به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، تحسین موجب تقويت روحی فرزندان می شود و نیروی تازه ای به آنان می بخشد تا بتوانند با اعتماد به نفس و پشت گرمی بيشتر، کارهای خوب و مورد ذوق و علاقه خود را دنبال کنند و به اهميت آنها بيش از پيش پی ببرند.
تحسین استعدادهای درونی کودکان را رشد داده و به شكوفايی سوق می دهد و زمينه های يأس و ناامیدی را در آنها از بين می برد.
کودک در پرتو تحسین ياد می گیرد كه مشكلات و سختی ها را بر خود هموار سازد تا هدف مطلوب خود را دنبال كند و تداوم آن به تداوم فعالیت های رشددهنده کودک می انجامد.
گاه یک تحسین بجا، حكيمانه و ساده ممكن است مسير زندگی کودکی را عوض كند و او را از بدی و انحرافات نجات بخشد.
انتقاد سازنده در مسیر جواب این سوال : چگونه کودکم را تحسین کنم؟
در جواب این سوال که چگونه کودکم را تحسین کنم؟ می توانیم بگوییم که انتقاد سازنده می تواند نتایج سودمندی به همراه داشته باشد . انتقاد با کمی ستایش نتایج بهتری به بار می آورد . کودک شما می خواهد که به او توجه کنید و می خواهد این توجه را از هر طریقی که می تواند ، به دست آورد .
اگر بر نکات مثبت تمرکز کنید ، در مقابل ، رفتار های خوب بیشتری دریافت خواهید کرد ؛ زیرا در این حالت کودک با رفتار های مثبت خود ، سعی در جلب توجه شما خواهد داشت .
اگر به تشویق و تحسین کودکتان عادت ندارید ، ممکن است انجام آن برای اولین بار دشوار باشد . اما هرچه بیشتر آن را انجام دهید ، برایتان طبیعی تر و آسان تر خواهد شد .
شما به زودی در می یابید که تعریف و تمجید تاثیر قدرتمندی دارد که فقط شماری از آن می تواند یک رفتار جدید را شکل دهد و با مقداری کمتر ، تغییر ایجاد شده را حفظ کند .
بعضی از پدر و مادر ها از وابسته شدن کودکان خود به تحسین ، نگرانند . دز موزد کودکی که بسیار کم مورد توجه والدین قرار می گیرد و یا همیشه در کانون توجه آن ها بوده است ، نوع نادرستی از ستایش می تواند به چنین مشکلی ( وابستگی ) بینجامد ، ولی ما به تجربه دریافته ایم که بیشتر کودکان ، مابین دو وضعیت ذکر شده قرار دارند و در نتیجه ، همان تحسین مختصر می تواند معجزه کند .
اگر در هنگام تحسین کردن راهنمایی های زیر را به کار ببندید ، به زودی خواهید دید که این کار به عنوان یک روش تربیتی و انضباطی بسیار موثر است .
به توصیه مشاوره رفتار کودک را تحسین کنید نه شخصیت او را
وقتی والدین به خاطر مشکلاتی که در مواجهه با رفتار کودک خود دارند ، با ما مشورت می کنند ، اغلب آن قدر در مانده اند که حتی نکته ی مثبتی هم برای گفتن ندارند .
آن ها شخصیت کودک را با کلماتی نظیر : لجباز ، تنبل و خودخواه توصیف می کنند . این یک حلقه ی معیوب است و راه به جایی نمی برد .
تغییر دادن شخصیت به مراتب از تغییر دادن رفتار مشکل تر است . وقتی برای تغییر دادن رفتار کودک تلاش می کنید ، احتمال موفقیت شما بیشتر است .
به بچه نگویید ، « چه دختر خوبی » . زیرا این جمله بدین معناست که هدف ، عبارت است از خوب بودن در تمام اوقات ؛ مسلم است که این انتظار غیر ممکن است .
به جای آن می توانید « من از طرز حرف زدنت با دوستت خوشم آمد » . گفتن عبارت « پسر خوب » یا « دختر خوب » نمی تواند احساس مشخصی را به کودک القاء کند ؛ مگر آن که کودک بتواند آن را با رفتار های خویش ارتباط دهد ؛ زیرا تصور هرکس از خود ، بر پایه ی تصوری که از اعمالش دارد ، استوار است .
موثرترین راه برای آموزش رفتار خوب ، شکل دادن رفتار با تحسین است . این روش تربیتی باید به طور مداوم مورد استفاده قرار بگیرد تا رضایت شما را از رفتار های جدید فرزندتان نشان دهد .
از تحسین های ویژه استفاده کنید
پس از مطرح کردن این سوال که چگونه کودکم را تحسین کنم؟ ؛ باید هدف خود را از تحسین کردن مشخص کنید . هدف از تحسین کردن ، افزایش رفتار های شایسته است پس شما باید بر رفتار های خاصی که مورد قبولتان هستند ، تاکید کنید . هر چه تحسین شما اختصاصی تر باشد ، کودک درست بودن کارش را بهتر درک می کند و احتمال اینکه آن عمل را تکرار کند نیز بیشتر می شود .
برای نمونه یک روز صبح متوجه می شوید که فرزندتان رختخوابش را مرتب کرده است ، در همان حال نیز مشغول شانه زدن موهایش است . اگر بسادگی بگویید « آفرین عزیزم » او نمی فهمد که منظور شما رختخوابش است یا موهایش . پس بگویید « از اینکه امروز صبح رختخوابت را جمع کردی خیلی خوشم اومد ممنونم » .
وقتی والدین برای یافتن نکته ی مثبتی در رفتار کودکانشان دچار مشکل می شوند ما متخصصین مشاوره از آن ها می خواهیم که از رفتار های پسندیده ی کودکان خود یادداشتی تهیه کنند .
ما والدینی را دیده ایم که فریاد می زدند : « هیچی برای نوشتن نبود ! » اما بیشتر پدر و مادرها از مشاهده ی آن همه رفتار های خوبی که نوشته بودند و از نقشی که این یادداشت ها در یادگیری روش تحسین داشت ، شگفت زده می شدند .
وقتی شما از این روش استفاده می کنید ، در پایان هر روز ، یادداشت ها را به کودکتان هم نشان دهید . این کار روش خوبی برای صحبت کردن در مورد وقایع هر روز است و با این کار هر دو شما احساس خوبی خواهید داشت .
مشاوره می گوید بلافاصله تحسین کنید
به اعتقاد مشاورین متخصص تحسین کردن بخصوص در مورد کودکان خردسال وقتی موثرتر است که بدون معطلی صورت بگیرد . نگذارید تا بین رفتار پسندیده ی او و پاسخ شما فاصله ی زیادی بیفتد ، اگر چه کودکان بزرگتر قادرند این فاصله ی زمانی را درک کنند .
معمولا فاصله ی بین عمل کودک و واکنش ما ، می تواند با یک اشاره ی کوچک به موضوع پُر شود . سپس در یادداشت های روزانه ی رفتار های خوب نوشته شود . وقتی این یادداشت را به او نشان می دهید ، چیزی هم به عنوان تحسین بگویید .
مثلا بگویید : « وقتی می بینم به خواهرت هم کاغذ نقاشی می دهی ، خیلی خوشحال می شوم » . البته لازم نیست که در یاددشتتان توضیحات کاملی بنویسید ، بلکه رفته رفته عادت می کنید علامتی بگذارید که فقط برای خودتان معنی داشته باشد .