پوسیدگی دندان مشکلی است که بسیاری افراد را درگیر کرده و مشکلات زیادی را برای آنها به بار می آورد؛ بیماری پوسیدگی دندان یک بیماری عفونی مزمن است که برخلاف سایر بیماری های عفونی با مصرف آنتی بیوتیک متوقف نشده و در طولانی مدت سایر دندان ها را نیز درگیر می کند.با توجه به پیشرفت علم دندانپزشکی و امکانات پیشگیری و درمان بیماری های دهان و دندان، در حال حاضر امکان حفظ دندان ها برای تمام مدت عمر عملی شده است و باوری که دوره بی دندانی را قسمتی از عمر طبیعی بشر می دانست، تغییر یافته است؛ با این حال متاسفانه هنوز تعداد کسانی که دچار بی دندانی می شوند بسیار بالاست و علت این مسئله را باید در دسترسی نداشتن این افراد به درمان های پیشرفته دندانپزشکی به علت محدودیت های مالی یا فرهنگی جستجو کرد.بیماری های دهان و دندان از شایع ترین بیماری های عفونی انسان است؛ در کشور ما قریب به اتفاق آحاد جامعه، حداقل از یکی از این 2 بیماری مهم دهان و دندان رنج می برند؛ تغییر عادات و رژیم غذایی مردم جامعه، رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان، بی توجهی نسبت به اهمیت و سلامت دندان ها در کودکان، از مهمترین علل وخامت رو به تزاید شاخص های بهداشتی دهان و دندان در جامعه است.
انواع عوارض آبسه دندان
عوارض بی توجهی به عفونت دندان می تواند موارد وخیم زیر باشد:
فیستول دندان به پوست.
فیستول به معنای مجرایی است که در اثر عفونت از دندان به پوست باز میشود و عارضه عفونت طولانی مدت دندان است. مسیر این مجرا وقتی ایجاد میشود که عفونت از دندان به استخوان فک، بافت زیر دندان و درنهایت به پوست برسد. خروج چرک از پوست علامت این عارضه است.
عفونت استخوان
رسیدن عفونت به استخوان و ایجاد عفونت چرکی حاد استخوان از دیگر عوارض بی توجهی به عفونت دندان است. فک پایین ببشتر از فک بالا درگیر این عفونت میشود.
ترومبوز سینوس غاری
این اصطلاح به معنای ایجاد لخته در رگهای خونی مغز است. عفونت از طریق شبکه های سیاهرگی وارد مغز میشود. فرد با سردرد، درد یک طرفه پشت چشم، ورم اطراف چشم، تب، بیرون زدگی چشم به پزشک مراجعه میکند و ممکن است تحت درمان آنتی بیوتیکی یا گاهی جراحی قرار گیرد.
آنژین لودویگ.
به عفونت بافت نرم فضاهای اطروف فک و چانه میگویند که باعث ورم کف دهان و بالا رفتن زبان میشود. درد دهان، گردن و دندان، ورم گردن و مشکل و درد هنگام بلع از علائم آن است. این عفونت، بسیار خطرناک و تهدید کننده حیات است.
سینوزیت.
انتشار عفونت بصورت مستقیم یا بر اثر سوراخ شدن دیواره سینوس رخ میدهد. درموارد نادر عفونت به کاسه چشم گسترش می یابد و با علائم ورم صورت، درد چشم، فلج چشم و بیرون زدن چشم تظاهر می یابد.
تورم فضاهای صورت بر اثر انتشار عفونت
بیشتر در ناحیه زیر فک تحتانی، لپ و زیر چانه رخ میدهد.
تورم زیر فک (ساب مندیبولار)
بر اثر عفونت آسیای بزرگ دوم و سوم رخ می دهد. زاویه فک و خط تحتانی فک دردناک است و فرد ممکن است نتواند دهانش را باز کند.
تورم زیر زبان
بر اثر عفونت دندان های پیش، نیش، آسیای کوچک، و اولین آسیای بزرگ رخ می دهد. بالا آمدن کف دهان در نزدیک دندان مبتلا، باعث درد، مشکل در بلع، و ورم انتهای زبان میشود.
تورم ناحیه لپ (بوکال)
در اثر عفونت دندان های آسیای بزرگ رخ می دهد و تورم دردناک بزرگی در ناحیه گونه ایجاد می کند و ممکن است تا بالای لب، ناحیه بناگوش و از سوی دیگر تا چشم گسترش یابد.
عفونت ارگانهای داخلی مثل قلب
رسیدن عفونت به حلق و پشت حلق می تواند از دیگر عوارض بی توجهی به عفونت دندان باشد و احتمال رسیدن عفونت به اعضای داخل سینه مثل قلب و ریه را ایجاد کند.
فاشئیت نکروتیک صورت
عارضه ای نادر که بر اثر انتشار عفونت به بافت نرم صورت و مرگ بافت این ناحیه رخ می دهد.
سپتی سمی
هر نوع عفونتی در بدن می تواند به خون گسترش یابد و ایجاد عفونت خون یا سپتی سمی کند. این بیماری عفونی، نیازمند بستری فوری و شروع درمان است.
درمان عفونت دندان
هدف اصلی از درمان، خارج کردن منبع عفونت است. کشیدن دندان یکی از ساده ترین راه های از بین بردن عفونت دندانی است، اما همیشه کشیدن دندان آخرین انتخاب است. در صورت تشکیل شدن آبسه، خالی کردن آبسه و تخلیه چرک ضروری خواهد بود. گاهی برای خالی کردن آبسه نیاز به عصب کشی دندان است.
بالا بردن قدرت دفاعی بیمار بخش بعدی درمان است که معمولا با استفاده از آنتی بیوتیک ها، استراحت، دارو های مسکن و دهان شویه مناسب میتوان مقاومت شخص را افزایش داد.
برای درمان عفونت دندان میبایست به دندان پزشک مراجعه کنید، تشخیص عفونت دندان برای دندانپزشک بسیار ساده است، اما برای مشخص شدن محل دقیق عفونت نیاز به تست اشعه میباشد.
شست وشوی دهان با آب گرم ومحلول نمک قبل از مراجعه به دندانپزشک توصیه میشود.