امروزه انگیزه تولید و انتشار مقالات علمی در بین دانشجویان افزایش یافته است و تقریبا همه دانشجویان بنابر شرایط به وجود آمده مجبور به ارائه مقاله میباشند و افزایش اهمیت مقالات علمی و تحقیقات باعث ایجاد رقابت تنگاتنگی بین دانشجویان شده است و همه در پی راههای برای انتشار سریع مقاله و تولیدات علمی خود در ژورنالها میباشند و تمایل به ارائه هر چه سریعر مقاله دارند و با توجه با اینکه اغلب زمان و فرصت کافی برای انتشار تولیدات علمی خود ندارند سعی دارند انتشار آنرا به موسسات و مجموعه های رسمی و معتبر واگذار نمایند. موسساتی که در حوزه انتشار مقالات علمی فعالیت دارند به هیچ عنوان غیر قانونی نیستند مگر اینکه خدمات نگجارش نیز ارائه کنند که در این صورت فعالیت آنها بدون مجوز و غیر قانونی میباشند. اما این قابت ها و خبرهایی که متاسفانه در سالهای اخیر از کلاهبرداری ها و انتشار مقالات غیر قاونی به گوش میرسد باعث شده است نویسندگان به این موسسات اعتماد نکند و دچار تنش و استرس شوند و همین موضوع انگیزه تولید و انتشار مقالات علمی را از بسیاری نوسندگان اخذ کرده است اما در این مطلب میخواهیم بهترین موسسات را برای شما معرفی کنیم و همچنین نحوه کسب اطمینان از معتبر بودن ژورنالها و موسسات را به شما توضیح دهیم تابا اطمینان خاطر بیشتری در جهت انتشار تولیدات علمی خود گام بردارید.
موسسات معتبر برای چاپ مقاله
اولین راهی که میتوانید به سادگی از اعتبار موسسه انتخابی خود مطمعن شوید این است که بدانید موسسه در زمینه نگارش مقاله فعالیت دارد یا خیر موسسه ای که نگارش مقاله را برعهده میگیرد به هیچ عنوان قانونی و معتبر نمیباشد و توصیه میکنیم از چنین موسساتی دوری کنید. تولید علم و نگارش مقاله برعهده خود دانشجو میباشد و واگذاری ان به هر شخص دیگری تخلف علمی و اخلاقی میباشد و حتما توسط مراجع مربوطه پیگیری خواهد شد. این گونه موسسات باید با هدف کمک و همکاری با دانشجو و ارائه خدمات قانونی تشکیل شوند و نباید به هیچ عنوان خدمات غیر قانونی ارائه کنند از طرفی همه خدماتی که ارائه میکنند باید شامل گارانتی معتبر باشد و در چنانچه مقاله ریجکت شد مسئولیت آنرا برعهده بگیردند. موسساتی که خدمات تضمینی ارائه نمیکنند و هیچ گونه ضمانتی در قبال هزینه دریافتی به شما ارائه نمیدهند اعتبار چندانی ندارند.
نکته:" البته قابل ذکر است که برخی از ژورنالهای شامل ژورنالهای داخلی و ژورنالهای ایمپکت در پذیرش تضمینی ندارند و هیچ موسسه ای نمیتواند پذیرش مقاله در این ژورنالها را ضمانت کند اما مابقی ژورنالها پذیرش تمضمینی دارند."
دومین راهی که باعث افزایش اطمینان واگذاری انتشار مقاله به موسسه میشود این است که موسسه و کارشناس مربوطه باید مقاله شما را بررسی و اعتبار سنجی کند و لیست ژورنالهای مناسب و قابل پذیرش را برای مقاله ارائه کند. شما باید مجلاتی که از طرف موسسه به شما ارسال میشود را اعتبار سنجی کنید و کیفیت آنها را تایید نهایید موسساتی که اصرار به انتشار مقاله در یک ژورنالها خاص دارند و تضمینی در قبال پذیرش آن ارائه نمیکنند قابل اطمینان نیستند. موسسه باید ژورنال را به شما معرفی کند تا شما بتواند آنرا اعتبار سنجی کنید و از کیفیت آن مطمعن شوید.
راههای اعتبار سنجی مجلات
با توجه به اینکه هر مجله ممکن است فقط یکسال دارای اعتبار باشد و در بررسی های مجدد از اعتبار ساقط شود توصیه میکنیم به بررسی هایی که قبلا انجام داده اید متکی نباشید و مجله را همان حین سابمیت اعتبار سنجی کنید.
نشریات از لحاظ اعتبار به سه دسته تقسیم می گردند.
- مجلات معتبر و مورد تایید وزارت علوم
- مجلات نامعتبر
- مجلات جعلی
برای تشخیص اعتبار ژورنالهای تخصصی می توانید با مراجعه به سایت آنها و دریافت لیست انتشار یافته توسط آنها از اعتبار مجله اطمینان حاصل فرمایید. فقط دقت داشته باشید که لیست ها هر سال به روز رسانی می شوند. دقت فرمایید که مراجعه به سایت های جعلی و نامعتبر نیز ممکن است باعث اشتباه شود و نتوانید ژورنال مناسبی را انتخاب کنید. حتما به آدرس سایت هایی مراجعه فرمایید که توسط نهادهای زیر تایید شوند و توسط آنها انتشار یابند.
- مرکز برنامه ریزی و سیاستگذاری پژوهشی وزارت علوم و تحقیقات فناوری (https://rppc.msrt.ir/fa)
- دفتر گسترش تولید علم دانشگاه آزاد اسلامی (http://rvp.iau.ir/sp/)
- مرکز توسعه و هماهنگی اطلاعات و انتشارات علمی وزارت بهداشت، درمان و اموزش پزشکی (http://blacklist.research.ac.ir/)
راههای تشخیص
چگونه مجلات جعلی و نامعتبر را شناسایی نماییم؟
- نام مجله را به طور کامل در گوگل جستجو کنید. یعنی فقط یک یا چند کلمه اصلی را جستجو نکنید بلکه تک تک لغات اسم و عنوان مجله را به صورت کامل در گوگل درج کنید.
- اگر اسم ادیتور مجله را می دانید، اسم ادیتور را نیز در گوگل جستجو کنید.
- وبسایت این گونه مجلات معمولا خیلی شبیه به مجلات اصلی طراحی می شوند و فقط ممکن است در یک حرف متفاوت از هم باشند، پس وبسایت این گونه مجلات را با دقت زیاد بررسی کنید تا دچار اشتباه نشوید.
- برخی از مجلات جعلی و نامعتبر، انواع مقالات علمی و تخصصی را در حوزه های مختلف می پذیرند در حالی که مجلات معتبر معمولا در یک حوزه اختصاصی فعالیت می کنند.
- این گونه مجلات معمولا در بخش آرشیو خود، انبوهی از مقالات چاپ شده را دارند تا به نوعی اثبات کنند که جزو مقالات جعلی نیستند ولی شما می توانید عنوان یکی از مقالات را جستجو کنید و مطمئن شوید که قبلا در مجله ای به چاپ رسیده است یا نه. این نشان می دهد که این گونه مجلات حتی مقالات را نیز می توانند از ژورنال های معتبر کپی کرده و یا به بیان بهتر سرقت نموده و تلاش می کنند که خود را معتبر جلوه دهند.
- قدمت تاسیس وب سایت مجلات نشانه بارز جعلی بودن یا نبودن آن ها می باشد.تاریخ تاسیس وب سایت مجلات جعلی یا نامعتبر معمولا به چند سال گذشته برمی گردد.
- بسیاری از این مجلات به منظور جذب پژوهشگران، ایمیل خود را به آن ها می دهند، در حالی که مجلات معتبر به هیچ عنوان به کسی ایمیل خود را نمی دهند.
- برخی از این گونه مجلات ISSN ندارند.
آدرس بررسی و اعتبار سنجی مجلات معتبر از طریق مراجعه به سایتهای زیر امکان پذیر می باشد که طبق روال فوق می توانید با مراجعه به آدرس سایت مورد نظرتان بررسی را انجام دهید.
برای جستجوی مجلات معتبر می توانید از نشانه های اینترنتی زیر برای هر یک از مجلات استفاده کنید:
- ISI: http://ip-science.thomsonreuters.comمجلات
- ISC: http://www.isc.gov.ir مجلات
- Scopus: http://www.scimagojr.com مجلات
- Pubmed: https://www.nlm.nih.gov/bsd/serfile_addedinfo.htm مجلات
با شیوه های اعتبار سنجی مجلات آشنا شدید ومتوجه شدید که باید حتما قبل از انجام سابمیت مجله مد نظرتان را اعتبار سنجی کنید اما برخی ویژگی های دیگری که موسسه های معتبر باید داشته باشند به ترتیب زیر میباشد:
- سابقه فعالیت طولانی داشته باشد.
- خدمات انتشار ویرایش و ترجمه مقاله را به صورت تضمینی انجام دهد.
- لیست ژورنالهای معتبر را در اختیار نویسنده قرار دهد تا بررسی انجام شود.
- هزینه و زمان دقیق پذیرش را به صورت دقیق به نویسنده اطلاع دهد.
- ارائه خدمات به صورت آنلاین و 24 ساعته باشد و نویسنده بتواند روند پیشرفت کار را پیگیری کند.
- کارشناسان موسسه با صبر و حوصله کلیه روند کار را به نویسنده اطلاع دهند و عجله ای برای دریافت مقاله نداشته باشند.
- مورد تایید سازمانها و موسسات رسمی باشند.
امیدواریم این مطلب در انتخاب موسسه مناسب برای انتشار مقاله برای شما مفید بوده باشد و بتوانید بهترین موسسه ایران را در زمینه خدمات دانشگاهی انتخاب کنید.