دسته بندی ها

سیاست
جامعه
حوادث
اقتصاد
ورزش
دانشگاه
موسیقی
هنر و رسانه
علم و فناوری
بازار
مجله خانواده
ویدیو
عکس

جستجو در ساعدنیوز

مجله خانواده / سلامت خانواده / خواص خوراکی ها /

از خواص بی نظیر موسیر چه میدانید؟ 

دوشنبه، 15 شهریور 1400
گیاه موسیر، گیاهی است چند ساله از خانواده سیر و پیاز که به همان اندازه از خواص دارویی برخوردار است. مصرف موسیر (Shallot) برای افراد دارای بیماری قلبی با سابقه سکته و مبتلا به فشار خون بالا مفید است.

خواص موسیر

از نظر برخی پزشکان طب سنتی، موسیر نوع کوهی سیر بوده و در خواص دارویی نیز به سیر شباهت دارد و میتوان تمامی خواص سیر را برای موسیر هم تعمیم داد. با این وجود براساس منابع علمی، موسیر و سیر برخلاف آنچه که تصور میشود دو گیاه متفاوت از هم هستند ولی خواص مشابهی دارند، خود گیاه موسیر دارای ۴۰ گونه مختلف میباشد که طعمی شبیه سیر دارد و تلخی آن کمتر از سیر هست، برخی خواص موسیر مانند خاصیت آنتی اکسیدانی آن و رقیق تر کردن خون یا خواص آنتی باکتریالی آن شبیه سیر و حتی پیاز میباشد، البته که میزان مواد معدنی و ویتامین های موجود در آنها باهم اندکی متفاوت است ولی آنچه که از موسیر باید بدانید این است که طعم خوشایند آن بخصوص همراه با لبنیات و بو ندادن دهان پس از خوردن آن همراه ماست، یکی از ویژگی های بارز آن است، خاصیت ضد سرطانی موسیر با سیر یکی هست و هر دو دارای خواص ضد سرطانی به دلیل گوگرد موجود در خود هستند، اغلب موسیر به شکل پیازی تقریبا درشت از ریشه این گیاه که در زیر خاک بزرگ شده است در می آید و همراه محصولات و فرآورده های مختلفی به کار میرود. تفاوت ظاهری این دو گیاه به این شکل است که سیر به صورت چند حبه سیر کوچک که داخل یک کیسه هستند تشکیل شده است، اما موسیر به شکل یک پیاز میباشد.

خاصیت آنتی اکسیدانی

شاید مهم ترین خاصیت موسیر وجود مقدار زیادی ترکیبات آنتی اکسیدانی باشد. ازجمله این ترکیبات می توان کوئرستین، کمپفرول و سایر آنتی اکسیدان های گوگرددار را نام برد. در موسیر نیز مانند سیر این آنتی اکسیدان ها زمانی آزاد می شوند که سطح سلول موسیر آسیب ببیند. این آسیب از طریق برش یا له کردن ایجاد می شود. با آزادشدن این آنتی اکسیدان ها، ترکیبی قدرت مند به نام «آلیسین» تشکیل می شود. آلیسین ترکیب قدرت مندی است که می تواند خطر بروز جهش های سلولی و انواع سرطان را کاهش دهد. بر اساس مطالعات، مصرف موسیر خطر بروز سرطان ریه، سرطان دهان، سرطان معده، سرطان روده بزرگ و سرطان سینه را کاهش می دهد.

افزایش گردش خون و سوخت و ساز

موسیر ازلحاظ دارابودن مواد معدنی مانند آهن، مس و پتاسیم غنی تر از پیاز است. آهن و مس در بدن، با تحریک تولید گلبول های قرمز، به افزایش گردش خون کمک می کنند. با افزایش گلبول های قرمز در جریان خون، گردش خون افزایش می یابد و اکسیژن بیشتری به نقاط مهم بدن می رسد. همچنین میزان انرژی، رشد سلولی، ترمیم بافت ها و سوخت و ساز در بدن افزایش می یابد.

کاهش کلسترول و کمک به سلامت قلب

آلیسین با تنظیم سطح کلسترول در بدن مرتبط است. آلیسین تولید آنزیم ردوکتاز را در کبد مهار می کند. این آنزیم در تولید کلسترول مؤثر است. موسیر با کاهش کلسترول در بدن می تواند خطر بروز تصلب شرایین، بیماری سرخ رگ کرونری، حمله قلبی و سکته مغزی را کاهش دهد.

کاهش فشارخون

خاصیت رگ گشادگی (اتساع عروق) پتاسیم، در کنار فعالیت آلیسین که می تواند در بدن نیتریک اکسید را آزاد کند، می تواند فشار خون را به طور چشمگیر کاهش دهد. خاصیت رگ گشادگی می تواند به آرامش دیواره رگ های خونی کمک کند و باعث شود خون آزادانه تر در رگ ها جریان پیدا کند. این امر از ایجاد لخته های خونی و افزایش فشار و استرس بر دستگاه قلبی ـ عروقی جلوگیری می کند و درنتیجه در سلامت قلب مؤثر است.

کنترل دیابت

کنترل دیابت یکی از خواص موسیر است. آلیوم و آلیل دی سولفید دو ترکیب موسیر هستند که خاصیت ضد دیابت دارند. آنها به تنظیم سطح قند خون در بدن کمک می کنند. این امر در افراد دیابتی که باید سطح قند خون شان را کنترل کنند مفید است. موسیر می تواند در مبتلایان به دیابت نوع ۱ و نیز دیابت نوع ۲، در هر سنی، اثرات مفید داشته باشد.

آرامش اعصاب با موسیر

ویتامین ها و مواد معدنی مختلف موجود در موسیر، ازجمله پیریدوکسین، می توانند به آزادکردن گاما آمینوبوتیریک اسید (GABA) در مغز کمک کنند. آزادشدن این ماده به پایین نگه داشتن استرس و کنترل سطح هورمون ها در بدن کمک می کند. بنابراین، اگر به دنبال راهی برای کاهش استرس هستید و می خواهید و به آرامش ذهن برسید، موسیر می تواند با آزادکردن سریع گاما آمینوبوتیریک اسید مؤثر باشد. همچنین موسیر مقادیر چشمگیری اسید فولیک دارد که از ویتامین های ضروری گروه B است و با تنظیم هورمونی و واکنش های آنزیمی مغز به سلامت روان و سلامت عاطفی افراد کمک می کند.

کاهش علائم آلرژی

در طول یک واکنش آلرژیک، سلول های بدن هیستامین آزاد می کنند. این امر موجب بروز علائمی مانند ورم بافت ها و ایجاد اشک در چشم و بینی می شود. موسیر سرشار از کوئرستین است. کوئرستین یک فلاونوئید گیاهی است که می تواند مشکلات بینی و چشم، که از حساسیت فصلی نشئت گرفته باشند، را کاهش دهد. کوئرستین می تواند، با جلوگیری از آزادشدن هیستامین، به کاهش شدت واکنش های تنفسی و التهابی مانند آسم آلرژیک، برونشیت و حساسیت های فصلی کمک کند. کوئرستین یکی از ترکیبات اصلی در بسیاری از مکمل ها و داروهای حساسیت است که، به منظور کنترل علائم ملایم آلرژی، برای بینی و چشم استفاده می شود.

خاصیت ضدمیکروبی

مطالعه ای گسترده درمورد ترکیبات آلی گوگرد در سبزیجاتی مانند موسیر نشان داد این مواد غذایی خاصیت ضدباکتری، ضدقارچ و ضدویروس دارند. همچنین از سبزیجات خانواده آلیوم به عنوان درمان سنتی سرماخوردگی، تب، سرفه و آنفولانزا استفاده می شود. مطالعه ای چهارهفته ای درمورد ۱۶ فرد بزرگ سال که به حساسیت فصلی مبتلا بودند نشان داد که مصرف روزانه عصاره ۲۰۰ میکروگرم بر میلی لیتر موسیر می تواند علائم را در ۶۲٫۵٪ افراد کاهش دهد. مطالعه ای دیگر درمورد ۶۰ نفر نشان داد که مالیدن عصاره نیم درصد موسیر برروی تب خال می تواند به طور چشمگیری زمان بهبود را کاهش دهد. تبخال در ۳۰ درصد افراد ظرف ۶ ساعت و در بقیه تا ۲۴ ساعت بهبود پیدا کرد، درحالی که در صورت استفاده نکردن از موسیر زمان درمان ۴۸ تا ۷۲ ساعت طول می کشید. همچنین شست وشوی ۱۵ثانیه ای دهان با عصاره موسیر و آب در مهار ۲۴ساعته باکتری های دهان از کلرهگزیدین مؤثرتر واقع شد. کلرهگزیدین یکی از دهان شویه های رایج است.

داشتن وزنی مناسب با موسیر

یکی دیگر از خواص موسیر کمک به داشتن وزن ایده آل و مناسب است. برخی مطالعات نشان داده اند که ترکیبات موجود در موسیر می توانند به جلوگیری از تجمع زیاد چربی در بدن کمک کنند و درصد چربی بدن را کاهش دهند.

روش های مصرف موسیر در غذاها

طعم ملایم موسیر آن را به گزینه ای مناسب برای تهیه انواع غذاهای خوشمزه تبدیل کرده است. برخی از روش های مصرف موسیر عبارت اند از:

  • کباب کردن موسیر همراه با سبزیجات برای استفاده در دورچین برخی غذاها مانند استیک گوشت؛
  • خردکردن موسیر و افزودن آن به برخی انواع سوپ و پای کیش؛
  • خردکردن موسیر تازه و ریختن آن برروی برخی انواع سالاد؛
  • خردکردن یا رنده کردن موسیر و افزودن آن به برخی سس ها؛
  • خردکردن یا رنده کردن موسیر و ترکیب کردن آن با ماست برای تهیه ماست موسیر؛
  • استفاده از موسیر در تهیه برخی ترشی ها.

جایگزین هایی برای موسیر

اگر به موسیر دسترسی ندارید، بهترین جایگزین آن پیاز معمولی و مقداری سیر خردشده یا پودر سیر است. البته یادتان باشد که طعم موسیر با پیاز تفاوت هایی دارد. این جایگزینی زمانی بهتر است که در دستورالعمل غذا سیر تفت داده شود، زیرا طعم پیاز خام با موسیر خام متفاوت است. از آن سو، اگر می خواهید موسیر را جایگزین پیاز کنید، بهتر است به جای هر پیاز از سه عدد موسیر استفاده کنید.

عوارض و مضرات موسیر

زیاده روی در مصرف موسیر ممکن است باعث ریفلاکس معده و سوزش سر دل شود. موسیر ممکن است علائم سندروم روده تخریک پذیر را تشدید کند. برخی افراد ممکن است به موسیر واکنش های آلرژیک نشان دهند، حساسیت در این افراد به صورت آسم، بثورات پوستی و قرمزی و خارش چشم ها بروز می کند.

طبع موسیر

طبع موسیر گرم و خشک می باشد. موسیر حاوی مقادیر بالایی آنتی اکسیدان، فلاونوئید هایی مانند کورستین، ویتامین A، ویتامین C و مواد معدنی مهم از جمله گوگرد، پتاسیم و منگنز می باشد. موسیر تازه و موسیر خشک شده را می توان برای تهیه انواع ترشیجات، ماست موسیر، سالاد و سس سالاد استفاده کرد. از پودر موسیر هم می توان به جای سیر برای تهیه انواع غذا ها استفاده کرد.

فرق موسیر و سیر چیست؟

از نظر برخی پزشکان طب سنتی، موسیر نوع کوهی سیر بوده و در خواص دارویی نیز به سیر شباهت دارد و میتوان تمامی خواص سیر را برای موسیر هم تعمیم داد. با این وجود براساس منابع علمی، موسیر و سیر برخلاف آنچه که تصور میشود دو گیاه متفاوت از هم هستند ولی خواص مشابهی دارند، خود گیاه موسیر دارای 40 گونه مختلف میباشد که طعمی شبیه سیر دارد و تلخی آن کمتر از سیر هست. برخی خواص موسیر مانند خاصیت آنتی اکسیدانی آن و رقیق تر کردن خون یا خواص آنتی باکتریالی آن شبیه سیر و حتی پیاز میباشد، البته که میزان مواد معدنی و ویتامین های موجود در آنها باهم اندکی متفاوت است ولی آنچه که از موسیر باید بدانید این است که طعم خوشایند آن به خصوص همراه با لبنیات و بو ندادن دهان پس از خوردن آن همراه ماست، یکی از ویژگی های بارز آن است. خاصیت ضد سرطانی موسیر با سیر یکی هست و هر دو دارای خواص ضد سرطانی به دلیل گوگرد موجود در خود هستند، اغلب موسیر به شکل پیازی تقریبا درشت از ریشه این گیاه که در زیر خاک بزرگ شده است در می آید و همراه محصولات و فرآورده های مختلفی به کار میرود. تفاوت ظاهری این دو گیاه به این شکل است که سیر به صورت چند حبه سیر کوچک که داخل یک کیسه هستند تشکیل شده است، اما موسیر به شکل یک پیاز میباشد.

ارزش غذایی موسیر

ارزش غذایی هر ۱۰۰ گرم موسیر خردشده بدین شرح است:

  • کالری: ۷۵؛
  • پروتئین: ۲٫۵ گرم؛
  • چربی: ۰؛
  • کربوهیدرات: ۱۷ گرم؛
  • فیبر: ۳ گرم؛
  • کلسیم: ۳٪ نیاز روزانه بدن؛
  • آهن: ۷٪ نیاز روزانه بدن؛
  • منیزیم: ۵٪ نیاز روزانه بدن؛
  • فسفر: ۵٪ نیاز روزانه بدن؛
  • پتاسیم: ۷٪ نیاز روزانه بدن؛
  • روی (زینک): ۴٪ نیاز روزانه بدن؛
  • فولات (ویتامین B۹): میزان ۹٪ نیاز روزانه بدن.

میزان پروتئین، فیبر و ریزمغذی هایی مانند کلسیم، آهن، منیزیوم، پتاسیم، فسفر، روی، مس، فولات و ویتامین A و ویتامین C در موسیر، در مقایسه با پیاز، بیشتر است.

کلام آخر

بطور کلی از موسیر برای درمان رماتیسم، ترمیم زخم های سطحی و خلط سینه استفاده می شود و عمده مصرف آن در صنایع غذایی به عنوان طعم دهنده است. از پیاز خوراکی این گیاه در ماست، ترشی و تهیه غذاها استفاده می شود و بوی آن به مراتب از سیر کمتر است. این گیاه عطر، بو و طعم مطبوعی به غذاها داده ضمن آنکه خواص بی شماری نیز برای شما به ارمغان می آورد.


پسندیدم دیدگاه ها

استخاره آنلاین
فال حافظ آنلاین
فال امروز یکشنبه 16 اردیبهشت
از سراسر وب
دیدگاه خود را ثبت نمایید
چاپ مقاله در مجله (ISI, SCOPUS, ISC, PUBMED و علمی پژوهشی) معتبر+ صفر تا صد+ ویدئو آموزشی
پذیرش و چاپ مقاله در مجلات علمی پژوهشی داخلی
تبدیل پایان نامه به مقاله علمی پژوهشی
چگونه پایان نامه را به کتاب تبدیل کنیم؟
پایان نامه خود را چگونه به مقاله تبدیل کنیم؟
آموزش گام به گام نحوه سابمیت مقاله در مجلات ISI (آی اس آی)
اکسپت فوری مقاله علمی پژوهشی
هندی حرف زدن محمدرضا گلزار در آنتن تلویزیون/ آیسان خانوم باید به این همه استعداد افتخار کنه +فیلم
هزینه تبدیل پایان نامه به کتاب
استخراج فوری مقاله از پایان نامه برای مجلات ISI