به چه قراردادهایی، قرارداد تجاری گفته می‌شود؟

  یکشنبه، 06 مهر 1399   زمان مطالعه 7 دقیقه
به چه قراردادهایی، قرارداد تجاری گفته می‌شود؟
یکی از اصلی ترین اصول تجارت قرارداد است، قرارداد های تجاری مکتوب که آینده کار یک تجارت را مشخص می کند .در بازار سنتی ایران حرف مرد سند بود و کمتر پیش می آمد که سند مکتوبی نگاشته شود که البته زمینه ساز مشکلات و اختلافات فراوان می شد از این رو قرارداد ها امروزه در این خصوص راهگشای خیلی مسائل و مشکلات هستند.

قرارداد تجاری

توافقات میان افراد می تواند در قالب یک سری از عقود متنوع باشد. رشد سریع مبادلات و معاملات تجاری باعث رونق قراردادهای تجاری شده است.این نوع قرارداد با قراردادهای تابع حقوق مدنی متفاوت است. ماهیت این نوع از قراردادها شرایطی را برای اطلاق قید تجاری به آن ایجاب می کند. در حقیقت قراردادهای تجاری، آن دسته از قراردادهایی هستند که در ماده 2 قانون تجارت ما مشخص شده است. براساس این ماده، معاملات تجارتی از قرار ذیل است:

  1. خرید یا تحصیل هر نوع مال منقول به قصد فروش یا اجاره اعم از این که تصرفاتی در آن شده یا نشده باشد.
  2. تصدی به حمل و نقل از راه خشکی یا آب یا هوا به هر نحوی که باشد.
  3. هر قسم عملیات دلالی یا سفارش کاری ( کمیسیون) و یا عاملی و همچنین تصدی به هر نوع تاسیساتی که برای انجام بعضی امور ایجاد می شود، از قبیل تسهیل معاملات ملکی یا پیدا کردن خدمه یا تهیه و رسانیدن ملزومات و غیره
  4. تاسیس و به کار انداختن هر قسم کارخانه مشروط بر این که برای رفع حوایج شخصی نباشد.
  5. تصدی به عملیات حراجی
  6. تصدی به هر قسم نمایشگاه های عمومی
  7. هر قسم عملیات صرافی و بانکی
  8. معاملات برواتی اعم از این که بین تاجر یا غیر تاجر باشد.
  9. عملیات بیمه بحری و غیربحری
  10. کشتی سازی و خرید و فروش کشتی و کشتی رانی داخلی یا خارجی و معاملات راجع به آنها

هر قراردادی که غیر از موارد مذکور باشد، قرارداد مدنی تلقی خواهد شد.

تصویر

اصول قراردادهای تجاری

هر قرارداد تجاری، سلسله شرایطی دارد که شامل شرایط عمومی و شرایط خاص می باشد. شرایط عمومی در تمام قراردادها مشترک است و شرایط خاص طبق توافق طرفین قرارداد برقرار می شود. قانون تجارت در قوانین عمومی به طرفین قرارداد اجازه می دهد که در صورت بروز اختلاف به محاکم و دادگاه حل و فصل اختلاف مراجعه کنند، اینکه قرارداد تجاری در چه شرایطی شکل می گیرد جزء شرایط عمومی قرارداد می باشد. شروط خاص قراردادهای تجاری، در تنظیم هر قراردادی متفاوت است و شامل مواردی مانند: مقدار معاملات، زمان و مکان پرداختی ها، اعتبارات و پایان زمان قراردادها است که همه این امور به توافق طرفین قرارداد بستگی دارد.

شروط قراردادهای تجاری

ممکن است در عقد قراردادها چند نوع شرط گذاشته شود که مربوط به مراحل پیش آمده در اجرای قرارداد باشد؛ از این رو، شروط قراردادهای تجاری شامل سه نوع زیر می باشند:

  • شرط صفت

مربوط به کمیت و کیفیت موضوع قرارداد است و برای تعیین مقدار تعهد طرف مقابل به کار می رود.

  • شرط نتیجه

شرط نتیجه در قرارداد، شرطی است که قول تحقق امری به طرفین داده شود که به نتیجه قرارداد بستگی دارد.

  • شرط فعل

شرط به اقدام به کاری صرف نظر از نتیجه حاصله است که طرفین شرط کرده اند.

تنظیم قرارداد به منزله تثبیت و تضمین حقوقی توافقات شفاهی طرفین معامله قراردادهای بازرگانی است. این امکان وجود دارد که به دلیل زیرکی یکی از طرف ها یا سهل انگاری آنها هنگام تنظیم قرارداد، شرطی مغایر با توافقات شفاهی حین مذاکره در متن قرارداد درج گردد که منجر به تضییع حقوق یکی از طرف های معامله گردد. لذا باید در تنظیم کلمه به کلمه عبارات در قرارداد وسواس و دقت زیادی مبذول گردد. حتی ممکن است یک طرف مذاکره از کم تجربگی طرف مقابل سو استفاده کرده و یک پیش نویس از پیش تهیه شده قرارداد را برای امضا ارایه دهد. معمولا شرکت های بزرگ دارای قراردادهای استاندارد و با قید و شرط های خاصی هستند که می توانند به میزان قابل توجهی حقوق طرف مقابل را تحت تاثیر قرار دهند.

به چه قراردادی، قرارداد بین المللی گفته می شود؟

قرارداد بین المللی به قراردادی گفته می شود که حداقل یک عنصر خارجی در آن وجود داشته باشد، مثل تابعیت طرفین، محل انعقاد قرارداد، محل اجرای قرارداد و غیره. برای قراردادهای بین المللی یک تعریف حقوقی و یک تعریف اقتصادی وجود دارد. اشخاص بسیاری با انواع معاملات بین المللی سر و کار دارند و در رابطه با این معاملات دچار مشکلاتی می شوند. دانستن این­که چه اصول و قواعد حقوقی را می بایست در تنظیم متن انواع قرارداد های بین المللی خود به کار برند تا از ضرر و زیان احتمالی در موقع بروز اختلاف پیشگیری کنند، حائز اهمیت است. متن قرارداد زمانی واجد وصف بین المللی خواهد شد که دو طرف قرارداد در دو کشور مختلف اقامت داشته باشند یا این­که محل اجرای قرارداد، خارج از محل اقامت دو طرف باشد. همچنین قبل از تنظیم انواع قرارداد های بین المللی ، طرفین باید با یکدیگر در مورد کیفیت، نوع، مقدار و موعد تحویل کالا یا خدمت، پرداخت بها و تضامین قراردادی و سایر مسائل مرتبط مذاکره و گفتگو کنند. قرارداد تجاری بین المللی قراردادی است که طرفین آن، از طریق پذیرش حقوق و تعهدات که حداقل یک عنصر فراملی دارد، اقدام به ایجاد یک ماهیت حقوقی می کنند.

ارکان و ساختار قرارداد های بین المللی کدامند؟

اهمیت قرارداد در همه جای دنیا کاملاً محرز و ثابت است. در روابط پیچیده اقتصادی و تجاری، تنظیم قرارداد حقوقی با توجه به اصول قراردادهای تجاری بین المللی ضمانت کننده امور متعددی است که باعث پیچیدگی آن شده است. به طور کلی، قراردادها معمولاً به صورت مکتوب منعقد می شوند. هر قراردادی چه داخلی و چه بین المللی شکل خاص خود را دارد که باید نکات حقوقی مهمی را در آن­ها رعایت کرد. اگر شما هم نیاز به یک قرارداد بین المللی کامل دارید که تمامی بندهای لازم را داشته باشد می توانید درخواست تنظیم قرارداد را ثبت کنید تا تجربه ده ها قرارداد شکست خورده را تجربه نکنید.

  • طرفین قرارداد: یک قرارداد حقوقی دارای دو طرف است که ممکن است شخصی حقیقی یا حقوقی باشد.
  • موضوع قرارداد: تعهد یا انجام کاری است که قرارداد برای آن تنظیم شده است. موضوع قرارداد نباید خلاف مقررات و قوانین جاری کشور یا حقوق بین الملل باشد و باید منفعت عقلایی داشته باشد.
  • تعهدات: در تنظیم قراردادهای تجاری بین المللی باید تعهدات و مسئولیت های طرفین به وضوح مکتوب شوند.
  • مدت زمان قرارداد: مدت برای انجام تعهدات و مفاد قرارداد باید تعیین شود.
  • تضمین قرارداد: وقتی قراردادی منعقد می شود، به خصوص چنان­چه موضوع آن انجام کار یا ساختن چیزی باشد، این تردید وجود دارد که اگر طرف قرارداد به تعهد خود عمل نکند چگونه باید جبران خسارت شود یا در صورت انجام کار و وجود نقص چگونه خسارت گرفته شود؛ تعیین تضمین در قرارداد می تواند این مسائل را تا حدودی حل نماید.
  • و موارد دیگر از قبیل بهای کالا یا خدمات، نحوه اجرای تعهد، موارد فسخ یا انفساخ قرارداد، گارانتی و تضمین، موارد عدم مسئولیت، حوادث قهری یا فورس ماژور، قانون حاکم بر قرارداد، شیوه حل و فصل اختلافات.

دسته ­بندی کلی قراردادهای تجاری بین المللی

در خصوص قراردادهای بازرگانی بین ­المللی نیز می ­توان موارد دیگری به فهرست بالا افزود؛ اما به طور عمده می ­توان اکثر قراردادهای تجاری بین ­المللی را در سه دسته کلی قرار داد:

  1. قراردادهای بین ­المللی خرید و فروش کالا
  2. قراردادهای بین­ المللی حمل و نقل
  3. قراردادهای بین ­المللی بیمه

هر یک از سه دسته فوق ­الذکر دارای ویژگی­ هایی هستند.

تهیه و تنظیم قراردادهای تجاری

تنظیم یک قرارداد حرفه ای، دقیق و منسجم نه تنها می تواند از بروز اختلافات آتی که ممکن است باعث اتلاف وقت و هزینه شود، جلوگیری کند، بلکه می تواند با تسهیل روند اجرای قرارداد موجب تحکیم روابط بین تجار گردد و انجام معاملات بعدی را سبب شود. تنظیم یک قرارداد دقیق و موثر نیازمند تجربه عملی فراوان در این زمینه، احاطه کامل به موضوع قرارداد، توجه به توان مالی و قدرت چانه زنی طرفین، توجه به اوضاع و احوال انعقاد قرارداد و نیز مستلزم احاطه کامل به قوانین و مقررات مرتبط با قرارداد است. تهیه و تنظیم انواع قراردادهای بازرگانی از جمله قراردادهای سرمایه گذاری و مشارکت، خرید و فروش بر اساس مقررات اینکوترمز، نمایندگی انحصاری و غیر انحصاری، توزیع، قراردادهای انتقال تکنولوژی، لیسانس، فرانشیز، کلید در دست، بیع متقابل، قراردادهای تامین سرمایه، قراردادهای خدمات مشاوره، قراردادهای پیمانکاری، مهندسی، تامین و ساخت، قراردادهای حمل و نقل و بیمه، انواع تفاهم نامه، مدیریت مذاکرات قراردادی، نظارت حقوقی بر اجرای صحیح قراردادها، مذاکره در حل و فصل اختلافات ناشی از قراردادها می تواند حقوق طرفین را جهت اجرای تعهدات آن تضمین نماید.


دیدگاه ها
  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
دورهمی صمیمی شهید رئیسی با سعید جلیلی در اتاق کارش و ناهار ساده آن ها با نان خالی و بیسکوئیت+ویدئو/سفره غذایی که سادگی چاشنی اصلی آن بود... (38 نظر) رونمایی از خواهر باکلاس فاطمه گودرزی، توران سریال لحظه گرگ و میش/ مگه داریم انقد شباهت+عکس (29 نظر) خلاقیت های زیبا و رنگارنگ یک مادر ایرانی با قوطی شیرخشک/ هنر نزد ایرانیان است و بس+عکس (29 نظر) خلاقیت تحسین برانگیز اوستا بنا برای حفظ پرندگان از گرما و سرما/ اشک تو چشم آدم جمع میشه+ویدئو (28 نظر) تور عروس و آرایش شبیه عروس، ترکیب جدید بهاره رهنما برای جدیدترین استوری اش بعد از بازگشت از کربلا+ عکس (24 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با پارک زانتیا وسط پذیرایی خانه اش حماسه ساز شد+عکس/ مغز تو رو باید طلا گرفت🤣 (24 نظر) کیک تولد باکلاس و 2 بعدی پسر حامد آهنگی برای تولد 10 سالگیش/ مبارکا باشه+ عکس (20 نظر) نگاهی به حلقه ازدواج شلوغ و زیبای آزاده نامداری و همسرش با نگین های ظریف/ چه سلیقه منحصر به فردی+عکس (19 نظر) آشتی کردن آشا محرابی، فروغ سریال هشت‌ونیم دقیقه با پدرش بعد از 40 سال (17 نظر) محمدباقر قالیباف: من برای دخترم جایی عروسی گرفتم که همه کارمندان شهرداری مراسم می گیرند دو نوع بیشتر غذا سفارش ندادم ... +ویدئو (16 نظر) (عکس) ماشین های شیک و باکلاس سهیلا منصوریان، بانوی قهرمان ووشو و دارنده مدال طلای بازیهای آسیایی 2024👌 (14 نظر) رونمایی شهاب حسینی از جدیدترین عکس فرزاندان خودش و همسر سابقش/ آقا پسرشون بزرگ تر از خودشونن (13 نظر) دورهمی خانوادگی علی دایی در خانه ابدی پدرش +عکس/ روحش شاد و یادش گرامی (13 نظر) جشن تولد مفصل و شاهانه بهاره رهنما با حضور دختر اروپا نشینش+عکس/ از تدارک کیک به شکل قو تا چیدمان میزها با انواع و اقسام خوردنی ها به شکل سوپرمارکتی😍 (12 نظر) آشپزی سرصبحی مینا مختاری همسر کدبانو و شیک بهرام رادان/ ماشاءالله با یه بچه کوچیک غذاهای جورباجور هم میپزه+عکس (12 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
فال روزانه امروز یکشنبه 3 تیر ماه 1403
فال شمع روزانه امروز یکشنبه 3 تیر 1403
محسن تنابنده: برای صحنه های کُشتی گرفتنم در سریال پایتخت 11 کیلو وزن کم کردم!/ روایت نقی معمولی از آسیب های وارده بر بدنش طی فیلمبرداری از کُشتی گرفتنش
مرگ 2 کودک هنگام تمرین تیراندازی پسر جوان
فال ابجد روزانه یکشنبه 3 تیر 1403
فال انبیاء روزانه یکشنبه 3 تیر ماه 1403
دانلود آهنگ جدید «میزنم قدم» مسعود صادقلو+فیلم/ ببین هم واسه تو آدم زیاده هم واسه من ...
نگاهی به اتاق خواب هنری و ساده نیما شعبان نژاد+عکس/چقدرم شلخته و شلوغ و پلوغه...
حکم اعدام توماج صالحی لغو شد
عیادت رهبر معظم انقلاب از همسرشان در بیمارستان دولتی/ 20 روز بستری به صورت ناشناس و احوالپرسی رهبری در آخرین روز حضور همسرشان در تخت بیمارستان
فال قهوه با نشان روز یکشنبه 3 تیر ماه 1403
تذکر جدی رهبر انقلاب به هر 6 کاندیدای ریاست جمهوری: از اظهارات دشمن شادکن پرهیز کنید
فال حافظ با تفسیر امروز یکشنبه 3 تیر 1403 + فیلم
بیوگرافی و زندگی نامه شخصی مسعود پزشکیان/روایتی از دنیای پزشکی تا دنیای سیاست+ فیلم و عکس‌های جالب
این زن خاطرات دوران جنینی‌ خود را در شکم مادرش به یاد دارد😲