همسایه خوب نعمت است. جمله ای که از دیرباز در میان مردم رایج بوده و درمورد زندگی آپارتمان نشینی بسیار صدق می کند. مزاحمت و سر و صدای همسایه ها به خصوص طبقه بالا ، دویدن و راه رفتن و بلند حرف زدن و بازی بچه ها واقعا آزار دهنده است. یکی از دغدغه های ساکنین هر آپارتمان مزاحمت هایی است که ساکنین برای یکدیگر دارند. برخی حتی به دلیل این مزاحمت ها از زندگی در آپارتمان بیزارند. اگر شما هم با چنین مشکلی روبرو هستید بهتر است با قوانین مزاحمت در آپارتمان ، نحوه شکایت از مزاحمت ساکنین و همچنین روش های مقابله با آن آشنا شوید.
سر و صدای پا روی سقف یکی از آزاردهنده ترین مزاحمت های همسایه است که متاسفانه در ایران به دلیل عدم رعایت فرهنگ آپارتمان نشینی ، این مشکل بسیار پیش می آید. به خصوص وقتی همسایه تان بچه های کم سن و سال داشته باشد و از صبح تا دیروقت شب هنگام مشغول دویدن و فریاد زدن باشند ، در مواقعی که مشکل حادتر می شود ، بزرگسالان هم به این وضع اضافه می شوند و با کوبیدن پاها به زمین هنگام راه رفتن ، باعث ایجاد مزاحمت می شوند. متاسفانه در اکثر موارد تذکر دادن و بحث کردن مشکل را نه تنها حل نمی کند بلکه اوضاع را بدتر می کند!!! موارد زیادی نیز از راه رفتن خانم همسایه بالا با کفش پاشنه بلند به طور دائم در منزل گزارش می شود که اوج مزاحمت را به نمایش می گذارد!
تعریف مزاحمت
اگر بخواهیم تعریف درست و جامعی از مزاحمت در آپارتمان نشینی داشته باشیم ، باید ابتدا به حق و حقوق قانونی ساکنین یک آپارتمان و همچنین قوانینی که توسط مدیر یا مدیران تعین گردیده و توسط مجمع عمومی آن ساختمان تایید شده است ، واقف باشیم و سپس با توجه به این حقوق پذیرفته شده توسط ساکنین ، موارد نقض حقوق ساکنین را به عنوان عملی مزاحمت آمیز به حساب بیاوریم .
راهکارهای مقابله با مزاحمت همسایه
در بخش های قبل مفهوم همسایه را توضیح داده و به بررسی حقوق و تکالیف همسایگان نسبت به یکدیگر در قانون پرداختیم؛ اکنون در این بخش، راهکارهای مقابله با مزاحمت همسایه ها را معرفی نموده و به توضیح این راه کارها می پردازیم.
راهکارهای مقابله با مزاحمت همسایه، به ترتیب درجه شدت راهکار و ضمانت اجرای قانونی آن، شامل موارد زیر می باشد:
1. استفاده از روش های مسالمت آمیز
هنگامی که همسایه شما با انجام اعمالی همچون سر و صدای موسیقی نامتعارف یا نگه داری حیوان در قسمت های مشترک، برای شما ایجاد مزاحمت کرده و موجب تولید سر و صدای نامتعارف می شود، در قدم اول پیشنهاد می شود که ابتدا با استفاده از روش های مسالمت آمیز و ایجاد فضایی دوستانه ، از طریق گفت و گو مشکل را حل نمایید.
2. برگزاری جلسه در ساختمان
در حالتی که روش مسالمت آمیز و صحبت کردن تاثیری نداشته و سر و صدا و مزاحمت همچنان ادامه دارد، با درخواست از مدیر ساختمان، جلسه ای با حضور همسایه های معترض و همسایه مزاحم برگزار کرده و با الفاظ جدی اما دوستانه برای پایان دادن به مزاحمت ها و سر وصداها به همسایه مزاحم تذکر دهید.
3. ارسال اظهار نامه قضایی
پیش از آنکه برای طرح شکایت در دادگاه حقوقی یا کیفری اقدام نمایید، بهتر است با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی برای ارسال اظهارنامه قضایی با موضوع مزاحمت همسایه و درخواست رفع آن اقدام نمایید. در این اظهارنامه به موضوع مزاحمت همسایه اشاره کرده و از همسایه خود بخواهید تا به ایجاد سر و صدا ، مزاحمت و نقض قانون خاتمه دهد، در غیر این صورت با اقدام قضایی از جانب شما مواجه خواهد شد.
4. تماس با پلیس 110
مقابله با مزاحمت همسایه از طریق تماس با پلیس 110 باید در مواقعی انجام گیرد که مزاحمت در قانون جرم محسوب شود، بنابراین در وضعیتی که همسایه شما میهمانی های مکرر با صداهای نابهنجار برگزار می کند و تا نیمه شب شما مجبور به تحمل سر و صداهای حاصل از آن هستید ، می توانید در زمانی که مهمانی در حال برگزاری است، با پلیس 110 تماس گرفته و از آن ها برای تنظیم صورت جلسه کمک بگیرید.
5. مراجعه به مراجع قضایی
اگر راهکارهای مقابله با مزاحمت همسایه که در بالا توضیح دادیم موثر واقع نشد، می توانید برای مراجعه به مراجع قضایی و طرح دعوای حقوقی یا شکایت کیفری اقدام نمایید. در اولین گام برای شکایت از همسایه مزاحم من جمله شکایت از اذیت همسایه طبقه بالا استشهادیه ای تهیه کرده و آن را به امضای همسایگان برسانید .در گام بعدی به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنید و دادخواست یا شکوائیه خود را ثبت نموده و برای مرجع صالح ارسال نمایید. توجه داشته باشید که تمام اسناد و مدارکی را که اثبات کننده مزاحمت همسایه است را ضمیمه دادخواست یا شکواییه نمایید. مثلا می توانید از فیلام دوربین های مداربسته برای اثبات نگه داری حیوان پر سر و صدا در مشاعات استفاده کنید.
نتیجه گیری
همانطور که همه ی ما می دانیم انسان ها موجوداتی اجتماعی می باشند که از ابتدای آفرینش تا به اکنون به صورت گروهی و در اجتماع زندگی می کنند . به علت همین نیاز به همجواری در انسانها می باشد که شهرها و روستاها به وجود آمدند و یکجا نشینی شکل گرفت . ولی این یکجا نشینی دارای پیش نیازهای مهم و اساسی ای می باشد که باید توسط تمامی افراد یک جامعه رعایت گردد . در این بین مهمترین و اساسی ترین پیش نیاز ؛ رعایت حق و حقوق دیگران و حفظ حریم آسایش آنان می باشد . تمامی افرادی که در همسایگی یکدیگر زندگی می کنند باید در چهارچوب قانون ، به حق و حقوق یکدیگر احترام گذاشته و با آرامش در کنار یکدیگر زندگی کنند .