در هنگام بارداری باید به رژیم غذایی خود بسیار دقت کنید زیرا چیزی که می خورید بر سلامت شما و جنین در حال رشدتان تاثیر زیادی می گذارد. خوردن هر چیزی (حتی اگر بسیار کوچک باشد) بر سلامت جنین تاثیرگذار است. بنابراین گرایش شما به سمت غذاهای سالم بسیار اهمیت دارد. در دوران بارداری توصیه های خیرخواهانه زیادی درباره مصرف غذاهای سالم دریافت خواهید کرد و انبوه اطلاعات می تواند برای شما گیج کننده باشد. خواهید فهمید کدام میوه و سبزیجات برای شما مناسب است، اما گیاهان دارویی و دانه ها چه؟ برای مثال دانه کنجد. آیا مصرف کنجد در بارداری بی خطر است؟ آیا مصرف کنجد در بارداری برای شما و جنین مفید است یا ضرر دارد؟ این مقاله را بخوانید تا بدانید!
آیا مصرف کنجد در دوران بارداری بی خطر است؟
این تصور که مصرف کنجد سفید در دوران بارداری خطر دارد، چیزی جز یک باور غلط نیست. در کشور هند بسیاری از مردم بر این باورند که کنجد «مولد گرما» است و غذایی است که گرمای بدن را بالا می برد و تعادل طبیعی بدن را برقرار می کند. برخی از افراد معتقدند مصرف غذاهایی مانند کنجد که گرمای بدن را بالا می برند باعث سقط جنین یا زایمان زودرس خواهد شد. اما برای اثبات این عقیده شواهد علمی وجود ندارد. برخلاف این قضیه، دانه های کنجد سرشار از مواد مغذی چون آهن، پروتئین، فیبر، کلسیم، منیزیم و پتاسیم است که برای مادر و جنین بسیار مفید است. اما اغلب پزشکان پیشنهاد می کنند در سه ماهه اول بارداری کنجد مصرف نشود زیرا باعث حالت تهوع می شود.
ارزش غذایی دانه های کنجد
دانه های کنجد سرشار از مواد مغذی اساسی است که مصرف آن در دوران بارداری برای شما و جنین فواید زیادی خواهد داشت. این دانه ها منبع عالی آهن، کلسیم و فیبر هستند. برای دریافت تمام این مواد مغذی فقط کافی است مقدار کمی کنجد مصرف کنید.در زیر به مواد تشکیل دهنده دانه کنجد می پردازیم. هر ۱۰ گرم کنجد تقریبا شامل مواد زیر است:
- پروتئین ۲ گرم
- فیبر ۱ گرم
- کربوهیدرات ۲ گرم
- چربی ۴ گرم
- کلسیم ۸۹ میلی گرم
- آهن ۱.۳ میلی گرم
- کالری ۵۱ مواد معدنی دیگر مانند منیزیم، پتاسیم و ویتامین های گروه B نیز در مقادیر کم یافت می شود.
مزایای سلامتی دانه های کنجد در دوران بارداری
خوردن مقدار مناسب کنجد در دوران بارداری دارای فواید زیادی برای سلامتی اوست. اگر شما به کنجد حساسیت ندارید می توانید از فواید مصرف آن در بارداری بهره مند شوید. در ادامه فواید و مزایای کنجد و روغن کنجد در بارداری را بررسی میکنیم.
1. وجود فیبر برای کمک به هضم
یبوست یک مشکل شایع در دوران بارداری است. دانه های کنجد غنی از فیبر هستند و به عنوان یک ملین طبیعی، برای کاهش یبوست و حرکت روده عمل میکنند. گنجاندن آنها در رژیم غذایی سیستم گوارشی تان را فعال میکند.
2. وجود مواد مغذی برای افزایش سیستم ایمنی بدن
دانه های کنجد با غنی بودن از مواد مغذی از سلامت و سیستم ایمنی بدن حمایت میکنند. از آنجا که در بخش نکات تغذیه دوران بارداری گفته شده است سطح مقاومت بدن در طول بارداری پایین است، این دانه ها سیستم دفاعی بدن را تقویت میکنند و در برابر سرما خوردگی و آنفولانزا محافظت مینمایند.
3. وجود کلسیم دندان ها و استخوان ها را تقویت میکند
زنان باردار از کلسیم کمتری برخوردار هستند، زیرا از رشد استخوان کودک هم حمایت میکند. دانه های کنجد یک منبع غنی از کلسیم هستند که استخوان ها را تقویت میکنند و از مشکلات دندانی جلوگیری میکنند.
4. افزایش سطح انرژی
دانه های کنجد یکی از بهترین تقویت کننده های طبیعی انرژی هستند. آنها عضلات و اعصاب را تقویت میکنند و ضعف و استرس را کاهش میدهند. بدین ترتیب بدن را سالم و پر انرژی نگه میدارند. دانه های کنجد نه تنها مغذی هستند، بلکه به غذا نیز مزه میدهند اما این بدان معنا نیست که میتوانید از آن بیش از حد و نامحدود استفاده کنید.
خطرات مصرف دانه های کنجد در دوران بارداری
به طور کلی خوردن دانه های کنجد برای زنان باردار و فرزندانشان مضر نیست. با این حال این مسئله برای همه زنان یکسان نیست چرا که هر فردی نسبت به غذاها واکنش مخصوص به خود را دارد. اثرات دانه کنجد در زنان باردار می تواند متفاوت باشد. اگر بعد از مصرف کنجد حس ناراحتی در معده داشتید باید از خوردن آن خودداری کنید. اگر حالت تهوع پیدا کردید، صبر کنید تا حالت تهوع شما فروکش کند. بهتر از قبل از مصرف کنجد در رژیم غذایی خود با پزشک مشورت کنید.
مصرف روغن کنجد در دوران بارداری
اثر روغن کنجد در زنان باردار بستگی به وضعیت سلامتی زن و میزان مصرف آن دارد با این حال باید قبل و بعد از استفاده از آن جوانب مثبت و منفی را در نظر بگیرید و با پزشک خود مشورت کنید، زیرا هیچ کس نمی خواهد که در دوران بارداری اتفاق ناگواری بیفتد با این حال به گفته بسیاری از منابع، در طول دوران بارداری ایمن است.
مانند روغن زیتون یا روغن کانولا به رفع نیاز بدن شما کمک می کند. روغن کنجد حاوی یک ترکیب خوب از چربی های مونو و پر سدیم است که می تواند مغز و بافت عصبی کودک را سالم نگه دارد. این چربی ها، ویتامین ها و مواد معدنی محلول در چربی را جذب می کنند، که برای سلامتی شما مهم و مفید هستند.
خواص کنجد برای باردار شدن
کنجد مملو از آنتی اکسیدان ها و دارای خواص ضد استروژنی است. در مطالعات انجام شده مشخص شد که وقتی 25 مرد نابارور بین سنین 27-40 سال به مدت سه ماه پودر کنجد به صورت خوراکی (5/0 میلی گرم) مصرف کردند، پیشرفت چشمگیری در میزان اسپرمشان مشاهده شد. بعلاوه مصرف کنجد میل جنسی را نیز افزایش می دهد.
تاثیر کنجد بر شیردهی
دانه های کنجد ارزش غذایی بالایی دارند و از جمله منابع غذایی ای به شمار می آید که مصرف آن به تمام گروه های سنی از جمله مادرانی که در دوران شیردهی قرار دارند، توصیه می شود. کنجد منبع غنی از کلسیم، مواد معدنی و اسید چرب امگا 6 است. با این حال برخی از افراد نسبت به دانه کنجد یا روغن کنجد حساسیت دارند، بنابراین باید از مصرف آن خودداری کنند.
کنجد سیاه مصرف کنیم یا سفید، کدام یک انتخاب سالم تری است؟
کنجد سیاه مواد مغذی بیشتری دارد و از این رو مصرف کنجد سیاه در بارداری سالم تر از کنجد سفید است. کنجد سیاه بیشتر از کنجد سفید کلسیم دارد و اگر قصد دارید در دوران بارداری کمبود کلسیم را جبران کنید، کنجد سیاه گزینه بهتری است. هرچند مصرف کنجد سفید نیز مشکلی ایجاد نخواهد کرد و آنها هم مفید هستند.
مصرف کنجد در بارداری برای مادر باردار و جنین خطرناک نیست. اما به دلیل اینکه مصرف این ماده غذایی ممکن است باعث حالت تهوع شما شود، بهتر است آن را در سه ماهه اول بارداری مصرف نکنید. اگر قصد دارید این ماده غذایی را به رژیم بارداری خود بیفزایید، حتما با پزشک مشورت کنید تا انتخاب شما آگاهانه باشد. بارداری سالمی را برای شما آرزو می کنیم!
اثرات جانبی دانه های کنجد در طول دوران بارداری
چندین خطر مرتبط با مصرف بیش از حد دانه های کنجد وجود دارد:
- در طول سه ماهه اول بارداری هنگامی که بارداری شما هنوز ضعیف است، بیش از حد از کنجد استفاده نکنید.
- اگر بعد از خوردن کنجد اتفاق جدیدی برایتان افتاد و تغییری در خود حس کردید، فورا به پزشک خود مراجعه کنید.
- اگر سابقه آلرژی دارید از خوردن کنجد اجتناب کنید، زیرا یکی از 6 مواد غذایی آلرژیک در دنیا است.