به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، مدتی است که پای نتورک (Pi Network) سر زبان ها افتاده است و افراد از طریق یک دعوت نامه یکدیگر را به این شبکه دعوت می کنند. پای نتورک ارز دیجیتالی هم با همین عنوان «پای» دارد که برخلاف ارزهای دیجیتال دیگر همچون بیت کوین و اتریوم، کاربران می توانند با استفاده از گوشی های خود آن را استخراج کنند. و نکته ی جالب اینکه هیچ فشاری هم به CPU گوشی هوشمند نخواهد آمد.
در کنار طرفداران بسیاری که این رمز ارز پیدا کرده، مخالفان پای نتورک هم بسیار زیاد هستند. این ارز که به تازگی شروع به کار کرده، نرم افزاری به همین نان دارد که کاملاً رایگان است و افراد از همان طریق می توانند پای استخراج کنند. موضوعی که بسیاری از کاربران به آن توجه می کنند این است که پای نتورک توسط سه تن از دانشجویان دانشگاه استنفورد طراحی شده است. اما آیا این موضوع بدین معنی است که پای نتورک از سندیت و اعتبار کاملی برخوردار است؟
برخی از موافقان پای نتورک چنین ادعا می کنند که بیت کوین هم در آغاز آینده ی مشخصی نداشت و چه بسا پای نتورک هم چنین آینده ای پیدا کند. واقعیت این است که هیچ کس از آینده ی این ارز خبر ندارد، اما تاکنون که این پروژه نتوانسته دفاعیه هایی قوی برای خودش صادر کند. در هنگام نصب پای نتورک، این برنامه هیچ گونه اطلاعات مالی از کاربر درخواست نمی کند، ولی باید بدانید که تمام کلاه برداری ها قرار نیست به صورت مالی اتفاق بیفتند.
چندین میلیون کاربر تاکنون این برنامه را نصب کرده اند. و اگرچه برای آن هزینه ی مالی به خصوصی پرداخت نشده ولی فراموش نکنید که اطلاعات شخصی شما و گوشی همراه تان و چندین میلیون نفر دیگر در دسترس صاحبان این پروژه است. امروزه، عصر اطلاعات است و به یاد داشته باشید که تمام اتفاقات مهم، از طریق اطلاعات موجود در شبکه رخ می دهند.
در صفحه اول سایت پای نتورک خود را اینگونه معرفی می کند:
اولین ارز دیجیتالی که می توانید با گوشی خود، آن را استخراج کنید.
میدانیم که از هر سخت افزاری که دارای توان پردازشی باشد می توان برای ماینینگ همه ارزهای دیجیتال، حتی بیت کوین استفاده کرد و حتی می توانید بیت کوین و اتریوم را هم با تلفن همراه استخراج کنید. هرچند میدانیم که ماینینگ با تلفن همراه سودآوری نخواهد داشت. پس، این ادعای وب سایت پای نتورک کذب است.
تفاوت بین یک پروژه خوب با یک طرح کلاهبرداری ناشیانه را وقتی متوجه می شوید که وایت پیپر پای نتورک را ورق بزنید تا صحت و سقم ادعای آن برای شما آشکار شود .
اگر شروع به مطالعه این وایت پیپر کنید متوجه خواهید شد که در این متن بسیار کلی گویی شده. در حالی که میدانیم پروژه خوب پروژه ای است که دقیق باشد و تمام جزئیات فنی به خوبی در آن توضیح داده شود.
سورس کد ناقص
در پای نتورک بر خلاف کارنسی های معتبر دیگر، بخشی برای توسعه دهندگان و دستورالعمل فعالیت آن ها را نمی بینیم. مثلا کد بلاکچین برای تمام پروژه های بلاکچین کاملا مشخص است و در وایت پیپر آن به طور واضح لینک دسترسی به آن وجود دارد، و در گیت هاب ثبت می شوند. ولی در پای نتورک به دنبال آن نباشید!
نویسنده ۱۴ ساله!
ساختار نوشتار وایت پیپر پای نتورک به قدری ناشیانه است که انگار یک نوجوان ۱۴ ساله که هیچ دانشی در خصوص یک مقاله معتبر علمی ندارد ، کل این متن را نوشته. مثلا اصلا فرصت جمع بندی یا نتیجه گیریندارد و با بخش نقشه راه یعنی Roadmap تمام می شود.در مورد محاسبات عرضه نهایی این توکن در وایت پیپر آن فرمولی آورده شده است، که عرضه نهایی از مجموع سه عدد R، M و D بدست می آید.
R = پاداش ریفرالها (دعوت از دیگران) که درصدر از M است.
D = پاداش توسعه دهندگان که درصدی از مجموع M و R است.
و M=∫f(p)dx
حالا برای بدست آوردن M باید فرمول بالا محاسبه شود:
P = تعداد افراد مشارکت کننده در ماینینگ این توکن.
F = تابعی با متغیر p که هیچ اطلاعاتی از آن وجود ندارد.
X = متغیر انتگرال است که از آن نیز اطلاعاتی موجود نیست.
پس در اینجا فرمولی را ارائه داده با چند مجهولی که اطلاعاتی از آنها وجود ندارد و قابل حل نمی باشد.
ادعای طرفداران پای نتورک
زمانی که با تعدادی از افرادی که این پروژه را تبلیغ میکنند صحبت می کردم ، همگی به این موضوع اشاره می کردند که این پروژه نیاز به سرمایه ، سخت افزار و حتی برق زیادی ندارد ، و برای میلیاردر شدن کافی ست این نرم افزار را نصب کنیم! ادعاهایی از قبیل :
توسعه دهندگان پای نتورک از دانشگاه استنفورد هستند.
به گفته آن ها توسعه دهندگان پای نتورک، نیکولاس کوکالیس (Nicolas Kokkalis)، چنگ دیائو فن (Chengdiao Fan) و وینسنت مک فیلیپ (Vincent McPhillip) هستند. در دنیای دیجیتال امروز براحتی با مراجعه به صفحات وب سایت این افراد و حتی صفحات شخصی آن ها در لینکدین متوجه می شویم که آنها حتی نام یا تصویری از این پروژه را نیاورده اند و احتمالا از نام آن ها سوء استفاده کرده اند.
تعداد دانلود بی سابقه
ادعای دیگر طرفداران پروژه پای این است که چون نرم افزار معرفی شده توسط این تیم در گوگل پلی بیش از ۳ میلیون بار دانلود شده پس از اعتبار کافی برخوردار است .
باید بدانیم که این اتفاق بارها افتاده است که گوگل نرم افزار های مخربی را به اشتباه وارد گوگل پلی کرده و آن هارا پس از مدتی حذف کرده است. پس این موضوع نمی تواند نشان اعتبار بالای یک نرم افزار باشد.
سنگ مفت، گنجشک مفت!
طرفداران این پروژه می گویند چون برای استخراج نیازی به سرمایه اولیه نیست، پس حتی اگر پروژه به جایی نرسد، ما ضرر نخواهیم کرد.اما ما معتقدیم ماینینگی که از طریق سخت افزار انجام می شود ولی در آن هیچ برق و اینترنتی مصرف نمی شود ماینینگ نیست!
این نرم افزار صرفا عددی را به شما نشان می دهد که به مرور زمان بیشتر می شود،عددی که هیچ اعتبار و ارزشی ندارد.نمی توانید آن را بفروشید و تبدیل به ریال یا دلار کنید!
هرچند ادعای وارد نکردن سرمایه اولیه درست است، اما کلاهبرداری همیشه با روش های مالی اتفاق نمی افتد بلکه شما با نصب کردن این نرم افزار و شرکت در این پروژه اطلاعات شخصی و همچنین سخت افزار گوشی خود را در اختیار تیمی گذاشته اید که هیچ شناختی از آنها و اهدافشان ندارید و نمیدانید از گوشی شما و اطلاعاتتان برای چه مقاصدی استفاده خواهد شد.
صرافی هایی که پشتیبانی میکنند
ردی از پای کارنسی در کوین مارکت کپ یا بایننس که معروف ترین صرافی های ارز دیجیتال هستند، نیست و حتی اگر در آینده این پروژه وارد سایت هایی همچون کوین مارکت کپ شود، دلیلی بر معتبر بودن آن نیست، چون حتی کوین های وارد شده در یک صرافی ناشناس هم در فهرست کوین مارکت کپ قرار گرفته است.
احتمال میرود این نرم افزار سوء استفاده های مخربی را از عضویت شما کند مثلا:
جاسوسی، ارسال نوتیفیکیشن های تبلیغاتی و استفاده از سخت افزار شما برای استخراج ارزهای دیجیتال
با اینکه پای نتورک به صورت رایگان می باشد اما مسلماً صاحبانش می توانند از فروش اطلاعات کاربران پول هنگفتی به جیب بزنند ، یا حتی حملات DDOS را به صورت سفارشی انجام دهند و کسب درآمد کنند. با نصب این نرم افزار امکان تبدیل شما به یک سرباز برای حملات DDOS وجود دارد، این شبکه می تواند با استفاده از گوشی شما و میلیون ها کاربر دیگر حمله ی DDOS یا حملات مخرب دیگر را بدون هیچ هزینه یا نام و نشانی انجام دهد. به عنوان مثال در خصوص استفاده از اطلاعات شما ، میتوان گوگل را مثال زد که اکثر سرویس هایش را به صورت رایگان در اختیار تمام کاربران قرار می دهد ، اما با استفاده از اطلاعات کاربران میلیاردی درآمد کسب می کند!
اما فروش اطلاعات تنها یک مثال بود ، هنگامی که به این تعداد از کاربران دست یابید میتوانید پروژه های دیگر خود را در آن تبلیغ کرده و سرمایه گذار جذب کنید.
محصولی شگفت انگیز!
بیتکوین یک نوآوری بود و اولین محصول عملی بلاکچین به شمار می رود. اما پای نتورک حتی شبکه بلاکچین هم ندارد. هیچ انقلابی هم ایجاد نکرده است زیرا استخراجی از طریق تلفن همراه انجام نمی گیرد. در این پروژه فقط شاهد توزیع توکن های بی ارزشی هستیم که حتی قابلیت انتقال ندارند و همه ی ویژگی های مطرح شده برای آن ادعاهایی بیش نیستند.
در اصل هر پروژه در حوزه ارزهای دیجیتال باید از منظر حقوقی و فنی دارای ویژگی های منحصر به فردی باشد. مثلا با ابداع بیتکوین مسئله دوبار خرج کردن پول در شبکه های توزیع شده حل شد یا اتریوم با ارائه اپلیکیشن توزیع شده غیرمتمرکز و قراردادهای هوشمند خود از نظر تجاری و فنی انقلابی ایجاد کرد. اما آیا پای نتورک هم در هر یک از این زمینه ها چیزی برای ارائه دارد؟
نتیجه گیری
همانطور که قبلا گفتیم ، این پروژه ایرادات اساسی زیادی دارد و در این مقاله فقط به بخشی از ایرادات آن اشاره شده است. همچنین طبق یک قاعده کلی،زمانی که همه اقشار و همه سنین یک پروژه برای کسب درآمد را تبلیغ می کنند و این چنین از طرح بازاریابی ویروسی برای آن استفاده می شود این پروژه به جایی نخواهد رسید.
تاکنون هیچ شخصیت معتبری این پروژه را معرفی نکرده و در این خصوص نقدی ننوشته و این کوین یا توکن در فهرست هیچ وبسایت معتبری وجود ندارد.پس توصیه میشود به هیچ عنوان به وعده های پوچ و توخالی این پروژه دل نبندید و در دام آنها نیفتید و به اطرافیان خود نیز بگویید که وقت خودشان را صرف پای نتورک نکنند.
به امید روزی که افرادی تازه وارد به دنیای ارزهای دیجیتال ، جای اهمیت دادن به رشد بی سابقه ی قیمت بیت کوین، به چرایی و دلیل با ارزش شدن بیت کوین اهمیت دهند و رویای یک شبه میلیاردر شدن را از سرشان بیرون کنند.