به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، بارداری یک عمل طبیعی است که از جهات مختلف مورد بررسی قرار می گیرد. در گذشته به علت کمبود امکانات پزشکی مراقبت های بارداری صورت نمی پذیرفت و به همین دلیل مشکلات زیادی سلامت مادر و فرزند را تهدید می کرد. اما امروزه علم پیشرفت کرده و به سایر نقاط نیز گسترش یافته است. می خواهید باردار شوید؟ می خواهید آمادگی های لازم پیش از بارداری را پیدا نمایید؟ نمی دانید برای یک بارداری سالم چه کار باید بکنید؟ این مطلب فهرستی از کارهایی که پیش از بارداری باید انجام دهید را به شما ارائه می دهد.
مراجعه به پزشک زنان برای چک آپ
– پزشک متخصص زنان و زایمان به شما کمک می کند تا متوجه شوید، چطور سبک زندگی شما، رژیم غذایی تان، داروهایی که مصرف می کنید و سابقه بیماری هایی که داشته اید و یا دارید، بر بارداری شما تاثیر می گذارد. همچنین دکتر به شما توصیه هایی برای افزایش سرعت باردار شدن می نماید.
شروع به مصرف فولیک اسید و ویتامین های پیش از زایمان
– حداقل یک ماه قبل از وقتی که برای بارداری تعیین کرده اید، شروع به مصرف فولیک اسید و ویتامین های مخصوص پیش از بارداری نموده تا خطر نقایص مادرزادی را کاهش دهید. اکثر ویتامین های پیش از بارداری، حداقل 400 میلی گرم فولیک اسید دارند. با مصرف این مکمل های مولتی ویتامین نیازی به مصرف جداگانه نبوده و با یک قرص همه ویتامین های لازم را دریافت می نمایید.
با پزشکتان درباره داروهای مصرفی تان مشورت نمایید
– بعضی از داروها برای کودک خوب نیستند، به همین دلیل پزشک در دوران پیش از باردرای و بارداری اقدام به پیدا کردن جایگزین های مناسب تر برای شما می کند. فرقی نمی کند که داروی تجویزی مصرف می کنید و یا خودتان خریده اید، باید درباره داروی خاص و اثرش برروی جنین تحقیق نمایید. هنگام صحبت با پزشک به غیر از داروها مکمل هایی که مصرف می نمایید را نیز چه برای لاغری، چه برای هر مورد دیگری و چه طبیعی باشند و یا صنعتی، مطرح و بررسی نمایید.
در کلاس های آمادگی پیش از بارداری شرکت نمایید
– فعال بودن در دوران بارداری بسیار مهم است. بعضی از ورزش ها و فعالیت های ورزشی در دوران بارداری مناسب نیستند، پس بهتر است دنبال کلاس ها و ورزش های مناسب برای زنان باردار باشید. پیاده روی و شنا دو تا از نمونه های ورزش سالم می باشند. بااین حال پیش از هر ورزشی با پزشکتان مشورت کنید.
مراجعه به دندانپزشک
– سلامت دندان ها و لثه هایتان را نادیده نگیرید. پیش از اقدام برای بارداری به دندانپزشک مراجعه نمایید. در دوران بارداری ممکن است امکان مراجعه به دندانپزشک وجود نداشته باشد، پس جرم گیری و تمیز کردن مرتب دندان ها به شما کمک بزرگی می نماید.
مصرف کافئین را محدود نمایید
– کمی کافئین، عموما مشکلی ایجاد نمی کند، اما مقدار زیاد آن خواب شما را بهم میریزد. خواب کافی در دوران بارداری به سلامتی شما کمک می نماید.
تغذیه ی سالمی داشته باشید
همیشه سعی کنید که رژیم غذایی سالم و متعادلی داشته باشید. همیشه:
در روز دست کم پنج وعده میوه و سبزیجات مصرف کنید.
مقدار زیادی کربوهیدرات مانند نان، پاستا و برنج را اساس و پایه ی وعده های غذایی خود قرار دهید. از کربوهیدرات غلات کامل و سبوس دار به جای انواع سفید آن استفاده کنید تا فیبر زیادی وارد بدن شما شود.
روزانه وعده هایی از پروتئین، مانند ماهی، گوشت بدون چربی، تخم مرغ، مغزها یا حبوبات و مقداری شیر و لبنیات را مصرف کنید.
در هفته دو وعده ماهی مصرف کنید. دست کم یک وعده ی آن باید ماهی چرب باشد. ماهی سرشار از پروتئین، ویتامین D، مواد معدنی و اسیدهای چرب امگا۳ است. اسیدهای چرب امگا۳ برای شکل گیری و رشد سیستم عصبی کودک مهم هستند.
نیازی نیست که در دوران بارداری به اندازه ی دو نفر غذا بخورید. در شش ماه نخست بارداری، به دریافت کالری اضافه نیازی ندارید. در سه ماهه ی آخر، در هر روز به حدود ۲۰۰ کالری بیشتر نیاز خواهید داشت. می توانید سطح انرژی خود را با مصرف میان وعده های سالم حفظ کنید.
از مکمل های غذایی استفاده کنید
مکمل های ویتامین دوران بارداری، جایگزینی برای رژیم غذایی متعادل نیستند. ولی اگر نگران هستید که تغذیه ی مناسبی ندارید یا حالت تهوع زیادی داشته و نمی توانید به اندازه ی کافی غذا بخورید، این مکمل ها به شما کمک می کنند.
مکمل غذایی شما باید حتما دارای ۴۰۰ میکروگرم (mcg) اسید فولیک باشد. زمانی که برای بارداری آماده می شوید و در سه ماهه ی اول بارداری، به اسید فولیک نیاز دارید. دریافت اسید فولیک خطر بروز نقص لوله ی عصبی، مانند مهره شکاف (spina bifida) را در کودک کاهش می دهد.
همچنین اطمینان یابید که مکمل غذایی مصرفی شما دارای ۱۰ میکروگرم ویتامین D باشد. ویتامین D برای سلامت استخوان کودک شما در آینده بسیار مهم است.
پیش از مصرف مکمل های غذایی قبل از زایمان، با پزشک خانوادگی یا یک داروساز مشورت کنید. اگر از مولتی ویتامین ویژه ی زنان باردار استفاده نمی کنید، می توانید مکمل های اسید فولیک و ویتامین D را به صورت جداگانه خریداری نمایید.
اگر ماهی مصرف نمی کنید، می توانید از مکمل های روغن ماهی استفاده کنید. مکملی را انتخاب کنید که از بدن ماهی به دست آمده است، نه از کبد آن. زیرا ممکن است که روغن کبد ماهی (مانند روغن کبد ماهی کاد) دارای فرم رتینولِ ویتامین A باشد که مصرف آن در دوران بارداری توصیه نمی شود.
به طور منظم ورزش کنید
ورزش منظم مزایای فراوانی برای مادران آینده دارد:
ورزش موجب افزایش قدرت و استقامت می شود و می تواند در مواجهه با وزن اضافی ناشی از بارداری و کار سخت زایمان به شما کمک کند.
بازگشت به اندازه و اندام خود را پس از تولد نوزاد آسان تر می کند.
موجب بهبود روحیه شده و حتی به دور شدن از افسردگی کمک می کند.
ورزش های مناسب برای دوران بارداری شامل موارد زیر می باشد:
پیاده روی سریع
شنا
کلاس های ورزشی مخصوص پیش از تولد (aquanatal)
یوگا
پیلاتس (pilates)
می توانید ورزش کردن را تا زمانی که در انجام آن احساس راحتی می کنید، ادامه دهید. ولی اگر ورزشی که انجام می دهید خطر سقوط یا ضربه را به دنبال دارد یا فشاری اضافه را بر مفاصل شما وارد می کند، بهتر است که انجام آن را متوقف کنید. اگر مطمئن نیستید، با پزشک خانوادگی خود مشورت کنید.
انجام آزمایش های ژنتیک پیش از بارداری
اگرچه انجام آزمایش های ژنتیک پیش از بارداری اجباری نیست و هزینۀ زیادی نیز دارد، اما اگر سابقه ای از بیماری های ژنتیکی در خانوادۀ شما وجود دارد و می توانید هزینۀ این آزمایش ها را پرداخت کنید، بهتر است برای اطمینان از سلامت جنین خود آزمایش های ژنتیک پیش از بارداری را انجام دهید. پزشک قبل از درخواست آزمایش، شما را برای مشاورۀ ژنتیک می فرستد تا مشاورۀ لازم در اختیارتان قرار گیرد.
این آزمایش کمک خواهد کرد که بدانید آیا شما یا همسرتان حامل ژن بیماری های ارثی جدی مثل فیبروز سیستیک یا کم خونی داسی شکل هستید یا خیر. اگر هر دو نفر شما حامل ژن یک بیماری ژنتیکی باشید، فرزند شما به احتمال ۲۵ درصد به آن بیماری مبتلا خواهد شد. شما با مراجعه به متخصص ژنتیک دربارۀ بیماری های ژنتیکی که فرزند شما در معرض ابتلا به آنها قرار دارد، اطلاعات بیشتری به دست خواهید آورد و بر اساس آنها برای آیندۀ بارداری خود تصمیم گیری می کنید. شاید این آزمایش مهم ترین کاری باشد که برای اطمینان از سالم بودن فرزند خود انجام می دهید و می توانید تنها با ارائۀ یک نمونه بزاق دهان یا خون توسط خود و همسرتان، آن را انجام دهید.
رسیدن به وزن مناسب
اگر وزن شما طبیعی باشد، آسان تر باردار خواهید شد. داشتن شاخص تودۀ بدنی یا BMI بسیار کم یا بسیار زیاد باعث می شود باردار شدن مشکل تر شود. تناسب اندام پیش از باردار شدن باعث می شود بارداری سالمی داشته باشید.
زنانی که شاخص تودۀ بدنی آنها بالاتر از حد طبیعی است، بیشتر در معرض عوارض مربوط به بارداری یا زایمان هستند و زنانی که شاخص تودۀ بدنی آنها کمتر از حد طبیعی است و وزن خود را تا زمان بارداری به حد طبیعی نمی رسانند، در معرض خطر زایمان نوزادانی با وزن کمتر از حد طبیعی هستند. با مشورت پزشک خود، بهترین روش را برای رسیدن به وزن طبیعی انتخاب کنید.