بارداری در کنار لحظات شیرینی که برای هر پدر و مادر دارد، می تواند مشکلاتی را نیز برای آن ها به وجود آورد. در واقع مشکلات زوجین در دوران بارداری بیشتر به دلیل تغییرات جسمی و روانی از جمله ویار، حالت تهوع و افسردگی مادر و همچنین افزایش مسئولیت در پدر رخ می دهد. زوجین باید توجه داشته باشند که مشکلات در دوران بارداری برای همه وجود دارد اما آنچه که اهمیت دارد اجتناب و کاهش تنش ها است که کمک می کند بتوانید با آرامش بیشتری این دوران را سپری کنید و به بهداشت جسمی و روانی خود و نوزادتان نیز کمک کرده باشید. با این حال در ادامه به بررسی انواع مشکلات زوجین در دوران بارداری و راهکارهایی برای اجتناب از این مشکلات خواهیم پرداخت.
علت دعواهای زن و شوهری در دوران حاملگی
دعوا و اختلافات، در هر زندگی مشترکی وجود دارد، اما در دوران بارداری، دعواها ممکن است به جنین آسیب برسانند و بر روی او تاثیر منفی بگذارد. همچنین ممکن است روحیه زن حامله به دلیل اختلافات و دعواهای اساسی، نابود شود و او دچار افسردگی و اضطراب در دوران بارداری شود.برخی از دعواها و اختلافات، ربطی به دوران بارداری ندارند، اما برخی از آنها، مربوط به این دوران هستند. در ادامه، چند علت دعواهای زوجین را آورده ایم:
احساس می کنید شوهرتان به اندازه شما از باردار شدن تان خوشحال نیست
چه چیزی باعث شده که این احساس را داشته باشید؟ آیا واقعا شوهرتان خوشحال نیست یا چون در حد انتظارات تان خوشحال نشده، شما اینطور گمان می کنید؟ آیا انتظارات تان واقع بینانه است یا خیر؟ همه این موارد را بررسی کنید. اگر به این نتیجه رسیدید که شوهرتان واقعا خیلی خوشحال نشده، با او با آرامش صحبت کنید. بپرسید که چرا خوشحال نشده؟ نگران چیست؟ درباره احساسات و نگرانی هایتان با یکدیگر صحبت کنید. با حرف ها و رفتارهایتان نشان بدهید که پشتیبان یکدیگر هستید.
برای نام فرزندتان، به توافق نمی رسید
یکی از مشکلات و اختلافات زوجین، برای انتخاب کردن نام فرزندشان است. راه حل این است که از همسرتان بپرسید، چرا اصرار دارد که نام موردنظرش را برای فرزندش انتخاب کند؟ انگیزه او چیست؟ سعی کنید او را درک کنید. در زندگی مشترک، گاهی مجبور هستید سازش کنید و برخی مواردی که مطابق میل تان نیست را قبول کنید، تا صمیمیت و عشق بین تان کاهش پیدا نکند. این مشکل هم نیاز به سازش دارد. اگر دوست دارید دو فرزند داشته باشید، با همسرتان توافق کنید که نام فرزند اول تان را او انتخاب کند، اما نام فرزند دوم تان را باید شما انتخاب کنید. سعی کنید به توافق و سازش برسید، یا اگر می توانید، از روش قرعه کشی استفاده کنید.
احساس می کنید همسرتان گاهی خودخواه است
به عنوان مثال فرض کنید امروز وقت دکتر یا سونوگرافی دارید. شوهرتان می گوید که امروز یک جلسه مهم کاری دارد و نمی تواند کنسل کند. او از شما می خواهد که وقت دکتر را کنسل کنید و به روز دیگری موکول کنید. برای این موضوع به بحث و دعوا نپردازید و نگویید:«تو خیلی خودخواهی! یعنی چی که من باید وقت دکترمو کنسل کنم؟؟» تا به شما و جنین آسیبی نرسد. اگر از قبل به همسرتان زمان این سونوگرافی را اعلام کرده بودید و او شما را همراهی نکرد، حق دارید که ناراحت شده باشید اما می توانید این موضوع را با شیوه حل مساله برطرف کنید. به او بگویید:«من ناراحت هستم از اینکه برای رفتن پیش دکتر همراهی ام نمی کنی، چون از قبل زمانش رو باهات هماهنگ کرده بودم. ازت می خوام دفعه بعدی که قراره برم دکتر، همراهم باشی و بخاطر کار این رو عقب نندازی. این بار رو با مادرم/دوستم/خواهرم میرم.»
شوهرتان رابطه جنسی می خواهد اما شما نمی توانید یا می ترسید
در دوران حاملگی این موضوع گاهی پیش می آید که شوهرتان دوست دارد مثل همیشه با هم سکس داشته باشید، اما شما به دلیل اینکه نگران هستید یا حال تان خوب نیست، مایل به برقراری رابطه جنسی نیستید. دلیل تان را برای شوهرتان توضیح دهید. به او بگویید که او هنوز هم برایتان جذاب است، اما چون حال تان خوب نیست یا نگران هستید، نمی خواهید با هم سکس داشته باشید. به جای رابطه جنسی، می توانید با هم معاشقه داشته باشید و لذت ببرید. البته نزدیکی در دوران بارداری خطرناک نیست، مگر اینکه پزشک به خاطر شرایط حاملگی تان، نزدیکی را ممنوع کرده باشد.
درباره مسائل مالی، به توافق نمی رسید
رسیدگی به کودک و بزرگ کردن او، خرج و مخارج زیادی دارد. برخی از زوجین به دلیل مسائل مالی، اختلافات و درگیری هایی را تجربه می کنند یا نگران هستند که نکند نتوانند از پس خرج و مخارج فرزندشان بربیایند. همه این نگرانی ها، قابل درک هستند. درباره این نوع نگرانی ها با هم صحبت کنید، تا بتوانید با برنامه ریزی دقیق تر به راه حل درستی برسید.
بحث و دعوا به دلیل تغییرات هورمونی و خلق و خو
اگر باردار هستید احتمالا در مورد تغییرات خلق و خوی در بارداری تجربه دارید، نوسانات خلقی در دوران بارداری رایج است. تجربه هم زمان هیجان، استرس و اضطراب به همین دلیل است. بارداری باعث تغییر سبک زندگی و پر از تحولات جسمی وعاطفی است. همین موضوع باعث می شود که او تحریک پذیر شده، و اصطلاحا به همه چیز گیر بدهد و سخت گیری کند. برای حل این مشکل، با یکدیگر صحبت کنید، توضیح دهید که در این دوران شما چه احساسات و تغییراتی را تجربه می کنید، تا همسرتان شما را درک کند.
بارداری چگونه رابطه بین زن و شوهر را تغییر می دهد ؟
- احتمال استرس و خشم بین خانم ها و آقایان در این دوران وجود دارد ، مخصوصا اگر نیازهای خانم توسط همسر برطرف نگردد. این احساسات به دلیل فاصله های احساسی و عاطفی بین افراد و کمبود صمیمیت است.
- تغییرات هورمونی نیز روی احساسات فرد اثرات منفی می گذارد. مثلا ترس، اضطراب و پارانویا را به وجود می اورد. بسیاری از خانم ها در این دوران برای محبت بیشتر به همسرشان فشار وارد می کنند.
- میل جنسی در دوران بارداری در نوسان است اما حالاتی مثل حالت تهوع، خستگی و .. باعث می شود که صمیمت بین زوجین کاهش پیدا کند و به همین دلیل زوجین گاهی اوقات یکدیگر را نادیده می گیرند.
- حالات روحی و اخلاقیات در دروان بارداری تغییر می کند. گاهی اوقات خانم ها در این دوران برون گراتر یا درون گراتر می شوند و نگاهشان نسبت به هسمر و دیگر اعضای خانواده تغییر می کند.
- تغییرات جسمی در دوران بارداری کاملا مشهود است. احتمال ترک خوردگی های پوستی، ورم کردن رگ ها ، ریزش مو کم کم افراد را از نظر روحی هم درگیر می کند اما خانم ها باید مطمئن باشند که همسرانشان در این دوران ، باز هم آن ها را زیباترین زن دنیا می دانند. همسران نیز باید حس رمانتیک و عاطفه خود را مثل قبل به همسرانشان ابراز کنند تا آن ها با کمبود اعتماد بنفس مواجه نشوند.
جر و بحث بین والدین روی جنین اثرگزار است ؟
بله. این جرو بحث ها هورمون ها و مواد شیمیایی را در بدن تحت تاثیر قرار می دهند و از طریق راه های زیر روی جنین اثرگزار هستند:
- مدت زمان طولانی استرس، باعث ایجاد علائمی از افسردگی و اضطراب هم در کودک و هم در مادر می شود. گاهی اوقات افزایش شدت استرس عاملی برای سقط جنین هم خواهد شد.
- نوزادانی که همراه با استرس متولد می شوند، با مشکلاتی مثل کمبود وزن و .. . مواجه خواهند بود.
- استرس عاملی برای افزایش فشار خون و ناتعادلی هورمونی است که احتمال سقط جنین را بالا می برد.
راهکارهایی برای سالم نگه داشتن رابطه در دوران بارداری
در این قسمت راهکارهایی برای سلامت رابطه و حمایت از همسر باردار را به شما معرفی می کنیم.
- هر دو با هم منتظر فرزندتان باشید.بچه دار شدن کار بسیار زیادی را برای هر دو طرف ایجاد می کند. باید هردو خودتان را برای مراقبت از فرزند آماده کنید. سعی کنید که یک مکان مناسب برای نگهداری از کودک، در اتاق خودتان یا اتاق جداگانه فراهم کنید. لوازمی مثل شیشه شیر، لباس کودک، پوشک، پتو، بالش، اسباب بازی و ... را با هم فراهم کنید تا کارها سریع تر انجام شوند.
- برای خودتان زمان جداگانه اختصاص دهید.بارداری یعنی ملاقات های زیاد با پزشک، استرس، خستگی و فاصله های احساسی با همسر. اما این موارد نباید اجازه دهد که روابط شما خدشه دار شوند. ممطئن شوید که هردو زمان کافی را در کنار یکدیگر می پردازید و به اندازه کافی به یکدیگر محبت و توجه دارید تا صمیمیت بین شما کم نشود و رابطه تان قوی و محکم باقی بماند
- صمیمیت را حفظ کنید.اجازه ندهید که لحظات رمانتیک در رابطه شما از بین بروند. درست است که شرایط خانم باردار در این دوران سخت است، اما باید زمانی را با یکدیگر بیرون بروید و قرار ملاقات های عاشقانه بگذارید. حتی می توانید در همان منزل تنوع ایجاد کنید. مثلا غذا سفارش دهید و با هم یک فیلم زیبا تماشا کنید.
- نام کودک را انتخاب کنید.نام باید توسط مادر و پدر انتخاب شود. سعی کنید در کنار هم به دنبال یک نام زیبا بگردید که هردو آن را دوست داشته باشید و این کار را فقط به سلیقه یک نفر انجام ندهید.
- با یکدیگر پزشک را ملاقات کنید.زمانی که همسرتان وقت ملاقات با پزشک دارد، حتما شما هم با او بروید. بعد از به دنیا امدن فرزند نیز برای بررسی سلامت رشدی کودک، حتما هر دو نفرتان حضور داشته باشید.