به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، طبق تعریف جالب دانشگاه مینه سوتا، خشم، جرقه هایی آتشین در مغز است که به دنبال احساسات ناخوشایند و به عنوان پاسخ دفاعی آنی در ما بروز می کند.
متخصصین عصب شناسی دانشگاه هاروارد معتقدند خشم طی میلیون ها سال روند تکاملی ظرفیت مغز برای پذیرش خشم افزایش یافته و حالا دیگر تبدیل به بخشی جدایی ناپذیر در ارتباطات نورونی در مغز انسان ها شده است. خشم جزئی از غریزه ما برای مقابله با تهدیدات، رقابت برای دست یابی به منابع و همچنین اجرای هنجارهای اجتماعی را شکل می دهد. دقیقا به همین علت است که ابراز ناگهانی خشم در رده سنی کودکان بیش از بزرگسالان رخ می دهد. بچه های خردسال به منظور رویارویی با تهدیدات مختلف که البته بسیاری از آنها از منظر بزرگسالی جدی نیستند، مثل خشم بر سر تصاحب عروسک؛ خود را نیازمند استفاده از یک مکانیسم دفاعی ذاتی می بینند.
کنترل خشم کودکان با بازی
حباب بازی
حباب بازی، یکی از همان نوع بازی های ساختن و خراب کردن است. کودکان برای ساختن حباب، مجبورند تنفس آرام، طولانی و آهسته داشته باشند و همین مسئله، به آرامش کودک کمک می کند. این بازی برای کودکان 3 تا 5 ساله مناسب است.
گِل بازی و خمیر بازی
یکی از بهتری بازی ها برای پرورش و تربیت کودک، گِل بازی و خمیر بازی است. متاسفانه این روزها والدین، کودکانشان را به خاطر مسائل بهداشتی از گل بازی منع می کنند، اما در صورت رعایت نکات بهداشتی، گِل بازی و خمیر بازی، هم برای رشد خلاقیت کودک و هم برای تخلیه هیجانی و کنترل خشم او موثر است. بهتر است در این بازی از قالب های آماده استفاده نکنید تا کودک هیجاناتش را به راحتی و بدون هیچ تسهیل کننده ای ابراز کند. این بازی برای سنین 3 تا 11 سال مناسب است و به کاهش پرخاشگری کودکان کمک می کند.
پاره کردن روزنامه
برای کودکتان مقداری روزنامه باطله تهیه کرده و به او بگویید هر وقت عصبانی شد و خواست واکنش نشان دهد، روزنامه هایش را تا آنجا که می تواند پاره کرده و ریز ریز کند.
بادکنک های خشم
این بازی، بیان مستقیم خشم است. کودک با نفس های سنگین و عمیق به داخل بادکنک، می تواند انتقال خشم خود به داخل بادکنک را لمس کند و ببیند. والدین باید به او بفهمانند که نفس های او، همراه با خشم است که در حال پر کردن بادکنک می باشد. سپس از او بخواهید که بادکنکش را بترکاند. او بدون اینکه به کسی آسیبی برساند خشم خود را تخلیه کرده است. همچنین کودک می تواند با تخلیه باد بادکنک و مشاهده آن، خالی شدن خشم را مشاهده کند.
بازی پا کوبیدن
در این بازی کودک مجاز است که پاهایش را به هرشکلی که می خواهد به زمین بکوبد. باید سعی کنید که سلامت کودک به خطر نیافتد و یا کفش پای او باشد یا در زمینی نرم به این کار بپردازد. به او بگویید که عصبانیت و خشمش، با هر ضربه از پاهایش خارج شده و روی زمین پخش می شود.
بازی لاک پشت ماورا
این بازی بر اساس قصه درمانی است و به کودک می گوییم که لاک پشتی در گذشته ها زندگی می کرده که مانند تو عصبانی می شده و از خود پرخاشگری نشان می داده است. تا این که روزی پدربزرگش او را صدا می زند و به او الگوهایی یاد می دهد. بعد از توضیح داستان به بیان مراحل آن خواهیم پرداخت.
در مرحله اول به کودک یاد می دهیم که وقتی عصبانی شد صحنه را ترک کند و و از جمع خارج شود. سپس مقداری فکر کند و خود را آرام کند. در مرحله دوم به او آموزش می دهیم که چند نفس عمیق بکشد و در مرحله بعد بتواند دست خود را بر روی شکمش گذاشته و 3 ثانیه نفس خود را حبس کند و با 3 شماره هوای درون ریه های خود را تخلیه کند. در مرحله چهارم کودک باید به این مسئله فکر کند که در آن لحظه چه کاری می توانسته انجام دهد و در آخرین مرحله کودک به جمع و گروه باز می گردد.
همراهی والدین، محور اصلی کنترل خشم کودکان
نکته بسیار مهم در استفاده از بازی برای کنترل خشم کودکان این است که کودک به تنهایی موضوع را یاد نمی گیرد، بلکه کاملا وابسته به آموزش والدین هستند. بنابراین، والدینی که به روش های تربیتی مسلط نباشند و نتوانند یا نخواهند برای آموزش این مهارت ها به کودک خود وقت بگذارند، در آینده نمی توانند انتظار رفتار منطقی و معقول از او داشته باشند.
به کودک یاد بدهید که در وهله اول، سعی کند از محیط خارج شود و برای آرام شدن صبر کند. همچنین لازم است که والدین در طول این بازی ها، به کودک، هیجان خشم را توضیح داده و در طول بازی ها، به او نشان دهند که چگونه خشم از سر و بدن او به نوک انگشتان می آید و با کاری که می کند، از بدن او خارج می شود. کنترل خشم، مهارتی است که اگر درست آموخته شود، تضمین یک زندگی سالم و بی دردسر را در آینده خواهد داد.