منظور از ریجکت مقاله چیست؟
ریجکت مقاله برای برای همه اتفاق می افتد اما نمی توان آن را تجربه تلخ قلمداد نمود. ریجکت شدن مقاله تقریباً برای همه سطوح پژوهشگران ممکن است اتفاق بیافتد و یک تجربه ناب برای یادگیری است. در واکنش به پیام ریجکت از مجله، نباید مقاله را پاره کنیم یا پیام ها و ایمیل های مجله را از ایمیل مان پاک کنیم! تنها کاری که نباید بکنیم این است که تصمیم بگیریم مقاله دیگری بنویسیم. بسیاری از مقالات که در ابتدا رد شده اند، در نهایت یک مجله دیگری پیدا می کنند؛ با بازنویسی آن و رفع ایرادات می توان به راحتی مجله دیگری پیدا کرد و آن را سابمیت نمود.بنابراین نا امید نشوید و با اطمینان سعی کنید خود را از این چالش بسیار خطرناک نجات دهید.
شواهد موجود نشان می دهد که 62% مقالات چاپ شده در تاریخچه بررسی خود، حداقل سابقه یک بار رد شدن را داشته اند. همچنین، جمع بندی نتایج برخی از مطالعات دیگر نشان می دهد که حداقل 50% مقالات رد شده توسط برخی از نشریات، ظرف دو سال آینده در مجلات دیگر به چاپ رسیده اند. نتایج مطالعه ای که راقم این سطور و همکاران درباره مقالات رد شده در بررسی اولیه مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان به عمل آورده است نیز نشان می دهدکه تقریباً 30% این مقالات در مجلات دیگر به چاپ رسیده اند.
از همین رو، نویسندگانی که نامه عدم پذیرش یک مقاله را دریافت می نمایند، اگرچه ممکن است دچار یأس و ناامیدی گردند، اما باید بدانند این به معنای پایان راه نیست. در صورتی که مطالعه آنها از متدولوژی مناسبی برخوردار باشد می توانند به چاپ مقاله خود در یک مجله دیگر امیدوار باشند.
به نظر می رسد که و به طور کلی می توان دلایل عدم پذیرش یک مقاله را در یکی از سه گروه زیر طبقه بندی کرد:
- طرح مطالعه از متدولوژی مناسبی برخوردار نبوده و بنابراین، امکان تصحیح و چاپ مقاله وجود ندارد.
- مقاله ارسالی در حوزه تخصصی و یا مورد علاقه مجله قرار نداشته و یا فرمت مجله در نگارش مقاله رعایت نشده است.
- نویسندگان در بازنگری خود نتوانسته اند که تمامی نظرات داوران را تأمین نمایند.
منظور از ریجکت شدن مقاله چیست؟
اگر در میان سایت انتشارات معروف و معتبری مانند اشپرینگر (Springer) و الزویر (Elsevier) جست وجویی داشته باشید، با مقالات و محتوایی در خصوص ریجکت یا ردشدن مقالات مواجه می شوید. با مرور این مقالات و نظر اساتیدی که تجربه داوری مقالات را داشته اند، به خوبی متوجه می شوید که دلایل بالقوه موفق نشدن در پذیرش مقالات چه چیزهایی می تواند باشد.
واقعیت این است که با ارسال مقاله خود به ژورنالی معتبر، اثر نوشته شده تان به شدت و دقت زیادی بررسی خواهد شد. بنابراین، باید ابعاد مختلف مقاله تان صحیح و استاندارد باشد تا از سوی داوران و سردبیر مجلات معتبر مورد قبول قرار بگیرید.
اما دلایل عمده ای که از سوی داوران خبره و باتجربه برای ردشدن مقالات مطرح می شود، چیست؟ موارد زیر را در نظر داشته باشید:
- وجود مشکلات فنی؛
- خسته کننده بودن مقاله؛
- غیرقابل درک بودن مقاله؛
- دوربودن مقاله از چشم انداز مجله؛
- ناقص و ناکامل بودن محتوای مقاله؛
- وجود نقص و مشکل در تحلیل داده ها؛
- بسط دادن موضوعی تکراری که نمونه اش موجود است؛
- وجود نقص و عدم هماهنگی میان نتیجه و بخش های دیگر.
با مقاله ریجکت شده چه کار کنیم؟
حالا که می دانید چه نکاتی ممکن است موجب رد شدن مقاله علمی تان شود باید یاد بگیرید که جهت برطرف کردن این مشکلات چه کارهایی انجام بدهید:
بادقت مجله ای را انتخاب کنید که می خواهید مقاله تان در آن چاپ شود. همانطور که می دانید باید موضوع مقاله علمی تان در محدوده موضوعات یک مجله یا اصطلاحا اسکوپ آن قرار بگیرد تا تایید شود.
اگر مجله ای را انتخاب میکنید پیش از ارسال مقاله نگاهی به آخرین مقالات منتشر شده در آن بیندازید و موضوعات آن را بررسی کنید. اگر این بررسی اولیه را انجام ندهید ممکن است مدت ها زمان خود را صرف انتظار برای چاپ شدن مقاله تان در مجله ای اشتباهی کنید و در نهایت هم مقاله رد شود.
طبق دستورالعمل ارائه شده هر مجله کار کنید؛ هر مجله ای دستورالعمل های ساختاری و نگارشی خاص خودش را دارد. بنابراین ابتدا دستورالعمل ها را مرور و بررسی کنید. باید ببینید که آیا تمامی آنها درمقاله تان رعایت شده یا خیر. همچنین مطمئن شوید نوشته تان تمامی بخشهای الزامی مجله را دارد و بر اساس فرمتی که توسط مجله ارائه شده نوشته شده است یا خیر.
تاثیر مقاله تان را مشخص کنید. برای اینکه مقاله تان در مجله چاپ شود باید در هر خط آن تاثیری که مقاله روی مجله میگذارد هم مشخص باشد. باید توضیح دهید چه کمبودی درباره این موضوع دیده می شده که قرار است مقاله آن را بیان کند و راه حلی برایش ارائه دهد.
نظریه و ایده های تان را با شفافیت بیان کنید و با اطلاعات و داده های کافی و معتبر اعتبار این نظریه ها را نشان دهید. از روش های شفاف و قابل شناسایی برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز مقاله استفاده کنید و این را در مقاله با اطمینان و واضح اعلام نمایید.
مطمئن شوید که نتایج نهایی شما از نظر آماری دقیق و معتبر هستند. از دیگران در این مسیر کمک بگیرید.
از منابع خوب و درست استفاده کنید. منابع تان را از نظر فاکتور ضریب تاثیر بررسی کنید و منبعی را انتخاب نمایید که ضریب تاثیر بالاتری دارد.
نگارش صحیحی داشته باشید. شما باید مقاله تان را طوری بنویسید که با مخاطب ارتباط برقرار کند. بنابراین رعایت کردن نکات فنی و ساختار مقاله کافی نیست. شما باید بدانید دقیقا چطور بنویسید که مقاله علمی تان جذاب تر شود. اگر در نگارش خیلی قوی نیستید، ویراستاری مقاله خود را به افراد متخصص بسپارید.
ایده اصلی مقاله را فراموش نکنید. سعی نداشته باشید که هر آنچه را درباره عنوان مقاله می دانید در یک صفحه جا دهید. شما باید کل مقاله را طوری بنویسید که با عنوان آن هماهنگی داشته باشد و درباره همان موضوع حرف بزند. ابتدا استدلالهای اولیه را بیان کنید و در ادامه مدارکی برای تایید و پشتیبانی کردن از آنها ارائه دهید. اگر چند نظریه مختلف دارید سعی کنید در مقالات مختلفی، آنها را بیان کنید تا برای خوانندگان مقاله فعلی پیچیدگی ایجاد نشود.
برای پیدا کردن منابع از سایتهای معتبر نظیر گوگل اسکولار کمک بگیرید. مقاله علمی خود را از نظر سرقت ادبی بررسی کنید. برای این کار می توانید از سایت ها و نرم افزارهای مختلفی استفاده کنید.
مطمئن شوید تمامی اطلاعاتی که در مقاله ارائه کرده اید شفاف و خوانا هستند. مقالات علمی مختلفی را در حوزه موضوع خود بخوانید تا با نحوه نگارش و روش های تحقیق آنها کاملا آشنا شوید و بتوانید مقاله بهتری ارائه دهید.
کاورلتر را فراموش نکنید. برای ارسال مقاله خود به سردبیر حتما یک کاورلتر خوب بنویسید.
بعد از اینکه نخستین بار مقاله تان از سوی یک ژورنال علمی رد می شود، عقب نشینی نکنید. یادتان باشد که شما در ابتدای مسیر هستید و باید تجربه اندوزی کنید. اگر از سوی یک مجله رد می شوید، مقاله را به مجلات دیگر بفرستید. شانس خود را امتحان کنید و هوشیار باشید. حواستان به نشانه ها باشد. اگر دیدید که مقاله از سوی مجلات دیگر هم رد می شود، یعنی یا مجلات درستی را برای ارسال انتخاب نمی کنید یا اینکه اثرتان دارای اشکالاتی فاحش است که نیاز به مرور و بررسی بیشتر دارند.
البته اگر به کار خود ایمان دارید، بهتر است که در مسیر تلاش برای انتشار مقاله تان اصرار بورزید و خسته نشوید. برخی از افراد هستند که حتی ۸ بار مقاله شان رفت و برگشت میان مجله و نویسنده پیدا کرده و بعد به چاپ رسیده است. اگر حرفی برای گفتن دارید، سریع جا نزنید و مقاومت داشته باشید.
اعتراض کردن به نتیجه داوری مقالات هم گزینه ای است که بعد از دریافت خبر رد یا ریجکت شدن می توانید انجام بدهید. اما استفاده از این روش اصلا و ابدا توصیه نمی شود. چون بیشتر داوران و اساتید به نامه های این چنینی اهمیتی نمی دهند. اگر این کار را می کنید هم حواستان جمع باشد و از لحنی شایسته و احترام آمیز استفاده کنید. اما نوشتن چنین نامه ای از سوی کارشناسان توصیه نمی شود.