رابطه زناشویی یکی از پایه های مهم زندگی مشترک است که باید به آن توجه ویژه ای داشت. گاهی اوقات این حس به دلیل مشکلات زندگی در همسران کمرنگ می شود تا جایی که زن یا مرد به دلیل استرس های کاری یا فشارهای روانی نمی توانند لذت همیشگی را در این رابطه کسب کنند.اگر همسرتان فردی است که مدام با استرس دست و پنجه نرم می کند، مدام بر سر هر موضوع کوچک و بزرگی بهم می ریزد و توان مدیریت افکار آزاردهنده اش را ندارد لازم است شما به عنوان شریک عاطفی اش بیاموزید چطور در مواقعی که استرس دارد با او برخورد کنید تا اولا استرسش را تشدید نکنید دوما بتوانید در بهبود حالش کمک کننده باشید. استرس در زندگی مشترک می تواند تعادل رابطه را برهم بریزد و فردی که دچار استرس است می تواند این استرس را به بقیه اعضای خانه به خصوص همسر و فرزندانش نیز منتقل کند. در این مقاله سعی داریم مهارت مقابله با همسر استرسی را به شما آموزش دهیم.
تاثیر استرس و اضطراب بر بدن و زندگی روزمره
استرس در لغت به معنی تنش و تحت فشار بودن است. این وضعیت موجب می شود تاثیرات منفی بسیاری بر روی بدن بواسطه استرس و اضطراب گذاشته شود. در زیر به چند مورد از تاثیرات منفی استرس و اضطراب بر روی بدن و زندگی اشاره شده است:
- کاهش سطح ایمنی بدن و بیماری
- کاهش کارایی و عملکرد صحیح اعضای بدن
- کاهش کارایی ذهن و حافظه
- عدم بهره وری مناسب از توانایی ها در موقعیت های حساس
- کاهش سطح اعتماد به نفس و بروز اختلال در روابط اجتماعی
- گرفتگی عضلات و تیک های عصبی
- خرابی پوست، ریزش مو، کاهش و یا افزایش کاذب اشتها
- بدخوابی، بی خوابی و یا خواب بیش از حد
- تاثیر منفی بر روی تناسب اندام
- بروز سردرهای مزمن، سرگیجه و حالت تهوع
- عملکرد نامناسب قلب، کلیه، ریه، روده و بسیاری از اعضای بدن
- و ده ها مورد دیگر …!
چه چیزهایی در زندگی زناشویی استرس ایجاد می کند؟
امروزه حداقل در هر خانواده یک نفر دچار استرس و تنش است که کنار آمدن با این استرس هم برای خود فرد سخت است، هم اطرافیان فرد را دچار مشکلاتی خاص می کند.در سال های اولیه زندگی زوجین، گاهی پیش می آید که به دلیل تغییر شرایط زندگی، یکی از افراد دچار اضطراب شود. اضطراب هر دو طرف را، هم از نظر جسمی و هم از نظر ذهنی و روحی درگیر می کند.در این شرایط گاهی لازم است شما از برخی از برنامه هایتان صرف نظر کنید یا برخی از شرایط را به خاطر آرامش همسرتان، تغییر دهید. خلاصه اینکه برای کنار آمدن و آرام کردن شرایط باید زحمت زیادی بکشید.
درک نکردن نگرانی های یکدیگر
در زندگی روزمره ما قطعا مسائلی وجود دارد که منجر به نگرانی و استرس می شود. اما نوع استرس در افراد مختلف متفاوت است. شاید چیزهایی که برای شما استرس برانگیز است برای همسرتان یک موضوع جزئی و پیش پا افتاده باشد و برعکس مسائلی که برای شما اهمیت ندارد برای همسرتان بسیار مهم و استرس برانگیز باشد. نباید در این دام بیفتید که به یکدیگر ثابت کنید استرس کدام تان مهم تر است! اصلا صحیح نیست که استرس خود را مهم و استرس همسرتان را پیش پا افتاده بدانید. باید این موضوع را درباره یکدیگر درک کنید. و برای آرام کردن هم وقت بگذارید. نباید به او القا کنید که نگرانی هایش جدی نیست.
مقصر پیدا کردن در اتفاقات مختلف
یکی از مهم ترین منابع ایجاد اختلاف و استرس در زندگی زناشویی پیدا کردن مقصر در ماجراهای ناخوشایند است. اگر به خاطر مسائلی که درباره آن استرس دارید دیگران به خصوص همسرتان را مقصر بدانید پایه های رابطه خود به خصوص صمیمیت بین تان را سست می کنید. لازم نیست احساسات تان را از او مخفی کنید یا اگر اشتباهی داشت آن را حل نشده باقی بگذارید. می توانید صادقانه از احساسات تان صحبت کنید و مشکلات بین تان را حل کنید.
عدم صداقت
عدم صداقت در زندگی زناشویی به شدت روی استرس طرف مقابل اثرگذار است. اگر یکی از طرفین دروغگو باشد طرف مقابل دائم باید با خودش چالش داشته باشد و در مورد ادعاها و صحبت های همسرش کلنجار فکری داشته باشد. حتی شخصیت های پیچیده که دروغ نمی گویند اما سر درآوردن از کارشان سخت است نیز می توانند به طرف مقابل استرس بدهند زیرا قابل پیشبینی نیستند.
انتقاد بیش از اندازه و نابجا
انتقادهای بیش از اندازه و ناصحیح از همسرتان می تواند به شدت به سلامت روان او آسیب بزند. یک همسر ناراضی به خودی خود می تواند عامل استرس برانگیز مهمی باشد که زندگی زناشویی شما را تحت تاثیر قرار دهد. اگر از همسرتان انتقادی دارید، شیوه صحیح انتقاد کردن را بیاموزید، انتقاد کردن یک مهارت است که نیازمند تمرین و یادگیری است. بی مهابا ایراد گرفتن کمکی به حل مشکلات او نمی کند فقط بار فشار و استرس او را بیشتر می کند.
پرخاشگری در زندگی زناشویی
همسر پرخاشگر یکی دیگر از موارد استرس زای زندگی زناشویی است. پرخاشگری می تواند طرف مقابل را مورد آزار روحی و روانی قرار دهد. حتی یک فوران کوچک خشم می تواند زندگی شما را تحت تاثیر قرار دهد چه برسد به وجود پرخاشگری دائمی. اگر خودتان یا همسرتان درگیر پرخاشگری هستید حتما از یک متخصص کمک بگیرید.
مشکلات مالی
مشکل مالی نقش بسیار پررنگی در ایجاد استرس های زناشویی ایفا می کند. خیلی از مسائلی رفاهی و امنیتی خانواده در گرو مسائل مالی است و مشکلات مالی متاسفانه ابعاد بسیار زیادی از زندگی زناشویی را می تواند تحت تاثیر قرار دهد. خیلی مهم است که در چنین شرایطی هر دو نفر بتوانند یکدیگر را درک کنند و کمک کنند بتوانند با مدیریت و برنامه ریزی مالی این بحران را حل کنند.
علائم استرس
- افکار منفی مداوم
- احساس گناه
- شک و بد بینی
- نگرانی بیش از حد
- اختلال در تمرکز و توجه
- ناتوانی در کنترل رفتار و ذهن
- احبار در انجام کار ها
- تردید در ابراز احساسات
- تمایل به گوشه گیری
- رفتارهای خشن
- کج خلقی
- حمله های عصبی
- خستگی مفرط
- افزایش حساسیت پذیری
- بی خوابی یا خواب آلودگی مفرط
با همسر استرسی چطور برخورد کنیم؟
كم كردن استرس راه های متفاوتی دارد، كه شما می توانید با پیشنهاد آن به همسرتان به او كمك كنید از شر استرسی كه روحش را می آزارد، رهایش سازید.
درکش کنید
شاید شما درگیر استرس نباشید و یا با خود تصور کنید موضوعاتی که همسرتان بابت آن استرس دارد پیش پا افتاده است. یادتان باشد، وقتی همسرتان استرس دارد، حتی بابت یک موضوع کوچک، از لحاظ جسمی و روانی درگیر تنش است. در زمان تنش وقت آن نیست که به او ثابت کنید بابت مسائل بی اهمیت نگران است. فقط او را آرام کنید و اجازه دهید کنارتان باشد.
بپذیرید که فکرش با شما متفاوت باشد
برای آرام کردن همسرتان نباید عقایدتان را به او تحمیل کنید. شاید فکر کنید او به خاطر افکار غلطش دچار استرس شده است، حتی اگر این موضوع صحیح باشد تغییر افکار و جایگزینی آنها با افکار مناسب نیاز به راهنمایی اصولی دارد. پس سعی نکنید با تحمیل عقایدتان به او ثابت کنید اشتباه می کند. او نیز مانند هر فرد دیگری می تواند عقاید متفاوتی داشته باشد.
بی اهمیت نباشید
شاید گاهی خسته شوید و تصور کنید بهتر باشد همسرتان را به حال خودش رها کنید تا از پس استرس هایش بربیاید. چنین تصوری درست نیست. او به حمایت شما نیاز دارد. حتی اگر نمی توانید با هم گفتگوی سالم و کارآمدی داشته باشید می توانید کنارش بمانید، گاهی یک شاخه گل یا یادآوری اینکه دوستش دارید می تواند کمک بزرگی به او کند.
رابطه جنسی خوب
رابطه جنسی خوب و رضایت بخش نه تنها صمیمیت بین شما را افزایش می دهد بلکه به خودی خود کاهش دهنده استرس نیز هست. اگر فکر می کنید بین تان مشکلات جنسی وجود دارد آن را حل کنید. معاشقه قبل از رابطه جنسی به خصوص برای خانم ها بسیار آرامش بخش است. سعی کنید مشکلات زندگی را وارد تخت خواب نکنید.
بدانید از چه چیزهایی استرس می گیرد
منابع استرس همسرتان را شناسایی کنید. بدانید کی و کجا درگیر استرس می شود و تا جایی که ممکن است سعی کنید شرایط امن تری از لحاظ روانی برایش فراهم کنید که درگیر استرس نشود. قطعا بعضی از شرایط خارج از کنترل شماست اما تا جایی که برایتان امکان دارد سعی کنید او را در معرض استرس قرار ندهید.