به گزارش سایت خبری ساعد نیوز،درجه حرارت دهانی بدن مادران باردار در حالت معمولی، 36-37 درجه سانتی گراد (8/96 تا 6/98 درجه فارنهایت) است. اما زمانی که دمای بدن به بیش از 3/38 درجه سانتی گراد (100 تا 94 درجه فارنهایت) برسد، می توان ادعا کرد که فرد تب داشته و با علائم خاصی مانند لرزش، عرق کردن، سردرد، کم آبی بدن، درد عضلات و احساس خستگی روبرو خواهد شد.
علل تب کردن زنان در بارداری:
همان طور که می دانید در طول دوران بارداری، سیستم ایمنی بدن زنان بسیار ضعیف می شود، زیرا بدن مادر باردار مجبور است با کار اضافی، از سلامت خود و جنین داخل رحم محافظت کند. بنابراین، بدن مادر حامله در این دوران بسیار حساس تر از قبل شده و به انواع عفونت ها، تب و لرز مبتلا می شود. اما دلایل دیگری نیز برای تب کردن زنان در دوران بارداری وجود دارد که مهم ترین آن ها عبارتند از:
1- مبتلا شدن مادر باردار به بیماری سرماخوردگی:
بیماری سرماخوردگی مادران باردار اغلب با تب همراه بوده و علائمی شبیه به آنفولانزا را نشان می دهد که شامل آبریزش بینی، سرفه کردن، گلودرد و ایجاد مشکلات تنفس می باشد. این علائم معمولاً در طی 3 تا 15 روز خود به خود بهبود می یابند. اما اگر به عنوان یک زن حامله، پس از این مدت همچنان از مشکلات بیماری سرماخوردگی رنج می برید، باید به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کرده و به توصیه های او عمل نمایید تا بتوانید سلامت خود و فرزند داخل رحم خود را تضمین کنید. برای جلوگیری از مبتلا شدن به بیماری سرماخوردگی در دوران بارداری، خانه و محل کار خود را تمیز و بهداشتی نگه داشته و دستان خود را به صورت مداوم با آب و صابون بشویید. همچنین، در 9 ماه دوران بارداری خود از داشتن تماس فیزیکی با کسانی که از بیماری سرماخوردگی رنج می برند، اجتناب کنید.
2- مبتلا شدن مادران باردار به بیماری آنفلوانزا که ویروس آن بسیار مسری است:
لازم است بدانید که مبتلا شدن زنان به بیماری آنفلوانزا در دوران حاملگی، یکی دیگر از علل عمده تب کردن این افراد است. علائم بیماری آنفلوانزا شامل درد شدید بدن، تب کردن، سرفه، استفراغ و داشتن حالت تهوع است. به عنوان یک خانم باردار یادتان باشد که اگر وجود این نشانه ها برای مدتی در بدن شما ادامه داشته باشد، باید برای درمان، به دنبال کمک های پزشکی باشید. برای درمان بیماری آنفولانزا در دوران بارداری خود، سعی کنید مقدار زیادی مایعات نوشیده و به طور کامل استراحت نمایید.
3- مبتلا شدن مادر باردار به عفونت های ادراری (UTI):
حدود 10٪ از زنان باردار، در طول 9 ماه دوران حاملگی خود عفونت ادراری (UTI) را تجربه می کنند. عفونت ادراری زمانی در بدن فرد اتفاق می افتد که باکتری ها از رکتوم یا واژن به مجرای ادراری تا مثانه او رسیده و باعث عفونت کردن دستگاه ادراری شوند. علائم عفونت ادراری در دوران بارداری زنان شامل خونریزی، تب و لرز و احساس سوزش در هنگام ادرار کردن می باشد. برای درمان سریع عفونت های ادراری، سعی کنید مقدار زیادی آب نوشیده و آنتی بیوتیک های تجویز شده توسط پزشک متخصص زنان و زایمان را به طور مرتب مصرف نمایید. یادتان باشد که اگر این بیماری به موقع درمان نشود، ممکن است شما را مبتلا به عفونت کلیه کرده و سبب بروز عوارض مختلف در بدن خود شما و فرزند داخل رحم شما شود. انجام آزمایش ادرار به طور منظم، روشی برای نظارت دقیق بر وضعیت بدن مادران باردار و کمک به روند درمان این افراد در هنگام ابتلا به عفونت های ادراری می باشد.
4- تهاجم ویروس ها به دستگاه گوارش ، در بارداری:
هنگامی که ویروس ها به دستگاه گوارش مادر حامله حمله کنند، او با علائمی مانند تب کردن، استفراغ، اسهال و کم آبی بدن مواجه می شود. اگر ویروس دستگاه گوارش مادران باردار به موقع درمان نشود، ممکن است باعث انجام زایمان زودرس در او شود. برای درمان این بیماری بهتر است زنان حامله به طور موقت از یک رژیم غذایی سالم که حاوی سیب، نان، برنج و موز است، استفاده کنند. به عنوان یک خانم جوان و بی تجربه به خاطر بسپارید که مصرف مواد غذایی سالم می تواند برای درمان علائم ویروس گوارشی در بدن زنان باردار بسیار مفید باشد. همچنین، خوب است بیمار مقدار زیادی آب و مایعات دیگر نوشیده و درجه حرارت بدن خود را (که بیش از 101 درجه فارنهایت است) پایین بیاورد. با این حال، اگر در چنین شرایطی، با علائم دیگری مانند خونریزی و کم آبی بدن روبرو شدید، بلافاصله باید به دکتر متخصص زنان و زایمان مراجعه نماید.
5- کوریوآمنیونیت یا استشمام بوی نامطبوع توسط زن حامله:
کوریوآمنیونیت در یک تا دو درصد از حاملگی ها رخ می دهد؛ یک نوع عفونت باکتریایی است که مایع آمنیوتیک اطراف نوزاد را درگیر می کند. نشانه های رایج این بیماری تسریع ضربان قلب مادر باردار، درد و گرفتگی عضلات رحم او، تخلیه مواد بودار از واژن، عرق کردن و داشتن تب بالا که با لرز همراه است، می باشد. اگر مشکل کوریوآمنیونیت در مراحل پیشرفته دوران بارداری رخ دهد، پزشک متخصص زنان و زایمان ممکن است انجام عمل سزارین فوری را برای جلوگیری از انتقال هر گونه عفونت به کودک درون رحم، به مادر حامله توصیه کند. در غیر این صورت، مصرف آنتی بیوتیک هایی را که پزشک متخصص زنان و زایمان برای درمان مادران بیمار در دوران بارداری تجویز می کند، باید حتی پس از انجام عمل زایمان نیز به منظور جلوگیری از بروز دوباره این نوع عفونت ها ادامه یابد.
6- بیماری پنجم یا پاروویروس B19:
بر اساس نتایج تحقیقات انجام شده در مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) در ایالات متحده، تنها 5 درصد از زنان باردار به عفونت پارو ویروس که یک بیماری عفونی است، مبتلا می شوند. علائم معمول این بیماری شامل بروز بثورات جلدی، درد شدید مفاصل، سردرد، گلودرد و تب در بدن مادر باردار است. لازم است بدانید که ابتلا به پاروویروس در دوران بارداری می تواند منجر به بروز عوارض مختلف مانند سقط جنین، کم خونی جنین، ایجاد التهاب در بدن نوزادان و التهاب قلب جنین شود.
7- ليستريا (ليسترئيوز) در بارداری:
اگر خانمی در دوران بارداری خود از آب و مواد غذایی آلوده استفاده کند، به بیماری ليستریوز مبتلا خواهد شد. علائم معمول این بیماری داشتن تب بالا، بروز حالت تهوع، درد عضلانی، اسهال، سردرد، سفت شدن عضلات گردن و تشنج کردن فرد مبتلا است. اگر این بیماری در دوران بارداری زنان به موقع درمان نشود، می تواند منجر به عوارض جدی مانند انجام زایمان زودرس، تولد نوزاد نارس و سقط جنین شود. به عنوان یک خانم باردار، برای جلوگیری از مبتلا شدن به این بیماری باید از مصرف گوشت و شیر غیرپاستوریزه و غذاهای دریایی دودی اجتناب کنید. البته مصرف مواد غذایی که به طور کامل پخته نشده باشد، نیز می تواند سبب بروز این بیماری در دوران بارداری زنان شود. صرف نظر از تب شدید بیمار که باعث رنج کشیدن او، به خصوص در دوران بارداری می شود، بیماری ليستریوز ضعیف شدن بدن مادر را به دنبال داشته و می تواند سلامت کودک درون رحم او را تحت تأثیر قرار دهد.
خطرات تب در دوران بارداری برای مادر و جنین
مسمومیت با مواد مضر، می تواند اختلالات سیستم قلبی عروقی را ایجاد کند، تب طولانی مدت، در دوران بارداری می تواند منجر به مشکلات سنتز پروتئین شود و در نتیجه آسیب های مختلف و نقایص مادرزادی نوزاد را همراه داشته باشد تب، در دوران بارداری بر جفت تاثیر می گذارد که اغلب باعث زایمان زود هنگام میشود.
درجه حرارت بالای بدن ،در طول بارداری می تواند باعث اختلالات مادرزادی در اندام و سیستم های داخلی نوزاد شود،تب بالا در دوران بارداری می تواند به سقط جنین یا تولد نوزاد مرده منجر شود، همچنین بررسی های شرایط بارداری مادرانی که کودکانشان مبتلا به این بیماری شده اند، نشان داد تب دوران بارداری می تواند ابتلای نوزاد به اوتیسم را تا 40 درصد افزایش دهد.
تب در سه ماهه دوم بارداری و هفته دوازدهم به بعد می تواند تا 300 درصد احتمال ابتلای نوزاد به اوتیسم را افزایش دهد. محققان دانشگاه کلمبیا در تازه ترین مطالعات خود دریافتند، تب دوران بارداری به خصوص در سه ماهه دوم می تواند منجر به تولد نوزاد مبتلا به اوتیسم شود.
نحوه ی تشخیص و پیشگیری از تب در بارداری
برای بزرگ سالان، افزایش دمای بدن از ۳۸ درجه ی سانتی گراد که ازطریق سنجش دمای بدن از راه دهان صورت می گیرد، نشانه ی بروز تب است. برای سنجش تب از راه قرار دادن دماسنج در مقعد و گوش، ۳۸/۳۳ درجه ی سانتی گراد یا بیشتر، نشان از بروز تب دارد. بهترین روش برای دچار نشدن به تب این است که دست هایتان را مداوم و مرتب بشویید. این کار باعث می شود از ابتلا به سرماخوردگی و آنفولانزا در امان باشید و درنتیجه به تب نیز دچار نشوید.
تا جایی که می توانید از افراد بیمار دوری کنید و واکسن آنفولانزا بزنید؛ البته اگر به پروتئین تخم مرغ حساسیت دارید یا نسبت به واکسن آنفولانزا در گذشته حساسیت داشته اید، واکسن نزنید. واکسن های آنفولانزا به شکل اسپری برای زنان باردار توصیه نمی شود.
اقدامات درمانی
اگر تب خفیف در حد 38 درجه مثلا به دلیل سرماخوردگی باشد، این اقدامات عبارتند از:
1- استراحت در منزل
2- مصرف مایعات فراوان شامل آبمیوه تازه (نه صنعتی)، شیر، آب گوشت و مرغ، سوپ و آب ولرم
3- خنک کردن بدن با دستمال مرطوب خنک (نه سرد) بدون افزودن الکل
4- مصرف استامینوفن ساده بدون کدئین توصیه می شود.
اگر با اقدامات فوق تب بیش از یک روز ادامه داشت برای پیگیری علت و درمان باید به پزشک مراجعه کرد.
اگر علت تب مسمومیت غذایی یا عفونت ادراری باشد، مراجعه سریع تر به پزشک توصیه می شود.
کم آبی بدن به دلیل تب یا اسهال برای مادر و جنین مضر است.
زمان مراجعه به پزشک
ممکن است مادر در دوران بارداری یا بعد از زایمان به دلیل بیماری های ویروسی تب کند.در بیشتر موارد که تب شدید نیست و زمان کوتاهی طول میکشد جای نگرانی نیست.اما در صورتیکه تب با درمان های خانگی یا مصرف داروی استامینوفن کاهش نیافت ممکن است مشکا شما جدی باشد و دچار عفونت باکتریایی شده باشید،پس باید با پزشک مشوورت کنید.
در صورت بروز علایم زیر به پزشک مراجعه کنید:
تب با علایمی مانند علایم عفونت کلیه همراه است.
بدن دچار کم آبی شده است.
اگر تب خفیف و بدون علایم دارید که بیشتر از چهار روز طول کشیده است.
اگر تب بدون دلیل مشخص در طول هفته بیش از یک بار تکرار شده است.
اگر تب با ترشحات واژینال یا بوی بد ترشحات یا ادرارتان همراه است