به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، از شیر گرفتن کودک به این معناست که کودک دیگر از سینۀ مادر شیر نخورد و همۀ مواد غذایی خود را از منابعی غیر از شیر سینۀ مادر دریافت کند. برای از شیر گرفتن کودک لازم است به موارد خاصی توجه کنید و بدون داشتن آگاهی کافی و خیلی ناگهانی و در هر سنی برای کودک شیرخوار اقدام به این کار نکنید. همچنین از شیر گرفتن نشانۀ پایان پیوند عاطفی با کودک نیست و فقط به این معناست که شما با روش های دیگری او را تغذیه و بزرگ خواهید کرد. برای مثال، اگر شما اغلب برای آرام شدن کودک به او شیر می دادید، اکنون باید راه های دیگری برای سرگرم کردن او پیدا کنید. به جای آن می توانید برای او کتاب بخوانید، یک ترانه را برایش زمزمه کنید و با او بازی کنید.
چه زمانی کودکمان را از شیردهی بگیریم ؟
زمان از شیر گرفتن در کشورهای مختلف متفاوت است . از شیر گرفتن کودک نباید به یکباره باشد زیرا علاوه بر مشکلات عاطفی موجب بهم خوردن نیازهای غذایی ، اضطراب و ناامنی نیز می شود .
طبق نظر روانشناس کودک شیردهی تا یکسالگی ضروری است و تدوام شیردهی تا پایان دو سالگی کودک توصیه می شود که بطور کلی تصمیم برای گرفتن از شیر بستگی به شرایط جسمی – روانی مادر و کودک و ویژگی های خانواده دارد .
روش های بهتر و موثرتر برای از شیر گرفتن :
از شیر گرفتن نوزاد معمولا کار ساده ای نیست چرا که جدای از شیر خوردن ، کودک وابستگی هایی به مادر و آغوش او پیدا کرده است که به راحتی از آن دل نمی کند . ترک شیرخوردن برای بچه ها شرایط نگران کننده و پر استرسی برای کودک است .
گاهی در دوره قطع شیردهی با لجبازی و پرخاشگری و بهانه گیری کودک مواجه خواهید شد که باید صبر داشته باشید و سعی کنید حواس او را با اسباب بازی و آغوش گرفتن و تفریح بردن پرت کنید .
از شیر گرفتن نوزاد اولین قدم برای کمک به مستقل شدن و اجتماعی شدن بچه است که این یک طرف جریان است و طرف دیگر این جریان این است که مادران نخواهند به موقع فرزندشان را از شیر بگیرند و کودکشان بیش از ۲ سال شیر بخورد که این احتمال شخصیت وابسته به دیگران بودن را در فرزندشان به شدت تقویت می کند .
بهترین روش برای از شیر گرفتن تدریجی و آرام آرام است که با وجود عشق و محبت هم برای کودک هم برای مادر راحت تر خواهد بود .
مشاوران کودک و روانشناسی کودک معمولا از شیر گرفتن کودک با روش های زیر پیشنهاد می کنند :
قبل از شیر گرفتن مصرف روزانه در روز ۵ وعده غذا ( سه وعده اصلی و دو میان وعده ) .
کم کردن زمان شیردهی .
به تعویق انداختن زمان شیردهی .
حذف وعده های شیردهی در ۲۴ ساعت .
دادن شیر پاستوریزه یا میوه جایگزین شیر مادر نمود .
حضور پدر در زمان بیدار شدن کودک از خواب .
چه زمانی فرزندمان را از شیر بگیریم ؟
قبل از هر چیزی بر اساس مشاوره کودک بهتر است که میل غذایی کودک را تقویت کنید . بهترین زمان قطع شیردهی برای کودک ۶ ماهه اجرای برنامه ی هر ۴ ساعت یکبار و در پایان ۶ ماهگی استفاده از مواد جایگزین مثل فرنی است .
مادر در قدم اول نباید خودش پیشنهاد شیر دادن کند ولی اگر کودک تمایل به شیر خوردن کرد از او دریغ نکند زیرا این گونه اضطراب ، عصبانیت ، ناامنی و ناراحتی در کودک به وجود می آید .
سعی کنید بر اساس زمانی که حساسیت کودک در آن موقع برای خوردن شیر کمتر است ، شروع کنید .
بهتر است قبل از خواب و صبح هنگام بیدار شدن به او شیر دهید و به تدریج وعده های قبل و بعد از ظهر را کم کنید .
برنامه همیشگی روزانه را عوض کنید واگر در محل خاصی به کودک شیر می دادید ، از این محل دیگر استفاده نکنید تا کودک به یاد شیر خوردن نیفتد .
برنامه ریزی کنید تا از شیر گرفتن با مسائلی مثل : سفر چند روزه ، اسباب کشی ، سرماخوردگی ، تب ، تولد نوزاد دیگر و … همزمان نشود .
برنامه ریزی قطع دوران شیردهی را در مرحله اول به روزها قرار دهید و در آخر به شب ها برسانید و بهتر است که در یک دوره یکماه تا ۴۵ روز این عمل انجام شود و به کودک فرصت دهید تا بتواند با این موضوع کنار بیاید .
شرایط مادر بعد از قطع شیردهی :
پس گرفتن کودک از شیر مادر ، بطور طبیعی و معمول مادر دچار درد سینه می شود . تورم سینه ها ، سفت و ناصاف بودن ، کاهش پرولاکتین که موجب افسردگی ، بروز تب و مسدود شدن مجرای شیری و ورم آن ها ، به دلیل وجود شیر باقی مانده عوارض دردناک است که بعداز شیر گرفتن کودک پیش می آید مخصوصا اگر در زمان ناگهانی باشد . که اگر این امر آرام آرام باشد ، کمک می شود به مادر تا بدن مادر تولید شیر را کاهش دهد و باعث تنظیم بدن مادر می شود .
به یاد داشته باشید که کودک برای رفع نیازهای عاطفی و روانی و رسیدن به آرامش به شما نیاز دارد که این نباید ناگهانی و با رفتار غلط قطع شود زیرا کودک دچار شکست عاطفی تلخی می شود که در فرآینده زندگی او و آینده او مشکلاتی به وجود می آید و اختلالاتی چون وسواس ، پرخاشگری ، گاز گرفتن و … در رفتار کودک ایجاد می شود .