به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، بلاکچین های عمومی نظیر بیت کوین و اتریوم از شبه ناشناسی (pseudoanonymity) به جای ناشناسی استفاده می کنند که این امر موجب شفافیت کامل مالی می شود. در نتیجه چنین شفافیتی، علاوه بر به خطر افتادن حریم خصوصی افراد و شرکت ها، قابلیت تعویض (fungibility) رمز ارزها هم به تدریج از بین می رود. سکه های مبتنی بر حریم خصوصی (privacy coin) این دو مشکل را از میان برداشته اند.
در سالیان اخیر، ارزهای رمزنگاری شده ای مانند مونرو (Monero)، زی کَش (ZCash) و دَش (Dash) با وعده ی ایجاد « حریم خصوصی » برای کاربران که بلاکچین های عمومی مثل بیت کوین (Bitcoin) و اتریوم (Ethereum) فاقد آن هستند، به شکل فزاینده ای محبوب شدند. اما واقعاً داشتن « حریم خصوصی » در بلاکچین چه معنایی دارد؟ این بدان معنا است که کاربران می توانند (۱) نقل و انتقالات را به صورت ناشناس انجام دهند و (۲) موجودی حساب خصوصی خود را حفظ کنند. سکه های مبتنی بر حریم خصوصی چنین مزایایی را به کمک پنهان سازی آدرس فرستنده، آدرس گیرنده و میزان نقل و انتقال در هر بار اجرای تراکنش فراهم می کنند. آن ها چنین کاری را با پیاده کردن تعدادی از تکنیک های رمزنگاری پیچیده در داخل پروتکل های خود انجام می دهند.
سکه های خصوصی جایگاه مناسبی در صنعت کریپتو ایجاد کرده اند و بسیاری از موافقان قدیمی ارزهای رمزنگاری شده، وجود آن را ضروری می دانند.
بیتکوین معمولاً بعنوان روشی ناشناس برای انتقال مبالغ مختلف در نظر گرفته می شود، اما باز هم بلاکچین بیتکوین عمومی بوده و هنگامی که آدرس کیف به یک کاربر مرتبط شود، تمام تاریخچه تراکنش عمومی می شود.
سکه های خصوصی با بکارگیری تعدادی از تکنیک های مختلف، این مشکل را حل و به کاربران خود ابزاری کاملا ناشناس و خصوصی برای مبادله مبالغ مختلف ارائه می کنند. در ادامه چند نمونه از بهترین ارزهای دیجیتال مبتنی بر حفظ حریم خصوصی را بررسی خواهیم کرد.
مونرو (Monero)
مونرو با ساخت تصادفی آدرس یک بار مصرف بعنوان مقصد تراکنش ارسالی، بحث ناشناس بودن را محقق می کند و ارتباط بین آدرس عمومی کاربر و یک تراکنش مشخص را از بین می برد تا به تاریخچه یا تراز مالی شما دسترسی وجود نداشته باشد.
بعلاوه، تراکنش های مونرو وارد میکسرهایی می شود تا لایه بیشتری برای ناشناس بودن اضافه کند. کلید مخفی تضمین می کند که پذیرنده می تواند بلاکچین را اسکن کند تا آدرس های مربوط به حساب خود را مشخص کرده و در عوض فقط به اشخاص واسطه مطمئن خود، اجازه دسترسی به تاریخچه تراکنش ها و ترازهای مالی را بدهد.
با این که مونرو مشکل حریم خصوصی را به خوبی حل کرده، داده های اضافی ذخیره ای با بحث مقیاس پذیری حل می شوند که این مسئله ممکن است در بلند مدت سبب به خطر افتادن پذیرش آن شود. علی رغم این مسئله، مونرو در حال حاضر برترین سکه خصوصی از نظر مارکت کپ بوده و یکی از بالغ ترین گزینه های موجود و دارای اجتماع بسیار قدرتمند محسوب می شود.
زی کش (ZCash)
زی کش بر خلاف مونرو از انواع چندگانه تراکنش پشتیبانی می کند تا بسته به مورد، به همه اجازه انتخاب بین شفافیت و حریم خصوصی را بدهد. تمام تراکنش هایی که صورت می گیرند، در بلاکچین عمومی ثبت می شوند اما داده های مربوط به خود آدرس و میزان تراکنش و بخش یادداشت (memo field) که ارسال می شوند یا یک آدرس خصوصی را ایجاد می کنند، رمزنگاری شده هستند و این مسئله به خوبی داده ها را از قرار گرفتن در معرض عموم مخفی می کند.
به منظور تضمین این مسئله که هیچکدام از ویژگی ها خراب نباشد و تراکنش همانطور که باید رخ دهد، زی کش از اثبات دانایی صفر (zk-SNARKs) استفاده می کند. این تکنیک های کریپتوگرافی تضمین می کنند که می توان اطلاعات را بدون نیاز به آشکار کردن تایید کرد. نقطه ضعف بکارگیری اثبات دانایی صفر زی کش این است که آن ها نیازمند کلید اختصاصی هستند که اگر آشکار شوند، کل شبکه به خطر می افتد.
در حالی که تلاش های زیادی برای به حداقل رساندن احتمال این مسئله به کار گرفته می شود، کاربران نمی توانند به طور قطعی از این تلاش ها مطمئن باشند. زی کش هم همانند مونرو، view keys ارائه می کند که به کاربران اجازه می دهد تا تاریخچه تراکنش خود را به اشخاص واسطه مطمئن، نشان دهند.
دش (Dash)
دش که از عبارت پول دیجیتالی (Digital Cash) گرفته شده، می خواهد بر روی اجزای اصلی بیتکوین فعالیت کند تا ویژگی های بیشتری را در زمینه پول بهبود دهد؛ یکی از این ویژگی ها، حریم خصوصی است.
دش پلتفرمی ارائه می کند که ادعا کرده به کاربران خود حریم خصوصی، امنیت در تراکنش و البته امکان انجام مبادله فوری و با کارمزد پایین را خواهد داد. دش با ترکیب سکه ها با دیگر سکه ها به بحث خصوصی می رسد و این مسئله باعث می شود تا شناخت مبدا (یا مقصد) یک تراکنش به خصوص، صرفا با نگاه به بلاکچین عمومی مشکل شود. این به آن معنا است که دش حریم خصوصی را با ابهام محقق می کند و ترازها به اندازه تقسیم بین آدرس های متعدد، مخفی نیستند.
نکته منفی در این فرایند این است که کاربران هنگام ترکیب سکه ها، هویت خود را مشخص می کنند و این به آن معنا است که سکه ها چند بار ترکیب می شوند تا تاثیرات این موضوع را کاهش دهند.
بیم (Beam)
Beam یک ارز رمزنگاری شده جدید است که در ژانویه ۲۰۱۹ آغاز به کار کرد. این ارز هم همانند زی کش، بر اساس پروتکل mimblewimble بنا شده و برای تایید تراکنش از اثبات دانایی صفر، بدون آشکار کردن اطلاعات استفاده می کند.
Beam که در میدان ارزهای رمزنگاری شده یک تازه وارد محسوب می شود، می تواند برای مشکلاتی که بعد از ورود رقبا برای آن ها به وجود آمد، راه حل هایی ارائه کند. مثال هایی از این مسئله شامل نحوه استفاده Beam از پروتکل شبکه ای می شود؛ این پروتکل تضمین می کند که حریم خصوصی حتی با شخصی که ترافیک شبکه را مشاهده می کند هم به خطر نیافتد، یا این که نحوه عملکرد بلاکچین در ذخیره اطلاعات کمتر از حد عادی، جنبه های مقیاس پذیری بسیار بهتری را به همراه داشته باشد.
Beam با شباهت بسیار زیاد به مونرو و زی کش، به کاربران اجازه می دهد تا از طریق کلیدهای حسابرس (Auditor keys) برای اشخاص واسطه مطمئن، امکان بررسی و مشاهده تراز مالی را فراهم کند. با این که نشانه های اولیه مثبت هستند، باز هم باید صبر کنیم و ببینیم که این ارز در گذر زمان چگونه پیشرفت و توسعه می یابد.
آپولو (Apollo)
آپولو یک ارز رمزنگاری شده و پلتفرم پرکاربرد است که قصد ترکیب قابلیت های متعدد دیگر پلتفرم ها با حریم خصوصی مدنظر خود را دارد. همانند برخی دیگر از ارزهای رمزنگاری شده ای که اینجا توصیف شد، آپولو به کاربران بسته به نیازشان، گزینه تراکنش های عمومی یا خصوصی را فراهم می کند.
آپولو از پوشش پیشرفته IP برای پیشگیری از اختلال تحلیل ترافیک و از ترکیب سکه به عنوان لایه ای اضافی در ناشناس کردن سرمایه ها و سرعت های شدیدا بالای ۱ تا ۲ ثانیه ای به ازای هر تراکنش استفاده می کند. چیزی که آپولو را برجسته می کند این است که بر خلاف باقی پلتفرم ها، ویژگی هایی مثل بازار نامتمرکز، صرافی یکپارچه (برای حذف حریم خصوصی از اختلال در سطح صرافی) و همچنین قراردادهای هوشمند که در حال حاضر در دسترس نیست و در نسخه ۲۰۲۰ ارائه می شود، پشتیبانی می کند.
تمام این نکات باعث می شود که آپولو پرکاربردترین ارز رمزنگاری شده خصوصی باشد. همانند Beam، برای آپولو هم باید صبر کرد و دید که نحوه توسعه و پذیرش اجتماعی به چه شکل خواهد بود.