به گزارش سایت خبری ساعد نیوز،دریافت منظم اسیدهای چرب با زنجیره بلند امگا 3 در دوران جنینی سبب محافظت از بدن در مقابل بسیاری از بیماری ها می شود، جنین تا قبل از تولد DHA مورد نیاز خود را از مادر تأمین کرده و پس از تولد آن را از شیر مادر بدست می آورد .
شیر مادر به طور نسبی 3 تا 4 برابر بیش از هر ماده غذایی حاوی امگا 3 و 6 است. مهارت های اجتماعی، هماهنگی بین چشم و دست، میزان سرعت عمل و ضریب هوشی در این کودکان نسبت به کودکانی که مادرانشان از اسیدهای چرب استفاده نمی کنند، بیشتر است.
کودکانی که از شیر مادرانی تغذیه می کنند که در رژیم غذایی آنها ماهی به کار برده می شود، از قدرت بینایی بهتری نسبت به دیگر کودکان برخوردارند و علت این امر ذخیره امگا 3 در شیر مادر و انتقال آن به نوزاد است. امروزه ثابت شده که استفاده از مکمل های روغن ماهی می تواند در کودکانی که رفتارهای بد اجتماعی از خود بروز می دهند تا حدودی تغییر ایجاد کند.
نکته قابل توجه این است که با وجود نقش مفید امگا 3 در عملکرد صحیح سیستم های عصبی، تولیدمثل، ایمنی، قلب و عروق، فرایندهای بیوشیمیایی، تنظیم تقسیم سلولی، تنظیم فشار خون و کاهش التهاب و ده ها عملکرد دیگر در مصرف این ماده بایستی دقت لازم را به خرج داد.
فواید مصرف امگا 3 در بارداری برای مادر
نتایج تحقیقات پژوهشگران امریکایی که در نشریه تخصصی مامایی و زنان به چاپ رسید حاکی از اهمیت بسیار زیاد و حیاتی مصرف امگا 3 در دوران بارداری است.
1- کاهش خطر زایمان زودرس
محققان برای انجام این مطالعه میزان مصرف ماهی تا پیش از هفته 22 بارداری را در میان 852 خانم باردار که سابقه زایمان زودرس داشتند مورد بررسی قرار دادند.
شواهد به دست آمده از این تحقیق نشان داد که خطر زایمان زودرس در آن دسته از خانم های بارداری که در ماه بیش از یک وعده ماهی مصرف می کنند در حدود 9/35 درصد است در حالیکه این رقم در مادران بارداری که میزان مصرف آنها کمتر از این مقدار است به میزان 6/48 درصد افزایش می یابد. بر اساس نتایج این تحقیق مصرف دو الی سه وعده ماهی در طول نخستین هفته های بارداری با کاهش 40 درصدی خطر زایمان زودرس همراه است.
در واقع مصرف 2 الی 3 وعده ماهی در هفته در طول نخستین ماه های بارداری به خصوص در مادران مستعد ابتلا به زایمان زودرس نقش بسیار موثری در پیشگیری و کاهش خطر زایمان زودرس دارد. به همین علت کارشناسان تغذیه مصرف 2 وعده ماهی در هفته به خصوص ماهی هایی که دارای سطوح جیوه کمتری هستند را به مادران باردار توصیه می کنند.
2- پیشگیری از افزایش فشار خون
افزایش فشار خون طی بارداری بسیار خطرناک است، مشکلی که به عنوان پره اکلامپسی شناخته می شود. امگا 3 و اسیدهای چرب روغن ماهی به برقراری فشار خون سالم و کاهش چشمگیر هرگونه خطر برای سلامتی مادر و فرزند کمک می کند.
3- کاهش هورمون استرس
حاصل مطالعه ای که در نشریه تخصصی مامایی و زنان به چاپ رسید نشان می دهد که مصرف کافی اسید چرب امگا 3 در دوران بارداری برای مادرانی که در شرایط استرس زای شدیدی به سر می برند بسیار موثر است. زیرا مصرف این اسید چرب ضروری با کاهش کورتیزول (هورمون استرس) محیط رحم را برای رشد جنین مساعدتر می کند.
محققان محور اصلی مطالعات خود را بر این موضوع متمرکز کردند که آیا مصرف مکمل امگا 3 (DHA) در دوران بارداری به خصوص در آن دسته از مادرانی که در شرایط دشوار اجتماعی اقتصادی به سر می برند می تواند از اثرات سوء استرس دوران جنینی بر نسل های بعد پیشگیری کند. آنها برای این منظور به انجام مطالعه ای بر روی 64 خانم آفریقایی آمریکایی در محدوده سنی 20 تا 30 سال که در هفته های 16 تا 21 بارداری به سر می بردند پرداختند.
داوطلبان مورد مطالعه در این تحقیق که ساکن محیط شهری بوده و از درآمدی اندک و ناکافی برخوردار بودند به صورتی کاملا تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. گروه اول که متشکل از 43 نفر از مادران باردار بود هر روز به طور منظم 45 میلی گرم امگا 3 دریافت کردند در حالیکه در مدت مشابه به 21 داوطلب گروه دوم پلاسیبو یا دارونما داده شد.
در پایان مطالعات آن دسته از مادران بارداری که مکمل امگا 3 دریافت کرده بودند اعلام کردند که در هفته سی ام بارداری خود استرس کمتری را تجربه کرده اند. علاوه بر آنکه در این عده از داوطلبان ترشح هورمون کورتیزول در پاسخ به محرک های استرس 20 درصد کمتر از داوطلبانی بود که این مکمل را دریافت نکرده بودند.
ترشح کم هورمون کورتیزول در خانم های بارداری که در این دوران مکمل امگا 3 دریافت کرده بودند در روند رشد و تکامل جنین و سلامت بلند مدت نوزادان آنها اثرات سودمندی داشت. در حالیکه نوزادان آن دسته از مادرانی که در هفته های پایانی بارداری خود دارای سطوح کورتیزول بالایی بودند بسیار بی قرار و ناآرام بوده و زمان زیادی از روز را به گریه می گذراندند.
از سویی دیگر بنابر عقیده محققان سطوح بالای استرس فیزیولوژیک در مادران باردار با بروز مشکلات عدیده ای در روند رشد و تکامل کودک مانند افزایش اضطراب و اختلال کم توجهی بیش فعالی مرتبط است.
فواید اسید چرب امگا 3 برای جنین
دریافت امگا 3 کافی در دوران بارداری می تواند بر رفتار، تمرکز و یادگیری کودک بعد از تولد اثر بگذارد. از جمله مزایای دیگر امگا 3 در دوران بارداری کاهش خطر ابتلا نوزاد به آلرژی و تاثیرات مثبت آن بر رشد ایمنی بدن است.
سطوح پایین امگا 3 منجر به نقص شناختی و افزایش شاخص های رفتاری اضطراب، پرخاشگری و افسردگی در کودکان می شود. روغن ماهی یک منبع ایمن برای امگا3 است. متخصصان مصرف روزانه 300 تا 600 میلی گرم قرص امگا 3 را برای زنان باردار و شیرده توصیه می کنند.
امگا 3 در چه مواد غذایی موجود است؟
تکامل عصبی بهینه جنین وابسته به منابع کافی از امگا 3 می باشد. غنی ترین منبع آن غذا های دریایی و مکمل روغن ماهی می باشد. از سایر منابع غذایی سرشار از امگا 3 می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ماهی کولی
- کلم
- روغن کانولا (کلزا)
- گل کلم
- میخک
- بذرکتان و روغن بذرکتان
- تخم خردل
- پونه کوهی
- ساردین ها
- لوبیای سویا و روغن لوبیای سویا
- تافو
- مغز گردو و روغن مغز گردو.
مضرات مصرف امگا ۳
با وجود همه ی خواص مفیدی که امگا ۳ برای سلامتی انسان دارد، باید توجه کنید که مصرف آن به خصوص در دوران حساس بارداری باید حتما تحت نظر پزشک صورت گیرد. برخی از مضرات این نوع چربی به این شرح است:
۱. کبد چرب
مقادیر مازاد امگا ۳ در بدن اکسید شده و با آسیب به عروق و به خصوص کبد می تواند کبد چرب را در شخص ایجاد کند.
۲. تضعیف سیستم ایمنی
از طرف دیگر مقدار بیش از امگا ۳ با تضعیف سیستم ایمنی موجب می شود که پاسخ های دفاعی در برابر میکروب ها کند شده و شخص به شدت در معرض ابتلا به انواع عفونت ها قرار بگیرد.
۳. دیگر مضرات
تنفس بد
احساس طعم ناخوشایند در دهان
سوزش سر دل
اسهال
تهوع
عرق بد بو.
ممنوعیت مصرف
همچنین مصرف امگا ۳ برای افرادی که فشار خون بالا و کنترل نشده دارند، دارو های رقیق کننده خون مثل آسپرین مصرف می کنند و یا مبتلا به اختلالات خونی هستند، ممنوع است
وره رایج است، جلوگیری می کند.