در دوران بارداری، ممکن است سطح قند خون برخی از زنان افزایش پیدا کند. این وضعیت که تحت عنوان دیابت بارداری (GDM) شناخته می شود معمولا بین هفته های ۲۴ تا ۲۸ بارداری ایجاد می شود.باتوجه به داده های مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های ایالت متحده (CDC)، تخمین زده می شود که این شرایط در ۲ تا ۱۴ درصد از حاملگی های ایالات متحده رخ می دهد. ابتلا به دیابت حاملگی در این دوران از زندگی به معنای این نیست که قبل از بارداری دیابت داشته اید یا بعد از آن دچار دیابت خواهید شد. اما قند بارداری خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را در آینده افزایش می دهد.اگر این بیماری به خوبی مدیریت نشود، می تواند احتمال ابتلای کودک به قند خون بالا و همچنین احتمال بروز عوارض جدی برای شما و جنینتان در دوران بارداری و زایمان را افزایش دهد.
علل دیابت بارداری
تابه حال، علت دقیق قند خون شناخته نشده است، اما احتمالاً هورمون ها نقش مهمی در این زمینه ایفا می کنند. هورمون هایی که به هنگام بارداری به مقدار بالایی تولید می شوند، شامل:
- لاکتوژن جفت انسان (hPL)
- و هورمون های دیگری که باعث افزایش مقاومت به انسولین می شوند.
این هورمون ها با تاثیر بر جفت، به حفظ بارداری کمک می کنند. باگذشت زمان، میزان این هورمون ها در خون مادر باردار افزایش می یابد و ممکن است باعث شروع مقاومت بدن به انسولین (هورمون تنظیم کننده قند خون) شوند.هورمون انسولین به انتقال گلوکز از خون به سلول ها و تامین انرژی کمک می کند. در دوران بارداری، بدن به طور طبیعی کمی نسبت به انسولین مقاوم می شود تا گلوکز بیشتری در جریان خون برای انتقال به جنین در دسترس باشد. اما اگر مقاومت به انسولین بیش از حد شود، سطح گلوکز خون مادر ممکن است به طور غیرطبیعی افزایش یابد و این می تواند باعث دیابت بارداری شود.
نکاتی در مورد رژیم غذایی برای دیابت بارداری
نکاتی وجود دارد که شما را برای رسیدن به رژیم غذایی مناسب برای دیابت بارداری هدایت می کند. نخست این که همه کربوهیدرات ها بر مقدار قند خون شما تاثیر خواهند داشت بنابراین باید آگاه باشید چه مقدار کربوهیدارت مصرف می کنید. برای تامین کربوهیدرات لازم بهتر است از غذاهایی مانند میوه ها، سبزیجات همچنین برخی لبنیات استفاده کنید. در رژیم غذایی برای کنترل دیابت بارداری بهتر است:
- کربوهیدارت کمتری استفاده کنید.
- منابع بهتری را برای تامین کربوهیدرات انتخاب کنید.
- کربوهیدرات های مصرفی را در طول وعده های غذایی پخش کنید.
- برای داشتن برنامه غذایی مناسب با نیازهای خود به متخصص تغذیه مراجعه کنید.
اگر به دنبال یافتن بهترین رژیم برای دیابت بارداری هستید بهتر است رژیم غذایی معمول خود را برای دیابت بارداری ادامه دهید و از مصرف غذاهایی که دارای برچسب مناسب برای افراد دیابتی هستند خورداری کنید؛ زیرا این غذاها مقدار چربی و کالری مشابهی دارند و می توانند بر مقدار قند خون تاثیر بگذارند. این غذاها معمولا گران بوده و به عنوان ملین عمل می کنند.
ماهی به عنوان گزینه مناسب در رژیم غذایی مناسب برای دیابت بارداری جایگاه ویژه ای دارد. توصیه می شود حداقل دو وعده در هفته از ماهی استفاده کنید و ماهی سالمون و ساردین از جمله انتخاب های مناسب در برنامه رژیم غذایی برای دیابت بارداری می باشند. از مصرف ماهی هایی که مقادیر بالایی جیوه در خود دارند مانند کوسه ماهی اجتناب کنید.
بهترین میان وعده ها برای زنان باردار دیابتی
- ماست یونانی:انواع ماست یونانی بدون قند سرشار از کلسیم و پروتئین طبیعی اما کربوهیدرات کم، بهترین گزینه برای ثابت نگه داشتن سطح قند خون هستند.
- آجیل:آجیل سرشار از پروتئین و چربی های طبیعی است اما بدون بارگیری کربوهیدرات ها و قند ها، آجیل راهی عالی برای رسیدن به سلامتی بهینه است.
- گوشت سفید و ماهی:گوشت سفید و ماهی دارای سطوح بالایی از پروتئین هستند که باعث می شود در بین وعده های غذایی احساس سیری کنید بدون اینکه نیاز به انسولین در بدن شما ایجاد شود. گوشت سفید را در یک ساندویچ به اندازه میان وعده بگنجانید یا کیک ماهی بخورید تا گرسنگی را از بین ببرید.
- پاپ کورن خانگی:از انواع طعم دار بسیار فرآوری شده پاپ کورن اجتناب کنید و سعی کنید پاپ کورن خانگی درست کنید. یک میان وعده تلویزیونی عالی که بدون قند یا کربوهیدرات سایر تنقلات احساس رضایت را در شما حفظ می کند.
- جو با انواع توت ها:کربوهیدرات های آهسته رهش جو و قند کم موجود در توت ها سطح انرژی شما را بالا نگه می دارد و در عین حال قند خون شما را پایین نگه می دارد.