بخشنامه مربوط به معافیت تحصیلی سازمان نظام وظیفه عمومی ناجا
- 1- افراد داراي مدرك تحصيلي زير ديپلم قبل از سن مشموليت ، مجاز به تحصيل در حوزه علميه مي باشند.
- 2- مشمول داراي مدرك ديپلم يا پيش دانشگاهي كه هنوز وارد غيبت نگرديده است ، مجاز به شروع به تحصيل در حوزه علميه مي باشد.
- 3-كليه مشمولان فوق ديپلم تا دكتري پس از فراغت از تحصيل ، به شرط نداشتن غيبت و با رعايت شرايط سني زير مي توانند به طور تمام وقت در حوزه هاي علميه تحصيل نموده و از معافيت تحصيلي برخوردار شوند.
1/3-سن مشمولان فوق ديپلم حداكثر 22 سال تمام باشد.
2/3-سن مشمولان ليسانس حدكثر 24 سال تمام مي باشد.
3/3-سن مشولان فوق ليسانس حداكثر 28 سال تمام باشد.
4/3-سن مشمولان دكتري حداكثر 30 سال تمام باشد.
- 4-ترخيص سربازان حين خدمت فارغ التحصيل مقطع ديپلم و بالاتر به شرط نداشتن غيبت اوليه،(و رعايت شرط سني براي سربازان فوق ديپلم تا دكتري) براي ادامه تحصيل در حوزه هاي علميه بلامانع است،لذا سربازان حين خدمت مي بايست ابتدا توسط وظيفه عمومي محل سكونت ترخيص شوند و پس از ثبت ترخيص از خدمت ، مجاز به استفاده از معافيت تحصيلي مي باشند.
- 5-دانشجويان انصرافي از دانشگاهها در صورت نداشتن غيبت و حداكثر تا يك سال پس از انصراف،مجاز به ادامه تحصيل در حوزه علميه مي باشند.
- 6- طلاب اهل تشیع مشغول به تحصیل در حوزه های علمیه که دارای معافیت تحصیلی حوزوی می باشند تا زمانی که حوزه علميه فراغت، انصراف یا اخراج طلبه را اعلام نکرده باشد، معافیت تحصیلی حوزوی معتبر می باشد، بنابراین سقف سنوات تحصیلی برای طلاب اهل تشیع لحاظ نمی گردد.
- 7-سنوات تحصيلي مجاز براي طلاب مدارس علوم ديني اهل سنت:
الف- سطح مقدمات: حداكثر تا20 سالگي تمام (معادل ديپلم) ب- سطح1: حداكثر4 سال (معادل كارداني) ج- سطح2: حداكثر 4سال (معادل كارشناسي) - 8- براي طلاب مشغول به تحصيل در حوزه و مدارس علوم ديني ، پس از اتمام هر سطح مي بايست برگ آخرين وضعيت تحصيلي طلاب حوزه هاي علميه كه حسب مورد توسط مركز مديريت حوزه علميه يا دفتر نمايندگي امور اهل سنت تكميل شده ، به دفاتر پليس+10 ارائه گردد و پس از ثبت درخواست معافيت تحصيلي ، معافيت تحصيلي جديد براي سطوح بعدي به شرط عدم ورود به غيبت صادر و به مشمول تحويل مي گردد.
- 9-افرادي كه به سن مشموليت رسيده اند و در سن مشموليت از دبيرستان يا دانشگاه ترك تحصيل و اخراج شده اند، تا پايان خدمت مجاز به تحصيل در حوزه علميه نمي باشند. (ولي چنانچه ترك تحصيل يا اخراج قبل از ورود به سن مشموليت باشد مانع شروع به تحصيل در حوزه قبل از سن مشموليت نمي باشد.)
- 10- دانشجویان انصرافی از مقطع كارشناسي پيوسته، کارشناسی ارشد پیوسته و دکتری پیوسته که در سقف سنوات تحصیلی اولیه با اخذ مدرک معادل پایین تر از تحصیل دانشگاهی انصراف می دهند، برای ورود به حوزه های علمیه شرایط سنی لحاظ نمی گردد و براي ادامه تحصيل دانشجويان انصرافي از مقطع كارشناسي ناپيوسته و بالاتر(ناپیوسته)، با توجه به اينكه قبلاً از مقاطع دانشگاهي فارغ التحصيل گرديده اند، شرايط سني لحاظ مي گردد.
- 11-پزشكي: رسيدگي به درخواست معافيت پزشكي طلاب در حين تحصيل در حوزه (بدون نياز به ابطال معافيت تحصيلي) بلامانع است و پس از صدور كارت معافيت پزشكي ، معافيت تحصيلي باطل مي شود. در رسيدگي به معافيت پزشكي طلاب ازنظر مقطع تحصيلي ،با طلاب شاغل به تحصيل در سطح مقدمات همانند مشمولان ديپلم و با طلاب شاغل به تحصيل در سطح يك و بالاتر همانند مشمولان فوق ديپلم و بالاتر رفتار مي شود.
- 12- طلاب حوزه های علمیه که دارای مدرک تحصیلی دانشگاهی می باشند، در صورت درخواست معافیت پزشکی، برابر بالاترین مدرک تحصیلی اخذ شده ( حوزوی یا دانشگاهی ) به درخواست آنها رسیدگی می گردد.
- 13- طلاب داراي مدرك تحصيلي ديپلم كه از حوزه های علمیه انصراف داده و تقاضای ادامه تحصیل در دانشگاه را دارند چنانچه بدون اخذ مدرک (سطح1 را به پایان نرسانده باشند) انصراف دهند در صورت نداشتن غیبت اولیه شرایط ادامه تحصیل در دانشگاه را خواهند داشت. لیکن آن دسته از طلاب انصرافی که موفق به پایان رساندن سطوح مختلف حوزوی شده اند، ضمن نداشتن غیبت اولیه صرفاً می توانند در مقاطع تحصیلی دانشگاهی بالاتر از مقطع همطراز سطح اخذ شده حوزوی، ادامه تحصیل دهند.
- مثال: چنانچه طلبه با مدرك تحصيلي ديپلم وارد حوزه علمیه شده و پس از انصراف از سطح2 تقاضای ادامه تحصیل در دانشگاه را دارد در این صورت ضمن نداشتن غیبت، وی صرفاً می تواند در مقطع کارشناسی ناپیوسته ادامه تحصیل دهد. (سطح1 معادل كارداني ، سطح2 معادل كارشناسي ، سطح3 معادل كارشناسي ارشد و اتمام سطح4 و نائل شدن به درجه اجتهاد معادل دكترا مي باشد).