مثل خواندنی آدم گدا این همه ادا
توصیه بزرگان به مردم این است که هرگز نباید تظاهر کنید که فردی فقیر هستید، حتی در صورتی که کاملا فقیر باشید نیز انجام این کار اشتباه است. چرا که عزت نفس از همه چیز مهم بوده و نباید با انجام کارهای ناشایستی سبب از بین رفتن آن شوید. معنای مثل آدم گدا این همه ادا این است که فردی بی شخصیت و پست زمانی که با مردم رفت و آمدی می کند، خروارها غرور و تکبر دارد. با این حال فرد پست و فرومایه جوری مردم را بی ارزش می کند که انگار خودش فردی پست نیست.
ریشه و داستان مثل آدم گدا این همه ادا
در روزگاران قدیم فردی پولدار در روستایی زندگی می کرد که از لحاظ آداب رفتاری و شخصیتی کمی عقب بود. او همیشه به مردم بی احترامی می کرد و هیچ وقت حتی به بزرگان روستا نیز احترام نمی گذاشت. در حالی که کل اهالی روستا افرادی مومن و دارای ادب خاصی بودند که حتی به حیوان خدا نیز کاری نداشتند.
فرد ثروتمند همیشه و در همه حال خود را از سایر افراد برتر می دانست و حتی حاضر نبود با افراد روستا همنشین شود.در روزی از روزها که قرار بود در یکی از میدان های روستا مسابقه ای برگزار شود، تمامی اهالی حتی فرد پول دار نیز حضور داشت که طبق معمول با فخر فروشی به مردم نگاه می کرد.
در این حال پیرمردی با دیدن اداهای او از میان جمع بیرون آمد و گفت: آدم گدا اینهمه ادا. یعنی اینکه او هیچ شخصیت و ادبی ندارد و حتی بلد نیست که چطور باید در جمع رفتار کند. از آن پس استفاده از این ضرب المثل رواج یافت و هروقت که مردم می خواستند به چنین فردی اشاره کنند، از این ضرب المثل استفاده می کنند.
کاربرد مثل آدم گدا اینهمه ادا
۱- یعنی کسی که پست و فرومایه است، با غرور و تکبر با دیگران بر خورد کرده و هر کسی جز خودش را پست و بی ارزش می شمارد.
۲- منظور از آدم گدا یعنی کسی که فقر شخصیت و فقر ادب و کمالات دارد وگرنه ممکن است کسی از لحاظ مالی فقیر باشد اما شخصیت بزرگ و ارزشمندی داشته باشد.
چنین آدمی که از لحاظ روحی فقیر است، وقتی خود را برتر از دیگران داند و نگاه بالا به پایین به آنها داشته باشد، این ضرب المثل شایسته اوست!
۳- گاهی نیز به افرادی هم می گویند که از لحاظ مالی فقیر هستند اما می خواهند به هر طریقی که شده به دیگران نشان دهند که ثروتمند هستند. یعنیدر عین حال که فقیرند، خود را ثروتمند دانسته و فخرفروشی می کنند. البته بازهم منشا این کارهای زشت، همان فقر روحی است!
توجه: از بزرگان توصیه شده که نباید تظاهر به فقر کنیم حتی اگر واقعا هم فقیر و نیازمند باشیم؛ زیرا عزت نفس انسان از هرچیزی برایش مهم تر است. حتی فقرای آبرومند بسیاری وجود دارند که آراسته و مرتب در میان مردم ظاهر می شوند و کسی هم از فقر آنها باخبر نیست.
ولی این ضرب المثل خطاب به آن دسته از فقرایی است که در عین فقر، با دروغ و تکبر و خودبرتر بینی، در پی حفظ عزت نفس خود هستند درحالیکه چنین رفتارهایی باعث ذلت آنها می شود. اینجاست که به اینها می گویند این همه ادا نداشته باش!
همراهان عزیز ساعدنیوز ، زبان فارسی یکی از غنی ترین زبان های جهان است که در آن ضرب المثل های بیشماری وجود دارد. برای آگاهی بیشتر درباره این ضرب المثل ها با بخش ضرب المثل ساعدنیوز همراه باشید.
بی صبرانه منتظر نظرات مفید و ارزشمندتان درباره مثل آدم گدا اینهمه ادا هستیم.