ بِالْقُرْآنِ(۳) امام صادق «علیه السلام» مى فرمایند: به قرآن تفأل نزنید.
- دلیل این امر در این نکته نهفته است که فهم عاقبت امور و استنباط آن تنها بر اهلش میسر است و هر کسى نمى تواند از قرآن به چنین استنباطى برسد. زیرا اگرچه استنباط عاقبت از آیات قرآن براى کسى که اهلش باشد امکان دارد، اما همه کس را بدان راه نیست. پس اکثریت مردم در همان حد استخاره با قرآن باید توقف کنند و اهل معرفت مى توانند به عواقب امور نیز پى ببرند. بنابراین ما حق نداریم در استخاره با قرآن به دنبال فهم عاقبت امور و کارها باشیم و تنها باید خیر خود را از خداوند متعال درخواست کنیم.
2 سال پیش