ساعدنیوز
ساعدنیوز

بیماری پارانویید یا شکاک بودن بیش از حد

  شنبه، 28 دی 1398   زمان مطالعه 5 دقیقه
بیماری پارانویید یا شکاک بودن بیش از حد
این بیماری به معنای شک و وارسی اعضای خانواده است. بیمار همواره در پی ثابت کردن بی‌وفایی و خیانت همسر، مادر، خواهر و سایر اعضای خانواده است و ذهنش سرشار از اطلاعاتی است که به کمک آن، مجرم بودن دیگران را ثابت می‌کند.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز و به نقل از بهداشت نیوز، اختلال پارانویید یکی از اختلالات شخصیتی است. از ویژگی های شخصیتی افراد مبتلا به این اختلال بی اعتمادی و بدگمانی بدون دلیل به دیگران است. بنابه اعلام انجمن روان پزشکی آمریکا این اختلال معمولاً از اوایل بزرگسالی شروع شده و در مردان شایع تر از زنان است و مانند اکثر اختلالات شخصیتی، اختلال شخصیت پارانویید نیز به طور معمول با افزایش سن شدت یافته و در دهه 40 یا 50 زندگی به اوج خود می رسد.

مبتلایان به این اختلال معتقدند که دیگران دائماً در تلاش اند تا به آن ها آسیب برسانند و یا دیگران را تهدیدی برای خود می بینند در صورتی که این عقاید آن ها عموماً بی اساس است؛ افکاری مثل خیانت همسر و...

مهم ترین ویژگی مبتلایان به اختلال پارانویید عدم اعتماد به دیگران است که باعث می شود تا در زندگی روزمره، کار، عملکرد و توانایی آن ها اختلال ایجاد شود.

برخی از ویژگی های افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانویید عبارت اند از:

- قادر به بخشش نیستند و کینه نگه می دارند.

- حساس اند و بدون دلیل از دیگران انتقاد می کنند.

- معمولاً با عصبانیت و سریع واکنش نشان می دهند و فکر می کنند با خشونت می توانند همه چیز را تحت سلطه خود قرار دهند.

- بدون دلیل به همسر، دوست و اطرافیانشان مشکوک هستند.

- در روابط خود با دیگران سرد و حسود هستند.

- رفتارهایشان خصمانه، سرسخت و بحث برانگیز است.

چه عواملی باعث اختلال شخصیت پارانویید می شود؟

علت خاصی برای این اختلال مشخص نشده است؛ اما به احتمال زیاد ترکیبی از عوامل بیولوژیکی و روانی منجر به این اختلال می شوند. همچنین این اختلال در افرادی که در نزدیکانشان افراد مبتلا به اسکیزوفرنی دارند بیشتر دیده می شود و این نشان دهنده ارتباط ژنتیکی بین این دو اختلال است. تجربه احساسات سرکوب شده و آسیب های جسمی یا عاطفی در دوران کودکی نیز در بروز این اختلال نقش دارند.

چگونگی تشخیص اختلال پارانویید

اگر علائمی که در بالا ذکر شد یک ماه یا بیشتر در فرد طول بکشد گفته می شود که شخص به اختلال پارانویید مبتلا است. اگر پزشک با آزمایشات تشخیصی مختلفی که انجام داد بیماری جسمی را رد و دلیل جسمی برای علائم پیدا نکرد ممکن است فرد را به روان پزشک یا روانشناس برای تشخیص و معالجه بیماری های روحی روانی ارجاع دهد. روانشناسان و روان پزشکان نیز با استفاده از ابزارهای مصاحبه و ارزیابی های ویژه نوع اختلال شخصیت را مشخص می کنند.

سیامک نویری؛ دکترای روانشناسی بالینی در ارتباط با اختلال پارانویید این چنین می گوید: «این بیماری به معنای شک و وارسی اعضای خانواده است. بیمار همواره در پی ثابت کردن بی وفایی و خیانت همسر، مادر، خواهر و سایر اعضای خانواده است و ذهنش سرشار از اطلاعاتی است که به کمک آن، مجرم بودن دیگران را ثابت می کند. فرد بیمار، از شخصیت آرام و مهربانی برخوردار است. در منظر مردم بسیار مودبانه و متشخص رفتار می کند. این نوع برخورد سبب می شود که هیچ کس به بیمار بودن او شک نکند و اگر شکی به همسرش کرد، همه همسر فرد بیمار را مقصر بدانند.»

چگونه اختلال شخصیت پارانویید درمان می شود؟

این اختلال مانند یک بیماری مزمن است که به سختی به انواع درمان جواب می دهد و بیشتر مبتلایان به دنبال معالجه نیستند زیرا در خودشان مشکلی نمی بینند که به دنبال درمان آن باشند.

بی اعتمادی به دیگران یک چالش بزرگ برای متخصصانی است که می خواهند به این بیماران کمک کنند؛ زیرا اعتماد یک عامل مهم روان درمانی است، از این رو بسیاری از مبتلایان از برنامه درمانی خود پیروی نمی کنند و حتی ممکن است انگیزه های درمانگران را نیز زیر سؤال ببرند.

درمان پارانویید معمولاً از طریق دارو و درمان شناختی رفتاری انجام می شود. داروی خاصی برای درمان این اختلال وجود ندارد ولی با این وجود، ممکن است داروهایی مانند داروهای ضداضطراب، ضدافسردگی و... برای کنترل آن تجویز شود. رفتاردرمانی نیز به فرد کمک می کند تا تاثیر افکار غیرمنطقی را کاهش و مهارت های اجتماعی فرد افزایش پیدا کند. اصولاً درمان بر تقویت اعتمادبه نفس، بهبود تعاملات اجتماعی و افزایش حس همدلی و اعتماد متمرکز است.

زندگی با افراد مبتلا به اختلال پارانویید

زندگی با این اشخاص بسیار دشوار است و صبر زیادی را می طلبد؛ بنابراین لازم است:

فرد را نسبت به درمان تشویق کنید

افراد مبتلا به این اختلال به دلیل اینکه از اعتمادبه نفس کافی برخوردار نیستند لذا تمایلی به حضور در جلسات درمانی نداشته و از مصرف داروهای تجویز شده اجتناب می کنند بنابراین لازم است آن ها را تشویق کنید تا برنامه درمانی خود را دنبال کنند.

دوپهلو صحبت نکنید

جملات ساده، کلمات بدون ابهام و همراه باصداقت احتمال سوء تفسیر را کاهش می دهد.

به عقایدشان احترام بگذارید

برای اشخاصی که از این اختلال رنج می برند توهمات، بسیار واقعی است؛ بنابراین با او بحث نکنید تا توهماتش را غیرواقعی جلوه دهید. به او نشان دهید که به عقایدش احترام می گذارید ولی جوری وانمود نکنید که توهماتش واقعی است.

پیش بینی محرک ها

علائم این اختلال با قرار گرفتن در شرایط جدید و استرس زا تشدید می شود. با پیش بینی این شرایط می توانید فرد مبتلا را برای تغییرات جدید آماده و از وخیم شدن علائم جلوگیری کنید.

روی نقاط قوت تاکید کنید

افراد مبتلا به پارانویید بسیار هوشمند و دارای عملکرد بالایی هستند. از او به عنوان یک فرد باهوش یاد کنید و روی صفات و رفتارهای مثبت او تمرکز کنید.

مراقبت سلامتی خودتان باشید

مراقبت از یک بیمار پارانویید مشکلات زیادی می تواند به همراه داشته باشد بنابراین سلامتی خود را حفظ کنید، از کار افتادن شما باعث می شود مراقبت هایتان کمتر شود، پس استراحت کافی داشته باشید و به تغذیه و ورزش خود اهمیت دهید تا انرژی تان بیشتر شده و بتوانید با افزایش استرس راحت تر روبرو شوید.

به دنبال تعادل باشید

برای رسیدگی به سایر جنبه های زندگی نیز زمان برابر بگذارید. با بیمار در رابطه با مباحثی غیر از بیماری اش گفتگو کنید و به یاد داشته باشید که پارانویید فقط یک نگرانی در زندگی شما است و نه نقطه تمرکز شما در زندگی.

آگاهی خود را بالا ببرید

در مورد انواع پارانویید تحقیق کنید و اطلاعاتتان را بیشتر کنید و سعی کنید علائمی را که مشاهده می کنید و درمانی که روی بیمارتان در حال انجام است را درک کنید.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (516 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (255 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (249 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (212 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (75 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (64 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (60 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (59 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (48 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (42 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
تنش زدایی با قدرت های هسته ای در دستور کار دولت جدید آمریکا: ترامپ مذاکره‌کننده پیشین اتمی با کره‌شمالی را در دستگاه امنیتی آمریکا جایگاه داد
18 ترفند طلایی برای درمان فوری سرما خوردگی شدید
آش نخورده و دهان سوخته با یک تماس تلفنی
آغاز فروش سایپا با قیمت‌های جدید در هفته دوم آذر
راهکارهای جلوگیری از خالی شدن باتری ماشین در زمان پارک طولانی
با بانوان کارآفرین ایران آشنا شوید؛ زنانی با اراده آهنین+عکس
در جواب چه عجب پیدات شد چه بگوییم؟ 33 پاسخ‌ مناسب در مقابل "چه عجب پیدات شد"
تهدید هسته ای پوتین جدی است؟
چیکار کنیم چشم هایمان درشت شود؟ ترفند تضمینی تبدیل چشمانی گیرا و جذاب
آخرین آپدیت خبری درباره تاریخ دقیق ریجستری آیفون های وارداتی: ریزش قیمت ها در راه است؟
بمب بلک فرایدی آمازون چیست؟؛ از تخفیف 60 درصدی برای لپ‌تاپ‌ها تا تخفیف 75 درصدی برای ساعت‌های هوشمند
بهترین تیم ملی جهان 2024:ایران!/عملکرد تیم ملی ایران در 18 مسابقه سال 2024 چگونه بود؟!
پوست جوان این خانم 102 ساله شما را شگفت زده می‌کند!
دورنمایی از همه آنچه در سال 2025 بر سر اقتصاد جهان خواهد آمد
تست شخصیت شناسی؛ این تست اطلاعات جالبی درباره ناخودآگاه شما فاش می‌کند
منتخب روز   
5 منطقه گردشگری پاییزی اطراف تبریز/ جون میدن واسه گرفتن عکسهای جذاب پاییزی قتل در پارک قیطریه بخاطر متلک انداختن به نامزد مقتول مهران مدیری: بدترین 4 سال زندگیم حتی پول نان و پنیر نداشتم! پسرم فرهاد از گرسنگی بیهوش شد/عین جنازه شده بودم عوضش الان بادیگارد دارم+فیلم حضور پرانرژی قهرمانان جوکر، ناهید مسلمی و عمو رشید در وی‌آی‌پی کنسرت سهراب پاکزاد/ یویو گفتن ناهید مسلمی رو وسط کنسرت از دست ندید👌 می‌گویند پزشکیان برف تهران را هم نخواهد دید! / تأخیر در پرداخت یارانه پاس گل به مخالفان دو آتیشه رئیس جمهور بود دورهمی پارسا پیروزفر و پریناز ایزدیار در یک کافه شیک و دلباز/ دو بازیگر خوش استایل و دوست‌داشتنی در یک قاب هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی