ساعدنیوز
ساعدنیوز

با غم از دست دادن فرزندم چه کنم؟

  شنبه، 28 آبان 1401   زمان مطالعه 8 دقیقه
با غم از دست دادن فرزندم چه کنم؟
مرگ و از دست دادن عزیزان بخشی از روند زندگی است اما در مواردی مانند مرگ های ناگهانی، خشونت آمیز و غیر قابل توجیح یا موارد خاصی همچون مرگ فرزند کنار آمدن با این موضوع را سخت تر می کند. در این مقاله به بررسی دلایل سخت بودن مرگ فرزند و راه هایی با کنار آمدن آن می پردازیم.

از دست دادن فرزند خانواده­ را برای همیشه دگرگون می ­کند. به ­منظور نجات یافتن از تاثیر عاطفی از دست دادن فرزند، به­ خوبی از خود مراقبت کنید و از دیگران کمک بخواهید. همچنین مشاوره با روانشناس یا مشاور هم می تواند به شما کمک کند.مهم نیست از دست دادن فرزند چه زمانی اتفاق بیفتد یا شرایط چه باشد. چه نوزاد پس از تولد فوت کند و چه زمانی دیگر، در هر صورت این اتفاق ویران­ کننده­ است. اما زمان درمان­ کننده است. به خودتان اجازه­ سوگواری دهید و این اتفاق را بپذیرید و بعد به فکر آینده باشید.

چرا مرگ فرزند دردناک تر است؟

بسیاری از والدین وابستگی شدید به فرزندان خود دارند و به دلیل داشتن ژنتیک و احساسات زیاد نسبت به نوزاد آن را بخشی از وجود خود می داند. علاوه بر این فرزندان نشانه های امید، آرزو ها و اثر بخش در ایجاد حس فنا ناپذیری و جاودانگی در والدین هستند چرا که افراد انتظار دارند آنها پس مرگشان به عنوان میراثی از خود بمانند.علاوه بر این عوامل بسیار دیگری نیز ممکن است در این روند تاثیر گذار باشند که باعث می شود مرگ فرزند فشار زیادی بر والدین وارد کند و بر اساس تخمین ها، بیشترین عامل استرس در والدین ایرانی از دست دادن فرزندان به حساب می رود.بسیاری از والدین ایرانی وابستگی شدیدی به فرزندانشان دارند

درک فرآیند سوگواری از دست دادن فرزند

ممکن است بعد از از دست دادن فرزند دچار طیف گسترده ­ای از احساسات شامل موارد زیر شوید:

  • انکار: ابتدا درک واقعیت غیر ممکن به نظر می ­رسد. احساس شوک و ناباوری وجودتان را فرا می ­گیرد.
  • احساس گناه: با خود فکر می­ کنید آیا کاری از دستتان برمی ­آمد که برای جلوگیری از این اتفاق انجام دهید یا نه.
  • خشم: صرف نظر از دلیل این اتفاق، از خود، شریک یا همسر، پزشک یا خدا عصبانی می­ شوید. همچنین ممکن است از این بی­ عدالتی به تنگ آیید.
  • افسردگی: ممکن است دچار علائم افسردگی مانند بی­ میلی به انجام فعالیت­ های عادی، تغییر در عادات خواب و غذایی و اختلال در تمرکز و تصمیم­ گیری شوید.
  • حسادت: ممکن است شدیدا به زنان باردار حسادت کنید. ناگهان به نظر می ­رسد به هر طرف که نگاه می­کنید نوزاد و زن باردار می­بینید.
  • اشتیاق: عمیقا احساس می­ کنید دلتان می­ خواهد کنار فرزندتان باشید. با خود در مورد کارهایی که قرار بود با نوزادتان انجام دهید خیال­پردازی می­ کنید.

سایر نزدیکان، از جمله پدربزرگ و مادربزرگ نوزاد نیز ممکن است دچار همین احساسات اضطراب ، تلخی و ناامیدی شوند. سوگواری زمان می­ برد. طی این فرآیند، بعضی از احساسات سریع و بعضی دیگر دیرتر می­ گذرد. ممکن است بعضی از عواطف را اصلا تجربه نکنید.

دست

توصیه هایی برای کنارآمدن با از دست دادن فرزند

شاید فکر کنید که دوران سوگواری باید بسیار کوتاه مدت طول بکشد اما از آن جایی که مرگ فرزند بسیار سنگین است، معمولا بیشتر از ۱۸ ماه طول می کشد. با گذر زمان سنگینی دوران سوگواری کمتر می شود اما همچنان ممکن است این غم بیاید و برود. مثلا در روز تولد فرزند، روز فارغ التحصیلی اش و… ممکن است همچنان به یاد او بیفتید و گریه کنید یا تصور کنید اگر فرزندتان زنده بود الآن چه شکلی می شد و در کدام مرحله از زندگی اش قرار می گرفت. این موارد طبیعی است. با گذر سال های طولانی هم ممکن است همچنان به یاد فرزندتان باشید چون این موضوع به هیچ عنوان فراموش شدنی نیست.

۱. اعضای خانواده را کنار هم نگه دارید

فرزند فوت شده شما هنوز هم بخشی از خانواده تان است و تا آخر عمر در قلب همه تان خواهد بود، اما این اتفاق نباید باعث از هم پاشیدن خانواده شود. کنار هم بمانید و به هم تکیه کنید. در حالی که همه افراد خانواده به زمانی برای خلوت با خودشان نیاز دارند، زمان باهم بودن هم مهم است. باهم بودن به شما کمک می کند به یاد بیاورید که در این غم تنها نیستید. از قدرت احساس تعلق به خانواده برای مهار غم خود استفاده کنید.

۲. از متخصص کمک بگیرید

بسیاری از والدین بعد از مرگ فرزندشان دچار غم و اندوهی پیچیده می شوند. طبیعی است که برای کنارآمدن با این غم و اندوه نیاز به حمایت داشته باشند.سعی نکنید به تنهایی با این مسئله کنار بیایید. مشاور خانواده می تواند به شما و خانواده تان مهارت هایی را یاد بدهد که برای کنارآمدن با این فقدان دشوار نیازشان دارید. درمانگر برای حل مشکلاتی که ممکن است در روابط با همسر، اعضای خانواده و دیگر عزیزان پیش بیایند، به شما کمک خواهد کرد. این تکنیک ها به شما کمک می کنند روزها، هفته ها و ماه های آینده را بهتر بگذرانید. در همین حال، فرزندان دیگرتان هم نحوه مهار احساساتشان را یاد می گیرند.

۳. به گروه های حمایتی بپیوندید

از دست دادن فرزند تجربه تلخی است و کمتر کسی می تواند احساس والدین را درک کند. در این شرایط، می توانید با پیوستن به گروه کسانی که فرزندشان را از دست دادند، کمی تسکین پیدا کنید. دانستن اینکه دیگران هم رنج مشابهی دارند، می تواند کمی شما را آرام کند. علاوه بر این، می توانید از راهبردهایی بهره مند شوید که آنها برای کنارآمدن با اندوهشان استفاده می کنند.گروه های حمایتی انواع مختلفی دارند:

  • گروه های مبتنی بر همتا: بیشتر اوقات تسهیلگری این گروه ها را اداره می کند که تجربه ای مشابه دارد. تمرکز این گروه ها ایجاد ارتباط و پشتیبانی برای هر شرکت کننده است. این نوع گروه ها را می توان با جست وجوی اینترنتی بر اساس منطقه پیدا کرد.
  • گروه های حمایت بالینی: معمولا متخصص سلامت روان این گروه را اداره می کند. بیشتر اوقات درمانگر این گروه را برای حمایت از مراجعانش تشکیل می دهد.

۴. کمک های دیگران را بپذیرید

بسیاری از والدین عزادار دوست دارند تنها باشند و این طبیعی است. در این شرایط، پاسخ دادن به سؤالات دیگران، صحبت کردن درباره خود و حتی کارهای روزانه عادی دردناک است.به اطرافیانتان اجازه بدهید در پختن غذا، نگهداری از فرزندان دیگرتان و انجام کارهای خانه کمکتان کنند و در زمان نیاز کنارتان باشند و به حرف های شما گوش کنند. سعی نکنید همه کارها را به تنهایی و بدون کمک انجام دهید.

۵. به سلامتی تان توجه کنید

بیشتر اوقات والدین و فرزندانشان چنان در غم ازدست دادن ناگهانی عزیزشان غرق می شوند که سلامتی خودشان را نادیده می گیرند. آنها ممکن است غذاخوردن را فراموش کنند، دیگر ورزش نکنند و از معاینات منظم پزشکی غافل شوند.تلاش برای تغذیه سالم و انجام تمرینات ورزشی مهم است، اما بابت نرفتن به باشگاه یا مصرف غذاهای حاضری، خودتان را سرزنش نکنید. گام های کوچک بردارید تا کم کم به مسیر اصلی بازگردید. کم کم می توانید تغییرات بیشتری ایجاد کنید و کارهای بیشتری را انجام بدهید. وقتی از نظر جسمی احساس بهتری داشته باشید، از نظر روحی هم احساس بهتری پیدا خواهید کرد.

۶. از افراد نامناسب دوری کنید

خیلی از افراد نمی دانند که چگونه با شفقت و همدلی با شما و خانواده تان همدردی کنند. آنها ممکن است از شما انتظارات غیرواقعی داشته باشند یا جملاتی مانند «تا الان باید با این موضوع کنار می اومدی» یا «باز خوبه بچه دیگه ای داری» بگویند.اندوه فرایند است و هرگز نقطه ای وجود ندارد که شما ناگهانی از آن عبور کنید. شما به جایی خواهید رسید که می توانید دوباره لبخند بزنید و بخندید، اما به این معنی نخواهد بود که مرگ فرزندتان را فراموش کرده اید.اگر دوستانی دارید که نمی توانند به احساسات شما احترام بگذارند و با شما مهربانانه رفتار کنند، باید ارتباطتان را با آنها قطع کنید. اطرافتان را با افرادی پر کنید که حامی و دلسوزند. این کار روند سوگواری را بسیار قابل تحمل تر می کند.

۷. همه چیز را به روال قبل برگردانید

روتین ها سبب احساس راحتی و امنیت می شوند، به خصوص برای کودکان. بنابراین مهم است که در اسرع وقت کارهای روزمره سابق را وارد زندگی تان کنید، مثل برنامه های روزمره آماده شدن برای رفتن به مدرسه یا محل کار، صرف شام با هم یا شرکت در مهمانی های خانوادگی.

توصیه هایی برای مقابله با غم و اندوه از دست دادن فرزند

یکی از مهم ترین راه های کنارآمدن با این اتفاق این است که کارها را به آرامی انجام دهید و انتظار نداشته باشید که احساسات دردناک خیلی زود فروکش کنند.

  • احساسات تان را نادیده نگیرید: به احساسات تان توجه کنید و آنها را بپذیرید. به خودتان اجازه سوگواری بدهید.
  • درگیر چیزی شوید: فعالیتی را پیدا کنید که باعث می شود روحیه تان تغییر کند. البته نباید از این فعالیت ها برای نادیده گرفتن احساسات تان استفاده نکنید. این فعالیت ها باید نوعی حواس پرتی موقت باشند که شما را با دیگران و احساسات مثبت مرتبط می کنند.
  • به فرزندتان احترام بگذارید: راه هایی برای معنابخشیدن به مرگ فرزندتان پیدا کنید. می توانید برای بزرگداشت فرزندتان به مؤسسه خیریه کمک کنید یا در کارهای خیر داوطلب شوید و در فعالیت هایی شرکت کنید که فرزندتان از آنها لذت می برد.

غم و اندوه ازدست دادن ناگهانی کودک مانند هیچ کدام از تجربه های دیگر نیست. این اتفاق تا مدت ها شما را شوکه خواهد کرد. در حالی که کنارآمدن با این اتفاق کار آسانی نیست، اگر تلاشی کنید تا به عنوان خانواده کنار هم بمانید و از خودتان مراقبت کنید، از پس آن بر می آیید.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (116 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (114 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (107 نظر) تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (81 نظر) سحر زکریا خطاب به شهاب حسینی: این جماعت چه می دانند که در خیابان با من چه کردید از اینکه یورش آوردید برای زدن من فراموش نمی کنم! +عکس (62 نظر) علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس (62 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (54 نظر) سحر زکریا: بهنوش بختیاری نخود هر آشه در حد من نیست که بخوام باهاش دهن به دهن بشم! خانم بختیاری در بین همکاران جوک هستن!+فیلم (52 نظر) شیلا خداداد: موهامو رنگ نمیکنم چون همینجوری و نچرال بودن رو دوست دارم؛ وقتی عروسی برم لاک میزنم و برمیگردم پاک میکنم+ ویدیو (39 نظر) مریم مومن: تمام پسرهای محله رو زدم هیچکس بدون اجازه من نباید از کوچه رد میشد باید زنگ در رو میزدن بعد رد میشدن+فیلم (37 نظر) امام جمعه پردیسان: از رهبری تقاضا دارم اجازه ساخت بمب اتم را صادر کنند +فیلم (32 نظر) ژیلا صادقی: من زنی هستم، آزاد/ در فطرت من حیا نهاده شده/می‌دانم از کجا باید شروع کنم و کجا می‌شود رها شد (32 نظر) (فیلم) مصاحبه با دختری که با پوشش متفاوت از رهبر انقلاب در غرفه‌اش استقبال کرد / هیچ گونه صحبتی درباره پوشش و حجاب من نشد (31 نظر) لیلا اوتادی: من ترک هستم، منتها نه تُرک تبریز و اردبیل؛ ترک قشقاییِ شیراز هستم+ویدیو (30 نظر) مهراوه شریفی نیا، بازیگر سریال کیمیا با پوششی متفاوت و با گوشواره هایی با طرح انگور در شبکه تلویزیونی افغانستان حضور یافت+ویدیو/ تعریف و تمجید خانم بازیگر از مهمان نوازی مردم در کابل (30 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
گوشت قرمز زیاد مصرف می‌کنید؟ اگر نمی‌خواهید سرطان بگیریر حتما این توصیه را جدی بگیرید
با کودک لجباز چگونه رفتار کنیم؟ / 5 روش درمانی برای کودکان لجباز
خداداد ، شمسایی ، دبیر در روزهای بمباران در لبنان ؛ این 3 ورزشکار دل شیر دارند
یارانه 2 میلیارد تومانی برق یک سفارتخانه در تهران خبرساز شد: اجنبی از جیب مردم ایران خانه باغش را چراغانی می کند؟
کلکسیون گران و زیبای اسب های منحصر به فرد سردار آزمون، ستاره تیم ملی/ قیمت اسب‌هایم یک راز است...+عکس
هاآرتص روزنامه معروف اسرائیلی توسط نتانیاهو تحریم شد!
ایلان ماسک: اینترنت ماهواره‌ای جدید استارلینک به هیچ تجهیزات اضافه‌ای در گوشی شما نیاز ندارد
تاثیرات منفی "بلایند دیت"، شروع رابطه دختر و پسر جلوی دوربین، بر روابط اجتماعی و هویت جوانان/ من پرنسس بابامم، سر کار نمی‌رم
ناگفته هایی از دوران طلبگی آیت الله خامنه ای از زبان دوست صمیمی ایشان: انتخاب آقا به عنوان رهبری را نشانه‌ای از لطف خداوند می‌دانم
اقدام زیبای استقلالی ها در مورد کاپیتان پرسپولیس خبرساز شد/ کارهای قشنگ و انسان دوستانه در فوتبال ایران همیشه ادامه دارد
جلاد کودکان فلسطینی: آتش‌بس با لبنان انتخاب بین بد و بدتر است
حمله شدید اللحن ثابتی نماینده طیف جلیلی در مجلس به دکتر علی اکبر صالحی استاد ممتاز گروه فیزیک هسته ای دانشگاه صنعتی شریف: دسته‌گل شماست؛ دروغ نگویید به مردم!
چالش عجیب دختران ژاپنی در شبکه های اجتماعی برای "اشک‌های سه‌بعدی با چسب داغ"
خبرآنلاین: رویارویی سوپرانقلابی‌ها با حاکمیت برای حذف ظریف؟
قرآن خوانی / تلاوت قرآن کریم؛ حزب 1 – از سوره حمد تا آیه 43 سوره بقره + معنی و تفسیر آیات
منتخب روز   
نبرد سخت بازیگران زن و مرد ایرانی در لبنان/ الناز حبیبی، علیرام نورایی، لیندا کیانی، لادن مستوفی: سختی های زیادی رو تحمل می کنیم!+فیلم کلیپ سخنان پر مهر و محبت مقام معظم رهبری در مورد بانوان بد حجاب تصاویر دیده نشده عروسی دختر ناصرالدین شاه تا چایی‌خوری در کاخ گلستان + عکس (ویدئو) کُری‌خوانی نعیمه نظام دوست در جوکر برای احسان علیخانی: برا اذیت کردن علیخانی، برنامه ویژه دارم/ مهم‎‌ترین استراتژی و تکنیکم اینه که رها و آزاد باشم ترکیه شعار "زن زندگی آزادی" را ممنوع اعلام کرد جزئیات وضعیت کاپیتان عالیشاه / 24 ساعت باید تحت نظر باشد خبر تاسف برانگیز امروز/ حدس میزنید در جهان تکنولوژی زده‌ی امروز هر ساعت چند زن بدست نزدیکانش به قتل میرسد؟ مفاخر ورزشی ایران/ سعید معروف جادوگر والیبال را بیشتر بشناسیم (فیلم) بیش از 60 درصد ایرانی‌ها تمایل دارند مهاجرت کنند / حس تعلق به ایران به شدت کاهش یافته ... تهران گردی / معرفی 36 پارک تفریحی و جذاب تهران؛ پایتخت را بهتر بشناسید آلبوم تصاویر ورزشی و خصوصی محمدهادی ساروی کُشتی گیر چشم ابرو مشکی ایرانی ؛ از کافه گردی و پاریس گردی تا پُشتک روی تُشک و مدال طلا مفاخر ورزشی ایران/ غلامرضا تختی از تولد تا مرگ